toukokuu 14, 2024, 15:24:15 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - NaokiSoma

1
Chililajikkeiden arvostelut / Aji Umba, c.chinense
maaliskuu 16, 2009, 10:54:53 ap
Aji Umba, c.chinense
Maku
Tulisuus: 6 (0-10)
Happamuus: 2 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 7 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)
Yleistä mausta: Mahtava chinensen maku. Tarpeeksi mieto, joten siitä voi ottaa ihan oikeasti kunnon palan toisin kuin habaneroista. Pehmeän hedelmälihan tunne suussa on mukava
Tuoksu
Voimakkuus: 4 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Erittäin voimakas hedelmäinen aromi. Antaa mukavan chinensen maun ruokiin ilman liiallista poltetta.


2
Ei näytä toimivan tuo sähköpostiosoitteen piilotus, vaikka sen täpän siihen kohtaan asetuksissa laittaa. Edellisellä softalla toimi, joten tuo "ominaisuus" tuli tässä päivityksen yhteydessä.

Otan viestit vastaan mielummin privaviesteinä kuin mailina, sillä botit osaavat poimia foorumeilta mailiosoitteita, mutta eivät (toivottavasti) pääse läpi tänne rekisteröinnistä...
3
Chililajikkeiden arvostelut / Hot Summer, c.annuum
joulukuu 17, 2008, 15:25:54 ip
Hot Summer, c.annuum
Maku
Tulisuus: 3 (0-10)
Happamuus: 2 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 3 (0-10)
Herkullisuus: 2 (0-10)
Yleistä mausta: Miltein mauton. Samantyyppinen kuin Lombardo. Raa'assa hedelmässä ei ollut lainkaan tulisuutta.
Tuoksu
Voimakkuus: 0 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: -
4
Aji Old Mother's Teat, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 4 (0-10)
Happamuus: 9 (0-10)
Kitkeryys: 3 (0-10)
Makeus: 1 (0-10)
Herkullisuus: 6 (0-10)
Yleistä mausta: Hyvin samantyyppinen kuin Lemon Drop. Raa'assa hedelmässä ei ollut yhtään makeutta havaittavissa.
Tuoksu
Voimakkuus: 3 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Sitruunainen aromi, sopii varmasti erinomaisesti kermaviilikastikkeeseen kalan seuraksi.
5
Chililajikkeiden arvostelut / Red Tooth, c.annuum
joulukuu 03, 2008, 15:28:41 ip
Red Tooth, c.annuum
Maku
Tulisuus: 4 (0-10)
Happamuus: 2 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 6 (0-10)
Herkullisuus: 5 (0-10)
Yleistä mausta: Kova kuori tarttuu hampaisiin. Tuoreena syötynä kitkeryys oli vallitsevin piirre. Taitaa olla parhaimmillaan kuivattuna.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Ei erityistä.
6
Jamaican Hot (Chocolate), c.chinense
Maku
Tulisuus: 8 (0-10)
Happamuus: 4 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 6 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)
Yleistä mausta: Pehmeä kuori tuntui miellyttävältä suussa. Erittäin herkullinen! Yllättävän mieto karibialaiseksi chinenseksi. Erittäin suositeltava lajike!
Tuoksu
Voimakkuus: 4 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Erittäin vahva hedelmäinen chinensen tuoksu ja maku.
7
Aji Little Finger, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 1 (0-10)
Happamuus: 8 (0-10)
Kitkeryys: 2 (0-10)
Makeus: 4 (0-10)
Herkullisuus: 6 (0-10)
Yleistä mausta: Mukava mieto baccan maku ja rapea kuori.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Raa'an hedelmän aromi huomattavasti miedompi kuin kypsän. Tämä lajike kannattaa poimia vasta kypsänä.
8
Sigaretta di Bergamo, c.annuum
Maku
Tulisuus: 2 (0-10)
Happamuus: 2 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 9 (0-10)
Herkullisuus: 7 (0-10)
Yleistä mausta: Ihanan makea. Sama maku kuin Beaver Damilla, mutta ohumpi kuori.
Tuoksu
Voimakkuus: 0 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: -
9
Chililajikkeiden arvostelut / Kimuchi Tougarashi, c.annuum
marraskuu 26, 2008, 14:41:39 ip
キムチトウガラシ(甘), c.annuum
Maku
Tulisuus: 2 (0-10)
Happamuus: 6 (0-10)
Kitkeryys: 9 (0-10)
Makeus: 3 (0-10)
Herkullisuus: 2 (0-10)
Yleistä mausta: Kuori on liian paksu ja tuntuu epämielyttävältä hampaissa. En suosittele.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Saman tyyppinen tuoksu kuin Cherquilla. Ei mitenkään erikoinen.
10
Chililajikkeiden arvostelut / Aji Indian Red, c.baccatum
marraskuu 19, 2008, 15:56:48 ip
Aji Indian Red, c.baccatum
Maku
Tulisuus: 7 (0-10)
Happamuus: 7 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 8 (0-10)
Yleistä mausta: Selvä baccan aromi. Maku täysin sama kuin Aji Benitolla. Makeus vain kypsässä hedelmässä.
Tuoksu
Voimakkuus: 3 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Tuore baccan tuoksu.
11
Chililajikkeiden arvostelut / Habanero White, c.chinense
marraskuu 19, 2008, 15:55:41 ip
Habanero White, c.chinense
Maku
Tulisuus: 8 (0-10)
Happamuus: 8 (0-10)
Kitkeryys: 1 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 9 (0-10)
Yleistä mausta: Maistuu sitruunaiselle, ei yhtä tulinen kuin normaali habanero.
Tuoksu
Voimakkuus: 3 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Herkullinen (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Makea chinensen aromi tulee jälkikäteen. Sama tunne kestää noin 45 min hedelmän syömisen jälkeen.
12
Laitoin otsakkeeseen tuon käännöksen lainausmerkkeihin, sillä en ole varma onko noiden kanjien käännös romanjiksi juuri tuollainen. Nimi kuitenkin tarkoittaa paksua (太), pitkää (長) chiliä (とうがらし).

太長とうがらし, c.annuum

Maku
Tulisuus: 3 (0-10)
Happamuus: 5 (0-10)
Kitkeryys: 2 (0-10)
Makeus: 9 (0-10)
Herkullisuus: 8 (0-10)
Yleistä mausta: Mehukas, saman tyyppinen kuin Beaver Dam.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Tuore, hedelmäinen.
13
Chililajikkeiden arvostelut / Pelita, c.annuum
lokakuu 30, 2008, 12:31:53 ip
Pelita, c.annuum

Maku
Tulisuus: 3 (0-10)
Happamuus: 5 (0-10)
Kitkeryys: 7 (0-10)
Makeus: 8 (0-10)
Herkullisuus: 3 (0-10)
Yleistä mausta: Maistuu hyvin paljon vihreälle pavulle, joita löytyy vihannessekoitus pakastepusseista.
Tuoksu
Voimakkuus: 1 (0-4)
Tuoksun tyyppi: Neutraali (vastenmielinen, neutraali, herkullinen)
Yleistä tuoksusta: Ei erityistä ominaistuoksua.
14
Erikoisuudet / Etikkasäilötyt chili-valkosipulit
joulukuu 19, 2007, 14:55:48 ip
Tästä reseptistä tulee 4kpl 2dl vetoisia purkkeja.

6 isoa valkosipulia (n.400g)
8 värikästä chiliä (Jouluksi punainen sopii parhaiten ;))
2dl vettä
3dl etikkaa (10%)
4rkl hunajaa
2tl suolaa
kuivattua chiliä kokonaisena taikka jauheena

1) Kuori valkosipulin kynnet ja laita ne kelmulla peitettynä mikroon (700W/1min).
2) Lado kynnet kuumennettuihin purkkeihin pitkittäin suikaloitujen chilien kanssa. Laita chilit purkin ulkoreunoille tuomaan väriä.
3) Keitä liemi vedestä, etikasta, hunajasta, suolasta ja kuivatusta chilistä. Kokonaiset chilit ovat liemeen parempia, sillä eivät värjää lientä "sameaksi".
4) Kaada kiehuva liemi purkkeihin, anna maustua 2-3vrk huoneenlämmössä ja säilytä sen jälkeen jääkaapissa.
5) Nauti tai siis anna ystäville lahjaksi ja kinua heiltä sitten maistiaisia Jouluna...
15
Erikoisuudet / Paholaisenhillo
syyskuu 19, 2007, 10:52:46 ap
Tuli sitten eilen tehtyä ensimmäistä kertaa Paholaisenhilloa. Muokkasin Jyrki Sukulan ohjetta tällälailla:

1,5 tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 sipuli
3 Habaneroa
3 tosi isoa paprikaa (n.750g)
3 rkl omenaviinietikkaa
3 dl vettä
1 rkl hunajaa
0,5 tl valkopippuria

Halkaise paprikat ja chili, poista siemenet, leikkaa paprika peukalon kynnen kokoisiksi paloiksi, hienonna sipuli ja chili ihan hienoksi. Sulata sokeri kattilassa, lisää joukkoon paprika, chili ja sipuli. Lisää etikka, suola, hunaja, valkopippuri sekä vesi. Keitä noin puoli tuntia miedolla lämmöllä, jäähdytä ja tarkista maku. Voit myös sauvasekoittimella vähän soseuttaa jos et halua ns. sattumia.

Testi paljaaltaan:
Aivan liian makeaa omaan makuuni. Varmaankin desi sokeria olisi riittänyt. Tulisuus aika pliisua, joten enemmänkin chiliä olisi saanut olla. Sukulan reseptissä vain oli puolikas Jalapeno, joten en osannut arvioida määrää kuin hattuvakiolla. Vielä soseutuksenkin jälkeen oli aikamoista litkua, joten olisi varmaankin saanut antaa olla jopa reilun tunnin porisemassa, jotta nestettä olisi haihtunut enemmän.

Testi leivän kanssa:
En jaksanut enää illalla puoli kahdentoista maissa alkaa pihviä laittelemaan, joten dippasin siinä hillossa sitten ruisleipää. Maku muistutti suuresti thai-keittion keittoa; vain katkaravut (ja tulisuus) puuttuivat.

Kun päätät kokeilla tätä reseptiä, ota huomioon korjausehdotukseni :wink: .

EDIT:
Tuosta reseptistä tulee noin litran verran hilloa, joten muita määriä halutessasi skaalaa reseptiä sen mukaan.
16
D.L. Jardinesin valmistama kastike. Pullon kyljessä varoitellaan, että siihen on käytetty Belizessä kasvatettuja Haboja (285 000SHU). Muut aineet ovat porkkana, sipuli, lime mehu, etikka, valkosipuli ja suola.

Mielestäni melkolailla mietoa kastiketta, mutta runsaammallakaan annostelulla ei tuota samanlaista etikkapläjäystä kuin Tabasco-kastikkeet.

Porkkanan maku sopii yllättäen tämän tyyppiseen pöytämausteeseen. Puolentoista desin pullo ei kestä montaa ruokailukertaa, mutta silti ihan kokeilemisen arvoinen soosi.

17
Hankin tuota pullollisen ja olikin perussoosiksi mukavan tujua. Edelliseen pöytämaustepulloon (Dave's Hurtin' Habanero) verrattuna tätä riittää puolet vähemmän.


Etikka ei maistu läpi ja chinensen maku on tosi voimakas. Suosittelen! Valmistajan nettisivujen mukaan ( http://www.mamaafricas.com/ ) Suomen jälleenmyyjänä olisi Stockka, mutta itse en ole tuota siellä nähnyt.

Veikkaisin, että lähin myyntipiste on tuolla: http://www.oilvinegar.com/ov.nsf/0/922056AF1D47429BC125720A0049E0DD
18
Muut harrastukset ja elämä / Pippurilaastari
heinäkuu 11, 2007, 21:41:43 ip
Onko muille tarttunut Viron reissulta mukaan "pippurilaastaria"?

Kesällä 2002 tai 2003 ostin pari pussia ja nyt kesäsiivousta tehdessäni viimeinen niistä tuli vastaan. Ilmeisesti se on tarkoitettu lämmittämään lihaksia??

Ainakin kerran muistan kokeilleeni tuota "laastaria" nyrjähtäneeseen nilkkaan ja toiminta ei todellakaan ollut mitä olisin halunnut. Laitoin sen illalla nukkumaan mentäessä ja keskellä yötä heräsin kauheaan kihelmöintiin nilkan iholla. Otin "laastarin" pois ja iho oli aivan täynnä punaista ihottumaa. Ja siihen lisäksi nyrjähtäneen nilkan jomotus... :cry:

Nilkassa olevaa turvotusta se siis ei poistanut, mutta lihaksiin se voisi vaikka auttaakin, jos vain imeytyy iholta. Ei ole ollut sitten tarvetta (lue: halua) kokeilla edellisen testin jälkeen.

Viron taitamus on enemmänkin arvailua, mutta sen tuosta paketista saa irti, että se sisältää vähintää 0.1mg capsicumia per neliösentti ja lisäaineena sinkkioksidia.

Tietysti, jos jollakulla olisi viro paremmin hallussa, niin olisi mukava tietää mihin (ja miten...) sitä oikeasti pitäisi käyttää.
19
Erikoisuudet / Chilisuklaa
heinäkuu 06, 2007, 10:16:17 ap
Vaimo kävi pari kuukautta sitten Helsingin reissulla ostamassa kauppahallista chilisuklaata. Maku oli ihan OK, mutta hinta 30e/kg. Nyt olen kahdesti yrittänyt tehdä kotona samanlaista ja toinen kerta onnistui. Tästä siis samaa suklaata 5e/kg  :wink: . Tuolla chilijauheen määrällä tulee samanvahvuista kuin kauppahallin suklaa oli.

150g tummaa suklaata
2tl chilijauhetta (itse käytin Apache-jauhetta)

1) Laita suklaa lämmönkestävään kulhoon ja laita se uuniin 60~70ºC.
2) Suklaan sulattua lisää chilijauhe ja sekoita hyvin.
3) Levitä sula suklaa haluamaasi muottiin (esim jääpalarasia) tai vaikka leivinpaperinpäälle, jos haluat tasaisen massan, mistä voi leikellä paloja.
4) Odota kunnes suklaa jäähtyy.

Nopea valmistaa! Ainakin meillä naapurit pitivät suklaapaloista kahvipöydässä  :D .
20
Erikoisuudet / Chili-valkosipulisinappi
kesäkuu 15, 2007, 15:03:40 ip
Fatalii tuolla tulisten makkaroiden ketjussa (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=1370) suositteli sekoittamaan sinapin sekaan chilijauhetta, jotta saataisiin makkaroihinkin makua.

Itse olen pari kertaa tehnyt itse sinappia, joka on kyllä hyvää, mutta yleensä laiskuus vie voiton ja tulee tosiaan käytettyä valmis-sinappia pohjana  :oops: .

Tässä kuitenkin ohje itse-tekemääni sinappiin:

1 habanero (tai oman mieltymyksen mukaan)
50g sinapinsiemeniä
30g fariinisokeria
1tl suolaa
1tl kokonaisia mustapippureita
1rkl tomaattipureta
1 valkosipulinkynsi (itse käytän 3 kynttä, mutta minä olenkin valkosipulin käytön kanssa hivenen omituinen)
1dl viinietikkaa

1) Poista chilistä siemenet ja kanta, laita tehosekoittimeen yhdessä sinapinsiementen, sokerin, suolan, pippurien, tomattipuren ja valkosipulin kanssa.

2) Sekoita hyvin. Lisää viinietikkaa ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes sekoituksesta tulee karkeaa massaa.

3) Jätä seisomaan vartiksi, jotta se paksuuntuu jonkin verran. Lusikoi parin desin purkkiin, laita purkin suulle elmu-kelmua ja sulje kansi tiukasti.

Säilyy jääkaapissa ainakin pari kuukautta (jos ei sitä ennen tule käytetyä pois).

Tarjoa perus-grillimakkaran kanssa.
21
Erikoisuudet / Louisianalainen perunasalaatti
kesäkuu 11, 2007, 13:24:04 ip
Uusien perunoiden ja sipulien myötä on aika taas kesän herkulle: perunasalaatille!

800g (uusia) perunoita
1 (vihreä) paprika
2 suolakurkkua
4 uuden sadon sipulia (muuhun vuodenaikaan sopii salottisipuli)
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
2½dl majoneesia
1rkl Dijon sinappia
1rkl tabascoa
chilijauhetta (cayanne tms.)
mustapippuria
suolaa

1) Keitä perunat suolavedessä ja leikkele valmiina parin sentin paloiksi.

2) Lisää kulhoon perunoiden lisäksi silputtuna paprika, suolakurkut, sipulit ja keitetyt munat.

3) Toiseen kulhoon sekoita majoneesi, sinappi, suola, mustapippuri ja tabasco.

4) Lisää majoneesisekoitus kasvisten päälle ja sekoita varovasti (murskaamatta perunoita). Ripottele päälle chilijauhetta antamaan mukava punainen väri.

Tarjoa grillatun lihan/kalan/makkaran kanssa.

Tabascon ja suolakurkkujen ansiosta ei tarvitse lisätä erikseen etikkaa. Nopea valmistaa :lol: , Bon appétit!
22
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Soman chilit
toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap
Kun kohta ilmat alkavat olla sellaiset, että kasvit pääsevät ulos, niin on aika alkaa kirjailla ylös tapahtumia.

Tällä hetkellä kasvatuksessa on seuraavia:

C.Annuum:
Apache F2
Beaver Dam            (100%)
Cayenne Long Slim   (75%)
Lombardo                (100%)
Paprika                    (100%)
Serrano                    (67%)
Thai                        (100%)

C.Baccatum
Aji Benito
Kaleidoskop
Lemon Drop (25%)
PI 441551 (50%)
PI 441583

C.Chinense
Fatalii Red
Habanero Orange (30%)
Limo
Naga Morich (80%)
NuMex Suave Red

C.Annuum x C.Chinense
Dutch Habanero F3

Suluissa itävyys% tänä vuonna idätetyistä, muut viime vuodelta säästettyjä (tai idätettyjen siementen lkm unohduksia). :oops:

Kuvat laitan erikseen, kunhan opettelen niiden lisäämisen tänne...