lokakuu 16, 2021, 05:49:45 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Endalion

1
Villit chilit ja chilien tiede / Capsicum caballeroi
toukokuu 22, 2009, 01:19:20 ap
Capsicum caballeroin kuvaus:

Koko: 1-7 m

Varsi on Karvaton tai harvakarvainen yksinkertaisilla karvoilla.

Lehdet ovat kooltaan 2-13 x 0,8-4,2cm, muodoltaan pitkulaiset, keskeltä paksummat, keskenään samanmuotoiset ja kokoiset. Lehdet ovat pääösin karvattomat, mutta alapinnalla saattaa kasvaa harvaa, 0,3 mm pitkää yksinkertaista karvaa lehtiruodin lähellä.

Kukkavarret ovat karvattomia ja 20-24 mm pitkiä kukilla ja 25-40 mm hedelmillä. Calyx 2,5 mm pitkä ja siinä on 5  uloketta, jotka ovat kukassa 0,8-1,8 mm pitkiä ja vuorottelevat viiden hieman lyhemmän ulokkeen kanssa.

Kukan korolla (terälehdet) ovat väriltään sitruunankeltainen ja muodoltaan kellomainen, 4-6 mm leveä ja 10,5-13 mm pitkä sekä lievästi viisiulokkeinen. Korollan ulokkeet ovat kolmionmuotoisia, mitoiltaan 2 x 3 mm. Heteiden varret ovat noin 4,5 mm pitkät ja lähtevät noin 1 mm päästä terälehtien kiinnittymiskohdasta. Heteiden päät ovat väriltään keltaiset ja mitoiltaan 2–2,1 × 0,8–0,9 mm.

Marja on riippuva ja karvaton, väriltään kirkkaan punainen ja muodoltaan pyöreä sekä halkaisijaltaan 9-11 mm. Marja on toisinaan tulinen ja toisinaan ei.

Laji kasvaa Bolivian pilvimetsissä (yungat) 1880-2600 m korkeudessa Floridan ja Caballeron provinsseissa Santa Cruzin alueella sekä tästä koilliseen sijaitsevalla, samaan ekologiseen alueeseen kuuluvassa Carrascon provinssissa läheisessä Carrascon kansallispuistossa.

Lajin on havaittu kukkivan huhtikuussa, toukokuussa ja marraskuussa sekä havaittu tuottavan marjoja tammikuussa, maaliskuussa ja toukokuussa, joten se todennäköisesti kukkii ja tuottaa hedelmää ympäri vuoden.

Capsicum caballeroi on nimetty Bolivialaisen kasvitieteilijän Israel Gerardo Vargas Caballeron mukaan. Lajin kansankielisiä nimiä ovat "ají de monte" eli vuoristopaprika ja "ulupica de yunga" eli pilvimetsän "ulupica". Tämä viittaa samanlaisuuteen muiden paikallisten lajien kanssa, sillä viljeltyjä lajikkeita kutsutaan tuolla alueella nimellä ají ja villejä lajeja (kuten C. eximium) nimellä ulupica.


Lähde: Nee et. al. (2006) kuvaus Capsicum caballeroista artikkelissa "New species of Solanum and Capsicum (Solanaceae) from Bolivia, with clarification of nomenclature in some Bolivian Solanum"
2
Muutamia havaintoja itse kasvatetusta kasvista:

Lajikkeen lehdet eivät niin pitkulaisia kuin Cayenne Long Slimin lehdet tai Thai Chilin (tämä siis minulla elävä yksilö) lehdet, vaan ovat niitä pyöreämpiä, paikoitellen jossain määrin lievästi sydämenmuotoisia (yksi lehdistä oli 6.5 cm leveä ja 12 cm pitkä).

Lajikkeen kukat ja heteiden varret ovat valkeat ja niissä on kukasta riippuen 5 tai 6 terälehteä. Kukkien varret kaartuvat alaspäin varsin nopeasti, eikä kukkavarsi nouse ylöspäin suorana Cayenne Long Slimin tai frutescensien tapaan.

Marjat ovat pitkulaisia, paksuimmasta kohdastaan 1-2 cm paksuja ja pituudeltaan 10-15 cm. 14 cm pituisessa raakileessa oli raikas, vihannesmainen maku ja hyvin pieni mutta havaittavissa oleva polte ja se sopiikin leivän päälle, salaatteihin tai sellaiseltaan mutusteltavaksi, mutta mausteena sitä ei juurikaan voi pitää.

3
Villit chilit ja chilien tiede / Artikkeliviiteketju
toukokuu 17, 2009, 23:44:45 ip
Tähän ketjuun on tarkoitus kerätä viitteitä chilejä koskeviin tieteellisiin artikkeleihin. Viitteitä saa kerätä tähän jos vaan niitä tietää.
Laitan viitteet suurinpiirtein muodossa

Nimet - Artikkelin nimi, lehden nimi: lehden numero p. sivunumerot, vuosiluku

Heitän oman listani tähän:

Paul W. Bosland and Max M. Gonzalez - The rediscovery of Capsicum lanceolatum (Solanaceae), and the importance of nature reserves in preserving cryptic biodiversity, Biodiversity and Conservation 9: p. 1391–1397, 2000.

W. Hardy Eshbaugh - A Biosystematic and Evolutionary Study of Capsicum Baccatum (Solacenae), Brittonia 22: p. 31-43, January-March 1970

W. Hardy Eshbaugh, Paul G. Smith and Daniel Nickerent - Capsicum tovarii (Solacenae), a New Species of Pepper from Peru, Brittonia 35(1): p. 55-60, 1983

Charles B. Heiser, Jr. and Paul G. Smith - New Species of Capsicum from South America, Brittonia, Vol. 10, No. 4: p. 194-201, Oct. 15, 1958

P. Belletti, C. Marzachí and S. Lanteri - Flow cytometric measurement of nuclear DNA content in Capsicum (Solanaceae), Plant Systematics and Evolution 209: p. 85-91, 1998

Gloria E. Barboza and Luciano De Bem Bianchetti - Three New Species of Capsicum (Solanaceae) and a Key to the Wild Species from Brazil, Systematic Botany 30(4): pp. 863–871, 2005

S. Hernandez-Verdugo, R. Luna-Reyes and K. Oyama - Genetic structure and differentiation of wild and domesticated populations of Capsicum annuum (Solanaceae) from Mexico, Plant Systematics and Evolution 226: p. 129-142, 2001

Eduardo A. Moscone, Maria Lambrou, Armando T. Hunziker and Friedrich Ehrendorfer - Giemsa C-banded karyotypes in Capsicum (Solanaceae)*, Plant Systematics and Evolution 186: p. 213-229 1993
* Chromosome studies in Capsicum (Solanaceae), III. For the first and the second part see Moscone (1990, 1993).

Eduardo A. Moscone, Maria Lambrou and Friedrich Ehrendorfer - Fluorescent chromosome banding in the cultivated species of Capsicum (Solanaceae)*, P1. Syst. Evol. 202: p. 37-63, 1996
* Chromosome studies in Capsicum (Solanaceae), V. For the fourth part see MOSCONE
& al. 1995.

Michael Nee, Lynn Bohs and Sandra Knapp - New species of Solanum and Capsicum (Solanaceae) from Bolivia, with clarification of nomenclature in some Bolivian Solanum, Brittonia 58(4), pp. 322–356, 2006

Nankui Tong and Paul W. Bosland - Observations on interspecific compatibility and meiotic chromosome behavior of Capsicum buforum and C. lanceolatum, Genetic Resources and Crop Evolution 50: 193–199, 2003.
4
Hei kaikille!

Minulla on nyt ensimmäistä kertaa chilejä kasvamassa. Taimet sain veljeltäni, ja lajikkeiksi päätyivät Thai Chili (C. annuum?), Cayenne Long Slim (C. annuum), Red Serenade (C. annuum) ja Spanish Red (C. frutescens). Lajikkeista olisi kiva saada lisää tietoa, sillä en tiedä niistä juuri mitään, ja noista kolmesta jälkimmäisestä en foorumeilta löytänyt tietoa. Thai Chiliä väitettiin infernossa pienikokoiseksi, tuliseksi annuumiksi, mutta onko kyseinen nimi luotettava tuntomerkki vai kulkeeko monta lajiketta tällä nimellä?

Toinen aloittelijakysymys on ruukunvaihto. Vaihdoin ruukun chileistä pienimmälle uhrattavimmalle, eli siis tuolle Cayennelle, joka siis on vissiin jonkin kaupan chilin jälkeläinen toisessa tai kolmannessa polvessa. Eli siis tökin voiveitsellä ruukun reunoja pitkin ja kaatelin päällä olevia multia pois ruukkua kumoamalla. Sitten törkin ruukun reunalle laitetulla veitsellä sivusuuntaan ja poimin kasvin juuripaakkuineen kun se lähti liikkeelle, huomaten että käteen jäi kivivillakuutio ja muutama hassu juurenpätkä. Chilin juuripaakku oli todella säälittävä, näytti siltä etteivät juuret olisi kunnolla päässeet kivivillakuutiosta paljoa pidemmälle, tosin kuution yli oli kulkeutunut muutama pidempi juuri jotka levittelin uuden ruukun pohjamultiin, yrittäen pitää mullan mahdollisimman huokoisena. Kasvit ovat tällä hetkellä kyseistä Caeynnea lukuun ottamatta pohjareiättömissä ruukuissa ja ne on tarkoitus siirtää altakasteluruukkuihin. Onko kyseisen toimenpiteen suorittamisella kenelläkään hyviä vinkkejä? Myös kokemuksen suomaa viisautta kaivattaisiin ruukunvaihdon kaipuun merkkien tunnistamisen ja prosessin suorittamiseen. Pohdintaa Cayennen juuripaakun säälittävyyden syistä olisi myös kiva kuulla.

Kasvatusolosuhteista vielä: Kasvatuspaikkana toimii sisätiloissa oleva, eteläsuuntainen ikkunalauta, joka saa paljon valoa seinän suurista ikkunoista. Kasvatus hoidetaan luonnonvalon turvin ilman lisävalaistusta. Lannoitteena olen käyttänyt Biolanin Ruukun Voimaa, jota siis on toisinaan laitettu korkillinen litraan kasteluvettä.

Kasvithan näyttävät tällä hetkellä siis tältä, korkein on parikymmensenttinen:

Cayenne uudessa ruukussaan:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=1502341&l=cf45ab3191&id=743878849

Thai Chili:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=1502606&l=06a4f39bc8&id=743878849

Red Serenade:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=1502604&l=d32dcbc922&id=743878849

Spanish Red:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=1502605&l=f1f0f2754f&id=743878849