huhtikuu 20, 2024, 00:31:42 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Aji Povar

1
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Jyväskylän raflat?
syyskuu 04, 2020, 21:22:30 ip
Tulipa mieleeni tätä keskustelua vilkaistessa wingsit Redneckistä Jyväskylän Forumissa. Mukava henkilökunta, vaihtuva olutvalikoima ja pienpanimot edustettuna läheltä, sekä kauempaakin, välillä esiintyviä orkestereita tai vaikkapa burleski-esityksiä. Juomat ovat edullisia ja niin ovat wingsitkin. Kokoluokaltaan siivet ovat normaaleja, soosin voimakkuudessa vaihtoehtoja ja dippejä monenlaisia. Pohja soosille on cayennea, vahvempaa kohti mentäessä mukaan astuu supertuliset - tulisin nimellä Kamikaze. Eikä soosin määrissä yleensä säästellä. On tulista, testattu on. Tai, ainakin minulle oli tulista. Siksi valitsen yleensä toiseksi tulisimman. Se riittää minulle, toistaiseksi. :D
2
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - elokuu 31, 2020, 08:59:28 ap@Aji Povar alhanen kasvualustan pH? Magnesium pääsee paremmin oikeuksiin hieman korkeammassa pH:ssa. 6,5-7 tietämillä tai jopa ylikin mutta sitten on jo liian korkea pH. Vähän puhdasta hiiltä kun sekoitat mullan sekaan tai veteen aktiivihiiltä niin saat nostettua pH:ta. Jos ihan perusmullassa kasvattelet niin varmaan ihan magnesiumin puutos eikä väärä pH :)

Ihan Kekkilän puutarhaturpeessa kasvattelen noita. Vain muutama kasvi on vedessä testimielessä Fataliin sivuilta löytyneessä Ikea-ebbissä,notta saa käsityksen, kuinka tuo toimii (hyvin on toiminut). PH-mittaria tai - liuskoja minulla ei ole, joten en osaa sanoa ph:sta kasvualustassa. Mutta kiitos, hyvä tietää tuo hiilivinkki kuitenkin tulevaisuudessa!
3
Olikohan tämäkin magnesiumin puutosta?
https://drive.google.com/file/d/1UejR2UTRAezH0Js5fM09DyQF904_L8ft/view?usp=drivesdk 9.7
https://drive.google.com/file/d/1X1QYdC5SfUQOMLFp7pzkzyLwNuIIjrgy/view?usp=drivesdk 28.7
Kuvat on otettu El Oro de Ecuadorin lehdistä. Sitä esiintyi myös Aji Nortenossa, mutta hyvin vähäisesti, eikä puutos päässyt, tai ainakaan näkynyt, lähellekään noin pitkälle.
Yritin selvittää mistä tuo mahtaisi johtua. Lueskelin Epsom-suolasta täällä, ja ajattelin, että täytyypä tilata jostain ja testata auttaisiko. Huomasin sitten tuon viereisessä Prismassa ja nappasin testiin:
https://www.prisma.fi/fi/prisma/magnesium-in-epsom-suola-500g
Annoin sitä noille kasteluveteen sekoitettuna. Meni hetki, vielä muutamiin lehtiin ilmestyi vähäisesti samanmoista kellertävyyttä, mutta sitten loppui, eikä ole sen koommin näkynyt. Vanhat lehdet eivät tietty enää muuttuneet takaisin.
Kaikki kasvu on siis tuon jälkeen ollut tervettä vihreää, en toki tiedä viivästyttikö tuo mahdollinen puutos kukkimista ym. Kummassakin kasvissa on podeja, ecuadorilaisessa vihdoinkin, jopa runsaasti (ensimmäiset jäävät kylläkin pienehköiksi), verrattuna perulaiseen, jossa niitä on minulla alle 20 kypsymässä. Ei sillä, on mukavaa, että noita pääsee kuitenkin maistamaan.
Toisaalta, laitoin nuo itämään myöhään, 19.4, enkä kirjoittanut ylös, koska nuo olivat sirkoilla tai muutakaan tietoa,mutta nyt ecuadorilainen yltää lattialta parvekkeen kattoon (2,65m) ja perulainen on sitä noin 15-20cm jäljessä, kummatkin turpeessa 10l ämpärissä. Liekö kellastuminen sitten johtunut liian kovasta määrästä PK:ä, jota taisi tulla mitattua kerran (saatoin toisenkin kerran vielä vahingossa suoraan perään) tuplamäärä, mikä vaikuttaisi ravinteiden saantiin ja tasapainoon? Mittavirhe siis tuli mieleeni monta tuntia myöhemmin, lannoituksen jälkeen. Laitoin kylläkin samaa lannoitevettä kaikille kasveille samalla, eikä muissa näkynyt samoja oireita ::)
Näin toista vuotta ylipäätään jotain muuta kuin keittiön yrttejä kasvattaessa, tuo näiden kasvuvoima ja -nopeus joka tapauksessa yllättivät minut täysin  :o
4
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 27, 2020, 11:55:05 apTuo lienee mahdoton oikeasti nimetä, ellei kauppias tiedä.


Näin minä vähän epäilinkin. En saanut tietää edes mistä maasta nuo chilit tulivat kauppaan ja kun katsoo pelkästään Intian ja Kaakkois-Aasian pitkänmallisia cayenne-tyylisiä annuumeja, on tehtävä aika mahdoton. Siihen kun vilkaisee vielä muun Aasian tarjonnan - saatikka muun maailman - on tosiaankin samannäköisiä lajikkeita hybrideineen päivineen aivan häiritsevän suuri määrä.
Ajattelin tämän lajikkeen kohdalla lähinnä, notta jos joku sattuisi olla selvittänyt, mistä tai mitä lajikkeita Suomeen pääasiassa tuodaan myyntiin, mikä pienentäisi arvauskisaan osallistuvien lajikkeiden määrää huomattavasti.
Toki pienet etniset kaupat tuovat tuotteita omia reittejään tänne, mutta kaipa sitten lähtömaissa on ne pääasialliset lajikkeet, joita pääasiassa myydään vientiin. Ei sillä, en näistä tiedä, kunhan mietiskelin.
Olkoon se omalla "plantaasillani" jatkossakin nimellä Guntur Tuntematon :chili:
6
Mutta on minulla toinenkin lajike josta kysellä :D
Tästähän en tiedä paljoa. Tämän siemenet keräsin etnisen, lähi-idän ruokaan (hieman aasiankin) erikoistuneen marketin vihannesosastolta viime vuonna. Kysyin nimeä. "Se on vihreä chili." Selvä, kiitos. Tämä tuntuu useimmiten olevan se vastaus. "Se on punainen chili. Tulinen. Tämä, se on Afrikasta. Todella tulinen, keltainen chili." Näin monessa eri kaupassa.

Ostin niitä, siis vihreitä, reippaasti kastiketta ja curry-tahnaa varten, olivat todella hyvän ja raikkaan makuisia, tulisia myös. Eikä minua haitannut, että olivat vihreitä, kun otin siemenet talteen. Ja sain tänä vuonna kasvamaan niistä yhden, omasta mielestäni ihan komean, kasvin. Enhän minä tiennyt, ettei raaoista otetuista siemenistä kasva (yleensä) mitään :D
Voihan se olla, etteivät nuo punastukaan. Kaikki podit ovat minulla vielä tummanvihreitä.
Annuumi tuo omaan silmääni on, mutta kokemusta näistä on vielä todella vähäisesti.
7
Vahvempia lajeja käyttäessä hanskat ehdottomasti.
Sitten kun leikkelee aamupalalle chilejä... No eihän niitä silloin käytä. Kun ei leikkaa kuin yhden, kaksi leivän päällisiksi.
Ja sitten myöhemmin ihmettelee, että eihän ne edes olleet mitään tulisia, (1-10+ asteikolla vitosia, kutosia, seiskoja ja kaseja) kun on käymässä pesulla... No kyllä te tiedätte.
Ja silloin miettii, että kyllä vaan kannattaa käyttää niitä hanskoja, miedompienkin lajikkeiden kanssa.

Töissäkään ei muuten ole mukava olla, kun heittää siellä hanskat pois, ottaakseen jonkin silmään lentäneen roskan pois, vain muistaakseen siinä, sillä samalla hetkellä, mitä tuli maisteltua siinä päivällä ennen töihin lähtöä. Ilman hanskoja.
Sillä kertaa se muuten oli Habanero Brown/ Chocolate. Ja se roska silmässä, oli suolakide.

Hanskat käteen ja leikkauksille! :D
8
Kodin mausteinen kokkaus / Leipää Pueblolla
elokuu 25, 2020, 18:51:08 ip
Kypsistä Jemez Puebloista, C. A. sain idean väsätä niitä (ja olutta :D) komppaavaa ruokaa, tuotteista, joita kotoa sattui suoraan löytymään. Texas ja New Mexico mielessäni, päätin pyöräyttää vähän täytettyä leipää.

Broileria, ohuina, pieninä pihveinä
Piimää tai jogurttia
Valkosipuli- ja sipulijauhetta
Ancho-jauhetta
Suolaa
Sitruunamehua
Sekaisin, ja maustumaan yön yli, tai vähintään tunniksi.

Kolminkertaiseen panerointiin:
Maissi- ja vehnäjauhoja 70/30 suhteella
Jauhoihin mukaan kreoliseosta (teen itse omat mausteseokseni), varmasti jokin kaupan valmis cajun-maustekin toimisi
Cayennejauhetta, kurkumaa, suolaa ja ripaus sokeria
Kananmunaa
Viimeistelyyn pankomurua
Paneroi marinoidut kanat: ensin jauhoseos, sitten muna, lopuksi panko. Uppopaista tai paista runsaassa öljyssä, kullan värisiksi, n. 1 - 1, 5 Min per puoli, koko ajan pihvejä liikuttaen. Valuta talouspaperilla hetki.

Coleslaw:
Kaalia ohuesti suikaloituna
Porkkanaa raasteena
Sitruunamehua
Majoneesia ja jogurttia 60/40 suhteella
Ryytisinappia (sinappia, jossa on siemenet joukossa, esim. Dijon)
Runsaan makuista hunajaa
Suolaa ja mustapippuria
Kamat sekaisin, ja maustumaan, yön yli tai vähintään tunniksi.

Lisäksi:
Pikkelöityä punasipulia
Tuoretta Jemez Pueblo-chiliä renkaina
Jääsalaattia
Briossileipää viipaleina
Cheddarjuustoa siivuina tai raasteena
Kokoa:
Paahda briossiviipaleet uunissa, laita puolille viipaleista cheddaria, jotta se sulaa hieman samalla. Nosta leiville salaattia, coleslawta, kuuma pihvi, päälle vielä pikkelisipulia ja chilirenkaita. Kansi päälle, olut tuoppiin ja syömään, valuvaa ja mehevää sänkkäriä. Olkaa hyvä!  8)

https://drive.google.com/file/d/1VWGyf9Qb9_ELfR8-UkWJtAur4gf86TN6/view?usp=drivesdk

Ps. Ohje ei tuon tarkempi ole, koska laittelin sen perinteisesti näppituntumalla :D Maistui muuten meidän kaksivuotiaallekin.

9
Chililajikkeiden arvostelut / Jemez Pueblo
elokuu 25, 2020, 17:39:30 ip
Jemez Pueblo

Tuoksu: vadelmaa ja paprikaa, hedelmäinen ja makea, hieman parfyyminen omalla tavallaan.
Maku: makea ja mehukas, omenainen, hedelmäinen, samaan aikaan paprikainen, hieman hapokas - tuoksun vadelmaa ei maista. Lämmittävä, sopivan tulinen tuoreeltaan syötynä. Loistava kokonaisuus.
Suositus: tuoreltaan ruoan päälle pilkottuna, pataruokiin ja salsaksi. Kuivattavaksikin?

https://drive.google.com/file/d/1V6YJmz65dniSS37WJvzPY8Vc6TzeBtYJ/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1VKmTTZt_5hTsWY7f5_pRyrKgZxeDYp4o/view?usp=drivesdk
10
https://drive.google.com/file/d/1UbTjHoRQSmdEBzMMjdcj6Zbg2QzZOisN/view?usp=drivesdk
Tuollaisen kokokuvan löysin vielä toisesta Lemon Habanerostani.

https://drive.google.com/file/d/1UvisGyuykLSj7AgJzmZ6uOvat1qxh6V1/view?usp=drivesdk
Siinä oma Red Cap:ini 29.6 kuvattuna. Ensimmäinen kukka jäi heti kiinni ja kasvamaan podia. Sen jälkeen kukinta alkoi paremmin, mutta kaikki tippuivat pois. Lisää tuli ja edelleen tippuivat pois. Vasta kun tuo podi alkoi olla oikean kokoinen ja valmis kypsymään, alkoi muutama uusi raakile kehittyä. Saattoi se olla viileä ja harmaa kelikin, tiedä näistä.
Näin aloittelijana on aina enemmän kysyttävää ja pohdittavaa.

Mutta, pahoittelen, poikkesin alkuperäisestä aiheesta kovin paljon. Ehkä tuo Habanero Lemon on vain kummallinen omiin silmiini, mutta on niistä onneksi vähän satoa tulossa, saa siemeniä talteen ja saa maistella ja kasvatella uudestaan :D
11
Niin muuten muistuttaa podi hyvin paljon ulkonäöltään, ainakin joissain kuvissa, noita, mitä itsellänikin kasvaa. Täytyy odottaa kun uudet kypsyvät ja maistella uudestaan, josko ensimmäisissä kylmän kelin hedelmissä maku oli erilainen.
Kukkia on silti yksi per lehtihanka (vai miksikä sitä pitää kutsua?) ja lehdet todella sileitä ja ohuita.

Tuo Jamaicalainen minulle vain tuli ensiksi mieleen kun olin nähnyt siitä kuvia. Minulla on tuossa myös Red Cap Mushroom-nimistä chiliä, joka ulkonäöltään muistuttaa Jamaican Hot Red:iä tai Jamaican Mushroom Red:iä. ???
https://drive.google.com/file/d/1TZYJEJCKpuXOPUMxCFq6AH9reeOpN_6d/view?usp=drivesdk
Siitä vielä kuva :D
12
Tuossa vielä kuva kukasta avattuna, niin tarkka kuin puhelimella oli mahdollista.

https://drive.google.com/file/d/1UBkgZOhnz7iv2M5xQcrNE6AinW_ZbDDz/view?usp=drivesdk

En itse ainakaan heteen palhosta löytänyt violettia värisävyä, vaan kokovalkoisia ovat.
Olisi kiinnostavaa kuulla muiden mielipiteitä ja/ tai, että onko joku muukin kasvattanut kyseistä lajiketta, ja onko pussista tullut samanlaisia kuin minulla.

https://drive.google.com/file/d/1ULRrReD9gS2RjqWAHw8KsPjmhvxDac51/view?usp=drivesdk

Siinä on vielä kuvassa kypsiä, kylmän heinäkuun tuloksia, 2-3 kertaa pienempiä kuin nyt kasvavat, sekä yksi puolukan kokoinen :D
13
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Kastike-asiaa
elokuu 23, 2020, 22:39:26 ip
Ps. Siinä vielä kuva kyseisestä soosista pulrkitettuna. Kyseinen ohje ja erä on ensimmäinen tätä kastiketta, first batch, kuten sanotaan.

https://drive.google.com/file/d/1TzFiqQ2nYLgIAxDnp8SEe6UZn2oPJymB/view?usp=drivesdk

Ja se jäi mainitsematta, että resepti on omani, mutta sitähän saa tottakai vapaasti muokata omaan käyttöönsä sopivaksi.
14
Chilimielien mieliksi:

Super Peachy Hot Rush Sauce

20g Sugar rush, peach long, silputtuna
20g Aji Amarillo, silputtuna
500g persikkasosetta, esim. Bonne
60g valkoviinietikkaa
50g sokeria
45g limemehua + kuoriraaste n.1g
55g sitruunanmehua + kuoriraaste n.2g
8g suolaa
20g eli noin nippu tuoretta korianteria, silputtuna
1-2 dl vettä, haluttavan koostumuksen mukaan

Laita ensimmäiset neljä ainesosaa kattilaan ja liedelle kuumenemaan keskilämmöllä. Kun seos on kuumaa, lisää sokeri ja anna poreilla pienellä lämmöllä hiljakseen 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon hedelmien mehut ja kuoriraasteet, sekä suola, ja anna olla noin minuutti. Ota pois liedeltä ja kaada kuumana blenderiin. Kaada joukkoon myös korianterisilppu, sekä vesi ja aja kovalla teholla kastike aivan sileäksi. Tehosta riippuen, tässä menee pikku hetki, tovi tai kotva  ;)
Siilaa kastike vielä tiheän siivilän läpi, pullota steriloituihin pulloihin tai purkkeihin. Valmis.
Voit tehdä kastikkeen myös sauvasekoittimella; ota kastike pois levyltä, heitä korianteri veden kera pintaan, soseuta ja hurruuta, toimi sitten kuten aikaisemmin neuvottiin.
 
Tämän ei ole tarkoitus olla mikään tappotulinen, vaan ennemminkin mausteisen hedelmäinen soosi.
Kokeile esim. Savustetun rasvaisen kalan kaverina, samoin savua ja grilliä kohdanneet possut ja broilerit.
15
Hei vaan!

Minulla kasvaa lajike Habanero Lemon alla olevan kaltaisesta pussista.
https://www.siemenkauppa.com/chilit-ja-paprikat/1912-chilipaprika-habanero-lemon-.html
Vaan kun, mietityttää nuo omien kasvien podit ja kasvutapa.

https://drive.google.com/file/d/1T_1S_GxJfMhg350XpdXALzXurL4UT2QP/view?usp=drivesdk
Kukat ovat kellomaisia, pieniä mutta avautuvat kyllä kokonaan, hetkeksi. Nyt ei ollut kuvattavaksi. Mutta niitä ei kasva sataa kappaletta yhdestä kohtaa kuten chinenseillä ilmeisesti yleensä.

https://drive.google.com/file/d/1TeKXI3n31_l3_wMqOBKznX1IJOuTEVaP/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1Tu8VLx2YacbQPeJc5JXDE5ovB7t5eNSe/view?usp=drivesdk
Podit ovat tuollaisia, jälkimmäisen kuvan kaltaisia on eniten. Niistä tulee kypsinä sitruunankeltaisia. Maku ei ole voimakkaan chinensen tapainen, potkua kylläkin löytyy, hedelmäisyyttäkin.
Lehdetkään eivät ole minusta chinensemäiset, mitä olen nähnyt kuvia ja mitä itselläni nyt kasvaa, joihin verrata. Kooltaan nuo kaksi kasvia ovat noin 35-40cm korkeita ja 60-70cm leveitä
Kysymys kuuluu, voisiko tämä mahdollisesti olla Jamaican Hot Yellow, C. Annuum, eksyneet siemenet kaupan pussissa.
16
Kiitos Vaarille rohkaisevista sanoista! Ensi kaudelle taitaa lähteä testiin vesiviljely parvekkeella. Testasin nyt pienessä muodossa ebbiä, ja kasvua on ollut mielenkiintoista seurata. Sen aloitin auttamattomasti liian myöhään, tai niin luulin. Siitä myöhemmin.
Siitä vielä kuva sadepäivän iloksi, Caribbean Habanero Red:iä:

https://drive.google.com/file/d/1TpUiL2mBPYR-G649N04p5tl2F6-i94PX/view?usp=drivesdk

Kiitos kaikille teille, jotka täällä tietoanne ja taitojanne jaatte!
17
Parvekkeellani siis kasvattelen, eikä sinne juuri muuta enää mahdukaan, juuri ja juuri itsensä saa tungettua lehvästön läpi.

https://drive.google.com/file/d/1ReiZrYE1qNZyAQBLZmGGhZzcx4zTHCDZ/view?usp=drivesdk

Ensi kaudella sitten jotain muutosta. Sitä ei vielä tiedä, että millaista.
18
Moi! Täältä Keski-Suomen mannuilta huutelen. Liityin tänne jonkin aikaa vieraana lueskeltuani. Viime vuonna laitoin hetken mielijohteesta pari chilin risua kasvamaan, kun näin erilaisia siemeniä lähikaupassa. Risuja niistä siis kasvoi, ilman muuta tietoa kuin, että multaan vaan ja vettä päälle. Tietääpähän ainakin kuinka niitä ei kasvateta :D

Tänä vuonna lähtikin jo vähän suuremmalla kavalkadilla ja innolla, mutta hitusen liian myöhään. Aloin lukemaan myös aiheesta enemmän liian myöhään. No kohtahan jo vuosi vaihtuu ja voi aloittaa taas alusta!  :thumbup: