maaliskuu 28, 2024, 10:45:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili-artikkeli bongattu

Aloittaja snu, joulukuu 15, 2007, 12:37:49 ip

« edellinen - seuraava »

naga morich

Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

jasuiitta

olen ite tehny ton lehden, mutten saanu sitä suoraan sähköisenä.

wille

Lainaus käyttäjältä: MasaT - toukokuu 23, 2009, 14:23:16 ip
Hyvin näkyy kyllä. Hyvä artikkeli. Mitäköhän mahdettiin tuossa jutussa tarkoittaa perulaisella omena-chilillä? Jäi vähän mietityttämään.


Rocotosta olen kuullut puhuttavan "omena-chilinä" aiemminkin.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

MasaT

Lainaus käyttäjältä: wille - toukokuu 26, 2009, 21:03:51 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - toukokuu 23, 2009, 14:23:16 ip
Hyvin näkyy kyllä. Hyvä artikkeli. Mitäköhän mahdettiin tuossa jutussa tarkoittaa perulaisella omena-chilillä? Jäi vähän mietityttämään.


Rocotosta olen kuullut puhuttavan "omena-chilinä" aiemminkin.


Pubescenssista juu.  Itsellä on vaan ollut sellainen käsitys että sillä tarkoitetaan "Manzanoa", joka muistuttaa ulkomuodoltaan omenaa ja esiintyi mielestäni enemmän tuolla meksikon suunnalla.
Nyt kun katsoin The chile pepper encyclopediaa niin näyttää perussakin olevan omenan muotoisia pubescensseja. :)
Nuo nimet vaan pistää välillä pään sekaisin, kun nyt näytti olevan jo rocoto-manzanoakin jossain. Eikä sekään ollut punainen niinkuin rocotojen käsittääkseni pitäisi olla.

Aji Inferno

Rocoton yksi paikallinen nimi todellakin: chile manzana, omenachili. :)  Sinänsä, nuo nimet nyt ovat harrastuksen villiinnyttyä villiintyneet myös, aivan kuten vaikka chinense chilien kohdalla. Rocoto ei ymmärtääkseni ole koskaan tiukasti tarkoittanut vain punaista c.pubescensia, vaan on noiden kaikkein kattavin yleisnimi. Keltaiset pubescensit on sitten tunnettu Canarioina. Rocotoja kutsutaan myös hevoschiliksi, kummallista sinänsä...

Partsu

Morjes,

Allekirjoittaneen kiinnostus chilin kasvatukseen heräsi juuri kyseisen IS:n artikkelin myötä. Olin etsinyt jo pitkään jotain kasvia asuntooni, mutta halusin jotain vähän erikoisempaa, enkä mitään tylsää rikkaruohoa. Olin aina luullut, että chili on sellainen törkeän tulinen, punainen "perinteisen" näköinen pitkulainen chili, mutta olihan noita lajikkeita hieman enemmän... :D Vaikka alkuperäinen tarkoitus kasveille oli vain ulkonäöllinen, on mielenkiinto herännyt myös tulista ruokaa kohtaan, varsinkin Fataliin Smoky Magic -näytepussukka meni paistettujen kananmunien kanssa hyvin hätäseen. :)

Olen toki aivan totaalisen myöhässä tämän kesän kasvatuksesta, mutta se ei silti estänyt testaamasta parin siemenen idättämistä. Eka chili on jo noussut pinnalle avaamaan lehtiään ja muutkin taisivat itää, joten hyvää harjoitusta ensi vuodelle. Vuodenvaihteessa ajattelinkin laittaa kivivillaan siemenet tosimielellä ja kokeilla hydroviljelyä. Pitää kokeilla josko nuo tämän vuotiset testichilit onnistuisivat talvehtimaan ensi vuoteen.

Noli Me Tangere

Tervetuloa Partsu, sekä onnea ja menestystä kasvatukseen.

Aji Inferno

Fataliin näytteet ja esimerkki ovat todella mainioita näytteitä siitä, mitä suomessa voidaan tehdä! :)  Chiliharrastus on täällä noin 12 vuotta vanha ilmiö, ja muutamat ihmiset, kuten Jukka (Fatalii),  ovat esimerkillään tehneet siitä koko kansan harrastuksen ja jopa elämäntavan. Ehkäpä mausteinen, tulinen ruoka liittyy tulevaisuudessa suomalaiseen ruokakulttuuriin samalla tavoin kuin samalla tavoin muualta tuotu chili liittyy aasialaiseen kokkaamiseen... Ei paha ajatus! :)

snu


100 tai 1000 vuoden kuluttua ihmiset lukevat näitä postauksia jostain arkistojen kätköistä, ja tutkivat miten se oikein alkoikaan...

Toivottavasti tästä on backupit jossain.
#419
Eksyminen on suotavaa.

wille

Lainaus käyttäjältä: Partsu - toukokuu 27, 2009, 18:42:42 ip
Morjes,

Allekirjoittaneen kiinnostus chilin kasvatukseen heräsi juuri kyseisen IS:n artikkelin myötä.


Tervetuloa tosiaankin. Fataliin pioneerityön jälki näkyy taas kerran hienosti, sillä tuskin olet ainoa joka tuosta jutusta kipinän sai.  ;)  On mitä mainioin homma, että mediakin on kiinnostunut chileilystä selvästi viime vuosien aikana. Näin saadaan kulttuuri leviämään. Hieno homma!

Rock on!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

kyris

Lainaus käyttäjältä: snu - toukokuu 28, 2009, 09:00:08 ap

100 tai 1000 vuoden kuluttua ihmiset lukevat näitä postauksia jostain arkistojen kätköistä, ja tutkivat miten se oikein alkoikaan...

Toivottavasti tästä on backupit jossain.


http://web.archive.org/web/*/http://javu.kapsi.fi/inferno/

jasuiitta

http://picasaweb.google.fi/jasuiitta/Chili#5346387452337204242 en tiiä menikö oikein, mutta laitoin tonne hesarin nyt- liitteessä olleen chilijutun.

Jiri

Lainaus käyttäjältä: jasuiitta - kesäkuu 12, 2009, 13:43:53 ip
http://picasaweb.google.fi/jasuiitta/Chili#5346387452337204242 en tiiä menikö oikein, mutta laitoin tonne hesarin nyt- liitteessä olleen chilijutun.


Meni ihan oikein. Kiitti Jasu tästä :-)
http://jirin.hommat.info | cl @ IRCnet

Aji Inferno

Fasse on rock ja suomen chiliharrastuksen ydin! :)

Herpiili

Sunnuntaisuomalaisessa oli kaiketi edellisenä sunnuntaina myöskin chilijuttua, linkitys siihen olisi haussa.

naga morich

miten noi saa näkyy isona et siit tekstist sais selvää? ku painoin zoomaus nappii nii kuvast tuli iso mut oli tosi sumee eikä saanut selvää.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

itkis

Lainaus käyttäjältä: naga morich - kesäkuu 16, 2009, 16:39:25 ip
miten noi saa näkyy isona et siit tekstist sais selvää? ku painoin zoomaus nappii nii kuvast tuli iso mut oli tosi sumee eikä saanut selvää.


Mullakin aluksi näytti sumeena, mutta odottelun jälkeen tarkensi sen.

Niabo

Hesarissakin oli nyt juttua Fataliista http://www.hs.fi/artikkeli/Ihan+liekeiss%C3%A4/1135246800282

ruuhonen

Täysin sama teksti kuin mitä jasuiitta laittoi aikasemmin :)

CyberDog

Savon sanomien viikkoliitteessä oli kuulemma pari viikkoa sitten juttu chilin kasvatuksesta tai jostain kasvattajasta. Itse en ole nähnyt sitä artikkelia kun lehteä ei tule enkä ole ehtinyt kirjastossa käymään...