lokakuu 16, 2021, 04:37:26 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Endalion

1
Valmisruoat / Vs: Chilimakkarat
marraskuu 13, 2015, 11:07:40 ap
Lainaus käyttäjältä: mxv - huhtikuu 29, 2013, 11:55:42 ap
Pajuniemen NagaHelsinkiwurstia en ole onnistunut saamaan käsiini, kiinnostaisi kyllä kokeilla.


Pajuniemen myyjä sanoi Prismassa, että Helsinkiwurstin erikoismakkarat ovat kesäkausituotteita kun auramakkaraa kyselin. Sama pätee kaiketikin nagamakkaraan.
2
Taimet aloittavat elämänsä kivivillassa ja vedessä, mutta ne istutetaan multaan kunhan ovat kasvaneet.
3
Äänestykset / Vs: Sähkölaskusi kuukaudessa
kesäkuu 12, 2014, 12:32:59 ip
Chilit kasvavat auringon valolla ja eivät täten vie sähköä. Tänä vuonna en kylvänyt taimia ollenkaan, vaan ikkunalta löytyvät viime vuoden lemon drop ja 2 nagaa. Nagat voivat hyvin ja ovat tuuheita (viime vuonna ne olivat kaljun rujoja. Rangoiksi leikkaamisen jälkeen ne kuitenkin tuuheutuivat kivasti), kun taas Lemon Dropin kunnossa ei näytä olevan hurraamista, en vissiin muistanut lannoittaa tarpeeksi.
4
Valmisruoat / Vs: OIKEAA CHILIMAGARAA NYT KAUPASSA!!!
kesäkuu 11, 2014, 12:42:47 ip
Tuli kokeiltua Pajuniemen Naga Morich-Helsinkiwurstia. Paketti siis hankittu Prismasta. Tulisuutta oli kohtuullisen voimakkaasti, mutta ei kuitenkaan järjettömästi ja makkara maistui hyvältä eikä alkanut tulisuuden takia itkettää. Jugurtti oli myös tervetullut jälkiruoka. Fatalii Gourmet-nagoja olivat käyttäneet makkaran valmistukseen.
5
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Artikkeliviiteketju
kesäkuu 04, 2013, 18:08:01 ip
Herpiili linkitti kasvatuspäiväkirjassaan vuoden 2012-chilikonferenssin USA:ssa, tai ainakin yhden kyseisen konferenssin esityksistä.

Konferenssi:

http://www.conference.ifas.ufl.edu/pepper2012/

Proceedingit:

Proceedingit ovat lyhyitä, mutta niistä löytyy infoa kasvattajille mielenkiintoisista kokeista.

http://www.conference.ifas.ufl.edu/pepper2012/Proceedings.pdf

Esitykset:

http://www.conference.ifas.ufl.edu/pepper2012/agenda.html
6
Äänestykset / Vs: Oletko maistanut Nagaa?
toukokuu 28, 2013, 21:57:31 ip
Vuonna 2009 Hessiltä taimena ostettu Naga teki hyvän sadon ja siitä on edelleen jauhetta jäljellä. Jauhelihakastikkeessa ja jauhelihakeitossa käytän. Pieni pala on joskus paljaaltaankin maistettu. Tänä vuonna kyseisen nagan jälkeläiset on kylvetty, kaksi tainta pidin itselläni, äidille yksi ja tusinan verran ylimääräisiä meni Porvooseen. Hyviä, isoja taimia olivat lähtiessään.
7
Äänestykset / Vs: Miksi kasvatat chiliä ?
toukokuu 28, 2013, 21:49:06 ip
Chilisato ja kukkasia ikkunalaudalle.
8
Näin jälkikommenttina kyseinen Spanish Red oli tuottoisa kasvi. Se teki satoa ympäri vuoden sen jälkeen, kun kasvi oli saavuttanut sukukypsyyden. Tulisuus vaihteli vuodenajan mukaan, myöhäissyksyn ja talven sato oli lähes tuletonta ihan sellaisenaan naposteltuna, kun taas alkusyksystä ja kesällä kasvi teki tulisempia palkoja. Kasvi eli noin pari vuotta ja oli myös Baccatumien seurana.
9
Mausteet / Vs: Blair's death soosit...
toukokuu 28, 2013, 21:06:44 ip
Original death on mielestäni hyvänmakuinen kastike ja tulisuutta ei ole liikaa, joten voi esim. kanan päällä käyttää. Pitää kokeilla tuota Pure deathiä kanansiipien päälle siveltynä kun porukka näyttää tykkäävän ettei se ole liian tulinen kastike. Kastikkeisiin ei ole tullut käytettyä kun nagaakin kaapista vielä löytyy ja tämän vuoden kasvit toivon mukaan satoavat sitä lisää.
10
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 12, 2010, 23:04:43 ip
Juuri nyt suomessa on kolme chiliyhteisöä, joiden ehkä pitäisi tukea toisiaan, mutta jotka käytännössä taitavatkin kilpailla keskenään. On tämä vanhin, suurin, tavallaan "alkuperäinen" foorumi, jonka historia kulkee yli 10 vuoden taakse. On myös tästä irtautunut, englanninkielinen Fataliin foorumi. Ja on nyt tuoreimpana tulokkaana chiliyhdistyksemme oma foorumi, joka on käytännössä tämän kopio. Ja samalla herää kysymys siitä, missä ja miten chiliä rakastama yhteisömme tulevaisuudessa kohtaa...


Fataliin foorumi ei oikeastaan ole tästä irtautunut. Se on tämän foorumin englanninkielinen alifoorumi samoilla tunnuksilla siellä mennään. Itse löysin sen tämän foorumin kautta. Yhdistyksen foorumi on mielestäni puolestaan kuolleena syntynyt ajatus. Järkevämpää olisi ollut linkittää tähän foorumiin tai järjestää tälle foorumille yhdistykselle sopiva alaosio, jossa ovat yhdistyksen haluamat henkilöt moderaattoreina.
11
Kasvatusta ei myöskään auta, että todetaan, että kasvi on vaativa kasvupaikkansa suhteen listaamatta kuitenkaan vaatimuksia. Onko tietoa missä ja miten sen menestyi?
12
Lainaus käyttäjältä: Jiri - maaliskuu 26, 2010, 18:59:56 ip
Mulla on taktiikkana nyppiä kaikki nuput pois missä alkaa näkyä vähän valkeaa päässä, eli alkaa mennä kukaksi. Kasvit ovat vielä kohtuullisen pieniä ja haluan että ne saavat kunnolla kokoa ennen kuin annan TopMaxit ja aloitan kukituksen podit mielessä.

Tällä hetkellä vielä lannoitteetkin on vauvatasolla Mato:Micro 1:1, joten ei noista kukista mitään tulis kuitenkaan. Nypitään pois vaan kaikki ja tuotetaan sitten tosissaan kun on sen aika.


Jos nypit, niin nypi vaan heti kun mekaanisesti pystyt (eli ei lähde lehtiä mukana nyppiessä yms). Turha antaa kasvin tuhlata energiaa nuppuihin jotka myöhemmin kuitenkin nypit.
13
Anna kasvaa vaan.
14
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - maaliskuu 18, 2010, 15:30:51 ip
Sellaista tuossa pohdin, jos nupun ottaa pois tai jos se putoaa itse niin tuleeko siihen samaan paikkaan enään myöhemmin uutta kukkaa? Ajattelin vain että nyppimällä vähentää tulevien kukkien "paikkoja" ja tulevan sadon määrää.


Ei, mutta se voi kasvattaa toisen paikan nypityn paikan viereen. Paikat eivät siis lopu kesken ja vähennä sadon määrää. Määräävä tekijä on pikemminkin aika ja se, miten monta satoa ehdit kasvattaa. Nypi vaan rauhallisin mielin ne ekat nuput pois, mutta laajamittaiseen sotaan nuppuja vastaan ei mielestäni ole tarvetta.

Kun ekat on nuput on nypitty niin kasvilla riittää enemmän energiaa lehvästön kasvattamiseen nopeammin ja se tekee kyllä uudet nuput niiden nypittyjen tilalle, vaikkakin toisiin kasvupisteisiin. Itse nyppisin ensimmäiset noin max tusinan verran nuppua (olettaen, että kyseessä on kasvin ensimmäinen haaroittuminen) pois ja antaisin myöhempien olla ja kasvattaa sadon.
15
Nypi vaan nuppuja jos kasvi ei tunnu kasvavan tai on kovin pieni. Itse nypin Spanish Redistä viime vuonna ekat nuput pois kerran ja sen jälkeen annoin muiden olla kun kasvi oli vähän isompi. Sato oli luokkaa 86 podia sinä vuonna, useammassa erässä.
16
Äänestykset / Vs: Sukupuolijakauma
maaliskuu 16, 2010, 23:21:42 ip
Lainaus käyttäjältä: Rigsu - maaliskuu 07, 2010, 16:18:13 ip
tilanne siis 16 vs. 160... Ja sitten nuo, joiden seksuaali-identiteetti on ilmeisesti vähän hukassa ;)


Joku on päästänyt kasvit äänestämään.
17
Lasketaanpa:
Tämänvuotiset:
baccatumit: Inca Red Drop, PI:t 441551 ja 260560, Champion, Criolla Sella, Lemon Drop, Aji Cachucha
pubescensit: 1 kpl Fataliin musta yllätyssiemen
lanceolatumit: todennäköisesti kuolleita

Viimevuotiset mutta yhä porskuttavat: Naga Morich, Spanish Red, Cayenne Long Slim. Red Serenade huonona sadontuottajana sai kuolemantuomion, sitä tapan janoon parhaillaan.

Eli noin 11 kpl tällä hetkellä.

18
Äänestykset / Vs: Miten taitava kasvattaja olet?
helmikuu 21, 2010, 13:03:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 21, 2010, 09:22:11 ap
Kuulostaa tutulta jutulta, vaikka itse olen harjoitellut jo noin 13 vuotta ilman tulosta.  Otetaanko skaba: "vuoden chilitunari" ;D


Voisihan sitä ottaa. Jokainen osanottaja selostaa alkutilanteensa ja pitää päiväkirjaa vuoden tunaroinneista, idätetyistä taimista ja saadusta sadosta. Jokainen pyrkii pitämään chileistään mahdollisimman hyvää huolta. Pienimmän sadon/kasvi saanut ja suhteessa eniten kasveja tappanut voittaa.
19
Tori / Vs: Keksi chilinamille nimi -skaba
helmikuu 04, 2010, 08:52:01 ap
Tulipallo - Mansikka-vadelma-Bih jolokiatikkari

Eli nimeksi tikkarin nimeksi Tulipallo ja listassa olevaan nimeen mukaan tuo selvennys.
20
Noista vaihtoehdoista Puutarhurin Verstas tarjoaa ennakkoon maksaville tilisiirtoasiakkaille ilmaisen toimituksen, kun taas Pavunvarsi ja Kärsä molemmat nyhtävät asiakkailta sen 9,95 € (Pavunvarsi) tai 8,50 € (Kärsä, arvioitu) postituskuluja. Puutarhurin verstas ja Kärsä myyvät molemmat pieniä kuutioita.

Pienet kuutiot Puutarhurin verstaalta:

50 kpl 11,50 €

Kärsältä:

50 kpl 6 € + 8,50 € postikulut = 14,50 €

Kärsä vahvistakoon toimituskulunsa itse. Kärsältä tilaaminen voi kannattaa silloin, jos ostaa hydrolannokset ja salpietarit samaan settiin lannoitteeksi (itse ostin viime vuonna lannoitteet Kärsältä ja kuutiot Puutarhurin Verstaasta), jolloin erä kaiketikin tulee samassa paketissa yksillä postikuluilla.