Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Kaikki Kashmirin taimet kaikissa mullissa voivat edelleen hyvin. Kolme viikkoa kastelematta lähestyy. Jo toissa päivänä kukkamullat olivat sormella koetellen aivan kuivia. Sitkeitä chilejä ovat.

Chilivaari

Sitkeitä ovat. Kolme viikkoa kastelematta. Eilenkin aurinko vihdoin paistoi ja isompilehtiset roikuttelivat lehtiään, eivät nämä pienet. Ne vain kasvavat rutikuivassa mullassaan. Kaikkiin on tullut 2 senttiä lisää mittaa kolmen päivän aikana. Liian honteloita ne ovat minusta, mikä johtunee liian vähästä valosta ja kasvuvoimaisesta mullasta. Pirkan puolta vähäisempi typpilannoitus ei näytä haittaavan mitenkään. Se otti ensimmäisinä päivinä pienen etumatkan kasvussa ja on sen sitten pitänyt. Edelleen turpeessa kasvanut on pienin, mutta sopusuhtaisin taimi.

Alkuun siis kastelin mullat perusteellisesti, valutin kuumaa vettä niistä läpi. Sen jälkeen ne eivät ole saaneet lisää vettä kolmeen viikkoon, eikä niitä ole peitelty tai suihkuteltu. Huoneen lämpötila ja ilmankosteus tietysti vaikuttavat olennaisesti haihtumiseen. Niitä en ole mittaillut, mutta keskuslämmitys-puutalossa on noin 21 astetta eikä ilmankostuttimia. Patterit ovat näillä keleillä vain aivan niukasti lämpimiä. Pieni chiliviidakko näiden taimien ympärillä on paitsi varjostanut myös kostuttanut ilmaa. Ruukun väliseinät eri multien välillä ovat muovia, mutta eivät niin tiiviitä, etteikö sieltä mahtuisi juuria luikertelemaan, mutta en uskoisi niiden vielä ehtineen naapurin puolelle - ja yhtä kuivaa sielläkin olisi.

En siis sano, että voitte jättää pikkuisen taimenne kolmeksi viikoksi 2,5 desin astiaan turvallisin mielin, mutta hämmästyksekseni se näyttää olevan mahdollista. Melkein millä tahansa mullalla.

Xbow

Vähällä vedellä näyttää tulevan toimeen :) Itse olen huomannut että ympäristöllä on paljon vaikutusta veden kulutukseen. Toissa päiväna kun aurinko vähän räkötti, niin 3 chiliä anoi illalla vettä roikottamalla alalehtiä. Eikä edellisestä kastelusta ollut kuin pari kolme päivää.

Jos toi purkki vielä on umpinainen, niin siihen on varmaan pohjalle kertynyt aika hyvä vesivaranto, josta pikkuiset juo. Eräänlainen altakastelu ruukku :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Chilivaari

Altakastelu hyvinkin.  :lol:
Siis alapuolelta kastelu. Pohjassa on reilut reiät jokaisen multaosion kohdalla. Noissa laatikoissa kastelen aina alakautta. Minä en koskaan, mitään kasvata pohjastaan umpinaisessa ruukussa. Aina on veden päästävä ulos, jos sitä on liikaa. Muuten juuret kuolevat. Eipä tullut edes mieleen tämmöisen perusasian selvittäminen. Hyvä, että kysyit.

Aurinko varmasti vaikuttaa haihtumiseen, mutta sitä ei viimeisen kolmen viikon aikana ole montaa päivää ollut.

Chilivaari

Pikkuchilien janoa odotellessa katsastetaan Cayennen tilanne.

16.2.2008:  
Pari kuukautta sitten kasvumultaan päässeet Cayennet tuottavat jo satoa. Tuo on ensimmäinen itse siemenestä asti kasvattamani chili. Ja vielä itse kasvatetuista siemenistä. Merkittävä tapaus miehen elämässä.  :lol:
Kasvilla on korkeutta 25 cm ja ensimmäiset palot alkavat olla jo täysikasvuisia, 8 cm. Niitä on tulossa toista kymmentä, kukkia on paljon ja nuppuja kehittyy koko ajan lisää. Ei siis auttanut typpilannoitus pudottelemaan nuppuja.

Jos kasvien historia kiinnostaa, lisätietoa löytyy 17.12. pienenä,   noiden janoisten pikkutaimien kokoisena 3.1.08  ja ensimmäinen kukka 30.1.

Chilivaari

Ihme sakkia, todellisia sinnittelijöitä nuo multatestin pikkutaimet.
Kaikki vain kasvavat rutikuivassa maaperässään. Kokeilin jo puutikulla pohjan reikien kauttakin, löytyisikö sieltä kosteutta. Ei löytynyt. Turve liikahti yhtenä paakkuna ylöspäin ja nostin sen sitten pöydälle. Se oli aivan kuivaa niin pohjasta kuin sivuiltakin. Jossakin keskellä täytyy olla hitunen kosteutta, koska kasvi kasvaa edelleen. Juuret eivät olleet vielä yltäneet pohjaan asti, joten naapuriosastosta veden hakua ei esiinny. Kaikki ovat omillaan. Kaikki ovat kasvaneet. Hiekkapitoisessa mullassakin, vaikka se minun mittapuuni mukaan on ollut jo viikon pikaisen kastelun tarpeessa.

Chilivaari

Alkaa mennä jo tylsäksi tämä, mutta edelleen taimet viihtyvät hyvin rutikuivassa mullassa. Neljättä viikkoa jo kastelematta.

Multatesti 18.2.  
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve

Jos näitä vertaa vajaa viikko sitten olleeseen tilanteeseen:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=40997#40997
huomataan, että Kekkilän puutarhamulta on nyt kirinyt Pirkan kiinni ja turpeessa on voimakkain kasvupyrähdys. Näissä olikin eniten kosteutta tuossa vaiheessa. Ei ole enää. Korkein taimi on nyt 13,5 cm (edellisessä 11), turvetaimi on 9,5 cm (edellisessä 6).

Tahtoisin jo kastelemaan.  :lol:

Tuupi

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Tahtoisin jo kastelemaan.  :lol:

Maltahan vielä... :D Ovat kyllä todella honteloita. Kosteuden loppuessa eivät varmaan ennätä roikutella lehtiä ennenkuin kaatuvat.

Chilivaari

Sitä minäkin pelkään. Eräänä aamuna ne kaikki roikkuvat rentoina purkin reunan yli - ja varret poikki joiltakin.

Kashmiri Mirch on Himalajan rinteiden kasvatti, joten se saattaa olla tottunut kuiviin kausiin. Niin tämäkin kokeilu taas vesittyy lajikkeeseen. Cayenne ei sopinut lannoituskokeeseen, kun se kestää vaikka mitä ylilannoitusta. Niin kyllä tuntuvat Habanerotkin kestävän.
Kokeiluun kuuluu, että varsinainen satokasvi on turvassa kasvamassa, kävi näille miten kävi.  :lol:

Chilivaari

helmikuu 22, 2008, 10:57:04 ap #69 Viimeisin muokkaus: toukokuu 04, 2010, 23:20:14 ip käyttäjältä Chilivaari
Totta se on.
Neljä viikkoa kastelematta.
Multatesti 22.2.
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve

Taimet sen  kun kasvavat. Puutarhamulta on nyt spurtannut muiden ohi ja turpeessa kasvu on ollut vilkkainta. Kymmenen päivän takaisen tilanteen näet täältä. Viisi senttiä ovat kasvaneet tuossa ajassa. Tarkkaan katsoen kuivumisen oireita on näkyvissä. Vasemman laidan chileillä sirkkalehdet ovat hiukan rentoja. Pari päivää sitten auringonpaisteessa sitä ilmeni ensimmäisen kerran, mutta auringon mentyä lehdet ryhdistäytyivät. Nyt ne ovat koko ajan vähän velttoja. Puutarhamullassa ja turpeessa kasvavat taimet ovat täysin kunnossa.

Neljän viikon kokemuksella voisin väittää, että hyvin kasteltuun multaan voi sirkkalehtivaiheessa istuttaa taimen ja unohtaa sen ainakin kolmeksi viikoksi, kunhan multa on riittävän syvää eikä huoneilma ole poikkeuksellisen kuivaa ja kuumaa. Näyttävät nuo pärjäävän neljäkin viikkoa. Tuulettimen käyttö taimien heilutteluun luonnollisesti lisää myös haihtumista sekä mullan pinnalta että lehdistä ja aiheuttaa aivan toisenlaisen kastelun tarpeen. Nämä taimet saivat kasvaa rauhassa.

Johtopäätökset seuraavalla sivulla.

Chilivaari

Kidutuksellakin on rajansa.
En kestänyt katsoa enempää vaan annoin reilusti vettä multatestin taimille ennen kuin ne vahingoittuvat pysyvästi. 4 viikkoa ja 1 päivä kastelematta riittää. Sato kukkamulta ja Pirkka kestomulta ovat olleet kaikilla testeillä mitaten rutikuivia jo toista viikkoa. Taimet niissä riiputtivat sirkkalehtiään ja seuraavatkin lehdet olivat pehmeitä ja kipristelivät kärjestä. Kekkilän puutarhamullassa ja turpeessa chilit olivat oireettomia eli ne olisivat kestäneet vielä ainakin 2 päivää lisää.

Selvittääkseni veden kulutuksen mittasin niiden nyt imemän veden. Punnitsin myös laatikon samassa tarkoituksessa.  Alimmillaan sen paino oli reilusti alle puolet hyvin kastellusta.  Mullan pinta aleni kuivuessaan melkein sentin. Voi olla, että se ei enää nouse entiselleen. Mullan pussittajatkin varottavat päästämästä multaa kokonaan kuivumaan, jos sen ei haluta painuvan tiiviimmäksi.

Alakautta kastellessa nopeimmin kostui Pirkka, joka onkin altakastelumulta. Se oli puolessa tunnissa pintaan asti märkä. Muut seurasivat kaukana perässä, tunnin päästä ensin puutarhamulta, sitten Sato ja pisimpään korppuna pysyi turve. Se on tehokas kosteana, mutta kuivaan turpeeseen vesi ei vain imeydy. Velttous lehdistä alkoi poistumaan tunnin kuluttua kastelun aloittamisesta ja parissa tunnissa kaikki oli normaalia.

Koko litraisen laatikon multa imi vettä yli puoli litraa mikä tarkoittaa kullekin neljälle chilille 2,5 desin "purkissaan" 1,3 dl. Tästä voidaan laskea, että nuo neliviikkoisiksi ja keskimäärin 15 cm korkeaksi kasvaneet taimet kuluttivat alle 5 ml vettä päivässä. Siitä valtaosa haihtui ilmaan mullan pinnalta. Teelusikallinen siis riittäisi päiväannokseksi tai limsapullon korkillinen. Se on aika vähän.  Myöhemmin, kun lehtien määrä ja koko kasvaa, veden käyttökin lisääntyy. Huomautettakoon nyt tässäkin, että mitään koneellista tuuletusta taimilla ei ollut. Se lisäisi haihtumista ja veden tarvetta ehkä moninkertaiseksikin.

Multatesti jatkuu. Tutkitaan nyt vaikka miten pitkälle eri mullat kasvattavat taimia ilman lannoitusta. Tässä pienessä multatilassaan tietysti, ilman ruukun vaihtoa. Ehkä siitä selviää myös, milloin olisi otollinen aika vaihtaa näistä reilun jogurttipurkin kokoisista isompiin.

ChaiN

Hienoa tämmönen semikliininen testi.

Sen verran ainakin pystyn tuloksia hyödyntämään omissa kasvatteluissani, etten ehkä sittenkään odota, että turpeessa kasvavat chilini alkavat riiputtaa lehtiään tarkoittaen, että alusta on kuiva. Jos kerran turpeeseen ei saa enää imeytettyä vettä kunnolla altakastelulla.
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

Chilivaari

Kyllä se vesi sinne takaisin menee, mutta toista tuntia kestää.  :wink:
Reilusti vettä alusastiaan ja kärsivällisyyttä.

Turpeen tuntee sormella, milloin se on kuiva ja ruukun painosta: Se on höyhenenkevyt.

Chilivaari

Multatestin Kashmiri Mirchin taimet kasvavat edelleen hyvää vauhtia, useita senttejä viikossa. Veden kulutus on luonnollisesti lisääntynyt kastelun jälkeen, kun märkää, haihduttavaa pintaa on enemmän. Punnitsemalla arvioin, että vettä on kulunut jopa 10 grammaa päivässä. Kaikki mullat ovat edelleen hyvin märkiä viime lauantain kastelun jälkeen. Varmaan taas menisi kolme viikkoa kevyesti, mutta pyrin nyt tasaisempaan kosteuteen. Niinhän maaperässä asiat on.

Market-habanero 26.2.08

Yli kaksi kuukautta vanha Habanero sai kolmisen viikkoa sitten oman ruukun ja on siinä kasvanut lähinnä korkeutta. Parinkymmenen sentin korkeudessa se päätti haaraantua ja samalla ilmestyi nippu nuppuja haarautumiskohtaan. Kuva on kasvin latvasta suoraan alaspäin. Lisää nuppuja tulee joka lehtihankaan tuosta ylöspäin. Liian pienihän tämä on kunnon satoa tuottamaan, vaikka runko onkin roteva ja lehdet isoja. Ellei se itse ymmärrä noita pudotella, en minäkään ala nyppimään. Ehtii se sitten vielä kesällä tuottaa runsaamman sadon, vai kuinka?

Itse asiassa melkein kaikissa viime vuoden puolella taimettuneissa on nuppuja havaittavissa, eli runsaan parin kuukauden ikäisinä nuo pyrkivät aloittamaan kukintaa. Vain Starfish kasvattaa pituutta, muut baccatumit kasvattelevat nuppujakin. Osa on kyllä jo kuivunut kasvun edistyessä. Annuumeista Cayenneissa on jo reilusti satoa, muissa nuppuja. Ensimmäisenä aloittanut lopettelee jo kukintaa ja kellastuttaa ja pudottaa kukat. Ruukun vaihto kesken kukinnan saattoi häiritä sitä. Toista kymmentä normaalikokoista palkoa on kuitenkin pikku taimen oksilla. Vähän perässä tuleva kaveri taitaa mennä siitäkin ohi. Tabascon juurrutettu latva kukkii innolla edelleen ja siinä näyttäisi muutama hedelmä kehittyvän. Yleensä kukat putoavat kukittuaan. Juurtuminen on onnistunut ja kasvista tuli oikein hyvän muotoinen ikkunalaudan koriste.

Chilivaari

Tammikuun alussa sisään tuomani onnettomasti autotallissa talvehtineen Habaneron olo on jo vähän parempi. Uusia lehtiä on ilmestymässä jo toinen kierros.

Talvehtinut Habanero 1.3.08:

Kuvittelin tuota katkoessani marraskuussa, että uusia oksia ilmestyisi joka lehtihankaan (ne ovat noita pieniä nyppyjä rungossa). Näin ei näytä käyvän, vaan vain yhdestä kasvupisteestä kolmannes latvasta alkaa kasvaa uutta. Lehtihankojen yläpuolelle kyllä muodostui pieniä lehden alkuja, mutta talven kylmässä ne näyttävät kuivuneen ehkä yhtä lukuun ottamatta. Jos olisin pitänyt tuota lämpimässä, varsi voisi olla täynnä uutta kasvua. Ensin varteen tuli hyvin hitaasti ruusuke ryppyisiä lehtiä, joiden reunat jäivät keltaisiksi. Ilmeisesti nestevirtaukset kuivassa rungossa eivät toimineet. Viime päivinä on vauhdilla alkanut ilmestyä uutta terveen näköistä lehteä ja mikä hienointa, myös kukkanuppuja joka lehtihangassa. Siemenestä kasvatettu ehti kuitenkin edelle.

Aivan ilmeisesti Habaneroa ei olisi pitänyt yrittää talvehdittaa niin viileässä ja valoisassa ja mitä ilmeisimmin parempi ratkaisu olisi ollut leikata se kymmenen sentin tapille heti kättelyssä. Näin tein nyt Tabascolle, jolle oli sattunut onnettomuus talvivarastossaan. Jo kehittyneet ensimmäiset lehtiruusukkeet irtosivat latvasta, kun siihen osui joku esine. Nyt se on lyhyellä rungolla odottelemassa uutta kevättä. Siitäkin lämpimässä juurrutettu latva ehti ohi. Tähän asti siis talvehtineista juurista ei ole ollut paljonkaan hyötyä. Onhan noilla tukevat puumaiset varret. Ehkä sen ja ison juurakon etu tulee vielä näkyviin.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Aivan ilmeisesti Habaneroa ei olisi pitänyt yrittää talvehdittaa niin viileässä ja valoisassa ja mitä ilmeisimmin parempi ratkaisu olisi ollut leikata se kymmenen sentin tapille heti kättelyssä.

Varsinkin chinenseille ole huomannut, että varren jättäminen liian pitkäksi tapituksessa ajaa ennenmmin tai myöhemmin siihen tilanteeseen, että sitä vartta pitää sitten katkaista vielä lisää.

On parempi olla muutama hyvä kasvupiste varren alaosassa kuin monta heikompaa siellä täällä varressa.

Chilivaari

Kiitos. Kantapään kautta van pitää nuokin asiat opiskella. :wink:

Onko muiden lajien leikkaamiseen vastaavia neuvoja? Baccatumit käyttäytyvät aika erilaisella tavalla. Kasvavat korkeutta muita enemmän ja lehtiä on harvemmassa. Mikä niistä tekee tiheämpiä, vai tekeekö mikään? Minulla on ensimmäiset baccat vasta puolimetrisiä, mutta ennen kesää taitaa jo tulla typistämisen tarvetta.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Kiitos. Kantapään kautta van pitää nuokin asiat opiskella. :wink:

Onko muiden lajien leikkaamiseen vastaavia neuvoja? Baccatumit käyttäytyvät aika erilaisella tavalla. Kasvavat korkeutta muita enemmän ja lehtiä on harvemmassa. Mikä niistä tekee tiheämpiä, vai tekeekö mikään? Minulla on ensimmäiset baccat vasta puolimetrisiä, mutta ennen kesää taitaa jo tulla typistämisen tarvetta.

Kyllä nekin kannattaa pätkäistä jossakin vaiheessa. Olisinkohan itse tehnyt sen juuri puolimetrisenä viime keväänä. Kolmessa viikossa katkaisun jälkeen versominen oli jo ihan mukavaa ->


EDIT: ja kyseessä siis PI 441583

calm

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Onko muiden lajien leikkaamiseen vastaavia neuvoja? Baccatumit käyttäytyvät aika erilaisella tavalla. Kasvavat korkeutta muita enemmän ja lehtiä on harvemmassa. Mikä niistä tekee tiheämpiä, vai tekeekö mikään? Minulla on ensimmäiset baccat vasta puolimetrisiä, mutta ennen kesää taitaa jo tulla typistämisen tarvetta.

Raa'asti poikki vaan. Kyllä ne sitten alkavat puskemaan uusia oksia joka lehtihangasta. Tässä esimerkkikuvassa parisen viikkoa sitten katkaistut champion (alanurkka) ja aji cristal (ylänurkka).

Chilivaari

Kiitos vihjeistä.
Inca Red Drop on itse haaraantunut ja siinä on niin paljon kukkanuppuja, että taidan jättää sen rauhaan, mutta Aji Cristal ja Microcarpum saavat saksikäsittelyn. Näillä on jo omat 13 cm ruukut, mutta pari Starfishiä ja Campane jakavat edelleen litran jäätelörasian.

Starfishistä olen jonkun kokemuksia lukenut, että se jatkoi pituuskasvua leikkelystä huolimatta. Korkeata niistä olen kasvattamassakin, mutta pari kuukautta pitäisi vielä sinnitellä sisätiloissa. Puolimetrinen, isolehtinen kasvi 7 cm:n multatilassa kaataa ruukkunsa, jos se taipuu valoa kohti ja multa on kuivaa. Campane on kasvanut vieläkin ripeämmin samassa laatikossa. Jos vaihdan nuo isompiin ruukkuihin, kasvu vain kiihtyy - eivätkä kaikki mahdu enää ikkunalle. Taidan kokeilla huonoa hoitoa ja kasvun hidastamista. Metriseksi 7 cm ruukussa?