maaliskuu 29, 2024, 07:00:30 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mistä chiliharrastuksesi lähti liikkeelle?

Aloittaja Tomppa, toukokuu 11, 2010, 15:55:26 ip

« edellinen - seuraava »

Tomppak

No morjens, aloitin tässä pari päivää sitten kun vaimo toi 2 chilipensasta kun ilmaiseksi sai töistä, toisessa olikin jo osa valmiita ja toisessa raakileita...
Tein kyllä jo aikaisemmin Stokkan jostain chilisekoituksesta kokeilun oliiviöljyyn, yksi habanero, yksi jalopeno ja yksi olikohan santa fe ja viikon päästä kokeilin maistaa ja olihan se hyvää ja tulista.
Sitten tein katkarapumajoneesia jossa oli Usasta tilattua chilijauhetta ja paloittelin yhden sellaisen santa fe:n, tulisuus aste paketin mukaan jotain 5 ja oli tautisen hyvää.
Siinä jäin koukkuun ja nyt just paraikaan on uunissa täytetyt paprikat joissa ihan mukavasti niitä omia chilejä ja ainakin soossi maistui ennen uuniin menoa tuliselle:)
Mä en eti mitään hirveitä kokemuksia vaan maustetta ruokaan ja chili on kyllä erinomainen mauste!


TeKu

Harrastus on vielä aika paljolti painottunut valmiisiin kastikkeisiin ja mausteisiin, mutta nyt on ollut kuukauden / pari kasvamassa ensimmäiset omat istutukset. Satoa odotellaan nyt habasta, chiluacle negrosta, jostain "lemonista" ja boliwian rainbow:sta. Tänään tarttui kaupasta mukaan pari habaneroa, joista toinen puolitettiin, silputtiin ja laitettiin tehosekoittimeen vanilijajäätelön, maidon ja mansikkahillon kanssa.
Perinteiseen pirtelöön verrattuna, tuo ei tuonut viilennystä kuumuuteen vaan ennemminkin päinvastoin ;D

Tomppa

joo olen huomannut sen että jos tahdotte viilennystä niin kannattaa syödä pieni ateria jossa tulisuutta ei ole niin kovin paljon..

itse tein tänään riisikebabin salaatilla ja tulisuutta oli mukavasta mutta ei älyttömästi, hiki kyllä tuli ja sitten parvekkeelle..pieni tuulenvire kävi kasvoilla...

ihanampaa oloa een tiedä..sitten päälle  jäätelöannos (valion vanilijajäätelöa) jossa viskiä...


mmm....ihanaa...kesää...                  ( viski oli higland bird )..    nauttikaa kesästä...


tänään kun tulin linja-autolla töistä( loppuu ensi perjantaina)  oli helvetin kuuma ja auringossa 40+ astetta

olisin valmis syömään vaikka mitä chiliä joka helpottaa..   kotona tein leivän jonka sivelin blairin juhlakastikkeella

..yli 700000 scovillea palautti maan pinnalle todella hyvin...   mutta olo on nyt hyvä!!

  Kaikille aloitteleville chiliharrastajille tiedoksi!!

aloittakaa varovasti ja lisätkää pikkuhiljaa potkua jos tarvii

ja muistakaa että chiliharrastus ei ole sitä että kuka syö tulisinta!!           nauttikaa chilista ja kasvatuksesta/kastikkeista/resepteistä!!!!!!!!!!!!

ja..mauista..


MasaT

Lainaus käyttäjältä: Tomppa - toukokuu 14, 2010, 22:52:17 ip

aloittakaa varovasti ja lisätkää pikkuhiljaa potkua jos tarvii

ja muistakaa että chiliharrastus ei ole sitä että kuka syö tulisinta!!           nauttikaa chilista ja kasvatuksesta/kastikkeista/resepteistä!!!!!!!!!!!!

ja..mauista..




Tuo on totta ja uskon, että useampi hieman kauemmin chilejä kasvattanut allekirjoittaa tämän..

psyphish

Itse ostin ensin Blair's sudden deathia, sen jälkeen ultra deathia.. Monta kuukautta myöhemmin maistoin Fassen nagajauhetta.. Ai luoja mikä makuherätys, jauhe sai kaiken maistumaan taivaalliselta lämmön tuonnin lisäksi. Tänään lähtikin tilaukseen fataliin savuchilijauhetta, grillihabajauhetta sekä jotain poppamiehen "maukkaaksi" kehuttua kastiketta jonka nimeä en juuri nyt muista. En ennen edes ollut tajunnut miten hyvä maku chileissä voi olla.

PeeVee

Lainaus käyttäjältä: Tomppa - toukokuu 14, 2010, 22:52:17 ip
chiliharrastus ei ole sitä että kuka syö tulisinta!!

Tämä ei ainakaan itselläni ole tavoitteena. Mutta esim. Naga ja 7pod ovat mielestäni aivan uskomattoman herkullisia chilejä. Täytyy vaan yrittää kasvattaa toleranssia jotta pystyisi nauttimaan niiden MAUSTA paremmin... 8) Onhan noita miedompiakin herkullisia lajikkeita mutta kyllä tuo tulisuus tuo sitten aivan oman lisänsä tähän hommaan... :D

Aji Inferno

Arizonasta. Lännenleffojen kuvauksiin käytetyn aavikkokylän matkamuistomyymälästä. Pussi chilinsiemeniä (mm. Tepin) viimeisillä opiskelijataaloilla. Ja tähän on tultu 15 vuotta myöhemmin.  8)

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - toukokuu 20, 2010, 13:50:26 ip
Arizonasta. Lännenleffojen kuvauksiin käytetyn aavikkokylän matkamuistomyymälästä. Pussi chilinsiemeniä (mm. Tepin) viimeisillä opiskelijataaloilla. Ja tähän on tultu 15 vuotta myöhemmin.  8)


En malta odottaakkaan 15 vuotta, viime tammikuussa suomalainen turistiseurue osti äänekkään spekuloinnin seurauksena akaasian siemeniä Playa del Inglesistä, Gran Canarialta.

Joudunko pitämään silmäni auki akaasiafoorumia varten?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

HannuH

Sunnuntaina tuskailin kun ei ollu yhtään chiliä, tabascoa tai mitään muutakaan äkäistä kotona.
Siinä sitten illan mittaan kasvoi mielessä idea että entä jos kasvattaiski itte. Googlettelua aiheesta ja siemenet fataliilta tilaukseen.
Eli siis hyvin alussa harrastus vielä mutta eiköhän se tästä  8)

MrFrost

En kyllä muista mistä idea lähti.

Aina olen pitänyt mausteisesta ruoasta, onnistunut tappamaan kaikki kasvini jopa kaktuksia ja rahapuita mukaanlukien...
Oliskohan reilu 3v sitten kun aloin miettimään että joskos sitä alkaisi kasvattamaan maustetippureita itsekin, liityin chiliyhdistykseen ja eräs ex duunikamuni tunsi
fataliin ja kehoitti joinaamaan IRC-kanavalle, alusta lähtien on saatu vinkit suoraan huipulta, niitä noudattamatta ja kantapään kautta oppimalla
opittu. Kolmas kausi siis menossa.

Ensimmäinen AHAA! -elämys tuli kun ensimmäisen kerran maistoin jotain muuta, kuin kaupan perusannuumia, Aji Cristaleita kaupasta löysin, tosin
en välttämättä olisi kiinnittänyt niihin huomiota, ellen jo olisi tiennyt mitä on luvassa. Virallisesti myin sieluni chileille, kun kävin ensimmäistä kertaa
fataliin luona, kun oltiin lähdössä kaverin synttärifestareille hämeenkyröön, niin fatalii oli pakannut näytepussukoita, siemeniä, nagaa, sevenpodeja jne,
samalla sitten herra chilimestari esitteli kotikasvariaan ja kun maistoin peruvian white habaneroa... eijjuma mikä kokemus. Siinä sitten rupateltiin ja naureskeltiin että
herran kotikasvari oli mun silloista kämppää 4 neliöö isompi :)

Kaks ensimmäistä kautta meni ihan opettelussa, ja niin menee tämäkin, mutta nyt alkaa olosuhteet olemaan edes jotenkin kunnossa, niin kasveistakin jaksaa pitää huolta :)

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Jigsaw

No tulisesta ruuasta olen aina pitänyt ja kai siinä on se ajatus jotenkinitänyt päässä kunnes se sai kasvu spurtin siitä kun ostin ekan oman viherkasvin. Sitten tuli lisää viherkasveja ja sitten lopulta kerran vain ajattelin tarkemmin noita kaupan hyllyllä roikkuneita chilejä, paprikoita oli tullut ala-asteella kasvateltua moneenkin otteeseen mutta sitten iski chili yläasteella. Ajattelin vain että kalliiks tulee jos joka kerta rupeen jotain tulista kaupasta ostamaan joten ei muuta kuin siemenet multaan. Tässä sitä ollaan nyt kun huoneessa on läjä viherkasveja plussana sitten kahdenlaisia chilejä sekä idätyksessä olevat habanerot. :D

muur

Muutaman tekijän summa saivat viimein minut myös kasvattelemaan chilejä. Olen aina tykännyt kovasti kasvatella kasveja (huonekasveja kämppä täynnä), tykkään ruoanlaitosta ja tykkään tulisesta ruoasta. Se, että ryhdyin kasvattelemaan chilejä itse vaati kuitenkin sen että isäntä innostui kasvatuspuuhista ensin. Kateellisena seurailin isännän ensimmäisten chilikylvösten itämistä ja unohtaen täysin terveen järjen ja sen faktan että kasvit kasvavat isoksi laitoin "muutaman" siemenen itämään.

Nyt odotellaan innolla satoa ja voi sitä riemua kun itse kasvatetuista (jopa markettichilien siemenistä lähtöisin olevista) chileistä pääsee laittamaan ruokaa. Vähemmän yllättävää lienee se, että meillä ei kovin usein syödä chilitöntä ruokaa. :)

Keku

Tulihan sitä nuorena käytettyä punaista tabascoa pöperöitä maustamaan, joka muuten ei silloin 90-luvulla ollut yhtä lirua etikkaliemikuraa kuin nykyisin. Mutta suuremman ahaa-elämyksen koin saatuani pullon Blair´s Sudden Deathia kaverilta 4 vuotta sitten. Sitten löysinkin chileistä googlaamalla Infernon sivut jotka antoivat idean kotikasvatuksesta ja ei muuta kuin Fataliilta siementilausta kaverin kanssa ja tällä tiellä ollaan yhäkin...

popcornmaker

Oma chilikasvatus lähti kun tilasin skideille tuollaisen "eemelin puutarha" kataloogin.. eli ideana että muksut myyvät siemeniä sukulaisille ja tutuille ja saavat 30% tuloista. Noh pakko oli kannatuksen vuoks itsekin jotain tilailla ja pongasin luettelosta chilien siemeniä  ;D. Tilasin kuutta lajia ja nyt ollaan ihan koukussa kasvatukseen kun tulosta on syntynyt heti ensi yrittämältä. Sinänsä hassua kun en oo ollut mitenkään kovin tulisen ruuan ystävä. En tiedä tuleeko musta edes sellaista kun sato vielä raakaa, mutta nautin noitten kasvien kanssa "näpertelystä".

X-stream

Itselläni lähti siitä kun kaverini sai kasvatettua naga morichii niin olin juuri kuin ''OMG''.
Sitten Fasselta siemenet tilasin ja ekaa kesää nyt kun kasvattelen.

papereeka88

Mitenköhän se lähti liikkeelle...jotenkin eksyin wikipediasta chileistä lukemaan sieltä sitten päädyin aji infernon sivuille ja oli kirjotukset siellä niin kannustavia,että oli pakko päästä kokeilemaan.Viime vuosi kasvateltiin sisällä ja nyt nousi 10m2 kasvihuone :DHaaveissa siinttä tuollainen samanlainen 36 m2 kasvihuone kuin bluesmanilla.Pikku plantaasi jossakin mihin voi lähteä ihmisiä ja muuta maailmaa piiloon chilien pariin tietenkin :)
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"

beni

Työkaveri toi thaimaan reissultaan siemeniä, kahden amatöörin tunnistustaitojen perusteella Thai Dragonia. Kasvatteli niitä työpaikan ikkunalaudalla ja homma alko kiinnostamaan. Sain muutaman podin --> hilit huiviin ja siemenet talteen. Nyt kymmenen kasvia parvekkeella, satoa odotellessa....

Azukki

Minulla sittaas lähti homma niin että kaveri toi pullon chilivodkaa illanistujaisiin ja sitä siinä sitten naukkaultiin. Sen jälkeen halusin kyseistä vodkaa lisää mutta sitäpä eipä alkon mukaan myydä kuin pk-seudun ja pohjois-suomen alkoissa, empä sitten jaksanu tilata sitä turun alkoon ja otin korvikkeeksi pullon nimeltä "Hot Metal Pepper Vodka" mukaan. Maistoin kyseistä vodkaa, ja en tiedä mitä pippuria tai chiliä tuossa mukamas oli, maistu laimeelta fisulta.

Tämän jälkeen aattelin että mitäpä jos ite kasvattais chilit ja tekis ite chilivodkaa.. ajatus sitten vähän katos ja puolen vuoden päästä huomasin lehdessä jonkun chiliartikkelin ja samana päivänä löysin chilifoorumit, infernon tietosivut ja fataliin sivut, ja ekan tilauksen fataliilta taisin tehdä jossain kello kahden aikaa yöllä kun oli niin mielenkiintoista luettavaa eikä voinut mennä nukkumaan :)

Eka kausi menossa 11 lajiketta kasvamassa, tosin, yhdestä vain tulee marjaa tällä hetkellä :P

Janne

Ensimmäisen oman talon kuistille 2 purkkiin thaichilin siemeniä vuoden 2000 keväällä. Sitten toki etsimään lisätietoa aiheesta ja kas, tupsahdin sivulle http://www.saunalahti.fi/~thietavu josta ensi töikseni tulostin kaiken materiaalin paperille luettavaksi.

Ja loppu onkin sitten historiaa...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Disturbed

Itsekkin olen aina tykännyt mausteisesta ruoasta,mutta varsinainen innostus kaikkeen tuliseen
taisi tulla kun sisko oli raskaana nyt 6-vuotiaalle siskon tytölleni ja hänellä ei sanojensa mukaan
pysynyt mikään muu kuin kiinalainen ruoka sisällä,joten sitä tuli syötyä ja paljon :D.
Eräs kerta sitten satuin huomaamaan,että kappas täällähän on tälläisiä valkoisia pienehköjä
purkkeja täynnä jotai punaistasiemenvalkosipuliöljy-stuffia ja maistoin siinä sitten sitä.
Ai hirviä,että silloin muka poltti suuta,söin kuitenkin sezhuan härkäni loppuun siinä hikoillen.
Maha oli sitten aivan pakissa ja tuntui kuin helvetti olisi ollut siellä.

Siinä sitten kuitenkin aloin syömään joka kerta sitten hieman enemmän ja enemmän sitä
chilikastiketta ja lopulta oli lautasella melkein enemmän sitä tahnaa kuin itse ruokaa, jotain
kolmesta viiteen niitä purkillisia kului aina sitten siellä käydessä loppua kohden.
Harmi vaan ettei ne tee enää niin hyvää ruokaa kuin ennen,mutta ihan kokeilemisen arvoinen
paikka se postiaukiolla oulussa sijaitseva sheng long on jos täällä päin sattuu asumaan tai olemaan
käymässä.Nykyään melkolailla kaikkeen ruokaan mitä teen menee jotain chiliä tai kastiketta tai tahnaa.