Onko chileissä todella eri tyyppisiä "poltteita" ja mistä erot johtuvat?

Aloittaja Luky, lokakuu 21, 2016, 10:05:50 ap

« edellinen - seuraava »

Luky

lokakuu 21, 2016, 10:05:50 ap Viimeisin muokkaus: lokakuu 21, 2016, 10:11:02 ap käyttäjältä Luky
Olen ollut huomaavinani, että eri chileissä vaikuttaisi olevan eri "tyyppinen" polte. Toiset ovat hyvin pistäviä (engl. "stingy") ja kivuliaita pisteittäisesti (esim. kielen pää tai kurkun pää) ja toiset taas leviävät laajemmalti, mutta ovat vähemmän pistemäisiä ja siten siedettävämpiä (olen kuullut englannin kielessä tähän käytettävän sanaa "oven heat").

Mutta eikö kaikissa pitänyt olla vain kapsaisiinia?

Mistä nämä havaintoni saattaisivat johtua? Onko chileissä jotain eroja, jotka aiheuttavat erilaisia poltteita? Onko poltetyyppejä enemmänkin kuin nämä kaksi?

Lisäkysymys:

Poltteen tyyppi tuntuu vaikuttavan myös huomattavasti tulisuuden aistimiseen. Pistemäinen ja pistävä, mutta scoville ratingiltaan alhaisen chilin polte voi olla kivuliaampaa kuin laajalle levinnyt "oven heat" jopa huomattavasti korkeamman scoville ratingin chilillä. Eli mitä sanotte tästä?

Trioniska

lokakuu 21, 2016, 10:20:37 ap #1 Viimeisin muokkaus: lokakuu 21, 2016, 11:28:01 ap käyttäjältä Trioniska
PP osaisi kertoa tarkemmin mutta taisi olla 6-7 kapsainoidia mistä kapsaisiini on tämä tunnetuin osuus. Jokaisessa chilissä on erilaisia kapsainoideja mutta niiden määrien vaihtelu lajikkeiden välillä aiheuttaa erilaisen poltteen ja vaikutusalueen.

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

PP

Se johtuu ilmeisesti lähinnä mainituista kapsaisinoidiprofiilien eroista. En ehdi nyt avata tätä enempää, mutta lähiviikkoina saattaa olla tulossa yhdistyksen sivuille pieni raportti asiasta.

Trioniska

LainausLisäkysymys:

Poltteen tyyppi tuntuu vaikuttavan myös huomattavasti tulisuuden aistimiseen. Pistemäinen ja pistävä, mutta scoville ratingiltaan alhaisen chilin polte voi olla kivuliaampaa kuin laajalle levinnyt "oven heat" jopa huomattavasti korkeamman scoville ratingin chilillä. Eli mitä sanotte tästä?


Tuossa päästään yhdistelmään toleranssin kasvu tiettyä kapsainoidia tai kapsaisiiniä kohden/ aistittu tulisuus

Eli minulla on chinensejä ja rocotoja kohtaan hyvä kestävyys mutta annuum ja baccatum suvun kasvut ovat ikävää purtavaa kapsainoidiprofiilin erilaisuuden vuoksi.

Eli täytenä totena tätä ei kannata ottaa mitä puhun mutta omana valistuneena mutuna asiaan.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

unenkuva


Wolfman

Niin ja se poltteen "tyyppi" vaikuttaa huomattavasti siihen siedettävyyteen. Terävä pistävä polte menee usein yli sietokyvyn aika pienilläkin scoville-lukemilla mutta tasaisemmalla ja "pehmeämmällä" poltteella sama scoville-lukema aiheuttaa vain pientä hikoilua ilman että edes ilme värähtää. Ja tuossakin on eroa ihmisten välillä, tottuminen tietyn tyyppiseen poltteeseen ei välttämättä auta kestämään toisentyyppistä poltetta....

PP

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - lokakuu 21, 2016, 13:40:46 ip
Lontoonkielinen wiki tietää kertoa kuusi erityylisä kapsaisiinityyppiä


Noista kolmea ekaa on selvästi enemmän kuin kolmea viimeistä. Tai noin on ainakin kaikissa chileissä, joita olen analysoinut. Kolmen ekan määrät sen sijaan vaihtelee todella paljon lajeittain ja lajikkeittain.

Saatanpa näyttää huomenna aiheesta muutaman sliden Nokian pippaloissa. Ei mitään uutta verrattuna Korkeakoskeen viime vuonna.