Kasvatellaan mitä nyt kasvatellaan..Juson kausi 2014

Aloittaja Juso, helmikuu 14, 2014, 15:33:43 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Komeea kasvua, syyskuussa oikean puoleisen kasvin oksat yltää vasempaan päätyyn ja päinvastoin....
Jos halla ei vie eikä ötökät syö niin nyt onnistut kyllä.

Hiukan yli 2,5 m tuo putki?.

Juso

toukokuu 25, 2014, 14:09:22 ip #41 Viimeisin muokkaus: toukokuu 25, 2014, 14:14:29 ip käyttäjältä Juso
Meinatko että on Lapin lisää korkeudessa ;) ? 220cm toi on mielestäni pitkä. Kuutiot on tuolla putken pohjalla, kasvit ei tukematta pysy pystyssä. Neemillä mennään nyt neljättä kautta ja luotto on kova. Tarhaturilaat tulevat kahden viikon sisään, ja lehdet reikäisiksi, mutta tuskin niistä henki lähtee.

E: tarkistusmittaus - hieman päälle 90 cm kuution pinnasta on korkeutta.

Huru-ukko

En ajatellut korkeutta, itselläni on parina vuotena pubet olleet puolen metrin välein. Nyt pidin itseäni niskasta kiinni ja laitoin ensimmäiset kolme metrin välein; neljännen ja viidennen väliin jäi sitten se puoli metriä..

Omani ovat koomisen näköisiä vielä kun tyhjää on yli puoli metriä välissä...
Ovat vain puolikkaita noista "hirviöistä"  ;).....

Juso

Ensimmäisenhän voi laittaa hyvin lähelle veden tulopäätyä, viimeisestä poistoon täytyy olla tuossa systeemissä joku 20-30 cm ettei mene heti tukkoon. Niinpä "tehollista pituutta" päätyreikien väliin jää ehkä tuo 170 cm josta kasvien väliksi tulee 4 kasvin systeemissä 55-60 cm. Varmastikin liian vähän ja tuo teikäläisen metrin mitoitus palkitsee tekijänsä loppukaudesta.

Voisin kuvitella että itsellänikin on jonkinlainen viherseinä syksyyn mennessä on jos kaikki jaksaa toimia.

Juso

12 pv poissa ja edelleen puksuttelee, vaikka olosuhteet kasvulle kylmyyden takia heikohkot.




Rocotot tykkää kun ne saa asua ulkona putkessa. Eivätkä ilmatkaan tunnu haittaavan.



Menettelee se putki kasvarissakin, kahden puben kavereina pari kurkkua.




Tobago Sweet (vas) ja Trinidad Scorpion alkavat olla jo muutaman kilon kokoisia kasveja. Antillais Caribbean (tai toistepäin) on matalampi tuhero. Podejakin on näissä vaan ei kypsy.



Sen verran on kasvari täyttynyt että julistetaan kasvuvaihe päättyneeksi ja tuotantokausi alkaneeksi sekä  vaihdellaan juhannuksena litkut 2:1 Hydro:Calcinit suhteelle. Tähän asti on menty 1:1. Josko alkais jäädä podin kiinni paremmin? Viime kausien tavoite onnistua jotenkin rocotoissa on lähinnä tekniikan toimivuudesta kiinni. Kasvit itse ovat aivan toisesta maailmasta kuin aikaisempina vuosina.

Juso

Sen verran täytyy laittaa itselle muistiin ja muillekin tiedoksi että:

1. Kastelukanavassa ei silikoni pysy enkä ymmärrä ihan rakenteenkaan kautta miten päädyt toimisivat ilman tiivistämistä, aina patoaa kuitenkin jonkin verran. Nyt uusin vuotaneet Kiillon tiivistemassalla poistettuani silkkarit, toivottavasti siitä ei liukene mitään mikä saa pääkopan vielä entistäkin heikompaan kuosiin. Kaatoa kannattaa laittaa hieman enemmän kuin normaalisti, joku 3 cm/m on hyvä.

2. Bilteman kamoista voidaan olla monta mieltä, mutta 8 litran oranssinen puutarharuisku alle 20€ on kyllä ihan noiden härveleiden aatelistoa, hakkaa Gardenat yms "laatumerkit" mennen tullen.. Metallinen putki ja suulakeosa takaavat että suihkussa on muitakin asentoja kuin "tukossa", "heikko harotus"  ja "lyijykynä" . Ostin pari varastoonkin nyt kun niitä kerrankin oli hyllyssä muutama viikko sitten, vaikkei ensimmäinenkään ole vielä rikki. Kokemusta tuhotuista ruiskuista on nimittäin riittävästi. Toivottavasti mainostaminen tässä sallitaan ja mielestäni vempelettä kehuttiin joskus vuonna miekka ja kilpi kun Räyhiskin oli vielä kehissä arvioimassa tuotteita.

3. Jos on näin kylmä kun viime viikkoina, kasvit eivät haihduta paljonkaan ja jostain syystä autopotit kookosalustalla pysyvät liian kosteina. Lievää kloroottisuutta esiintyy (tosin tomaatit voivat hyvin) ja niinpä laitoin hanaa kiinni ja nostin muutaman keltaisimman  paikoiltaan kuivahtamaan. Voi tämä muustakin johtua mutta tätä epäilen.

Juso

heinäkuu 06, 2014, 11:10:46 ap #46 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 06, 2014, 12:23:33 ip käyttäjältä Juso
Kelit alkaa vihdoinkin olla kohdallaan. Toivon mukaa pysyvät näin sillä esim Leekejä saatiin grilliin vasta eilen, eli kuukautta myöhemmin kuin viime vuonna.

Muuten on vihreää massaa, eikä paljon mitään värikästä kuvattavaa. Autopot-Tobago Sweetistä maistiaiset saatiin, muttei mielestäni maultaan ainakaan ensimmäiset ole aivan tikissään. Antillais Caribbeaneihin alkaa pieniä papuja valmistua, ja täytyy antaa kiitokset Bluemanille, joka suositteli ja podin luovutti siemeniksi. Hienon makuinen chinense ja riittävän ärhäkkä.

Täällä on ollut todella kuiva alkukesä: kurpitsat ja muutkin kasvimaan asukit  ovat vaivaisia ja kasvu paljon normaalia perässä. Onneksi viikon päästä alkaa loma ja päivittäinen kastelu on mahdollista.



Antillais Caribbean alkaa kypsyä, vaikuttaa satoisalta, ja podikoko lienee vaan ilmojen syytä?



Rocoto viherseinä alkaa olla valmis, podeja killuu kiitettävästi, vaan väri on edelleen vihreä. Kaiken kaikkiaa tuntuvat kestävän vaikka mitä. Ovat olleet koko ajan syvän vihreitä, vaikka esim chinenset ovat vaalealla värillään viestineet olosuhteita.

Kaiken kaikkiaan on nyt suht helppohoitoinen systeemi. Säiliöihin ei vesi juuri puolta tuntia kauempaa laske sadevesivarastosta ja kolmeen resoon säätää lannoitteet muutamassa minuutissa. Tuolla työllä homma hoituu noin 2 viikoksi.





Juso

Ei näköjään hoidu 2 viikkoa tuolla setillä. Viikon helteissä oli vedet aika pitkälle käytetty ja resot väkevöityneet. Näkyisi siis olevan kuten luonnollista, että viileillä ilmoilla kun haihdutus on pientä, kasvi kuluttaa kuitenkin ravinteita vedestä vaikkei niin paljon vettä ja kuumalla sitten vettä enemmän, ja ravinteita jää resoon. Eli sopiva EC riippuu hieman myös ilmoista (ja monesta muusta asiasta). Nyt kuitenkin viikossa huima kasvuräjähdys ja podeja alkaa kypsyäkin.

Postataan nyt yksi kuvakin.



Ottaakohan tämä rocoto? Siitepölyä ainakin on herkullisissa paikoissa.

Juso

Eka perusScorppari maistettu. Pieniä ovat kylmässä kasvaneet ja ilman häntää vielä. Isompiin on häntiä tulossa joten kyllä se oikea on. Tykkää kovasti : jotenkin "puhdas" chinensen hedelmäinen maku. Poltetta juuri sopivasti, naama ei mene turraksi, mutta potkii voimalla. Poltekin riittävänäkin on pehmeän tuntuinen, pitkähkö  ja selkeästi esim Orange Haban tuolla puolen.



Trinidad Scorpion (ilman liitteitä)

Kasvatuskanaviin on kehittynyt 1-3 cm paksut juurimatot lähes kokonaisuudessaan kuitukankaan alle.  Toivon mukaan ei tule kanavan seinän yläreuna (8cm korkea) vastaan ennen syksyä. Tomaateilta olen jo osan joutunut leikkaamaan pois koska tavaraa on kanavan täydeltä.  Tuohon mattoon toki varastoituu jo kosteuttakin riittävästi pikku katkoa varten.



Scorpparin juurimatto, noin 3cm paksu ja 22cm leveä. Kyllä tällä luulisi kasvavan.

SecondBestFlame

LainausEi näköjään hoidu 2 viikkoa tuolla setillä. Viikon helteissä oli vedet aika pitkälle käytetty ja resot väkevöityneet


Helteillä tosiaan 2 viikkoa on piiitkä aika, jo muutamassa päivässä veden kulutus on isoilla kasveilla sitä luokkaa että EC muuttuu huimasti.

On siellä taas hyvän näköisiä kasveja  :o

bluesman

 Nyt on kyllä sennäköistä touhua että joudun kylmänviileästi apinoimaan ensi kaudelle rocotputkihydron omiin kasvatuksiini. Sanoi emäntä mitä hyvansä. Viime kaudelle oli 315mm  rumpuputkikin jo reikiä täynnä mutta sitten tuli lievä mäki vastaan.
Kyllä on mahdottoman vihreää kasvua ja kun nuo puskat jotain aikanaan tuottavat ei pari ämpärillistä puskaa kohden ole varmaankaan mikään yllätys. Todella upeeta!
Antillais Caribbean on mulla melko samanlainen. Paljon hidaskasvuisempi kuin viime kaudella. Kun vielä näyttäisi olevan todella herkkä pölytyslämpötilalle niin nappuloitahan siitä syntyy. Kun vaan lämmintä riittää niin podikoko kasvanee selkeästi. Nyt on tiivis puska mutta näyttäisi lähtevän kasvamaan vielä korkeuttakin.
Bilteman oranssista 8 litran ruiskusta olen samaa mieltä; loistava tuote. Kestää paremmin kuin 4x kalliimmat merkkituotteet.

Juso

heinäkuu 13, 2014, 11:03:04 ap #51 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 13, 2014, 14:16:22 ip käyttäjältä Juso
Aiempi versio putkesta oli sellainen että verkkoruukku oli pyöreässä reiässä päällä ja juuret roikkuivat sitten virtaan. Etu, ettei patoa niin helposti. Haitta että ensin täytyy esim bubblerissa kasvattaa pitkät juuret. On kasvarissa sellainen tänä vuonnakin, mutta juuret kasvatin laittamalla kivivillakuution verkkoruukkuun ja ruukun NTF tasolle esikasvatuksessa. Hyvin kasvaa sekin.

Tähän ulkoyksilöön tein neliskulmaiset reiät ja kuutio suoraan pohjalle. Koska kuutiot patosivat tuunasin systeemiä laittamalla taipuisan sähkösuojaputken päästä päähän kuutioiden alle siten että putken alkupää on ennen ensimmäistä kuutiota ja loppupää poiston luona. Pitää pinnan sopivana. Jos löytyisi samanlaista, mutta jossa olisi pientää reikää koko matkalla, toimisi vielä paremmin.

Suurin uhka joka meinasi toteutua jo on että joku lehti tms menee ja tukkii poiston jolloin vesi tulvii päällysaukoista pois. Laittelin harvaa verkkoa poiston ympärille, jottei näin pääsisi tapahtumaan. Lisäksi nuo ammottavat kasvien aukon kannattaa peittää jollain tyylikkäällä materiaaalilla kuten jeesusteipillä, ettei mitään ryönää pääse putkeen ulkoa päin.

Kaiken kaikkiaan voi todeta että rocotot viihtyy NFT-systeemissä älyttömän hyvin ja esikasvatus sujuu todella nopeasti. Katsotaan sitten satoja syssymmällä, ensimmäiset vaihtelivat väriä lämpimien saavuttua viime viikolla. Kerrankin pääsee odottamaan että ne kypsyvät valmiiksi. Jos kaikki pelaa kauden (ja viime kaudenkin) tavoite onnistua rocotoissa näyttää toteutuvan. Jos itse on pääosin paikalla ja pystyy reagoimaan satunnaisiin toimintahäiriöihin, putkisysteemi tuntuu erittäin toimivalta ja varmalta systeemiltä. Meikäläisellä se mutta on nuo pitkät poissaolot. Yksi kausi meni testatessa mutta epäonnistumisista oppii. Huonolle tuurille ei sitten mahda mitään.

160mm putkikin toimii hyvin, mutta isompi parempi.

jewe

Hienolta näyttää taas Juson kasvatukset ja erityisesti hatunnosto siitä että olet etäkasvatukset pystynyt järjestämään toimiviksi ja systeemit mietitty viimeisen päälle. Itselläni kun tuottaa päänvaivaa yksi NFT-rocoto joka nutriculturen pytyssä juo pitkälti yli 5 litraa päivässä ja reso tyhjenee parissa päivässä...no oma vika kun en ole mitään automaattitäyttöä jaksanut väkertää, en osannut vaan tuollaista vedenkulutusta odottaa vaikka viime vuodelta oli jo lähes vastaavia tapauksia.
Mielenkiintoinen putkihydro rocotoille, kumma on jos ei nyt satoa tuosta irtoa runsaanpuoleisesti.

Juso

Kiitoksia kehuista. Putkihydro ulkona on itäsuuntaan seinän vieressä, iltapäivä varjossa ja enemmänkin valoa voisi olla. Voipi olla hidas kypsyttelyyn. Automaattitäyttö on kyllä hyvä ja simppeli systeemi. Asennus noin 5 minuuttia, toki jos resoja on runsaasti, tulee arvokkaaksi. Mutta harrastukset kai saa maksaa?

PP:llä taisi olla omassa päiviksessään että pystyoksiin ei rocotoissa tartu niin hyvin podit kuin roikkuviin. Vähän samalta näyttää täällä. Mutta riittävästi tulee sen verran podeja on jo nyt. Eipä noita kannata liikaa ahnehtia, kun on 2 vuotta vanhaa tuotetta vielä jäljellä.

Juso

heinäkuu 21, 2014, 11:11:41 ap #54 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 21, 2014, 11:15:17 ap käyttäjältä Juso
Liekö kuuma sää vai mikä, mutta parhaan näköiset chinenset pölyttyvt todella heikosti. Upean kokoiset ja terveen näköiset Tobago Sweet ja Scorppari pudottelevat kukkia, joita on varmaan yli tuhannen per puska. Lattia alla on kuivuneiden kukkien peitossa. Samassa rännissä Antillais Caribbean ja Faria podittavat hyvin. En kyllä tiedä mistä johtuu. Laitoin tuulettimen jo viikko sitten jatkuvasti päälle että ilma vaihtuu ja liikettä syntyy mutta nähtäväksi jää onko apuja. Kasvu jatkuu edelleen kovana lämpimistä säistä ja erityisesti öistä johtuen, ja pitääköhän tässä lopettaa kokonaan Calcinit ja sitä kautta turha typen saanti?


Ensimmäiset Sugar Rushit alkavat kypsyä. Muoto eri ja polte tiukempi kuin viime vuonna, lähempänä Lemon Dropin tehoja.


Rocoto kurkkaa kasvarin luukusta. Putkihydrojen rocotot alkavat kaikki yhtä lukuunottamatta olla oksien pituudessa lähellä kahta metriä. Kypsymistä tapahtuu nyt koko ajan ja täytyy malttaa odottaa että irtoaa kannasta hyvin, ennenkuin poimii. Niinhän se meni, rocotomestarit? Aina ennen on täytynyt suurin osa poimia sisälle kypsymään.


Ja täräytetään suurena yksi off topic kuva. Sitruunaperhonen imuttaa puna-apilaa. Tuli vuosiin hankituksi jotain kunnollisempaa kuvauskalustoa, kun kyllästytti nuo pokkari- ja kännykkäkuvat.  Lomalla riittää aikaa kuluttaa asioiden opettelemiseen. Tässä siis makroiluharjoittelua. Hienot kesäsäät sattuivat ja erilaista öttiäistä on liikkeillä malleiksi riittävästi.








Juso

heinäkuu 26, 2014, 09:16:27 ap #55 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 26, 2014, 16:42:24 ip käyttäjältä Juso
Ensimmäinen satokuva:



Hieman yli puoli kiloa rocotoja.



Mutta sitten.... molempien lapussa lukee Rocoto Chile de Seda. Oranssi sellainen lienee. Voisko toinen olla Hyper Pube ja laput sekoittuneet jossain vaiheessa. Muitakin vaihtoehtoja on listalla. Onhan niissä jotain samaakin muodossa mutta oranssi pitkulaisemman mallinen. Punainen kasvanut kasvarissa ja oranssi ulkona. Oranssissa on kyllä melkoisesti meisseliä. SK, Jewe, PP, muut rocotoasiantuntijat, onko ajatuksia punaisen lajikkeesta, punaista väriversiota RCdS:sta tuskin on?



Ei muuta kuin heti maahan. RCdS varmistaa jatkon tarjoamalla suoraan itäneitä siemeniä. Enpä noita aiemmin ole tutkinut (kun käytän muut kuin rocotot siemenineen) ja saattaa olla aivan tavallista, mutta johtuneeko kuumuudesta?

Grillichilejä on nyt kypsymässä ylenmäärin.  Chinenset jatkavat kukkimista ja kukkien pudottelua. Lämmöt päivisin alkavat olla niin kovat että pölyttyminen on vaikeaa. Yhden tutkimuksen jenkeistä luin jossa todettiin pölyttymisen vaikeutuvan chilillä (en nyt muista mikä laji/lajike) yli 32 asteen lämmöissä. Näinhän se kasveilla yleensä menee että jossain kohtaa lisääntyminen keskeytyy lämpöjen noustessa. Pudotin Calcinitin nyt pois lähes kokonaan koska kasvaminen täytyy saada loppumaan ja kasville selkeää merkkiä että pitää alkaa tuottaa jälkeläisiä.

Odotettavissa on lämpöjen jopa nouseminen viikolla, sadevesivaraston loppuminen ja siirtyminen mineraalirikkaaseen ja korkean pHn porakaivoveteen, joten uusia kokemuksia tulee näköjään väkisinkin.

E:tyttömäistä sähellystä, koko setti perattuna ja silmälasein katsottuna, ei nuo ole kuin siemenkiinnikkeiden jämiä eikä ituja  :-[

SK

Punaiset rocotot on kyllä muodon puolesta hyvin lähellä chile de sedaa, mutta en ole nähnyt niitä punaisena.
Hyper pube ois mielestäni ainut vaihtoehto punasista muodon puolesta. Miltäs ne maistuu?
Muistaakseni hyper pubessa olin maistavinani greippiä ja jotain makeaa... ???

Herpiili

Jos ovat jossain vaiheessa päässeet risteytymään punaisen rocoton kanssa niin ainakin ensimmäisen sukupolven podit ovat vallitsevan geenin vuoksi 100% punaisia, myöhemmissä sukupolvissa alkaa näkymään jo kasvikohtaisesti alkuperäisiä värejä.

Juso

Nämä puskat on molemmat samoista siemenistä, jos punainenkin on RCdS:aa, eli SK:lta. Ei nämä mielestäni kovin makeita kyllä ole. Mielestäni aika samalta punainen maistuu kuin tuo oranssi. Polte on kova heti kärjestä alkaen, samaa tasoa oranssin kanssa.
Hyviä joka tapauksessa molemmat.

bluesman

 Mulla oli muutama vuosi sitten RdeSedana kasvattamani rocoto joka oli punainen. Maku sama kuin oranssilla. Lienee juuri tällainen vahinkoristeyma.