huhtikuu 18, 2024, 03:33:35 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - chilimieli

1
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Vadelmat
heinäkuu 13, 2019, 22:02:55 ip
Itsellä marjoo vadelmat ihan kivasti, mutta kokoa saisi olla enemmän. Tuntuu että kasvit puskevat uutta varpua pitkin pihaa juurista, vaan "emokasvit" pysyvät matalana. Lannoitus kananpaskoolla, kastelun saa hoitaa luonto sillä ovat osittain puolivarjossa talon takana. Uudet taimet jämähtivät niille sijoilleen vaikka ovat saaneet lantaa ja vettä. Liekö syy sitten juurien muodostamisesta. Aijon peittää koko vattupenkin ohuella oksahakekatteella syksystä jotta joukossa kasvava heinikko vähenisi. Uskoisin vadelman puskevat vielä hakkeen läpi vaikka kerros olisi parin-kolmen sentin paksuinen. Toivotaan ettei tarvitse poistaa lehtipuuhaketta keväästä.
Ajattelin hakkeen toimivan myös samalla ravinnepankkina jos kerros on riittävän paksu (alimman osan lahoaminen).
Samalla maa pysynee kosteampana.
2
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 13, 2019, 08:28:09 ap
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - heinäkuu 13, 2019, 00:47:28 ap
Hämmentävää kyllä, kesän ensimmäisen tatin bongasin jo 4.6. kotipihalta. Tässä olen pikkuhiljaa taas valmistautumassa kanttarellimetsälle. Toivotaan että tänävuonna löytyy. Viimevuonna kuulin monesti että niitä pisaa, itseltä jäi ne kyllä näkemättä.

Olettaisin sieniä alkavan löytyä parin viikon sisällä sillä reilut sateet+ yöllinen lämpötilan lasku ovat edeltävinä vuosina olleet varmoja merkkejä.
Itselle kelpaa:Mustatorvisienet, suppilovahverot, tatit ja kanttarellit. Kaikenmaailman suolasienet (rouskut ja vastaavat) jää kyllä keräämättä.


Eipä niitä ole täälläkään näkynyt liiemälti, normi alkukesän nysäkanttarelleja keräsin kourallisen ja paistoin pannulla. Yleä ei kannata seurata informaatiolähteenä, siellä kerrottiin asiantevasti että punikkitatti ja kantarelli kausi on jo ohi eikä kestä kuin pari viikkoa. Pitkiä viikkoja Ylellä kun niiden satokausi kestää heinäkuulta marraskuulle saakka XD.

Kun opit tunnistamaan sieniä lisää ja pääset neofobiastasi  ;), huomaat mitä olet hävinnyt. Suosittelen liitymään.....


Itse en koskaan seuraile "lehtitietoja" kauden suhteen. Punikkeja tulee kerättyä joka syksy, joten tiedän kauden kestävän pitkälle syksyyn.  Itselle riittää toistaiseksi nuo mainitsemani, kasvatan sieniä myös pihassani pölkyissä. Osterivinokasta.  Suolasieniä tulee sen verta syksyllä jo sukulaisilta että jätän ne mieluusti keräämättä. Itselle tuo on loistava tapa liikkua luonnossa ja pienimuotoista aarteen etsintää vaikka tulee noita suppilovahveroita etenkin kerättyä kymmeniä litroja. Omassa sienipaikassani on juurikin suppikset yliedustettuina, muita sieniä ei siellä niinkään kosolti ole. Voisihan sitä omaa sienilistaa laalentaa, omistan useamman sienestysoppaan, mutta toistaiseksi tyydyn näihin.
3
Hämmentävää kyllä, kesän ensimmäisen tatin bongasin jo 4.6. kotipihalta. Tässä olen pikkuhiljaa taas valmistautumassa kanttarellimetsälle. Toivotaan että tänävuonna löytyy. Viimevuonna kuulin monesti että niitä pisaa, itseltä jäi ne kyllä näkemättä.

Olettaisin sieniä alkavan löytyä parin viikon sisällä sillä reilut sateet+ yöllinen lämpötilan lasku ovat edeltävinä vuosina olleet varmoja merkkejä.
Itselle kelpaa:Mustatorvisienet, suppilovahverot, tatit ja kanttarellit. Kaikenmaailman suolasienet (rouskut ja vastaavat) jää kyllä keräämättä.
4
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tyrni
heinäkuu 09, 2019, 01:54:49 ap
Hyvin kantaa jo yksi tyrni ensimmäistä satoakin. ;D
Onnistuin myös lisäämään taimia kivivillakuutioissa juurrutusgeelillä. Nämä uudet taimet päätyvät maahan vasta elokuun lopulla kun porottavimmat päivät ovat varmasti takanapäin. Kasteltu on kahdesti päivässä helteellä, muina aikoina joka kolmas päivä. Hake pitää alustat hyvin kosteina.

Tulipa sitä samalla istutettua:
Pensasmustikkaa
Päärynää
Karviaista
Kirsikkaa
Aprikoosi (1x itsepölytteinen)
Persikka (1x itsepölytteinen)
Ja vadelmaa (jäi huomaamatta että sitähän on uudessa kodissa jo ennestäänkin ihan riesaksi asti ;D)

Ensivaikutelma tyrnistä ainakin on, että selviää hyvinkin vähällä vaivalla kunhan muistaa kastelun.  Pistokkaat kestivät jopa parin päivän kuivakauden kun unohdin kastella kuutioita. Kuutiot pääsivät täysin kuiviksi. Eivät siis ota nokkiinsa kovinkaan helposti.
5
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 06, 2019, 12:57:00 ip
Mikä kasvilaji on kyseessä?  Kahvi? Koka?

Kyllä tuo fiikukselta näyttää :D

Hienoa että kasvi elpyi. Nyt vain tasaista kastelua ja sumuttelua lehdille niin hyvä tulee.
6
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tyrni
kesäkuu 01, 2019, 15:05:33 ip
Nyt on tyrnit maassa. Sekoitin suhteella:Puutahamultaseosta 3/4 ja hiekkaa 1/4. Puutarhamullassa on siis itsessään jo valmiiksi myös hiekkaa. Pinnan katoin eilen haketetulla kuivalla oksasilpulla (tammea, vähän vanhoja hortensian oksia ja koivua).
Ei muuta kuin satoa odottelemaan. 8)
7
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tyrni
kesäkuu 01, 2019, 09:54:55 ap
Kiitos tästä tiedosta! Itse ole elänyt ajatuksessa että tyrnille kelpaisi juuri hapan ja vähäravinteinen maaperä parhaiten. Taidankin antaa tyrneilleni hiekalla plandattua puutarhamultaa. ;) Sitä on tossa pihalla vielä 8tonnia ja hiekkaa ainakin puolisentoista.

Jostain myös luin tuosta tyrnin ravinteiden muodostuksesta jossa tyrni muuttaa hapen avulla typpeä itselleen käytettäväksi. Liekö sitten asiavirhe, mutta ainakin pidän huolen että juurille riittää happea.
8
Muut kuin paprikakasvit / Tyrni
kesäkuu 01, 2019, 00:58:11 ap
Onko täällä muita tyrniin ihastuneita?
Itse olen haaveillut vuosia tyrnien kasvattelusta ja tänään hain muutaman pihaa koristamaan. Pölyttäjäksi yhden ja loput tekevät toivottavasti marjaa tulevina vuosina. Päätin heti ensialkuun ottaa viisi pistokasta kivivillakuutioihin, josko lähtisivät kasvuun. Minkä kokoiseen kuoppaan olette yleensä tyrninne istuttanut mikäli olette niitä kasvatelleet?

Havu-/rodomultaa on nyt 120litraa, riittääkö tuo useammalle taimelle vai lähdenkö aamusta takaisin multaostoksille? Sekaan ajattelin lisätä kuopan pohjalle havupuumursketta ja normaalia puutarhamultaa happaman mullan jatkoksi.
9
CHILIFEST FINLAND / Vs: chilifest 2019
toukokuu 08, 2019, 23:26:48 ip
Onko tänävuonna poikkeus vai jääkö chilifestit unholaan?
Harmi ettei tänävuonna pääse..
10
Käyn nyt tämän kuittaamassa jos joku miettii itävyyttä.  ::)

Omalle kohdalle ei itäviä siemeniä enää kymmenvuotiaista löytynyt, toki poikkeuksiakin varmasti on olemassa. Uudemmat, noin viisi vuotta vanhat itivät osa. Tosin uudempienkin kanssa huomasi itävyyden jo laskeneen. En siis suosittele siementen pitkäaikaista säilöä huoneenlämmössä. Pakastamalla uskoisin onnistuvan pidempäänkin mikäli siemenet ovat koko säilytysajan jäässä ja kuivassa.
11
Kiitos vastauksista. Ehkä harkitsen sittenkin tuota polttamista. ;) 20vuotta on jo enemmän kuin tarpeeksi. En viitsisi mitään metalliosia alkaa kiinnittelemään ainakaan niin että näkyisi ulospäin. Oksia on niin montaa kokoa etten myöskään viitsi lähteä erin kokoisia kiiloja metsästämään. Mielellään mahdollisimman "luonnollisen" näköistä olen ajatellut.
12
Terve!

Olen tässä aikeissa rakentaa koristeaitaa pihalleni puunkaadosta jääneistä puiden oksista. Onko foorumilla asiaan perehtyneitä, jotka voisivat neuvoa puun suojaamisen kanssa? Olen aikeissa käyttää havupuuta tolppina (käsittelemätöntö mäntyä ja kuusta) mutta mietin millä minun kannattaisi käsitellä maan sisään tulevat puun osat? Koko aita tehdään siis luonnonpuusta, mahdollisimman simppelisti mutta sen tulisi kestää vähintään viisi vuotta. Poikkipuut tulevat olemaan lehtipuuta, puita ei kuorita tms. Luin että heinäseipäät oli ennen tapana polttaa hiilelle kärjistään, mutta näkisin homman liian työläänä ja aikaavievänä. Onko olemassa esimerkiksi käsittelyainetta jolla havupuu kestäisi entistä pidempään? Kiitos avusta jo etukäteen. ^-^
13
Toistaiseksi huonolta näyttää, tosin osa siemenistä vasta viikon oleillut mullassa. Yli kymmenen vuotta voinee siis olla liikaa ainakin osalle lajikkeista. Annan siemenille vielä pari-kolme viikkoa, mikäli ne jotka tiedän nopeimmiksi itäjiksi eivät lähde, voitanee tehdä johtopäätöksiä.
14
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: Maukkain lajike?
tammikuu 19, 2019, 20:38:33 ip
Helppo:
Aji cristal
Aji fantasy
Starfish
Hungarian hot cherry
Muoks; ..ja tietysti lemondrop
15
Vanha aihe mutta haulla tuntui osuvimmalta. :D
Keräilin eri lajikkeita vuosina 2004-2012 ja lajikkeita kertyikin rutkasti. Taisin lopettaa laskemisen 140;n kohdilla. Nyt lähtisi näitä siemeniä idätykseen reilulla kädellä. Saa nähdä itääkö. 8) Monta vuotta tuli mentyä valmiilla taimilla, nyt heräsi kiinnostus palata idättelyhommiin kun tilat suurenivat kaksinkertaiseksi.
Raportoin itääkö jopa 12-14 vuotta vanhat siemenet  8) Toivotaan parasta.

Säilytys:
Minigripeissä jotka litran minigripeissä suojattuna valolta ja lämmöltä. Pusseissa myös siliga-geelipussukka jos toinenkin. Litraiset pussit vielä valoa läpäisemättömässä kassissa jota olen pitäny kaapissa lattian rajassa.
16
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
lokakuu 01, 2018, 16:52:12 ip
Juu kulutus on nyt onneksi selvillä. Taitaa tulla kaupat kun ei ne hinnat vielä niin pahoja ollut.  ::)
17
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
syyskuu 30, 2018, 19:02:00 ip
Ok. Kiitos vastauksesta. Tuon voinee kertoa ainakin 1,5;lla 200m2 talossa? Perheeseen kuuluu toistaiseksi kaksi plus pieni lapsi. Voisikohan todellinen kulutus olla siinä 25k-30 000? Olen ihan ulapalla näissä hommissa, mitä nyt tulee suht ärtyneenä maksettua sähkölaskuja kun nuo pelkät siirrotkin ovat jo aivan ylihinnoiteltuja. Ja paljonko kulutuksenne (myös muut) on talvikuukausina rahassa? Tiedän vain että olenko yhtään oikeilla jäljillä omien veikkausteni suhteen.. ::)


.. Ja paljonkohan voisi tulla hintaa valmistakan asennustöille, mikäli sen saisi liitettyä puusaunan hormiin seinän läpi? Onko kokemuksia. Suunnitteilla siis ihan sellainen parin- max. kolmen tonnin metallikaappi pienellä varaajalla. Tarvittavat luvat ja niiden hinta?
18
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
syyskuu 30, 2018, 01:23:06 ap
Heitän nyt kysymyksen tähän kun en kehtaa aloittaa uutta ketjua ja sen verran aikaa viime käynnistä täällä, etten tiedä onko aiheesta montakin ketjua.

Paljonko teillä ok-talon omistajat palaa rahaa sähköön kuukaudessa siirtoineen, riistoineen päivineen?

Olen aikeissa ostaa 70-luvun lopulla rakennetun (peruskorjauksia tehty, eristyksistä ei tietoa vielä) 200m2;n omakotitalon.
Talo sijaitsee aurinkoisella tontilla, lämmitys hoituu sähköpattereilla sekä kahdella ilmalämpöpumpulla. Ainut tulipesä löytyy talon puusaunasta. Mahdollinen kamiina tai valmistakka pienellä varaajalla on suunnitteilla, muttei sitä tarvitsisi vielä hinnassa huomioida. :)

Ainut kynnyskysymys kaupoille on juurikin tuo ylihintainen sähkö joka maksaa nykyisin järjettömästi. Minkä kokoiseen sähkölaskuun kuukaudessa minun tulisi karkeasti arvioiden varautua? Auttakkee. ;D
Nykyisessä asunnossa (vanha puutalo) eristykset vanhahkot ja naapurin mummo pitää kämppäänsä kylmänä kesät talvet, joka varmasti nostaa myös omia kuluja jotka ovat talvella noin 270e/kk. Kasvaako laskuni tuosta paljonkin ok-taloon siirryttäessä?

Kiitos jos jollakulla olisi heittää jonkinnäköistä arviota kokemuspohjalta.
19
Ok eli voin vuokrata koneen ilman pätevyyttä ja ajaminen luonnistuu kokemattomaltakin pienellä harjoittelulla? Kuinka noiden vakuutusten kanssa? Saanko vakuutukset ns. koneen mukana vai tarvitsenko oman vakuutuksen kaivuille? Mielellään toki kaivan itse sillä mikäli oikein innostun saan samalla kaivella pohjat pihalammelle. ;D

Mitenkäs vuokrahintojen kanssa esimerkkinä muutama päivä? Entä polttoainekustannukset?

Pahoittelut kysymysten tulvasta.
20
Hei pitkästä aikaa chilihullut! (Ja pahoittelut, taisi tulla väärälle puolelle? :-[)

Kyselisin onko kellään hinnoista minkään näköistä arviota heittää paljonko seuraavan kuvan mukaiset kaivuutyöt maksaisi kasvihuoneelle turunseudulla? ;D Tarkoituksena olisi siis rakentaa 15m x 7m kasvihuone, josta tehdään talvenkestävä=talvipuutarha (lämmitys auringosta, puusta ja kompostista). Maata olisi tarkoitus kaivattaa bobcatillä puolestametristä reiluun metriin, joka täytetään sepelissä roudan välttämiseksi. Kasvihuoneen päätyyn tulee sisälle myös pieni lampi, joka on pieneltä matkaa maarajan yläpuolella.

Paljonkohan tämänkaltaisen pohjan kaivuu tulee maksamaan ja moneksiko päiväksi tarvitsen koneen+ kuljettajan?
Olisi suotavaa mikäli kyseinen kuljettaja myös levittäisi pohjasepelin kunhan allasmuovi saadaan pikaisesti asennettua pattinkien varaan. Itse sepeli toimii siis muoville lopullisena tukena.