huhtikuu 18, 2024, 13:27:53 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - esa

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Esan Chilit'09
tammikuu 20, 2009, 20:34:40 ip
   Terve,

Uusi kausi on jälleen aluillaan ja toivottavasti siitä tulisi parempi kuin viime vuonna. Tällä kertaa aion tehdä pohjatyöt kunnolla, ettei kesällä jää sato saamatta. Kauden kuvat kerään kootusti osoitteeseen: Esan Chilit'09 Tarkoitus oli aloittaa idätykset viime vuotista myöhemin - no on se kolmekin viikkoa jotain. Enempää en malttanut odottaa. No nyt on järjästelmät sitä myöten kunnostettuna ja tiivistettynä, että niitä uskaltaa käyttää myös sisällä. Viime kaudella olin helisemässä ennen kuin kasvit sai terassille lopullisille paikoilleen. Saa nähdä joutuuko tänä keväällä tunkata kasveille jonkin asteisen "kasvisuojan", joka mahdollistaisi aikaisemman ulossiirron.

Yksi lanceolatumin siemen meni koeidätykseen jo ennen joulua ja tietenkin se iti normaalisti reilussa viikossa. Olin varautunut pitkään idätykseen ja ehkä useampaankin yritykseen :). No nyt sitten saa cutting board pöristä yhdellä kuutiolla. Lancen kasvua alla. Juuret eivät ole vieläkään kasvaneet kunnolla veteen, joten kasvu on verkkaista.



Ensimmäiseen varsinaiseen erään menivät pubet. Suunnitelmat on muuttuneet jo monesti ja tällä hetkellä näyttäisi että kasvattelisin lähinnä pubeja ja jotain varmaa baccaa.


  • I erä - 20.1.:
    PI 387838 'Locato' (C.pubescens)
    PI 585262 (C.pubescens)
    C04896 (C.pubescens)


  • II erä - helmikuun loppu:
    CAP 222 (C.baccatum)
       - tai -
    Aji cristal (C.baccatum)
       - ja -
    Tomaatit




Kauden ensimmäinen varsinainen idätyserä:

Tällä hetkellä chilejä on kasvamassa vähiten moneen vuoteen. Loppupeleistä säästettäväksi jäi ym. lancen lisäksi vain GRIF 9345 (C.pubescens) ja Starfish (C.baccatum) "Bonchi". Ahdasta noillakin idätyksillä tulee kun käytettävinä on vain noin 5 neliötä terassitilaa... Pitää vain sijoitella kasvit aiempaa tiiviimmin ja tukea heti kunnolla lopullisille paikoilleen, jotka on onneksi hyvin selvillä viime kesän kokemusten pohjalta. Kasvatusjärjestelmät pysyvät jotakuinkin ennallaan. Neljä kasvia menee keskitettyyn ebbiin, joka sisältää neljä rinnakkaista 30 cm pauliinaa kasvatusaltaina. Pari kasvia mahtuu viime kesän tuoreeseen ebbiin, jonka valmistin laastipaljusta. 2-3 kasvia pääsee vanhoihin diy-waterfarmeihin. Waterfarmeja käytän etupäässä taimien esikasvatukseen ennen siirtoa ebbeihin, mutta näillä näkymin osa jää myös kesäksi käyttöön.

Näin talvella on hyvä keskittyä valmisteluun ja tunkkailuun. Valitettavasti ei ole tilaa uusille järjestelmille, sormet kyllä syyhyäisi rakenteluun. No säätöviettiä vaimentaakseen ajattelin mittailla käyttämilleni lannoitteille EC-arvot eri pitoisuuksilla ja ravinnesuhteilla (Kuva mittauksesta alla). Kokeesta innostuneena hommasin sitten briteistä vielä pH-mittarin. Johtuen punnan heikosta kurssista hintakaan ei ollut paha. Lannotteina minulla on käytössä Nutriforten Tomaatti&Mansikka -ravinne. Annostelen ravinteet "sopivasti" laimennetuista esiliuoksista. 1.osaa olen liottanut 240g/800g vettä ja 2.osaa 160g/800g vettä. Ero johtuu lähinnä 2.osan huonommasta liukoisuudesta. Näitä olen sitten annostellut noin suhteesta 1:1 suhteeseen 3:2. Alustavasti lannoitteet käyttäytyvät kuten olettaisikin - lineaarisesti, johtuen pienistä konsentraatiosta ja hyvistä liukoisuuksista. pH-mittarilla ja vastaavalla mittausjärjestelyllä hifistelin hieman pH-downin annostelua kuntoon. Homman helpottamiseksi laimensin alustavasti pH-downia noin suhteessa 3:1. pH:n kanssa homma ei tietenkään ole aivan yhtä suorasukaista puskuroinnin johdosta. Eli lyhyesti happoja ja emäksiä annosteltaessa 2-1 ei ole välttämättä 1. Mutta kyllä tuo mittari hieman hommaa helpotti. Toki pH:n asettumista ei voi odottaa loputtomiin EC-mittauksen kaltaisessa viritelmässä.





No eiköhän siinä ollut tekstiä kohtuullisesti aloitukseen. Toivottavasti into ei hyydy kauden kestäessä. Hyvää kautta kaikille!

- Esa
2
Terve,

Osuin pitkästä aikaa PGRDEU:n sivuille ja iloikseni tietokanta oli päivitetty. Sieltä löytyi nyt kaikkien CAP koodattujen siemenieni tietoja ja samalla muutaman sp. koodatun lajikkeen laji täsmentyi kasvattamatta annuumiksi. Englanninkielinen versio ei ole vielä käytössä, mutta saksa-rajoittuneille ohjeiksi hakukone löytyy menemällä sivuille:

http://www.genres.de/pgrdeu/

Sitten valitsemalla vasemmasta reunasta kohdan: "Ex-situ-Bestände" ja sen alta kohdan: "Kombinierte Suche". Sieltä vain sitten syöttämään CAP koodia (esim. CAP 1655) kohtaan: "Akzessionsnummer" ja avot.

- Esa
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Esan chilit - Kausi 2008
joulukuu 30, 2007, 21:50:53 ip
Terve,

  Uusi vuosi lähestyy ja uutta kausi tuli sitten potkaistua käyntiin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan oli tarkoitus aloittaa idättelyt vasta parin viikon kuluttua, mutta tänään en enää malttanut odottaa. Itämään lähti hitaampia lajikkeita: pari rokotoa, yksi kinkki ja yksi bacca. Keskimäärin kolme siementä kutakin. Itävyys on perinteisesti ollut 80-90% luokkaa, joten toiveena olisi että yksi/kaksi kutakin itäisi. Eli yhteen astiaan lajikkeesta riippuen yksi tai kaksi saman lajikkeen tainta. Kuukauden päästä olisi tarkoitus täydentää valikoimaa nopeammilla lajikkeilla / täydentää mahdollisesti epäonnistuneita idätyksiä.

  Syksyllä oli isot suunnitelmat talvetuksista, mutta loppujen lopuksi päädyin säästämään yhden koristechilin (NuMex Twilight), Starfishin ja CAP 520:sen (C. frutescens). Vesiviljelyssä olleet kasvit siirtyivät toiseksi kaudekseen multaan, jotta tilaa tulisi uusille lajikkeille. Tänä kautena olisi tarkoitus pitää pari kasvia elossa myös mullassa, mitä sinällään olisi mulle saavutus. Ensimmäisen kauden jälkeen ei ole mullassa tullut kuin epäonnistumisia.

Laitan tähän loppuun vielä listan suunnitelluista idätyksistä ja pari kuvaa tämän hetken tilanteesta. Valojen tarkoitus on lähinnä pitää kasvit hengissä. Kunhat uudet kasvit itävät täytyy tunkata lamppuja alemmas tai kasveja lähemmäs lamppua.

- Esa



Kauden idätyssuunnitelma:

30.12.:
Grif 9345 (pubescens) x4
Canario (pubescens) x3
Kaleidoskop (baccatum) x3
Limo (chinense) x2
Tammikuun loppu:
Lemon drop (baccatum) x3
CAP 221 (baccatum) x3
Stripe (annuum) x3
CAP 1489 (sp.) x3
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Esan hydroilut 2007
joulukuu 19, 2006, 15:55:28 ip
Uutta siementä villaan...

Uusi kausi on käynnistymässä, tällä kertaa painellaan menemään hydrojen voimilla. Ensin olisi tarkoitus idättää neljää lajiketta (lajia): CAP 1153 (chacoense), CAP 520 (frutescens), Bolivian rainbow (annuum) ja C04896 (pubescens). Enemmänkin tekisi mieli laittaa tulemaan, mutta tila pistokashydrossa on rajoitettu kymmeneen taimeen. Tarpeellisena tauhkana idätyksiä seuraa verkkokamera, jotta voi sitten joulunpyhinä sukuloidessa itkeä sydän verillä kun taimet itäneet taimet kuivuvat lohduttomasti ;) Idätystä voi seurata melkein reaaliajassa täältä.

Toiseen erän kokoonpano riippuu paljolti siitä miten ensimmäinen erä onnistuu ja miten ylimääräisille löytyy sijoituspaikkoja. Viime kaudesta talven yli sinnittelee baccatumeja (Lemon drop, CAP 1151, CAP 221), CAP 502 (C.sp) ja keltainen habanero.



Kasvit vasemmalta oikealle CAP 221, CAP 502 ja keltainen haba.

Laitteistona kaudella 2007 on kolme ämpärihydroa, kaksi diy "waterfarmia", kaksi ebb&flowta (yksittäinen ja keskitetty ainakin viidellä kasvatusastialla.) Ämpärihydrot olivat vielä viime kaudella bubblereina, mutta sitten hajosi pää jatkuvaan porinaan. Nyt ne toimivat viherpeukun kympin pumpuilla (Resun SP 800) ja tyytyväinen olen ollut.



Lemon drop -pistokas ämpärihydrossa ja taimetukseen käytettävä diy-pistokashydro.

Yksittäis ebb&flow on ollut koekäytössä joitain kuukausia. Toimintaarmuus on kohdallaan ja kasvikin näyttäisi viihtyvän hyvin. Valaistuksena minulla on lähinnä loisteputket (auringosta ei ole apua), joten kasveissa ei juuri ole alhaalta lähteviä sivuhaaroja, no ehkä niitä tulee kesällä lisää. Kasvi on kukkinut reilusti jo joulukuun alusta, mutta pimeys haittaa pölyttymistä. Vasta kukkien käsinpölytys tuotti tulosta ja nyt pensaassa on runsaasti pieniä marjanalkuja.



Yksittäisebbi rakennusvaiheessa ja CAP 221 parin kuukauden kasvun jälkeen.

Keskitetty ebb&flow on pyörinyt olohuoneessa "talven" aikana ja kesällä se olisi tarkoitus siirtää parvekkeelle. Löysin etolasta hyvän mallisen muovipönikän reserviastiaksi valitettavasti hinta on vain suolainen. Astian koko on 60 litraa ja se on muodoltaan korkea ja suorakaiteen muotoinen. No, ostopäätös on jo tehty ja muut osat ostettu järjestelmän laajentamiseen.
Lisäksi käytössä on vielä pari waterfarmia, josta enemmän tietoa fataliin sivuilta.



Keskitetty ebb in-action parvekkeella ja diy-waterfarm höystettynä parilla rocotolla.

Kootusti tilanne on hieman kurja kasvatusastioita on 11 ja kasveja on jo ennestään 5 kappaletta. Ensimmäisenä nykyisistä olisi lähdössä keltainen habanero, mutta kun se on vanhin kasvini (keväältä 2005) ja sen kanssa on koettu kaikenlaista... No pitänee sijoittaa osa taimista hoitoon sellaisille tutuille, jotka eivät ole chilinystäviä niin saan itse korjata sadot ;) Toiveessa olisi kunnon sadot ensivuonna ja niitä odotellessa saatanalliset litkujenvaihtorumbat...

Tämän viestin kuvat löytyvät vielä kauden 2006 kuvien joukosta, mutta tästä eteenpäin kuvat kerätään kauden 2007 kuvien kansioon.

- Esa
5
Näin maailmalla. Kyllä tuossa omat pari hydroa kalpenee, vaikka hieman eri kasvit onkin kasvamassa...

http://dnbforum.com/showthread.php?t=22433

-Esa
6
Terve kaikille.

Kolmas kasvatuskausi on kovaa vauhtia pyörähtänyt käyntiin ja ajattelin kirjoittaa tänne hieman tarinaa. Kaikki alkoi muutamalla kaupan punaisella chilillä ja habanerolla. Ensimmäisen vuoden sato taisi olla noin 40 chiliä 4 pensaasta. Taimia taisi tuolloin kuolla noin 20kpl.  Nykyisellään pensaita on kotona noin 10 ja yritys on kova levittää viljelmiä mm. porukoiden mökille, anopin aurinkoiseen päätyyn jne. Kuva tamän hetkisistä viljelmistä löytyy alempaa. Valot hohtavat niin mukavasti Tapiolan iltaan, että poliisiakin alkoi kiinnostamaan ;)

Alussa chilit oli mullassa, nykyään harrastus on siirtynyt noin 90% vesiviljelyyn. Vähäiset mullassa olevat kastelen Blumatin tippukastelijoilla, koska tuppasin ylikastelemaan melkein pensaan kuin pensaan etenkin talvella. Samaiset anturit olisi tarkoitus ottaa käyttöön myös noissa mökki tms. etäviljelmissä.

Vesiviljelmät on siis tällä hetkellä se juttu. Nurkkiin on kertynyt 3 ilmapumppua (Resuneita 1 x 1,8 l/min ja 2 x 3,5 l/min). Niihin kiinnitettäväksi on tullut väsättyä 5 kpl 5l säiliösankoon tehtyä bubbleria ja yksi 10l säiliösankoon tehty 10 pikkuruukun "cutting board". Tässä viikolla tuli lisäksi askarreltua kaksi Etola hydroa (kuvassa alla). Viimeisimmät on vielä testaamatta, mutta jos toimivat hyvin, Siirtynen noihin kauden aikana. 5l Bubblerit on olohuoneeseen aika äänekkäitä ja vaativat huolenpitoa siksi paljon, että ne voisi siirtää enemmänkin taimien tuottamiseen. Yhdessä pöntössä kun kasvattaa hyvin 3 taimea hydroihin.



Tällä hetkellä kasvamassa on:
    Bubblereissa:
    CAP 499 C.chacoense
    CAP 1641 'gold-topas' C.sp
    CAP 1655 'bola'
    Rocoto rojo C.pubescens
    'Cutting boardissa':
    Lemon drop C.baccatum
    Quintisho C.baccatum
    Rocoto rojo (pistokas)
    Bolivian rainbow C.annuum (pistokas)
    Mullassa:
    Bolivian rainbow C.annuum
    Rawit C.annuum
    CAP 221 C.baccatum
    CAP 1151 C.baccatum x2
    CAP 499 C.chacoense (kärsii duunissa)
    Keltainen habanero C.chinense (duunissa)
    Itämässä:
    PI 441596 C.baccatum x3
    Aji cristal C.baccatum x2[/list]
    Toiseen hydroon olisi tarkoitus laittaa Aji cristal ja joko Lemon drop tai PI 441596. Toiseen hydroon tullee 2 Rocoto rojoa, kunhan saan jo viikon punastuneen chilin kypsäksi.

    No siinä peruspakettia säädöistäni. Jatkossa tulee ehkä enemmän kuvaa ja vähemmän jorinaa.

    -Esa
    7
    Päiväkirjat ja fotoalbumit / Esan talvichilit
    joulukuu 08, 2005, 19:45:40 ip
    Tuli laitettua muutamia siemeniä itämään elokuussa, kun ei millään malttanut odottaa ensi kautta. Rocoto rojo on saanut reilusti saksia, eikä edelleenkään suostu kasvamaan ylöspäin. Viime kaudella ei olisi tullut valitettua moisesta. :) Muutama marjakin on jo kasvamassa.



    Lokakuun alussa kärsivällisyys kului loppuun toistamiseen ja sen tuloksina on nyt muutama C.sp:tä jo pukkaamassa nuppua. Vasemmassa kuvassa on CAP1641 'gold topas' ja oikeassa CAP1655 'bola'.



    Veikkauksia lajeista otetaan vastaan (vinkiksi bolassa näyttäisi olevan kaksi kukkaa / kasvupiste). Otan lisää kuvia kunhan kukat aukeavat.

    -Esa
    8
    Chililajikkeiden arvostelut / CAP 499 (c.chacoënse)
    joulukuu 04, 2005, 17:29:33 ip
    Pari sanaa ja kuvaa CAP 499, kun siitä ei ole tietoa muualla.

    Syksyn innostuksena pistin pari CAP 499:n siementä itämään elokuussa. Bubleriin päässyt kasvoikin rivakkaa tahtia. Punottuna kasvin korkeus on noin 80cm. Pisimmät oksat ovat pituudeltaan lähes 2m.

    Pääsin tänään maistamaan ensimmäisen chilin. Miedosti tuliset marjat ovat kooltaan noin 10mm x 6mm ja irtoavat herkästi kannoistaan. Maku sinällään oli ihan miellyttävä, mutta hedelmäliha oli olemattoman paksuista ja sisällä oli noin 20 siementä.

    Kuvia CAP 499:stä


     - Esa