maaliskuu 28, 2024, 10:04:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


chiliwiki.fi avattu!

Aloittaja Zabi, marraskuu 04, 2010, 22:16:47 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Yhdistelin kokeeksi noita "Piispanhattu"-mallisia baccoja oikean PI-numeron alle. Tylsähän tuosta tietysti tulee, jos 10 hienon nimistä baccatumia johtaakin yhteen ja samaan PI-sivuun.  :D

Elämän realiteetteja.

chilihardhead.fi

marraskuu 05, 2010, 13:28:59 ip #21 Viimeisin muokkaus: marraskuu 05, 2010, 13:50:33 ip käyttäjältä chilihardhead.fi
Toivotaan menestystä projektille :)

Kyllä tälle tarvetta on, yhdistyksen sivut kun edistyy sen verran hitaasti, ettei niistä juuri iloa ole. Työ taakka on varmaan turhan iso porukkaan nähden.

Noissa taulukoissa ei mielestäni kannata pitää noita ''tietoja'' ennen kuin ne on oikeat, joku voi erehtyä pitämään niitä oikeina.

Kannattaa varmaan nakittaa joku äidinkielipoliisi oikolukemaan kaikki mahdollinen, niin sinne voi muutkin uskaltaa kirjoittaa ;)
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Zabi

Lainaus käyttäjältä: chilihardhead.fi - marraskuu 05, 2010, 13:28:59 ip
Toivotaan menestystä projektille :)

Noissa taulukoissa ei mielestäni kannata pitää noita ''tietoja'' ennen kuin ne on oikeat, joku voi erehtyä pitämään niitä oikeina.

Kannattaa varmaan nakittaa joku äidinkielipoliisi oikolukemaan kaikki mahdollinen, niin sinne voi muutkin uskaltaa kirjoittaa ;)


Totta!
Täytyy viikonlopun aikana värkkäillä niitä vielä, sillä siellä oli tiedot että asiayhteys selviää paremmin.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - marraskuu 05, 2010, 12:44:49 ipKoska en wikistä teknisesti mitään tiedä, pyydän jo etukäteen anteeksi todennäköisiä munauksia.  8)  Mutta omalta osaltani voin luvata tekstiä ja kuvia erityisesti villien puolelle...

Sinunkin on nyt hyvä mieltää heti kättelyssä Veli Inferno, että kuka tahansa räkänokka saa tulla muuttelemaan tekstiäsi. Sellainen on Wikin syvin olemus.

Alkuperäisen voi toki palauttaa ja venäläisten huorien ja viagrakauppiaiden terveiset poistaa, mutta periaatteessa viimeiseksi kirjoittanut on sanonut viimeisen sanan ja peittänyt alleen aikaisemmin kirjoitetut viisaudet.

Siinä toisessa Wikissä, jossa olen moderaattorina, meillä on tämmöinen käytäntö:
Jotkut pitkän artikkelityyppisen jutun vaativat asiat kirjoittaa sen alan tuntija ja modet lukitsevat vähän myöhemmin sen sivun. Näin teksti säilyy repostelulta asiantuntijan haluamassa muodossa. Asiantuntija saa pyytäessään mahdollisuuden täydentää tai korjata sivua, mutta muut eivät pääse siihen käsiksi paitsi moderaattorit.

Koska suojaus ilmeisesti on asetettavissa vain kokonaisille sivuille, ehdotan nyt heti käytännöksi, että Infernon (ja muidenkin) isommat tietopaketit tehdään omiksi sivuikseen, ei esim. annuumin osaksi. Ne voidaan linkittää lajikeluetteloon, mutta suojata tekijän tarkoittamaan muotoon. Joku yhtenäinen tapa siihenkin pitäisi kehitellä. Vaikkapa ensimmäiseksi riviksi isolla: "Annuumit yleisesti" ja siihen linkki Infernon tekstiin. Sen jälkeen lajikeluettelo.

Zabi

marraskuu 05, 2010, 16:02:56 ip #24 Viimeisin muokkaus: marraskuu 05, 2010, 23:30:54 ip käyttäjältä Zabi
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 05, 2010, 14:34:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - marraskuu 05, 2010, 12:44:49 ipKoska en wikistä teknisesti mitään tiedä, pyydän jo etukäteen anteeksi todennäköisiä munauksia.  8)  Mutta omalta osaltani voin luvata tekstiä ja kuvia erityisesti villien puolelle...

Sinunkin on nyt hyvä mieltää heti kättelyssä Veli Inferno, että kuka tahansa räkänokka saa tulla muuttelemaan tekstiäsi. Sellainen on Wikin syvin olemus.


Tässä vaiheessa lienee tarkoituksenmukaista pitää muokkaukset vielä mahdollisimman avoimina. Kun wikiin alkaa tietoa kertymään, pystytään muutoksia kontrolloida käyttäjäryhmillä jolloin näitä pidempiä tekstejä aletaan suojata.

Tarvittaessa wikissä pystyy palauttamaan aiemmat versiot jos huomataan vandalismia, tai muuten väärää tietoa.

Nyt on kuitenkin pystyttävä luottamaan muihin rekisteröityneisiin käyttäjiin! :)
Pelkästään tuo että sivuille on rekisteröidyttävä, estää jo paljon random sotkemista.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Hertzyscowicz

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 05, 2010, 14:34:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - marraskuu 05, 2010, 12:44:49 ipKoska en wikistä teknisesti mitään tiedä, pyydän jo etukäteen anteeksi todennäköisiä munauksia.  8)  Mutta omalta osaltani voin luvata tekstiä ja kuvia erityisesti villien puolelle...

Sinunkin on nyt hyvä mieltää heti kättelyssä Veli Inferno, että kuka tahansa räkänokka saa tulla muuttelemaan tekstiäsi. Sellainen on Wikin syvin olemus.

Alkuperäisen voi toki palauttaa ja venäläisten huorien ja viagrakauppiaiden terveiset poistaa, mutta periaatteessa viimeiseksi kirjoittanut on sanonut viimeisen sanan ja peittänyt alleen aikaisemmin kirjoitetut viisaudet.

Siinä toisessa Wikissä, jossa olen moderaattorina, meillä on tämmöinen käytäntö:
Jotkut pitkän artikkelityyppisen jutun vaativat asiat kirjoittaa sen alan tuntija ja modet lukitsevat vähän myöhemmin sen sivun. Näin teksti säilyy repostelulta asiantuntijan haluamassa muodossa. Asiantuntija saa pyytäessään mahdollisuuden täydentää tai korjata sivua, mutta muut eivät pääse siihen käsiksi paitsi moderaattorit.

Koska suojaus ilmeisesti on asetettavissa vain kokonaisille sivuille, ehdotan nyt heti käytännöksi, että Infernon (ja muidenkin) isommat tietopaketit tehdään omiksi sivuikseen, ei esim. annuumin osaksi. Ne voidaan linkittää lajikeluetteloon, mutta suojata tekijän tarkoittamaan muotoon. Joku yhtenäinen tapa siihenkin pitäisi kehitellä. Vaikkapa ensimmäiseksi riviksi isolla: "Annuumit yleisesti" ja siihen linkki Infernon tekstiin. Sen jälkeen lajikeluettelo.


Tuossa tulee vähän sekin vastaan että onko siinä sitten pointtia pitää koko hommaa wikinä, jos kirjoittelusta vastaa suljettu asiantuntijaryhmä. Omasta mielestäni nuo lukitukset pitäisi jättää niihin tilanteisiin joissa kaiken maailman räkänokat kirjoittelevat puutaheinää ja mututuntemuksia artikkeliin eivätkä pysty puolustamaan näkemyksiään sen paremmin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Hertzyscowicz - marraskuu 05, 2010, 18:16:17 ip... onko siinä sitten pointtia pitää koko hommaa wikinä, jos kirjoittelusta vastaa suljettu asiantuntijaryhmä.

So, so, eipäs tulkita kovin ahtaasti.
Totta kai Wiki on vapaa kaikille, mutta vuosien kuluessa mietityt, perusteelliset ja pitkät katsaukset chilien tieteeseen voisi hyvin sijoittaa omiksi sivuikseen, "asiantuntijalausunnoiksi", tekijän nimellä varustettuna. Niitähän on jo olemassa ja melkein kopioimalla ne saisi Wikiin mukaan.

Totta kai nekin voi palauttaa alkuperäiseen asuunsa vääntelyn jälkeen, mutta se edellyttää valvontaa, valpasta silmää, joka huomaa, milloin sekaan on ujutettu kaupallista informaatiota tai täysin väärää tietoa. Lajiketietokannassa tuo on hyväksyttävä ja erilaisia mielipiteitä ja kokemuksia taatusti on ja niistä tulee tiukkoja kiistoja, onko joku lajike tulinen ja kuinka iso se on.

En niinkään epäile chiliväen sabotaasia, vaan verkossa valppaana liikkuvien kaupallisten tahojen, roskapostittajien puuttumista tekstien sisältöön.

Zabi

marraskuu 05, 2010, 18:51:00 ip #27 Viimeisin muokkaus: marraskuu 05, 2010, 18:53:27 ip käyttäjältä Zabi
Lainaus käyttäjältä: Hertzyscowicz - marraskuu 05, 2010, 18:16:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 05, 2010, 14:34:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - marraskuu 05, 2010, 12:44:49 ipKoska en wikistä teknisesti mitään tiedä, pyydän jo etukäteen anteeksi todennäköisiä munauksia.  8)  Mutta omalta osaltani voin luvata tekstiä ja kuvia erityisesti villien puolelle...

Sinunkin on nyt hyvä mieltää heti kättelyssä Veli Inferno, että kuka tahansa räkänokka saa tulla muuttelemaan tekstiäsi. Sellainen on Wikin syvin olemus.

Alkuperäisen voi toki palauttaa ja venäläisten huorien ja viagrakauppiaiden terveiset poistaa, mutta periaatteessa viimeiseksi kirjoittanut on sanonut viimeisen sanan ja peittänyt alleen aikaisemmin kirjoitetut viisaudet.

Siinä toisessa Wikissä, jossa olen moderaattorina, meillä on tämmöinen käytäntö:
Jotkut pitkän artikkelityyppisen jutun vaativat asiat kirjoittaa sen alan tuntija ja modet lukitsevat vähän myöhemmin sen sivun. Näin teksti säilyy repostelulta asiantuntijan haluamassa muodossa. Asiantuntija saa pyytäessään mahdollisuuden täydentää tai korjata sivua, mutta muut eivät pääse siihen käsiksi paitsi moderaattorit.

Koska suojaus ilmeisesti on asetettavissa vain kokonaisille sivuille, ehdotan nyt heti käytännöksi, että Infernon (ja muidenkin) isommat tietopaketit tehdään omiksi sivuikseen, ei esim. annuumin osaksi. Ne voidaan linkittää lajikeluetteloon, mutta suojata tekijän tarkoittamaan muotoon. Joku yhtenäinen tapa siihenkin pitäisi kehitellä. Vaikkapa ensimmäiseksi riviksi isolla: "Annuumit yleisesti" ja siihen linkki Infernon tekstiin. Sen jälkeen lajikeluettelo.


Tuossa tulee vähän sekin vastaan että onko siinä sitten pointtia pitää koko hommaa wikinä, jos kirjoittelusta vastaa suljettu asiantuntijaryhmä. Omasta mielestäni nuo lukitukset pitäisi jättää niihin tilanteisiin joissa kaiken maailman räkänokat kirjoittelevat puutaheinää ja mututuntemuksia artikkeliin eivätkä pysty puolustamaan näkemyksiään sen paremmin.


Itsekin tuota asiaa tuumailin ja mediawikin palautus mahdollisuuksia ja suojausasetuksia tarkemmin kun tutkailin...

Palautukset on todella helppo tehdä ja sivujen suojaaminen tapahtuu koko sivu kerrallaan, joten varmasti on parasta suojailla vain tietyt sivut ja muita vain jos virheellistä tietoa ilmenee tai vanadalismia.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Zabi

marraskuu 05, 2010, 19:23:25 ip #28 Viimeisin muokkaus: marraskuu 05, 2010, 23:32:20 ip käyttäjältä Zabi
Aji Inferno lupautui yhdeksi ylläpitäjäksi wikiin! :)

Ylläpitäjä pääsee tarvittaessa palauttamaan tehtyjä muokkauksia ja suojaamaan sivuja tarpeen vaatiessa ja antamaan porttikieltoja tarvittaessa.

Itsekin toki pyrin pitämään muokkauksia silmällä oman osaamiseni puitteissa, ja eiköhän sitä saada karttumaan matkan varrella!

Mielelläni näkisin muutaman aktiivin vielä lisää ylläpidossa, jotta saadaan luotua hyvä pohja wikille! :)

Nyt ennen kuin alan muokkaamaan lajikkeiden sivupohjia, herättelisin taas keskustelua, mitä oikein haluamme näkyvän nykyisen kaltaisessa taulukossa?

Olisiko Chiliyhdistyksen malli toimiva?

Sekä miten nämä merkitään?

Ja muita mahdollisia ajatuksia esimerkkisivulle.

<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Zabi - marraskuu 05, 2010, 19:23:25 ip... herättelisin taas keskustelua, mitä oikein haluamme näkyvän nykyisen kaltaisessa taulukossa?

Olisiko Chiliyhdistyksen malli toimiva?

Aika hyviä asioita siellä on.
Kasvuaika riippuu niin paljon hoidosta, että sen korvaisin sanalla Kasvunopeus, johon voisi laittaa vaikka varhainen, hyvin hidas, syksyn viimeinen jne.
Kukkakuvalle olisi hyvä olla paikka (ohje sen liittämisestä) joissakin tapauksissa.

Siementen saatavuus viittaa yhdistyksen siemenpankkiin. Mielenkiintoinen lisä siitä tulisi, mutta parissa vuodessa täysin turha. Tilanteet muuttuvat. Pois.

Mihin ruokaan käyttäisit? olisi minun suosikkilisäykseni.

Loki

Voisi olla ruuan sijasta ihan yleisesti käyttötapa (kuivattuna, säilöttynä, salsoihin, lihapataan jne..)

Larski

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 05, 2010, 20:06:01 ip
Kasvuaika riippuu niin paljon hoidosta, että sen korvaisin sanalla Kasvunopeus, johon voisi laittaa vaikka varhainen, hyvin hidas, syksyn viimeinen jne.

Sama pätee ehkä muihinki nippelitietoihin. Esim. podin ja kasvin koko riippuu paljolti kasvatusolosuhteista, jotenka Aji Infernonki ehdottamat määritelmät pieni/iso olis kenties näppärämmät. Itävyydestä vois ehkä mainita jos on erityisen vaikea idätettävä tai jos idätys vaatii jotaki kikkailua.

Lainaus käyttäjältä: Loki - marraskuu 05, 2010, 20:18:35 ip
Voisi olla ruuan sijasta ihan yleisesti käyttötapa (kuivattuna, säilöttynä, salsoihin, lihapataan jne..)

Samaa mieltä. Lisäksi vielä ehkä suositeltu käyttö raakileena/semikypsänä/kypsänä. Tuollaset asiat tietysti riippuu paljolti makuasioista, jotenka ehkä turhaa hienostelua.

davve

Makuasiat on varmaan monelle se tärkein osa "chilistelyä", siksi ne on ilman muuta syytä ottaa mukaan

Vertaa esim Alkomahooliliikkeen tapa luokitella viinejä. Ne toimivat hyvinä referenssipisteinä valinnassa, eikä niissä sorruta mihinkään "...mä tykkään tästä, en tuosta..."



Legoinsinööri

Siirtelin vähän kuvia ja lisäsin "lajikkeet"-otsikon annuumiin.

Aji Inferno

Sattuneesta syystä (Infernon ylläpitäjänä) näitä asioita on tullut mietittyä kerran, jos kolmannenkin. 8) Vaikka ns. absoluuttiset numerot taulukoissa ovatkin vaikuttavia, kokemukseni mukaan ne muuttuvat lähes väistämättä keskimäärin hevonpaskaksi. Syynä monet asiat, alkaen eri kasvatusoloista. Tämä on totta erityisesti harvinaisimmilla lajikkeilla, joita kasvattaa kenties pahimmillaan vain yksi ihminen. Tällöin tämän kokemuksista tulee "totuus" - vaikka sama lajike saattaisi toisissa oloissa tuottaa ratkaisevasti erilaisia numeroita ja tuloksia. Se on tämän hetken Infernonkin yksi heikkous. Omat kasvatusoloni ovat aina olleet vähemmän täydelliset, ja siksi olen luokitellut useimmat kasvattamani chilit mm. paljon pienikokoisemmiksi kuin mitä ne hyvissä oloissa ovat!

Olisin siksi hyvin varovainen "taulukoiden" tekemiseen, etenkin silloin kun niissä puhutaan tarkoista yksiköistä.

Tästä seuraava "subjektiivisuus" ei varmasti kaikkia miellytä, mutta jos pyrimme edes kohtalaiseen yleiseen uskottavuuteen, on ehkä pakko hyväksyä se, että minun parvekkeellani näkyvä "todellisuus" ei ole yleensä sama kuin naapurin kasvihuoneen "todellisuus". Eli se tapa, jolla asiat kuvailemme, pitäisi jotenkin miettiä fiksuksi. Muutoin luomme näennäistotuutta - numeroita, jotka eivät yksinkertaisesti ole totta. Eikä sellaisella tietokannalla ole paljon arvoa.

Omien kokemusteni perusteella pitäisinkin ehkä asiat hyvin "epämääräisellä" tasolla, kunhan se tieto mitä kannassa on, olisi relevanttia ja puolusteltavissa. Esimerkkejä: Aji Amarillo (c.baccatum) on pirun isokokoinen, isolehtinen, tukemista vaativa ja erittäin myöhäinen kasvi. Nämä ovat faktoja. Tai: Lemon Drop (myös c.baccatum) on keskikokoinen, lehdiltään keskikokoinen, yleensä ilman tukeakin pärjäävä ja aikainen chili. Nämäkin ovat faktoja. Ja ne auttavat suhteuttamaan asioita toisiinsa, kasvatusolosuhteista huolimatta.

Mitä "isokokoinen" tai "keskikokoinen" merkitsevät? Sen voimme toki määritellä. Esim. itselleni "isokokoinen" tarkoittaa kasvia, joka kasvaa useimmissa olosuhteissa yli 200 cm korkeuteen. Se kertoo jo jotain. "Keskikokoinen" voisi vastaavasti merkitä jotain 100..150 cm väliltä. Ja niin edelleen. Tällainen määrittely hyväksyy olosuhteiden tms. aiheuttamat vaihtelut.

Sama pätee tulisuuteen. On minusta aivan turhaa yrittää keksiä numeroita asteikolla 0..10+ (vaikka esim. Inferno kieltämättä siihen vielä syyllistyykin!). Ne numerot ovat puutaheinää. Olisi parempi korvata ne jollain väri- tai muulla skaalalla, joka kertoisi lukijalle hetkessä, onko lajike esim. täysin tuleton, mieto, tai kenties kohtalaisen pureva. Näissä asioissa sanat ovat usein tärkeämpiä kuin taulukoiden numerot.

Meillä on tilaisuus miettiä asiat uusiksi, kopioimatta vanhoja, usein huonosti toimivia menettelytapoja. Okei, maailman chilisaitit käyttävät tietynlaista lokerointia ja lajittelua? So what? Jos ne lokeroinnit ovat ns. perseestä, silloin ne ovat sitä. Eikä niitä silloin kannata kopioida. Vanhaa vääpeliäni lainatakseni: "Terveen järjen käyttö sallittu!" ;)

Zabi

marraskuu 06, 2010, 02:00:22 ap #35 Viimeisin muokkaus: marraskuu 06, 2010, 02:09:19 ap käyttäjältä Zabi
Aji Inferno puhuu asiaa.

Tietokanta palvelee paremmin tarkoitustaan kun tiedot todellakin ovat suuntaa antavia.

Taulukkojen käyttön näkisin järkevänä, koska se kerää tärkeäimmät oleelliset tiedot yhteen paikkaan, mutta luovutaan niissä "absoluuttisista" arvoista

Taulukossa pitäis esimerkiksi nämä.
Koko: Pieni = n.40-60cm, Keski = 60-120cm, Suuri = 120-200cm, Todella suuri = yli 200cm
Podin koko: Pieni 1-5cm, Keski = 5-10cm, Suuri = yli 10cm
Tulisuus: Tuleton = 0, Mieto 1-3, Keski = 4-6, Tulinen = 7-9, Extreme = 10-10+
Maku: Makea, Terävä, Mehukas, Hedelmäinen...
Valmistuminen: Erittäin aikainen, Aikainen, Keski, Myöhäinen, Erittäin Myöhäinen
Alkuperä: Tähän maa, esim. Malawi

Keski sanan tilalle voisi keksiä jonkun paremmin kuvaavan.

Itämisen vois jättää pois, jos lajike vaatii erityistä idättämiseltä voisi sen mainita lajikekuvauksessa.


Tuleeko muuta mieleen mitä taulukossa olisi oltava?


<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Zabi

Toi tulisuus näköjään voi vaihdella todella paljonkin!

Eilen illalla söin kaupan Habaneroja, ihan suht kiukkusia olivat, mutta sit söin ton ChiliWiki:n logona olevan Malavi Bird's Eye:n podin paljaaltaan.

Piti sit kohta lähtee hakee maitoo apuun!  ;D

Habanero kuitenkin on luokiteltu tulisuudeltaan 9 ja Malavi Bird's Eye 4, joten tässä se hyvin tuli esille.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Zabi - marraskuu 06, 2010, 02:05:51 ap
Toi tulisuus näköjään voi vaihdella todella paljonkin!

Eilen illalla söin kaupan Habaneroja, ihan suht kiukkusia olivat, mutta sit söin ton ChiliWiki:n logona olevan Malavi Bird's Eye:n podin paljaaltaan.

Piti sit kohta lähtee hakee maitoo apuun!  ;D

Habanero kuitenkin on luokiteltu tulisuudeltaan 9 ja Malavi Bird's Eye 4, joten tässä se hyvin tuli esille.


:D

Tuo kuvaa samalla etenkin chililajien välisiä eroja; esim. annuumien tietty "raakuus" maussa on usein epämiellyttävämpää kuin sinänsä paljonkin tulisempien chinensejen. Ja Rocotoilla on taas ihan oma kapsaisiiniyhdistelmänsä, jne. ;)

Niin, aiemmasta teemasta... Zabilla hyviä ehdotuksia minusta noiksi arvoiksi.

Villien yhteydessä voitaisiin käyttää enemmän ja tarkempia suureita, sillä niissä esim. marjan koko vaihtelee vähemmän (ja voidaan siksi ilmaista vaikka malliin 5mm).

Muita mahdollisia suureita:
- Kukan koko (pieni, pienehkö, normaali, suurehko, suuri) - pitää miettiä vielä mittarajat tuohon...
- Lehden koko (- " -)
- Vaatii tukea (kyllä, toisinaan, ei)
- Valon tarve (vähäinen, normaali, suuri)
- Kylmänkestävyys (huono, heikohko, normaali, hyvä, erinomainen)
- Satoisuus (heikko, heikohko, normaali, hyvä, erinomainen)

Lisää varmaan tulee mieleen...

Zabi

marraskuu 06, 2010, 10:17:58 ap #38 Viimeisin muokkaus: marraskuu 06, 2010, 10:23:45 ap käyttäjältä Zabi
Tehdääs vielä yhteenveto.

Taulukossa pitäis esimerkiksi nämä.
- Koko: Pieni = n.40-60cm, Keski = 60-120cm, Suuri = 120-200cm, Todella suuri = yli 200cm
- Podin koko: Pieni 1-5cm, Keski = 5-10cm, Suuri = yli 10cm
- Tulisuus: Tuleton = 0, Mieto 1-3, Keski = 4-6, Tulinen = 7-9, Extreme = 10-10+
- Maku: Makea, Terävä, Mehukas, Hedelmäinen...
- Käyttö: Kuivattuna, Säilöttynä, Tuoreena...
- Valmistuminen: Erittäin aikainen, Aikainen, Keski, Myöhäinen, Erittäin Myöhäinen
- Kukan koko (pieni, pienehkö, normaali, suurehko, suuri)                       MITAT?
- Lehden koko (- " -)                                                                      MITAT?
- Vaatii tukea (kyllä, toisinaan, ei)
- Valon tarve (vähäinen, normaali, suuri)
- Kylmänkestävyys (huono, heikohko, normaali, hyvä, erinomainen)
- Satoisuus (heikko, heikohko, normaali, hyvä, erinomainen)
- Alkuperä: Tähän maa, esim. Malawi

http://chiliwiki.fi/index.php?title=Testi_sivu
Tein tuonne testi sivun joss näkee miten tuo taulukko mahtuu tuonne, ja mahtuuhan se! :)
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Ryhis

Heittäkää ne kokoluokitukset helvettiin. Mitä sellaisella tiedolla edes tekee, että kuinka isoksi se chili kasvaa? Sakset ovat olemassa kasvua rajoittamassa. Jos planttujen kokoa pitäisi realistisesti arvioida, niin tuossa taulukossa pitäisi lukea 10cm - ääretön. Omat habani mahtuvat ikkunalaudalle ja sama kasvi appiukolla on pikkaisen pakettiautoa isompi.

Podin koko suunnilleen riittää, siitä voi arvioida kuinka iso plantusta tulee. Jos kasvi mainitaan satoisaksi ja podin koko on 10-30 senttiä niin eiköhän jokainen ymmärrä, että kyseessä on hieman mikroaaltouunia kookkaampi kasvi. Vastavuoroisesti jos podin kooksi kerrotaan 0,5-2cm ja kasvin mainitaan olevan enempi koristechili, voi jokainen päätellä rehun olevan kokoluokkaa "kulkee sylissä pikkuautossa".

Pahimmassa tapauksessa joku urpo ostaa kaikki siemenensä sen mukaan, että ne "mahtuvat sitten IKEASTA ostamaani hyllykköön" jossa hyllykorkeus on tasan 40cm. Tai sitten näitä legendaarisen idioottimaisia kysymyksiä alkaa tunkeutumaan eetteeriin. "Habanero mainitaan 45 senttiseksi, onko minulla eri laji kun se on vain 30cm?"

Jokaista palvelua suunniteltaessa (oli se mitä tahansa) kannattaa ottaa lähtökohdaksi, että käyttäjä on puupää pässi vailla omaa ajattelukykyä. Silloin yleensä tulee tehtyä ensimmäisellä kerralla se toimivin ratkaisu.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa