toukokuu 14, 2024, 04:41:34 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilikastikkeen reseptejä kotikäyttöön?

Aloittaja Pete, joulukuu 04, 2007, 18:56:04 ip

« edellinen - seuraava »

Pete

Onko hyviä reseptejä kuinka tekisi kastiketta noista chileistä?
Habaneroja on kasvanut jonkin verran ja sitten tuota yhtä pientä pitkänomaista  jota myydään ainakin K-kauppojen hyllyllä valmiina.

Volitans

Jotain reseptejähän täällä jo on. Minkä tyyppistä etsiskelet?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Pete

Ajatus olisi tehdä jotain aika sakeaa soosia ja niin että säilyisi hyvin, ei mitään makeaa kuitenkaan. Sambal oelek tyyppistä.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Pete"Ajatus olisi tehdä jotain aika sakeaa soosia ja niin että säilyisi hyvin, ei mitään makeaa kuitenkaan. Sambal oelek tyyppistä.


Semmosta kiinalaisten ravintoloiden tahnaa tehdään siten, että kuivatut chilit murskataan ja keitetään öljyn+veden seoksessa hiljaa tunteja jatkuvasti sekoittaen. Ei saa palaa. Hapsuista saa sitten todella tulista - tämä oli kaiketi varoitus. Lisää vettä tarpeen mukaan. Umpioi pieniin steriileihin lasipurkkeihin ja jäähdytä.

Jätät tuosta valkosipulin pois, niin pitäisi tulla aika autenttista Sambal Olekia. Voin kyllä olla tässä väärässäkin, en ole niin tarkkaan aiheeseen tutustunut - eli vastuu siirtyy lukijalle :)

Chilien kuivaus noin muutenkaan ei ole huono idea. Niistä voi sitten jauhaa kuivuttuaan jauhetta.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Volitans

Tuollainen Sambal Olekin resepti löytyi:

http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-sambal-olek

Suomennettuna sama:

180 g pieniä kuivattuja punaisia chilejä
2 limen mehu
½ limen raastettu kuori
2 rkl sesam öljyä
suolaa
kiehuvaa vettä

Kaada kuuma vesi chilien päälle niin, että ne peittyvät. Anna pehmentyä tunnin. Siivilöi, mutta säilytä osa liotusvedestä.

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella. Mausta suolalla. Ohenna tarvittaessa liotusvedellä. Tarkoitus on saada tasainen paksu massa.

Pidempään säilytettäessä kannattaa huomioida botulismin vaara:

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/botulism.html

Käytännössä siis kannattaa kuivata chilit ja tehdä pieni erä Sambal Olekia aina tarpeen mukaan.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Käytännössä siis kannattaa kuivata chilit ja tehdä pieni erä Sambal Olekia aina tarpeen mukaan.


Pakastaminen myös varmaan toimii tälle tahnalle. Pakastaa isomman erän joko ohuena levynä tai pienissä jääpalamuoteissa, niin siitä on sitten helppo sulattaa tarvittava määrä kerrallaan.

Tahnoja ja kastikkeita tehdessä on muistettava, että säilyminen purkitettaessa vaatii puhtautta ja riittävää happamuutta. Jos etikkaisuus ei sovi makuaistille, on parasta pakastaa tai kuivata säilytettävät tuotteet ja silloinkin puhatus on puoli ruokaa.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...