toukokuu 13, 2024, 12:51:20 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Reetan 2016/ kausiviljelyä kasvihuoneessa

Aloittaja Rähinä-Reetta, tammikuu 03, 2016, 12:48:01 ip

« edellinen - seuraava »

Rähinä-Reetta

maaliskuu 05, 2016, 18:54:12 ip #20 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 06, 2016, 10:06:18 ap käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
5.3. Tuumasin nyt illankahussa, että pitää vissiin käydä chilit kurkkaamassa. Kylvöksissä olikin tapahtunut paljon, sirkkalehdet ojentelivat jo valoa etsien ja koko setti muutti sitten samantein valon alle ruokapöydän ikkunapäähän.

annuumit:

Goat's Weed    7/9 *
Cayenne         8/11 ***
Kashmiri Mirch   4/9 **
Biker Bill's Jalapeño   10/11 **
NuMex Piñata   7/11 **
Jalapeño Jalafuego   2/11 ***
Black Pearl      3/9 ***

baccatumit:

Omnicolor    2/9 ***
El Oro de Ecuador   0/9
Bishop's Crown   11/11 **

chinenset:

Fatalii    0/9
Habanero Hot Lemon    0/11
Habanero Gambia Orange    1/12 ***
Habanero Brown Large   0/12
Habanero Peruvian White    2/10 ***
Naga Morich     1/11 ***
Black Naga     0/11
Chiclayo   11/11 **
Madame Jeanette  0/9
Bonda Ma Jacques   6/9 ***
Habanero Orange (mummon siemenet v. 2012)  0/11
Pimenta Moranga  0/10
Bido Tacana   2/11 ***
Brasileira Marimbondo   2/12 ***


*        = 3. päivänä itämään alkaneet
**      = 4. päivänä itämään alkaneet
***    = 5. päivänä itämään alkaneet

Ai niin, maistoin tänään ehkä parasta grillimakkaraa toistaiseksi. Liedon Lihan "Jalapeñopätkä". Meillä on tapana käydä aina ostoksilla kun liikutaan Liedossa päin.


Chilit2016A3 by chilejä ja muuta, on Flickr
Kuva kylvöksistä 6.3.

Rähinä-Reetta

maaliskuu 07, 2016, 09:32:55 ap #21 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 07, 2016, 12:53:55 ip käyttäjältä Rähinä-Reetta
7.3. Aamukahvilla pikkutaimien/idätyksien seurassa:

annuumit:

Goat's Weed    7/9 *
Cayenne         10/11 ***
Kashmiri Mirch   4/9 **
Biker Bill's Jalapeño   10/11 **
NuMex Piñata   7/11 **
Jalapeño Jalafuego   4/11 ***
Black Pearl      7/9 ***

baccatumit:

Omnicolor    3/9 ***
El Oro de Ecuador   1/9 ****
Bishop's Crown   11/11 **

chinenset:

Fatalii    0/9
Habanero Hot Lemon    0/11
Habanero Gambia Orange    2/12 ***
Habanero Brown Large   2/12 ****
Habanero Peruvian White    6/10 ***
Naga Morich     7/11 ***
Black Naga     2/11 ****
Chiclayo   11/11 **
Madame Jeanette  2/9 ****
Bonda Ma Jacques   8/9 ***
Habanero Orange (mummon siemenet v. 2012)  8/11 ****
Pimenta Moranga  0/10
Bido Tacana   4/11 ***
Brasileira Marimbondo   10/12 ***


*        = 3. päivänä itämään alkaneet
**      = 4. päivänä itämään alkaneet
***    = 5. päivänä itämään alkaneet
****  = 6-7. päivänä itämään alkaneet


Täysin itämättömiä on enää kolme lajiketta; Fatalii, Habanero Hot Lemon ja Pimienta Moranga. Sanoisin, että olen hyvin vakuuttunut siementen shakeroimisen edusta  :), tuntuivat aika tasaisella rynnäköllä useimmat itäneen. V. 2012 sadosta otettujen Habanero Orangejenkaan itämisessä ei mitään moitittavaa, kuivattuina ovat olleet säilöttynä pakastimessa Minigrip-pussissa muiden ohella, ehkä kyseenalaisissakin oloissa, mene ja tiedä. Jännittää nyt sitten vielä, ovatko yhä lajipuhtaita kasveja vai onko sekoittumista tapahtunut.
Kasvatellaan siis tänäkin vuonna jotain, jos ei mitään hirvityksen kauhistuksia pääse tapahtumaan.

Viime kaudella kylvin siemenet n. viikkoa aikaisemmin verrattuna tähän kauteen, mutta tuntuisi tässä vaiheessa että ovat jo melkolailla kirineet rinnalle nämä tämänkautiset taimet, vaikka kuukin oli taivaalla ihan miten sattui tällä kertaa. Luulen, että saan kiittää tästäkin siemenshakeria.

Rähinä-Reetta

8.3.

Chilit2016A4 by chilejä ja muuta, on Flickr

Pari tuonnäköistä tapausta, toistaiseksi onneksi vain pari. En osaa sanoa onko taimella ollut terveet lehdet kun se on päässyt siemenkuorestaan, vai ei.

Rähinä-Reetta

maaliskuu 09, 2016, 08:11:52 ap #23 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 10, 2016, 08:09:07 ap käyttäjältä Rähinä-Reetta
9.3.  Kylvötilanne:

annuumit:

Goat's Weed    7/9 *
Cayenne         10/11 ***
Kashmiri Mirch   5/9 **
Biker Bill's Jalapeño   10/11 **
NuMex Piñata   7/11 **
Jalapeño Jalafuego   4/11 ***
Black Pearl      7/9 ***

baccatumit:

Omnicolor    5/9 ***
El Oro de Ecuador   1/9 ****
Bishop's Crown   11/11 **

chinenset:

Fatalii    0/9
Habanero Hot Lemon    2/11 *****
Habanero Gambia Orange    3/12 ***
Habanero Brown Large   6/12 ****
Habanero Peruvian White    6/10 ***
Naga Morich     10/11 ***
Black Naga     4/11 ****
Chiclayo   11/11 **
Madame Jeanette  5/9 ****
Bonda Ma Jacques   9/9 ***
Habanero Orange (mummon siemenet v. 2012)  10/11 ****
Pimenta Moranga  0/10
Bido Tacana   7/11 ***
Brasileira Marimbondo   12/12 ***


*        = 3. päivänä itämään alkaneet
**      = 4. päivänä itämään alkaneet
***    = 5. päivänä itämään alkaneet
****   = 6-7. päivänä itämään alkaneet
***** = 8-9. päivänä itämään alkaneet


Fatalii ja Pimenta Moranga siis vielä 0-listalla. Morangasta nyt ei niin väliä, jos ei tällä kaudella onnistu, mutta Fatalii olisi ollut kiva uusi kokeilu. Pian voisi jo annuumeja ja baccoja laitella isompiin ruukkuihin ja karsia ylimääräiset. Ajattelin ottaa max. 4 tainta/ lajike kasvatukseen, siitä kaksi kasvia itselle ja kaksi chiliystävien varalle.

Osa Habanero Brown Largen taimista vaikuttaa melko heikoilta, ovat pienenpieniä ja liuskaisia sirkkalehtiä on kolme tai jopa neljä. Olen nyppinyt sellaiset pois kennoista ja viskannut menemään.


Muut siemenet 2016a by chilejä ja muuta, on Flickr
Tuommoiset vielä pitäisi laitella multiin.

**

Argh by chilejä ja muuta, on Flickr
Mahtuu ei mahdu...


Black Pearl, capsicum annuum. by chilejä ja muuta, on Flickr
Pieni Black Pearl

**

Vertailin huvikseni Biolanin kylvö- ja taimimullan (jota en käytä) ja ruukkukasvien mustan mullan (jota käytän) ravinteikkuuksia sun muita ja ovat melko samat. Mustan mullan johtokyky oli himppusen parempi (40 mS/m vs. 30 mS/m). Ainoastaan kylvö- ja taimimullan yhteydessä mainitaan lisätyt hyödylliset mykorritsat sun muut eliöt, ja koostumus on tietysti eri. Joten en huomannut mitään syytä muuttaa tapojani. Ja ikimuistissa se kausi vuosia sitten, kun jäi 90% lajikkeista ehtimättä kasvihuonekaudella kasvualustavalinnan vuoksi (= kylvö ja taimimulta + kasvuturve, paitsi ylijäämä-nagat, jotka laitoin laatikkoon tavalliseen peltomultaan kun muut oli loppu ja jotka olivat ainoat sillä kaudella satoa antaneet isot puskat).

Rähinä-Reetta

maaliskuu 10, 2016, 08:35:00 ap #24 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 10, 2016, 13:51:43 ip käyttäjältä Rähinä-Reetta
10.3.  Kaksi itänyttä Fataliita pilkottaa mullasta, 0-listalla enää Pimenta Moranga. Morangaa viime kaudella jo kasvattelinkin, etten siitä niin murheissani ole, vaikkei nyt yhtään tainta tulisikaan. Jalapeñot, Bishop's Crown ja Cayenne alkaisivat olla jo ruukutettavan kokoisia. Toivon, että Fataliit olisivat niitä keltaisia...


**

Linnunpönttötalkoot by chilejä ja muuta, on Flickr
Osallistun kevään linnunpönttötalkoisiin.

http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa


Viljami by chilejä ja muuta, on Flickr
Mun pikkupoju täytti loppuvuodesta jo 6v. <3

Rähinä-Reetta

11.3.   :fire: :fire: Johan tuli turkasen tulinen hapanchili III. Eilen otin ruukun pois käymästä. Nyt hiukan mietityttää, kun ruukussani on sellaiset keraamiset, huokoiset painot; ovat käytössä ottaneet liemistä itseensä aromia ja tahraa, eikä niitä tahdo millään saada täysin puhtaiksi. Olen kuumentanut niitä uunissa, keittänyt moneen kertaan vedessä ja etikkavedessä. Viimeksi hapanchiliä tehdessäni ensin laitoin ne muovipussin sisään ja sitten vasta ruukkuun, mutta muovipussi ei pysynyt täysin ehjänä ja epäilyttää voiko kivistä tulla hapanchiliin jotain epäkuranttia ainesta. Ensimaistamalla en tunnistanut chilissä mitään erityistä, että olisi saanut ylimääräisiä makuja, eikä mitään näkyvääkään merkkiä ole pilaantumisesta. Neste on värittynyt chileistä, mutta muuten kirkas.
Voipi olla, että tulee poistettua nuo keraamiset painot jatkokäytöstä. Tilalle jokin vesitäytteinen minigrip-pussi, tai muu viritys.

Huru-ukko

maaliskuu 11, 2016, 08:48:32 ap #26 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 11, 2016, 08:51:29 ap käyttäjältä Huru-ukko
Mulla on niiden kanssa samanlaisia oneglmia?, jos niin voi sanoa.
Omani on poltettua tavaraa, siis savesta tms. muusta tehtya, ja huokoista.
Kai se on keramiikkaa ?.....

Samoin noiden pesujen ja muunkin jälkeen kun säilytän niitä viileissä olosuhteissa syksyisin, niihin tulee mm. hometta pintaan. Nyt sain ne putsattua ja ovat kuivassa lämpimässä tilassa.

Seuraavien hapatuksien jälkeen välittömästi olen ajatellut laittaa ne suoraan parin tunnin valutuksen pakastuspussiin "vahva", ja pakastimeen.
Uskoisin että ne saa sieltä suoraan käyttöön seuraavaksi kerraksi sulatuksen ja vaikka huuhtelun jälkeen. Ja niissä on tavallaan se hapatuksen "siemenkin" mukana.

En usko että värjäytymät kivissäsi vaikuttaa mihinkään, ne on vain kasveista tulleita pigmentttejä.

Rähinä-Reetta

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 11, 2016, 08:48:32 ap
Mulla on niiden kanssa samanlaisia oneglmia?, jos niin voi sanoa.
Omani on poltettua tavaraa, siis savesta tms. muusta tehtya, ja huokoista.
Kai se on keramiikkaa ?.....

Samoin noiden pesujen ja muunkin jälkeen kun säilytän niitä viileissä olosuhteissa syksyisin, niihin tulee mm. hometta pintaan. Nyt sain ne putsattua ja ovat kuivassa lämpimässä tilassa.

Seuraavien hapatuksien jälkeen välittömästi olen ajatellut laittaa ne suoraan parin tunnin valutuksen pakastuspussiin "vahva", ja pakastimeen.
Uskoisin että ne saa sieltä suoraan käyttöön seuraavaksi kerraksi sulatuksen ja vaikka huuhtelun jälkeen. Ja niissä on tavallaan se hapatuksen "siemenkin" mukana.

En usko että värjäytymät kivissäsi vaikuttaa mihinkään, ne on vain kasveista tulleita pigmentttejä.


Joo, niissä on sellainen paahteinen tuoksu kaiken uunissa kuumentelun sun muun puhdisteluyrittämisen jälkeenkin ja punaruskeaa väritystä. Varmaan ovat läpeensä saaneet liemimarinadin, sitä vaan miettii voiko ytimessä piillä jotain haitallista, onnistuuko steriloinnit normaalisti. Kivien kanssa pussiin pääsyt liemi oli hiukan tummempaa kun muualla hapanchilissä, mutten nyt tosiaan ensimaistamalla huomannut mitään erityistä hapanchilissä, enkä ainakaan vielä hennonnut sitä heittää pois. Täytyy maistella ja seurailla tuleeko mitään oireita...  :D

Rähinä-Reetta

13.3. Se on mainiota, kun on aikeissa koulia vaikkapa just tänä sunnuntaina, mutta on kumminkin jäänyt sellainen pikkuseikka tajuamatta ajoissa, että mullat on oven ulkopuolella umpijäässä.

Päivitetään nyt sitten tämän päivän asiana sellainen, että eilen aukeilivat kasvihuoneen luukut ensimmäistä kertaa kevätauringon vaikutuksesta. Aurinko paistaa tälläkin hetkellä.

Rähinä-Reetta

15.3.

Chilit2016A7 by chilejä ja muuta, on Flickr

Isompiin purkkeihin purkittelin tänään Jalapeño Jalafuegot, Biker Bill's Jalapeñot, NuMex Piñatat, Bishop's Crownit sekä Cayennet. Biolanin Puutarhan Mustaan Multaan laittelin.

Chilit2016A8 by chilejä ja muuta, on Flickr
Hapanchili III.

Rähinä-Reetta

maaliskuu 16, 2016, 09:46:32 ap #30 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 17, 2016, 06:01:41 ap käyttäjältä Rähinä-Reetta
16.3. Mun chilit on niin pieniä... Piti vertailla ihan katselemalla kuvia viimekaudelta, chinenseillä on hiukkasen kiinni otettavaa, mutta jospa ne siitä taas, kun saan ne koulittua... Täytyy koulia loputkin tässä pikimmiten, niin saa sitten noin viikon päästä alkaa antaa lannoitetta kaikille yhdessä. Aurinko ainakin paistelee taas hienosti.  :thumbup:

**

5 Lajiketta jäi purkittamatta mullan loppumisen takia; jäljelle jäivät vielä suht pienet HBL, Fatalii, Omnicolor, Pimenta Moranga ja Habanero Hot Lemon.

Chilit2016A9 by chilejä ja muuta, on Flickr
Päivän kuva arkistoon.

**

Tässä alkaa miettiä tuliko nyt myöhästyttyä liikaakin kylvöjen kanssa. Hitsin harrastusta haittaava muu elämä.  :D

Rähinä-Reetta

maaliskuu 17, 2016, 12:24:50 ip #31 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 17, 2016, 14:26:15 ip käyttäjältä Rähinä-Reetta
17.3. Muistiin itselle, että nyt on kaikki chilit siirretty purkkeihinsa.

**

Tein puolikkaasta NuMex Piñata/ Ñora -chipotlesalsasta huomiselle guacamolen. Ai että se on hyvää, menisi ihan siltänään.  :P Ihana limen tuoksu, ja avokadot... Avokadojen valitsemisessa alan olla jo melko hyvä. :) Joskus tuli otettua niin raakoja, että ne piti käyttää hienonnuskoneessa, että niistä saisi jonkinlaisen guacamolen aikaan.

guacamole by chilejä ja muuta, on Flickr
Vanha kuva aiheesta.

Guacamole:

1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 limen mehu ja raastettu kuori
puolet 0.9 litran punaisesta salsapurkista
3-4 kypsää kookasta avokadoa
1 tl jauhettua korianteria tai 1 rkl tuoretta
(suolaa)

- kuori ja silppua sipuli, sekoita kulhossa sipulisilppu, murskattu valkosipuli, limen mehu ja raastettu kuori sekä salsakastike
- koverra avokadojen pehmeä sisus lusikalla lautaselle ja soseuta se haarukalla, lisää sose heti sipuli-lime-salsakastikeseokseen
- mausta korianterilla ja suolalla

--- tacoihin, wrappeihin, dippikastikkeeksi...

Rähinä-Reetta

maaliskuu 20, 2016, 09:56:25 ap #32 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 20, 2016, 10:32:39 ap käyttäjältä Rähinä-Reetta
20.3. Päädyin heittämään hapanchili III:n menemään. Siinä vaan on aina ensimaistamalla sellainen lisämaku, josta en tykkää. Keramiikkapainosysteemi menee vaihtoon.
Taimet on pikkuisen jo piristyneet omaan astiaan pääsemisestä.

Chilit2016B1 by chilejä ja muuta, on Flickr
Pikku- Naga Morich

**

Tämänkautiset Brasileira Marimbondot (Semillas) näyttivät epäilyttäviltä jo pieninä sirkkalehtitaimina, ja nyt kun lehtiä on alkanut tulla lisää, näyttävät joltain muulta kuin Brasileiroilta. Jo itävyyskin oli yllättävän nopea takaisinpäin ajatellen. Taitaa tulla Brasileiraton kausi, jollen sitten ole itse sotkenut kylvöksiäni. Tuo Naga Morich on enemmän sellainen ulkonäöltään, jollaisen odotin Brasileirankin taimesta kasvavan.

Chilit2016B2 by chilejä ja muuta, on Flickr
?

Rähinä-Reetta

22.3.

Chilit2016B3 by chilejä ja muuta, on Flickr
N. viikon kasvu edellisestä "päivän kuvasta". Piskuisimpia väkeröitä ovat HBL ja Pimenta Moranga. En tiedä tuleeko HBL:sta mitään tänä kautena, voi olla ettei.

Torstaista ajattelin aloitella varovaisen Puutarhan Kesä -lannoituksen. Silloin on purkituksesta viikko kulunut.

Rähinä-Reetta

24.3. Puutarhan Kesän lisäily aloitettu, 1ml lusikallinen kahden litran kastelukannulliseen.

Kasvihuoneeseensiirtoajankohdan suhteen olen ajatellut olla hiukan varovaisempi kuin viime keväänä, mikäli vaan pärjäävät sisätiloissa. Täytyy katsella millainen kevät on tulossa.

Rähinä-Reetta

maaliskuu 29, 2016, 15:07:58 ip #35 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 29, 2016, 16:06:15 ip käyttäjältä Rähinä-Reetta
29.3.

Chilit2016B4 by chilejä ja muuta, on Flickr
Viikon verran taas kasvua edellisestä kuvasta. Annuumeja ja muita hujoppeja siirrelty vasempaan laitaan.

Brasileirat on alkaneet puikeahkosta alusta kasvettuaan taas näyttää siltä, että sittenkin saattaisivat olla sitä mitä pitääkin - :question:

**

Ei ole saanut aikaiseksi kylvää kirsikkatomaatteja ja tomatilloja vieläkään. Meillä on taas riehunut oikein emä-kevätflunssa. Ehkä huomenna tai... No laitoin ne nyt kumminkin tänään. Niin se joskus menee, että ensin pitää valittaa ettei millään jaksa, ja sitten kumminkin rupeaa töihin...

Rähinä-Reetta

maaliskuu 30, 2016, 10:56:55 ap #36 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 03, 2016, 16:17:19 ip käyttäjältä Rähinä-Reetta
30.3. Tautisen väsähtänyt taimikuva:

Chilit2016B5 by chilejä ja muuta, on Flickr
Habanero Gambia Orange, Naga Morich, Brasileira Marimbondo

Ruukut ovat tuollaisia vähän isompia ja syvempiä vefintyyppisiä (en muista merkkiä), 11x11 cm, napakahkoa muovia joten eivät ihan äkkiä halkeile uudelleen käytettyinäkään.


Toinen vielä:

Chilit2016B6 by chilejä ja muuta, on Flickr
Chiclayo, Black Pearl, Bonda Ma Jacques

**

Millainen kevät lienee tulossa. Tuossa mietiskelin, että voisi periaatteessa siirtää kasvihuoneeseen muuton toukokuun puolelle, kun muistelen viimekevään säitä ja kuinka se rykäisi lumiakin vielä huhtikuun loppupuolella. Taisi vielä toukokuun alussakin olla kylmiä kelejä. Mulla on vanha keltaiseksi maalattu natikkakin vielä tallessa, jos veisinkin kesäkukkakasvatukset ja tomaatitkin sen alle yläkerran kylppäriin, silloin mahtuisi ainakin jotenkuten vielä kasvattelemaan sisällä...

Rähinä-Reetta

3.4. Kirsikkatomaatit ja päärynätomaatti, sekä tomatillo 'Amarylla' on nousseet taimelle. Chilitkin kasvavat lähes silmissä, jos niin on lupa sanoa.
Kevät on edennyt sen verran, että jääkelit alkavat olla vähintäänkin silmälläpidettävät. Rannat on alkaneet tummua ja aurinkoinen sää pehmentää kohvakerroksia tehokkaasti.
Joutsenet kiertelevät pesintäpaikkoja, töyhtöhyypät on saapuneet ja kottaraisiakin näkynyt.
Ja kasvihuoneen luukut aukeilevat auringonpaistella.

Minerva

Ainakin aiemmissa kuvissa näyttää taas niin hyviltä taimet. Täälläkin järvi sulaa vauhdilla. Yksi pilkkijä sieltä kahlasi tänään pois. Onneksi oli matalassa kohdassa, kun jää petti. Kesää odotellessa!
Toiset syövät elääkseen, toiset taas elävät syödäkseen.

Rähinä-Reetta

huhtikuu 04, 2016, 09:07:14 ap #39 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 04, 2016, 09:13:35 ap käyttäjältä Rähinä-Reetta
4.4.

Yleiskuvaa maanantain ratoksi.

Chilit2016B9 by chilejä ja muuta, on Flickr

Likimain kuukausi on nyt kylvöstä. Alkaa olo tuntua jo melko vihreän onnelliselta.   ^-^