Empiirisiä havaintoja syksyisestä puutarhasta

Aloittaja Aji Inferno, lokakuu 13, 2012, 21:03:47 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

No niin... Eräs kokeilu tuli sitten tänään tältä erää loppuun. Olin vienyt ystäväni pihalle Turenkiin (Hämeenlinnan liepeillä) kymmenen villichiliä ja physalista. Ne saivat keskellä kesää, eli aivan liian myöhään, kodin toisaalta hyvin kivi- ja sorapitoisesta kukkapenkistä ilman sen kummempaa tuulen- yms. suojaa, ja toisaalta talon seinustan toisesta kukkapenkistä, missä maaperä oli parempi, mutta kilpailevia muita kasveja vastaavasti paljon enemmän.

Pelissä oli 3 physalista ja 7 capsicumia. Kaikki eri lajeja. Päätin kokeilun nyt tähän, koska yöpakkasia on luvattu, ja monet noista lajikkeista ovat harvinaisia ja siten arvokkaita. Tällaista tapahtui:

Physalis:
-----------
Ananaskirsikka katosi (!) jonnekin talon seinustan kukkapenkin vihreään mereen. Saattoi kuolla. Tomatillo kukki urheasti vielä pari viikkoa sitten, tekemättä kuitenkaan hedelmiä. Nyt oli nolla-asteisten öiden ja kylmien päivien jälkeen aika reppanan näköinen, mutta sinänsä ihan yllättävän hyväkuntoinen. Villi p.nicandroides meksikosta ei näyttänyt olevan senkään vertaa moksiskaan kylmyydestä. Lieneekö lyhtykoison kaltainen, eli josko vaikka osaisi talvehtia juuristonsa voimin? Mielenkiintoinen, joskaan ei nätti laji, josta ei löydy luotettavaa tietoa juuri lainkaan.

Capsicum:
--------------
Ainoa "sitkeä sissi" oli monesti täällä kyseenalaistettu, villiksi annuumiksi olettamani PI-199506 (jotkut ovat saaneet moisesta myös selviä baccatumeja). Vaikka etanat olivat syöneet lehdet siivilöiksi, eikä esteettinen vaikutelma ollut muutenkaan häävi, kasvi voi hyvin, ja olisi varmasti selvinnyt kivisessä kukkapenkissään vielä viikkoja, uskon. Tämä on hyvin epäbaccatumin kaltaista käytöstä, ja vahvistaa olettamustani siitä, että kyseessä on Tepin -tyypin villi annuum, ja hyvin erikoinen sellainen, Guyanasta. Tepinissä onkin kyllä tiettyä "Aji Perkele" -potentiaalia.

C.galapagoensea ei pidetä kylmyyden sankarina, ja niin tämäkin yksilö joko kuoli, tai on aivan kuolemaisillaan ja lehdetön.

C.chacoënsea oli pihalla peräti viittä lajiketta. Näistä yksi voi melko hyvin (joskin sitten katkesi kuljetuksen aikana :( ), kaksi kituutti lehtiä oksissaan, ja kaksi on joko kuollut tai lähellä sitä, lehdettöminä. Eli käsitykseni chacoensën melko kehnosta kylmänsiedosta vahvistui, vaikka muunlaistakin olen kuullut mainittavan. Chacon kohdalla "Aji Perkele" -potentiaali onkin yksinomaan lajin aikaisuudessa, jolloin siemenet saattaisivat ehtiä putoamaan oikeaan aikaan maastoon kevättä ajatellen. Ei kovin iso mahdollisuus, mutta mene ja tiedä...

Yritän kasvattaa mahdollisimman monta noista nyt talven yli, ja istuttaa uudelleen heti keväällä jonnekin ulko-oloihin, jotta saamme lisätietoa. Pyrin myös idättämään vielä uusia lajeja ja lajikkeita testattaviksi.

jaolsten

Sopinee tähän topicciin, vaikka olenkin ajatellut perustaa ihan uudenkin ketjun tälle idealle:

Työkaveri kertoi viinipensaansa ensihenkäyksistä kotimaisessa viileydessämme. Oli ostanut taimitarhalta muutama vuosi sitten ja istuttanut maahan taivasalle, talonsa eteläseinustalle. Ensimmäinen kasvatuskausi oli siis vajaa, joten leikkasi kasvin tapiksi ja viritteli ympärille kiepin mineraalivillaa. Mineraalivillan päälle tunki sitten ämpärin. Hän oli talvella raottanut systeemiä ja kappas, maa oli sula viinipensaan juurakossa. Keväällä pensas lähti nopeaan kasvuun ja kesän aikana kasvatti juurensa routarajan alle, joten on nyt muutaman vuoden talvehtinut ja kesäisin tuottanut hyvää satoa.

Tottakai itsellä tarinan kuultuani tuli innostus kokeilla samaa chileille! Etenkin flexu ja rocotot tulisivat kyseeseen. Ovatko muut kokeillet vastaavaa? Enää tälle vuodelle tuskin ehdin, mutta ensi vuonna voisi keväällä tehdä jo tarkat suunnitelmat ja istutukset!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Aji Inferno

Tylyä menoa. Kokeilusta on varmuudella elossa enää vain kaksi capsicumia (199506 voi melko hyvin, piti ainoana kaikki lehtensä, chacoense 22083 sinnittelee ja luultavasti selvinnee). Muut vainaita. Kaksi kasvattamaani 199506:tta ovat paitsi olleet samanlaisia (eivät baccatumeja, luultavasti annuumeja), myös kiitettävän sitkeitä sissejä ollakseen trooppisesta Guyanasta.

Yllättävää kyllä, myös kaksi physalista kesti kidutuksen kylmän tuulisessa Turengissa. P.Nicandroides, villi meksikolainen, osoitti jälleen villien sitkeyttä. Jos osaa lyhtykoison talvehtimisjekut, saattaa hyvinkin selvitä Etelä-Suomessa. Tomatillokin yllätti olemalla nyt hengissä. Näitä pitää ensi kaudella tutkia paljon enemmän.

Lillen

marraskuu 04, 2012, 20:08:32 ip #3 Viimeisin muokkaus: marraskuu 04, 2012, 20:11:12 ip käyttäjältä Lillen
Kaivoin tänään parvekkeelta ruukusta yhden neljästä flexuistani. Vaikka pakkasta on ollut välillä lähes 10 astetta ja yötä päivää miinuksen puolella niin edelleen oli vihreää juurien lähistöllä (kasvi leikattu tapiksi). Tämän kasvin tulin nirhanneeksi tahalleni sillä ei ole vain tilaa 4 flexulle ja en viitsi antaa pois kun on kärsinyt aika pahasti kirvoista. 3 kasvia siis edelleen jäljellä joista heikoimman tai oikeastaan pienimmän uhraan "tieteelle". Yritän nimittäin talvettaa kasvin ulkona.

Kaksi kasvia säilytän talven yli sisällä, joten kolmannen voi minusta, en tiedä teistä, uhrata. Ties vaikka kokeilu onnistuisikin, minulla on yhtä sun toista settiä mielessä ::).

//: Onkos kuinka moni tässä ennen onnistunut? Mietin vain realistisia mahdollisuuksia... Olen ainakin ollut lukevinani että muutama kokeilu olisi onnistunut...

Aji Inferno

Ei noista juuri onnistumistarinoita ole. Lähinnä huhuja. En usko minkään chilin kestävän maan jäätymistä juurten ympärillä. Etsisin siksi ehkä maalämpöputkien tms. paikkojen läheisyyttä. Kaatopaikoillakin kasvaa kaikenlaista, koska kaikki se jäte tuottaa lahotessaan lämpöä. Mutta kyllä kaikenlaista kannattaa nyt kokeilla, jotta saadaan jonain päivänä "Aji Perkele" todeksi. :)

Lillen

Pihaltamme ei löydy maalämpöputkea, eikä kaatopaikkaa (onneksi), mutta mutta...Olen aina ollut enemmän tällainen olkihattu/henkseli Ville kaveri kuin taas professori, joten eiköhän jotain alkeellista säätöä saada aikaiseksi, tai siis suunnitelma on päässäni. Toteutus ensi viikonloppuna tai viikon aikana mikäli ehtii.

ChIlIDoG

Täällä menee kaukolämpö putki ihan omalla pihalla, mutta muuten on täysin varjossa.

Leo82

Tuota asiaa mietin kun heittelin chilejä kompostiin. Kompostihan on melkosen lämmin talvellakin, parhaimmillaan on pysynyt päältä sulana.
Kompostikasvihuone kehitteille :P
----------------------------------------
Nuha lähtee nagalla.

Aji Inferno

Vähän parempaa... Villichilien sitkeys on kyllä verraton. Nyt jo pitkään täysin kuolleilta näyttäneistä, kitukasvuisista (liian) myöhäisen ulkokasvatuskokeiluni uhreista ainakin pari, kolme on tekemässä kuolleista heräämistä. Ainoa hommasta 95% varmasti ei-selvinnyt lieneekin c.galapagoense, jonka kylmänsietokykyä ei todellakaan voi ylistää.

Kaksi physalista jopa kukkii loisteputken alla.