maaliskuu 19, 2024, 08:25:49 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


waabin kausi 2018

Aloittaja waab, tammikuu 18, 2018, 15:42:55 ip

« edellinen - seuraava »

waab

Terve vaan kaikki.

Ajattelin piruuttani pistää päiväkirjan pystyyn, jotta voin paremmin dokumentoida omia virheitäni.

Tällä kaudella ensimmäinen virhe taisi olla ainakin liian aikaisin kauden aloittaminen... Elikäs Jeweltä ostamat siemenet pääsi itämään 8. marraskuuta.

Kasvatuslista on rocoto painotteinen:

-Rocoto san pedro orange
-Rocoto cuzco manzano amarillo
-Rocoto puno blanco
-Rocoto puno pica orange
-Rocoto puno amarillo
-Rocoto picante san camilo
-Rocoto amarillo arequipa

Tähän mennessä puno blancojen kohdalla sain sählättyä sen verran, että ne ei lähteneet elämään. R.I.P

Kavereille laitoin itämään jotain mitä vanhoista varastoista löysin.

Kasvualustana kookoskuitu/perliitti. Ravinteina on ollut Nutriforten starttiravinne ja fataliin ravinteet. Tarkoitus oli Tomaatti mansikka 1 & 2 hommata kohta.

Lähtötilanne



Nykyhetki







Yleensä kausi on lähtenyt hyvin käyntiin ja kosahtanut viimeistään ulos viennin ja ulkoilman seurauksena. Tänä vuonna olisi tarkoitus hommata 8 ruukun autopot järjestelmä mökille ja kyhätä kasvien yläpuolelle muovista jokin rakennelma joka suojaisi enimmältä sateelta/tuulelta. Katsotaan miten menee.








skemppi

Lainaus käyttäjältä: waab - tammikuu 18, 2018, 15:42:55 ip
Tänä vuonna olisi tarkoitus hommata 8 ruukun autopot järjestelmä mökille ja kyhätä kasvien yläpuolelle muovista jokin rakennelma joka suojaisi enimmältä sateelta/tuulelta. Katsotaan miten menee.

Tossa setissä tulee näköjään 100 litran säiliö ja se on melko pikkunen varsinkin jos sitä täyttää vaikkapa viikon välein. 8 isoa chiliä juo vettä jo todella paljon ja kannattais harkita 200 litran pönttöä jos ei pääse muutaman päivän välein tarkistamaan nesteitä.

waab

Täytyy pitää mielessä. Ainakin aluksi varmaan tuo 100L toimii. Mökillä nämä ovat menossa ja muistaakseni siellä on isoja tynnyreitä (200l??) joissa ollut elintarvike teollisuuteen jotain esanssia. Ne kun puunaa hyvin ja käyttää kynnon desinfiointiainetta niin eiköhän tuota flexi tankkia saa vaikka jatkettua toisella tynnyrillä jos tarvitsee.

jewe

Ajankohtaan nähden ihan hyviltä noi jo näyttää.  :)

waab

Viime päivityksestä on sen verran aikaa, että päivitellään vähän tilannetta kuvien muodossa.


San Pedro Oranget (loisteputkien alla)


Cuzco Manzanot (toinen loisteputken alla ja toinen saanut aurinkoa ikkunasta. Arvatkaa kumpi :) )


Amarillo arequipat (Tässäkin sama kuva-arvoitus kun yllä)


Puno pica oranget ja lisäksi yksi lemon drop. Saaneet aurinkoa.


Picante san camilo ja Puno amarillo. Saaneet aurinkoa.

Lisäksi kasvamassa on Aji cristal joka saa myös aurinkoa. Paljon isompi kuin kuvassa oleva lemon drop. Yksi Aji norteno, samaa kokoluokkaa aji cristalin kanssa. Myös pari lemon drop ja aji cristal rääpälettä. Hieman pienempiä kuin kuvassa oleva lemon drop.

8 Isoissa ruukuissa olevaa kasvia pääsee kasvihuoneeseen autopot järjestelmään ja loput talonyhtiön sisäpihalle ämpäreissä ulos.

Alkukaudesta jotkin rocotot (San pedro oranget ja manzanot) tiputtelivat paljon lehtiä. Kellastuivat ensin ja tippuivat pois. Sen takia ainakin san pedrot näyttävät kituneilta. Syyksi epäilen kylmää vetoa, mitä on aika paljon 1800 luvulla rakennetussa puutalossa. Onko muita ehdotuksia? Annoin hädissäni kasveille lisäksi sillon muös epson suolaa ja lisäsin hieman typen määrää.

Eiköhän se tästä. Pelottaa millaisen kasvupyrähdyksen nuo saa aikaiseksi ennen kuin saan kasvit kasvihuoneeseen. Ei ole tällähetkellä ainakaan mahdollisuutta pystyttää/lämmittää sitä, joten kyllä tässä helposti pari kk vierähtää.

waab

Se vielä piti laittaa että harsosääskiä jostain ilmestynyt. Penteleen pyörii pään ympärillä. Ei muuta kun liima-ansoja ostamaan. Eipä niistä muuta haittaa näytä olevan. Pitää yrittää muutkin laittaa isoihin ruukkuihin, niin pysyy yläosa mullasta kuivana.

waab

Viikonloppuna jos saisi kasvihuoneen kasaan. Kasvit ovat kasvaneet ihan hyvin. Kuvia en ole kerennyt ottamaan. Kasvihuone on mallia halpis. Kuitenkin levyissä taitaa olla uv-suojaus, koska ne pitää asentaa tietyssä asennossa.

Onko kokemuksia harsottamisesta kasvihuoneeseen siirron yhteydessä? Tarvitseeko harsottaa, kun on uv suojaus?


Huru-ukko

huhtikuu 25, 2018, 09:22:30 ap #7 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 25, 2018, 09:25:31 ap käyttäjältä Huru-ukko
Eiköhän se UV-suojaus tarkoita että ne levyt on UV-suojattu etteivät auringon paisteessa hapristu. Voihan se tosin vaikuttaa UV-valon läpituloonkin.

Jos kasvisi ei ole saaneet auringkoa, niin kaksinkertainen harso ilman muuta niiden ja auringon väliin. Viikon päästä toinen kerros pois, ja toisen viikon jälkeen kokonaan.

Jos on joku hälläväliä chili, niin sillä voit testata mitä tapahtuu, niin ensi vuodeksi on tietoa asiasta.

Oma kasvihuone on tehty kaksinkertaisesta EVA-kalvosta. Siellä ei chilini ole palaneet, mutta se voi johtua siitäkin, että ledpaneelissani on muutama UV-valo mukana.

Vuorikaskas

huhtikuu 25, 2018, 09:42:03 ap #8 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 25, 2018, 09:50:40 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: waab - huhtikuu 25, 2018, 07:01:33 ap
Viikonloppuna jos saisi kasvihuoneen kasaan. Kasvit ovat kasvaneet ihan hyvin. Kuvia en ole kerennyt ottamaan. Kasvihuone on mallia halpis. Kuitenkin levyissä taitaa olla uv-suojaus, koska ne pitää asentaa tietyssä asennossa.

Onko kokemuksia harsottamisesta kasvihuoneeseen siirron yhteydessä? Tarvitseeko harsottaa, kun on uv suojaus?


Kai sitä usein turhaankin katsoo ettei suoraan paistaisi heti kovin pitkään. Että harsoa ees jonkinlainen pala huoneen päälle tai sisäpuolelle tai miksei kasvien päälle.  Ei ainakaan kokonaan turhaan jos mielenrauhaa sillä saa.

Noin muuten muistan foorumilla jutellun aiemmin että olisi eri asia että jokin levy on UV-suojattua tai että päästääkö se missä määrin UV-säteitä läpi. Tuossahan taitaa olla kyllä vaihtoehtoja. Jokin materiaali voi olla UV-kestävää ja silti päästää aika hyvin sitä läpi.  Jos tarkoitit levyn asennolla sitä että siinä olisi UV-suojauspinnoite oltava ulospäin, tuo kuuluisi luultavasti siihen sekä että ryhmään, että se pinnoite suojaa itse levyä hapertumasta liian äkkiä, mutta maalaisjärjellä se varmaankin myös blokkaa lisää huoneen sisään pääsevää UV:ta.  Ainahan sitä erilaisiin laseihin ja muoveihin muutenkin jää.

Mikä riittää ettei tule vaurioita sisältä kasvihuoneeseen siirrossa, on hyvin vaihtelevaa alkaen  siitä miten paljon ne ovat UV:ta saaneet ikkunalla tai lamppujen alla ja millainen on tilanne ko. päivänä ja tunteina.   Se lie selvää, että tilanne ei ole yhtä kriittinen sopeuttamisen kannalta kasvihuoneessa kuin taivasalla. Jo sekin että aurinko tulee erilaisissa kulmissa laseihin, niin puhtaistakin pinnoista aina heijastuu (lähtökulma=tulokulma) osa valosta ja taitaa olla nii  että mitä loivempi on kulma sitä vähemmän valosta tulee sisälle.

Kun sattuu otsoniaukko ja kirkas päivä, voi olla aika tehokas yhtäkkiä tuo porotus. http://ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily

ed.  Jäi huomaamatta toinenkin vastaus välissä.  Hyvä vinkki on testata hiukan asiaa jollain koekasvilla niin saa varmuutta seuraavaan kauteen. Ottaen tietty huomioon myös ilmat.

waab

Kyllähän suurin osa kasveista olleet ikkunalaudalla saamassa auringonvaloa. Vanhan puutalon ikkunat eivät varmaan kauheasti blokkaa uv säteilyä. Mutta varmuuden vuoksi laitan kaksinkertaiset harsot kasvihuoneen päälle.

Täytyy ensin saada se vaan kasaan. Jos sitä viikonloppuna kalastuksen lomassa saisi aikaiseksi. Tuo testaus olisi hyvä, mutta taidan laittaa harsot kasvihuoneen päälle. Katsotaan mikä on sen päiväinen mielipide.

Huru-ukko

Onko siikaa noussut jo ongella  :)?

waab

Kyllähän sitä edellisviikonloppuna nousi 5 kappaletta kun autolla mentiin nauvossa käymään. Viikonloppuna olisi tarkoitus vene laittaa vesille ja tehdä pistoja paraisten suunnalta.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: waab - huhtikuu 25, 2018, 20:04:48 ip
Kyllähän sitä edellisviikonloppuna nousi 5 kappaletta kun autolla mentiin nauvossa käymään. Viikonloppuna olisi tarkoitus vene laittaa vesille ja tehdä pistoja paraisten suunnalta.

Hienoa. Ajattelin huomenna käydä itse ensi kertaa koettamassa Rauman merellä siika, ja pistän 4 silakkaverkkoa muutamaksi tunniksi päiväpyyntiin.

waab

Ei muuta kun kireitä siimoja ja verkkoja.