huhtikuu 18, 2024, 20:50:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - jortikka71

1
Onko kokemuksia LED-loisteputkista? Mulla kun on ns.vanhanliiton loisteputkivalaisimet 58W/840.(1500mm) Löytyykö chileille vastaavia putkia, mielellään jopa parempia? Noillakin olen toki pärjännyt..
2
Kodin mausteinen kokkaus / Rommichilihunajakaakao
syyskuu 08, 2014, 18:25:05 ip
No niin.. kylmän ja kolean loppuvuoden herkku testattu.
-Vahvaa ja täyteläistä kaakaota; maitoa (ei rasvatonta)van houtenia tai vastaavaa, vaniljaa, o`boyta, maitosuklaata sulatettuna kuumaan kaakaohon..sokeria..
-anna tekeytyä jonkin aikaa
-kuumana termariin
-sopivassa seurassa, sopivassa tilanteessa mukiin,
-tilkka rommia, jallua tai muuta herkkua..
.ja chilihunajaa(löytyy valmisruoka? osiosta) maun mukaan..

Jos ei tällä tärppää..niin ei millään!
Aamuisesta mausta suupielessä en ota vastuuta..
p.s. Keitä sitä kaakaota kerralla tarpeeksi,,


3
Tori / O: trinidad moruga scorpion
heinäkuu 24, 2014, 20:53:39 ip
Tuleeko jollain liiaksi Scorpparia?  Tarvittaisiin tuollaiset 300-400 g jossain vaiheessa.. Laitelkaapas viestiä jos nappaa..ja hintaa mielellään..
4
Tori / O: siemeniä
joulukuu 14, 2013, 18:21:46 ip
Hello! Haussa seuraavia siemeniä, mielellään jos löytyisi samasta osoitteesta kaikki. Itsellä kävi pikku haaveri ja siemenet sekaisin. Eli:

-naga
-trinidad scorpion moruga blend
-harold st barts
-peach habanero
- jamy..ei välttämätön..

Tarjoa!
5
Äänestykset / Kaunein (koriste) chili
helmikuu 05, 2012, 17:16:47 ip
Eli haussa parhaimman näköinen chili, lähinnä koristetarkoitukseen pihalle, terassille, ehkä jopa amppeliin.
Heittäkää mielipiteitä, itseäni kiinnostaa nuo erilaiset Deep Purple-variaatiot..
Listaan heitin vaan jotain yleisimpiä.. ::)
6
Muutama sata Criolla Sellan podia odottaisi käsittelyä. Osan varmaankin kuivaan ihan perus jauheeksi, mutta onko kukaan säilönyt etikkaliemeen tuota Sellaista.  Lähinnä kiinnostaa maku, eli kannattaako hommaan ryhtyä, vai vedänkö tosiaan jauheeksi kaigi.Pari mokomaa puskaa tunkee ihan hulluna podia, vielä on raakileita vaikka kuinka..
7
Kodin mausteinen kokkaus / VIHA
elokuu 19, 2011, 21:16:17 ip
Tänään Savuhovin Tuskaa JKL Cittarista ostaneena, herra Edustaja kertoi, että parin viikon päästä tulee UUSImakkara, nimeltään VIHA!!!
Ei suostunut uteluista huolimatta valottamaan enempää, minkälainen kaapeli on kyseessä..
Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan ja kärkkymään tuotetta.
Raportoikaa, kuka pongaa ensin.
Tämän voi siirtää muuhun osioon, jos ei ole oikein, ajattelin vaan aloittaa uuden tuotteen nkunniaksi uuden aiheen..
8
Uusien jäsenten esittelyt / Jortikka71
elokuu 18, 2011, 12:01:01 ip
Herne!
Keski-Suomesta päivää että pätkähti.
Neljäs kausi Chilien parissa, joista kaksi onnistunutta. Pari ekaa meni ihan opetellessa ilman valoja sekä lannoitteita. Ei ollut myöskään kasvihuonetta.
No nyt on omiks ja vähän muidenkin tarpeiksi chiliä tullut, myös duuniin vietäväksi todellista "lähiruokaa". Parempaa kun tukusta..
Suurimman oppini olen saanut tältä keskustelufoorumilta..KIITOKSET siitä!!!!
Lajikkeina aika perusvarmoja:
Criolla Sella x 2
Aji Cristal x4
Aji Naranja x2
Jalapeno Hercules x4
Jamy x1
Cap220 x1
Peach Habanero x1
Turbo Pube x1
Harold St Barts x2
Naga Morich x2
Trinidad Scorpion Morouga Blend x2

koristeena ulkona:
Chilly Chili x4
Bolivian Rainbow x2
Peruwian Purple x4
Birds Eye Baby x1
Malawian Birds Eye amppelissa x2

Short Yellow Tabasco x2

Kaikki kasvaa turvemullassa, lannoitteena ainoastaa Puutarhan Kesä
Valoina taimivaiheessa 2 X 58W loisteputki ja muutama 30w ESL, sekä pari 13w loistaria
Kylvöt tapahtui pääasiassa vuoden vaihteessa, pari kylvöä vasta helmikuussa(tsmb)
Näillä mennään syksyä kohti.
Rouva tuossa vihjas, että kodinhoitohuoneella voisi olla ensi vuonna muutakin käyttöä, kuin taimikasvatus.. ???
En oikein ymmärtänyt, mitä mahtoi tarkoittaa ;)
9
Dodii, elikkäs nyt olisi aika korjata eka sato Nagaa ja hieman myöhemmin Trinidad Scorpion Morouga Blendiä(Bluesmanille kiitokset siiduista, kerkeshän ne vielä satoakin tuottamaan, vaikka myöhäiseksi menikin kylvö;2/11.
Eli mites säilötte em. hilejä jauheen lisäksi. Oisko jotain helv..in hyviä salsa/mössö-ohjeita laittaa..? Vaiko vaan säilykkeenä?
AC:t kuivatan ja säilön, Jallut menee etikkaan, Naranjasta ja Cap220 en vielä tiedä.+ muut jauheksi.Mut noi Nagat ja tsmb:t olis nyt tapetilla..
10
No niin, taasko uusi tajunnan räjäyttäjä, taitaa olla jälleen kerran tuotekehittelyn tuotoksia..???


http://www.ruokala.net/uutiset/2011/04/trinidad-scorpion-butch-t-on-chilien-uusi-kuningas
11
Mausteet / LATINA-SARJAN TUOTTEET
maaliskuu 19, 2011, 22:29:52 ip
http://www.ombu.fi/shop/mausteet

Onko kokemuksia kyseisistä tuotteista? Kiinnostaisi nuo Rocoto-, Amarillo- ja Panca- tahnat.
Vähän OT, mutta tuon sivuston Toimituskulut- osiossa mainitaan eräs jäätelöbaari. Maistoin Fast Food messuilla heidän jäätelöitään..perkeles..AIVAN KÄSITTÄMÄTTÖMÄN HYVIÄ!!
Valikoimissa esim. chili-suklaa-, wasabi-, banana split ym jäätelöitä, ja tietysti Berlusconin mieliksi Mämmijäätelö!!
Käykää hyvät ihmiset maistamassa kun ohi ajelette..
12
Oisko mahdollista avata uutta osiota, johon saisi laittaa omia ja miksei esim. muualta löytyneitä kuvia chileistä. Juu tiedän että on olemassa tuo päiväkirja mahdollisuus, mutta kun kaikki eivät välttämättä jaksa kirjoitella/päivittää kirjaa. Siis pelkille kuville, muutaman saatesanan turvin?
13
Tässä muutaman vuoden chilejä harrastaneena ihmetyttää yksi oleellinen asia. Olen tilaillut siemeniä Fataliilta ja Chilimaailman kautta, ajatellen että pelaan varman päälle itävyyksien kanssa. No ainakaan Fassen siemenet eivät oikein ole täyttäneet odotuksiani. Chilimaailman kylläkin..

Kaikkein parhaat chilin siemenet olen saanut foorumilaisilta, joiden itävyys on lähes 100 %. Kiitokset niistä!!! ;D
Kysyisinkin, onko muilla kokemuksia samanlaisia ja mistä mahtaa johtua?
Onko ns. itse kerätyt siemenet otettu huolellisemmin oikeen kypsyisistä podeista, vai mitenkä?

Itse ainakin jatkossa olisin kiinnostunut hommaamaan siemeniä myös foorumilaisilta, löytyykö moiseen kaupantekoon halukkuutta muilla.. ???
14
Chililajikkeiden arvostelut / Harold St.Barts
lokakuu 10, 2010, 12:38:21 ip
Elikäs kokemuksia tuosta Harold St.Bartsista.
Onko millainen kasvatettava? Mites tuo maku? Olen käsittänyt, että olisi hemmetin hyvän makuinen..
Tässä vaan pähkäilen ensi kaudeksi lajeja. Tilaa ei ole paljoa, joten mulle vähän hyvää on paljon..
15
Kodin mausteinen kokkaus / KURPITSA-SITRUUNA "KURTTU"
lokakuu 02, 2010, 20:45:21 ip
Elikkä tässä oiva ohje kurpitsahillolle, jos legendaarinen Lemon Curd eli "Lemon kurttu" on tuttu juttu paahtoleivän päällä, tai kakun välissä,suosittelen kokeilee..  ;D

Eli hemmetin hyvä ohje, jos kurpitsaa löytyy ylimääräistä(Bluesman??)
Rouva tuossa paiskas menee ja aika osuvaa paahtoleivän selkään!

ja sitten mennään;

1   kg  kurpitsaa kuutioina
0,5 kg sokeria
2-4: n sitruunan kuori raastettuna maun mukaan
120 g voita

Laita kattilaan kuutioitu kurpitsa ja sokeri.
Pyörittele sekaisin.
Kurpitsa luovuttaa aikas paljon nestettä, älä säikähdä, jatka hauduttamista kunnes kurpitsa on todella pehmeää ja neste on haihtunut/sekoittunut massaan
Sekoita sitruunan kuori- raaste ja voi sekaan
Poraa sauvasekoittimella sileäksi
Purkita kuumana desinfioituun lasipurkkiin.
Tuli vaan mieleen, että ei Chili varmaankaan pahaa tee hillolle.. :D
16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jortikan puskat
syyskuu 30, 2010, 09:47:17 ap
20.2.2010

No Niin,, tästä se alkoi varovaisesti alkuvuodesta. Laitoin "varmoja" kokeiluja ihan mielenkiinnosta alulle, jotta näen onko minusta kasvattajaksi. Aikaa on vähän ja kaikki aikalailla oli uutta. no jotain näytti kuitenkin menevän oikein. Lisäilen sivulle kuvia vuoden varrelta pikkuhiljaa..
Lajeina alulle lähti koristeeksi Chilly chili, Bolivian Rainbow, Chinese Five Color. Muita kokeiluja oli Orange Habanero ja myöhemmin keväällä Jalapeño Hercules.
Siemenet menivät multiin tammikuussa ja lannoitteena pelkkää puutarhan kesää..

ja olihan mukana myöskin mainio Black Scorpion Tongue ja piti olla Birds Eye Baby, joka myöhemmin osoittautui mielestäni joksikin muuksi. siihen myöhemmin. Huhhuh, nyt helpotti, kun sai pk;n alulle..
17
kertokaas nyt silleen helpolla tavalla, miten ne kuvat liitetään jollain HELPOLLA ohjelmalla tänne..
18
onko kokemuksia noista lähinnä koristeeksi tarkoitetuista chileistä? siiis käytössä, kannattaako uhrata aikaa kuivaamiseen ym.. maistoin yhtä rainbowia,,oli ihan mielenkiintoisen makuinen..
19
Chililajikkeiden arvostelut / Black Scorpion Tongue
heinäkuu 08, 2010, 22:39:40 ip
Tämähän on hemmetin hieno, mutta maistuuko millekkään, vai onko ainoastaan koriste. Itsellä puska alkaa olla täynnä violetin ja vihreän sävyisiä panoksia..muuttunee varmaankin punaisiksi?? korjatkaa jos olen väärässä, ja kommentoikaa reippaasti, onko tästä minkäänlaiseen göyrmet-herkkuun.. ;)
20
no niin, eli hili kon karne..
tästä tulee reilummallekin porukalle, resepti toimii myös PUOLITETTUNA.!!

  n 800g naudan paistia kohtuullisen kokoisena suikaleena
suolaa, mustapippuria mieluiten myllystä
2 kpl sipulia
1 prk tomaattipyrettä(se pieni)
1,5 tl jauhettua chiliä
1 tl paprikajauhetta
3 kpl luumutomaattia tai tavallista kuutioituna
4 kpl valkosipulin kynttä siivuina tai jotenkin muuten pienittynä..
1 kpl aji cristal
1/2 kpl lemon drop
2 kpl lihasliemikuutiota
1 kpl paprikaa
vettä
2 prk (2x2dl) demi glase kastikepohjaa
1 prk red kidney papuja
1/4 kpl red habaneroa
1/2 kpl lime tai sitruuna puristettuna
1/2 rkl sokeria/fariinia/hunajaa..
maitzenaa ohjeen mukaan
riisiä
suolaa


eli..
ruskista reilun kokoiset suikaloidut lihat parissa-kolmessa erässä, mausta suolalla ja mustapippurilla
lisää viimeiseen lihaerään pilkotut sipulit, ruskista hetki,yhdistä kaikki ruskeat lihat
lisää tomaattipyre, chilijauhe sekä paprikajauhe, pyörittele jonkin aikaa
kuutioitu tomaatti seuraavaksi , sekä valkosipuli
heitä sekaan aji sekä lemon drop sekä lihaliemikuutiot
suikaloitu paprika tässä vaiheessa
lisää vettä kunnes lihat just peittyvät
demi glase sekaan ja anna kiehahtaa muutama minuutti
pienennä lämpöä jotta keitos nippa-nappa pulppuaa,
HAUDUTA MINIMISSÄÄN 4 TUNTIA!! (aina kun käyt maistelemassa pataa, niin sekoittele samalla..)

loppuvaiheessa kun lihat ovat mureita ja maku miellyttävän voimakas ja täydellinen: papuja perkele sekaan,lisää habaneroa makusi mukaan viimeistelemään sopiva polte
lisäile limen /sitruunan mehu
älä unohda sokeria/hunajaa, se mukavasti tasoittaa makua,
suurusta maitzenalla,..malta hauduttaa vielä 10 min.
tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan
tarjoa keitetyn riisin kera.. koska ei kannata pilata hyvää chili con carnen makua jollain ihme lisäkkeellä, pelkkä suolalla maustetu riisi kelpaa parhaiten

ja makuja on monia, itse käytin edellämainittuja chililajikkeita ja kyllä oli minun makuuni. myöskin chilin voimakkuudesta ei kannata kinastella, mielestäni chili con carne saa maistua muullekin kun pelkälle poltteelle; tomaattia, lihaa, papuja, paprikaa..
toimii erittäin hyvin myös seuraavana päivänä, jos sattuu jäämään..!
vinkki; seuraavana päivänä kokeile paistaa riisi pannulla..ja lisää kasti pannulle.. toimii!!
ja paistista sen verran, että ei välttämättä kannata satsata kalleimpaan lihapalaan, kyllä halvempikin lihas neljässä tunnissa mureutuu, äläkä poista lihasta kaikkia rasvoja eli läskejä, tuovat vaan makua lissee..
ja juomaksi kylmää bissee..aiiijjjj!!!!

p.s on muuten aika hyvää kuumana myös patongin kanssa: dippaa patonkia soossiin tai täytä patonki kastilla..

T: jortikka71
21
No niin, kertokaas milloin kannattaa siemenet laittaa multiin? Ei, tämä ei ole vertauskuva, vaan ihan oikeasti, eri lajikkeiden välillä on varmaankin eroja.
Kiittäen ja nöyrästikumartaen..
-jortikka71-
22
Auttakaa nyt amatööriä! Sain naapurilta aikoinaan jonkun marketista hommatun chilipuskan joka oli ruukussa. Korkeutta n puoli metriä max. Chilejä oli jo aika paljon saadessani sen joskus heinäkuun korvilla. Välillä pidin sitä auringossa ulkona, välillä sisällä. Chilejä tuli jotain 50-60 kpl n. 2-2.5. cm pituisia punaisia. Kuivatin ne tekemällä neulalla ja langalla "ketjun". Olivat todella hyviä kuivatuksen jälkeen käyttää.Aina tarpeen mukaan ketjusta tarvittava määrä.  No mikäköhän voisi olla vastaava lajike? Chili oli näin ammatti- kokille suht tulinen. Puska oli tod. helppohoitoinen, en tehnyt sille mitään, en ollut silloin tutustunut chilin kasvatukseen lainkaan. Eli mikäköhän laji voisi olla kyseessä, pärjäsi todellakin ulkona ja sisällä!! Kasvattelen kyllä nykyään jo eri lajeja itsekin, mutta tuo olisi vaan hieno viedä esim. lahjaksi muille amatööreille.. ???
Kiitoksia vastauksista!