maaliskuu 29, 2024, 06:36:30 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


chilit ja pH?

Aloittaja Raimo el Muerte, joulukuu 01, 2009, 13:40:38 ip

« edellinen - seuraava »

Raimo el Muerte

Oisko kellään hajua että minkäslaisia pH-arvoja mahtaa chileillä (tai lähinnä sooseilla) olla?
Äitini katsokaas on hammaslääkäri ja on keksinyt jostakin että jatkuva chili-mässytys kuluttaa hammaskiillettä tai mitälie, voiko tämmönen pitää paikkaansa? Ovatko chilit tosiaan happamia?!

Ryhis

joulukuu 01, 2009, 18:46:32 ip #1 Viimeisin muokkaus: joulukuu 01, 2009, 18:52:48 ip käyttäjältä Räyhäkäs
Soosit on ainakin happamia, niissä on etikkaa.

Käske mutsias stressaamaan vähemmän  ;D
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

TunturiTiger

Odotellaanpa muutamia päiviä. kun loputkin habat on kypsiä niin lupaan ottaa indikaattoriliuskan ja kokeilla. Tosin edellinen vastaaja otti jalat aikahyvin suustani, sano mutsilles, että peset hampaas kumminkin pariin otteeseen päivässä.

hessi

jaa ah, itsekkin samalla alalla kuin äitisi :)
siis jos tarkoitat esim kaupan chilikastikkeita tai vaikka sitten oma tekosia, niin
tottahan niissä on etikkaa ja happamia hedelmiä yms ja toki myös sokeria, vaikka sitä ei aina välttämättä maussa huomaa.
Sanoisin näin,happamat tuotteet paljon käytettynä vaikuttavat kyllä kiilteeseen, toisilla vähemmän toisilla enemmän johtuen meidän jokaisen erilaisesta syljen koostumuksesta.
tärkeintä olisi seurata kuinka monta kertaa sitä happohyökkäystä/päivä niille hampailleen antaa?
Jos käytät chilimössöjä normaali ruokailujen yhteydessä tuskin siitä pahasti haittaa on, mutta jos napostelee niitä pitkin päivää kuin pastillia, niin...
ja toki mitä laitat suuhusi muuten ruokailujen välillä, esim juot?
happohyökkäyksen saa katkaistua esim pienellä purskuttelulla maitoa, toki se vie myös sen chilin ihanan jälkimaun tai jollain ksylitoli pureskelutabletilla.
tuoreen chilin ph:ta en tiedä, voishan sen mitata, erilajikkeet taatusti eri happamia.
sanon aina käyttäkää maalaisjärkeä, sama pätee kyllä mielestäni tähänkin:)

ja Bluesman voi antaa oman mielipiteensä asiaan ;)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

hessi

heh, pojat kerkes vastaamaan ennen mua :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

chili_maestro

Juu ja sokerilla ei oo tekemistä pH:n kanssa, pikkukemistin näsäviisas lisäkommentti.    ;D
Coca colakin on aika hapanta vaikka sisältää melko lailla paljon sokeria.
luulin erehtyneeni, mutta olinkin väärässä.

hessi

ei sokerilla ole mitään tekmistä pH:n kanssa, en niin ole väittänytkään,
mutta"happohyökkäyksen" se aiheuttaa kuitenkin hampaille ja näin edesauttaa reikiintymistä!
Cokis on yksi niistä pahimmista juomista jotka vaikuttavat hampaankiilteeseen, kuten kaikki juomat joissa on happoja, ei tarvitse olla sokeria yhtään!
Pahimpia ovat urheilujuomat/ energiajuomat! listaan kuuluu kivennäisvedet, tuoremehut yms.
Happamat tuoteet olivat sitten juomia, hedelmiä, marjoja, yms, joukkoon kuuluu myös paljon lääkkeitä jotka vaikuttavat hampaan kiilteeseen.
sokerit taas edesauttavat blakin kasvua ja näin reikiintymistä jollei harjaa hampaitaan säännöllisesti ja huolella unohtamatta niitä hampaanvälejä jotka kaipaavat myös puhdistuksen!


2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

chili_maestro

niin no, no niin. Edellinen kommenttini oli huumorilla otettava pieni oikaisu vastoin yleisiä luuloja, kuten sanonta että sokeri sulaa suuhun...
Sokeri liukenee suussa ja kahviin ym.  Sokerin sulamispiste on näet 185 celsiusta.   :D

Itse olen cokiksen suurkuluttajana pyrkinyt neutralisoimaan hampaat cokiksen juomisen jälkeen juomalla pienen ryypyn vettä hanasta, mutta tuo kivennäisveden haitallinen vaikutus hampaisiin oli uusi ja yllättävä tieto minulle. Tosin itse en ostele lainkaan kivennäisvesiä. Mulla tulee vettä hanasta.
luulin erehtyneeni, mutta olinkin väärässä.

Ryhis

Jep. Ainakin vichy on niin hapanta, että sillä saa ruokatorvensa ja vatsansa auki muutaman kuukauden aktiivisella juomisella.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

hessi

Lainaus käyttäjältä: chili_maestro - joulukuu 03, 2009, 01:12:38 ap
Itse olen cokiksen suurkuluttajana pyrkinyt neutralisoimaan hampaat cokiksen juomisen jälkeen juomalla pienen ryypyn vettä hanasta, mutta tuo kivennäisveden haitallinen vaikutus hampaisiin oli uusi ja yllättävä tieto minulle. Tosin itse en ostele lainkaan kivennäisvesiä. Mulla tulee vettä hanasta.

ja sitten vielä lisä tieto, että tuo vesi ei juurikaan auta cokiksen jälkeen neutalisoimaan, mutta maito tilkka auttaisi :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

bluesman

 Kyllähän tuo etikkaan säilöttyjen chilituotteiden vaikutus on melko olematon normaalin syljenerityksen omaavalle nautiskelijalle. Tuskin pystyy kukaan purkki taskussa kulkemaan koko päivää ja aiheuttamaan hampailleen vaurioita. Eri juttu on esim.happamat pastillit ja karkit joita voi kanniskella ja popsia vaikka koko ajan. Jos on vaikkapa kuorma-autoilija jolla on tapana vetää colaa ja kahvia sokerin kanssa jotta pysyy virkeänä ja välillä karkki tai suklaapala suuhun niin happohyökkäys on totaalinen vaikka matkalla Hgistä Ouluun. Ja sama takaisin jne. Ei tahdo poralla pysyä perässä. On tämäkin nähty. En laita valokuvia.
Jos omaa vielä huonon syljen puskurikapasiteetin niin hampaat on tsoronoo.
Niin paljoa chiliä ei kukaan pysty syömään että olis pelkoa aiheuttavansa vaaraa purukalustolleen.
Sensijaan chilinsyönnin laihduttava vaikutus on tosiasia.

bluesman

 Mittailin muutamien litkujen pH:t. Here are the points of the finnish jury; Kraanavesi      6,93 (Keravalla)
                                                                                                  Vichy             4,40 (Liiterin Saskia quelle)
                                                                                                  Kahvi              4,6  (Juhlamokka,riippuu keittovahvuudesta varmaan)
                                                                                                  Sitruunamehu   2,3  (keltainen muovipullo,en muista mistä ostettu)
                                                                                                  Appelsiinimehu  3,61 (Valio)
                                                                                                  Maito 1%         6,81
                                                                                                  Maito,rasvaton  6,47
                                                                                                  Etikka/sokeri-
                                                                                                  atamonhabat     3,30

Pitäis olla sitten podeja jos haluais saada tuoreen chilin pH:n mitattua, mutta kun ei oo riittävästi.
Tiedossahan on sitruunan, greipin ja yleensä happamien hedelmien ja marjojen vaikutus hampaisiin.
Cokista ei sattunut olemaan kaapissa.
Saa kyllä etikkasäilykelitkulla hampaitaan purskutella useaan otteeseen päivässä ennenkuin tulee suurempaa haittaa. Eri homma on mehut joita esim.kesäkuumalla pystyy nauttimaan kymmeniä kertoja päivässä. Tuskin etikkahaban käyttö on yhtä tiuhaa.
Pitäis vielä mitata salmiakkikossun pH (ammoniumkloridi on emäs) josko voisi toimia neutraloivana aineena. Ehkä ei kuitenkaan saa hammalääkäriliiton suositusta.
                                                                                                 

Abloy

Ammoniumkloridi on itse asiassa heikko happo eikä emäs
1577

bluesman

 Niinpä tietenkin, ammoniumioni on kait sitten emäs? Uudelleen kemian luennoille. Natriumhydroksidi (esim.wc-puhdistusaineissa) on varmaan emäksinen mutta ei varmaan käyttöohjeessa neuvota purskuttelemaan happoista suuta ko.aineella.
Paljonkohan on hyvinsäilyvän puolukkahillon pH? Atamonissa on bentsoehappoa joka myös puolukan säilöö. Eli käytti sitten etikkaa tai etikka/atamonia säilömiseen, tarvitsee pH:n olla alle 4 jotta säilyy. Just heitin pois homehtuneen starfishmarmeladin jonka ainoat säilytysaineet olivat sokeri ja punainen Melatin (hyytelöimisaine). En ehtinyt mitata pH:ta mutta oli varmaan liian korkea.

hessi

heh :)
voinen sanoa että tiedän kyllä chilipäitä  ::)
jotka istuu sohvalla mössöpurkki/etikkäsäilyke kädessä ja lappoo pitkin iltaa suuhunsa, joten
kyllä siinä melkoinen happo käsittely tulee :))
mutta mielummin lapon chilisäilykettä kun nannoja napostelen :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

bluesman

 Oikea periaate. Mullakin on tuo intohimo salmiakkiin laantunut kun on ollut chilituotteita mitä nauttia.

papereeka88

jaa-a eipä pidä pelätä jos pesee hampaansa hyvin ;) itselläni hieman vaihtelevalla hoidolla sain taas hammaslääkärissä todeta,että ei ole reikiä ilmestynyt!ja yleensäkin voi melkein kaikkeen ruokaan ottaa kannan että kotona tehty on terveellisempää.Itse muistaisin koulun labroissa tehdyissä pH kokeissa,että coca colan ph olisi ollut tuolla 2 paikkeilla.Melkolähellä tuota bluesmanin sitruunamehua siis.Tosin nämä ovatkin loppu viimeksi melko laimeita liuoksia,kun töissä mittailin eräästä tehtaan jätevesi ojasta vihreän liuoksen ph-ta meni kallis labra mittari aivan sekaisin ja näytti -120 :D tämän jälkeen jouduin vaihtamaan anturin ja kalibroimaan sen uudestaan,että sellaista kivaa "vihreää kultaa"löytyy teollisuudesta :D
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

jeQQ

En mä tiennyt, että se menee miinukselle.. :D

papereeka88

ei sen pitäiskään mennä ;) jo koulussa kerrottiin että nolla on nolla :D tiedä sitten mikä meni mittaristoon,mutta miinusta näytti.Saattoi olla niin ärjyä tavaraa,että vaurioitti anturin (tosin sekin on ihme sinänsä)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

Bermann_7

Koska tiede-osiolla ollaan, postaan nyt tällaisen googlettamani linkin: http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/chem99/chem99230.htm (lukekaa LOPPUUN asti! )

Lyhykäisyydessään: pH voi olla negatiivinen, tai se voi olla yli 14. Asteikollahan mitataan H3O+ ionien (tai OH- ionien) konsentraatiota. konsentraatiolle on olemassa kuitekin joku yläraja, se ei tässä tapauksessa kuitenkaan ole pH-nolla (eikä pH-14 OH-:n tapauksessa). pH:stahan siis lasketaan H3O+ ionien konsentraatio näin:
pH = -log(H30+)

Esimerkiksi puhtaan veden maksimikonsentraatio, olettaen tiheydeksi 1 kg/litra, on kutakuinkin [1000g/l] / [18g/mol] = 55,6 mol/l
pH:t ja konsentraatiot ovat hämääviä yksiköitä.. Joskus teininä sitä kuvitteli, että puhtaan veden konsentraatio olisi vaikka 100, tai jotain muuta järkevää  :P

Itsehän roiskin pH:n säätöainetta passiivihydroihini aikalailla mielialan ja kuun asennon mukaan. Kuitenkin asiasta kiinnostuneet kaivavat varmasti linkissä mainitun kirjan (tai vastaavan) esille, ja perehtyvät tähän touhuun tarkemmin.
So it goes.
-KV