lokakuu 16, 2021, 05:11:03 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - miiksuli

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
lokakuu 03, 2021, 13:19:58 ip
Joo, on hyvää kans :) Mun suosikki on hapattamalla valmistettu. Säilyy vuosia avattuna jääkaapissa. Maku parenee vielä tuosta puolen vuoden jälkeenkin. En yleensä käytä mitään mausteita koska tykkään chilin aromista enkä halua peittää sitä.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
lokakuu 02, 2021, 14:00:56 ip
Valmista soosia. Ai, että on tulista :D Teen vielä lisää melkein yhtä tulista kun pitää ottaa noita superhottei kaveriks, ei nuo miedommat kerenny kypsentymään riittävän samaan aikaan.

Vesi, chili, kookossokeri, suola, maitohappobakteeri.
3
Tuommosella valolla voit kasvattaa mitä vaan. Ainut että tila rajoittaa. Suosittelen annuumeja ja chinensejä. Monet baccatumit kasvaa liikaa pituutta. Joku Apache on super helppo, satoisa, ei kauhean tulinen ja maukas. Kasvualustaksi vaikka sammalmultaa tai puutarhaturvetta. Molemmat on käyttövalmiita. 

Edit. Joku 50-75% kosteus on ihan hyvä chileille. Pikku taimille voi pitää vähän korkeammassa ilmankosteudessa että kerkeävät juurtua kunnolla ja tekemään parit ekat lehtisarjat. Ei oikeastaan eroa tomaattien kasvatuksesta alussa. Sitten vaan antaa kasvaa ja ei tarvi oikeastaan muuta kun lannoittaa, jos valaistus kunnossa niin ei pitäisi tarvita edes latvoamista.
4
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
syyskuu 07, 2021, 19:28:51 ip
Lainaus käyttäjältä: kusiluikku - syyskuu 07, 2021, 12:37:05 iphttps://motonet.fi/fi/tuote/4300043/LED-suurteholamppu-E27-40W-3000K-3400-lm

LED suurteholamppu E27 40W 3000K 3400 lm

Toimiskohan tällänen alkuun?
Tuosta saa paremman kun poistaa muovikuvun. Kokeile ihmeessä. Tarviit heijastimen tohon ettei säteile joka suuntaan valo. Varmaan taimille ihan passeli. Tossa on luultavasti sisällä piirilevyjä johon juotettu LEDejä kiinni. Aina jos on roinaa LEDien edessä estämässä valoa niin pois vaan.

https://www.rusta.com/fi/fi/led-kohdevalo-p307512500101.aspx
https://www.tokmanni.fi/led-valonheitin-50-w-6419860190143
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
syyskuu 06, 2021, 12:23:29 ip
Sain sen verran satoa kerättyä että ainakin yhden purkillisen hapanchilisoosia saan tehtyä. Sitten vielä kypsyy lisää niin mahdollisesti saan tehtyä toisenkin miedomman version. Acidophiluksella hapatan.

6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
elokuu 22, 2021, 10:15:25 ap
Lainaus käyttäjältä: marek - elokuu 01, 2021, 17:29:57 ip
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - kesäkuu 07, 2021, 20:56:47 ipNyt on maisteltu eka Apache. Tulisuus on enemmän kuin perus jalapenossa. Ehkä viis-seittemän kertaa tulisempi. Hieman makea, mehukas, paljon siemeniä, polte tulee hitaasti. Maullisesti muistuttaa baccatumia, ja chinenseä. Erikoista. En usko että tämä Apache on puhdas annuumi. Ehkä jotenkin frutescens mäinen loppuaromipolte vielä tulee. Aika moinen kompinaatio mutta satoaa erittäin hyvin ja kypsyttelee marjat nopeasti. Olen kyllä yllättynyt positiivisesti.


Noista tykkäsin kovasti. Ekan vuoden jälkeen en ole saanut itämään kunnolla. Harmi.
On hyvä. Maukas, yllättävän monimuotoinen maku mutta mieto ja tulisuuskin semmonen matala että voi napostella noita sellaisenaan :) Siirsin ulos tuon kasvamaan ja yhtä hyvin satoaa. Eli hulluna ja jää tommoseks kitukasvusen mittaiseksi joka on erittäin hyvä jos tilaa on vähän.

Vihdoinkin sain itämään uusia siemeniä. Uudet Peach Bleeder siemenet iti 6 vuorokaudessa. Kohta pääsee F4 sukupolveen.  Koittas vielä PepperX saada itämään. Onneksi siirsin chilit ulos niin johan alkoi vähän paremmin satoamaan nuo PepperX:t mutta ei silti mitään hurjaa satoa.

Tuoreimpia kuvia. Rocoto Puno Amarillo innostu nyt vasta tekee satoa. Ei tainnu olla ihanteelliset olosuhteet ja kausikin kerkee loppua kesken. Varmaan siirrän sisälle niin kerkee muutaman marjan kypsyttämäänkin.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
heinäkuu 12, 2021, 10:10:28 ap
Baccatum x frustescens hybridin ekat siemenet alkanu itämään. 2/3 iti. Joka on ihan hyvä. Nyt vaan pitää yrittää pitää noi hengissä ettei harsosääsken toukat raiskaa noita heti alkuun. Eihän siinä itämisessä menny kun 12 viikkoa. Baccatum x chinense ei vielä näytä elonmerkkejä.

Onkohan jollain kertoa miksi mulla nykyään kestää siementen idätyksessä älyttömän kauan? Hyvin vakaidenkin lajikkeiden kanssa voi mennä useita viikkoja itämisessä.
8
Lainaus käyttäjältä: Arythmix - heinäkuu 06, 2021, 17:03:48 ipOlisiko mitään ideoita mikä voisi tehdä tällaista chileihin? Laji Fundador F1. Pinta ikään kuin kuoriutuu pois?

Toista kesää kasvattelen chilejä, eikä ennen ole tällaista tullut vastaan, joten aika neuvottomana tässä ollaan. Puutarhaturpeessa kasvavat altakastelulla. Kasvihuoneessa näitä kasvattelen ja kerran viikkoon olen lannoittanut Greencaren puutarhan kesällä. Noin 10% tulevasta sadosta tekee tällaista, ja ainakin kaksi eri chiliä (5 yhteensä).


Varmaan korkea ilmankosteus aiheuttanut ruttoa, mahdollisesti epäsäännöllinen kastelu myös. Kalsium vissiin auttaa tuohon.

https://www.farmit.net/kasvinviljely/lannoitus/ravinteet/kalsium

Oma epäilys olisi kun nyt on ollut niin kuuma niin olet mahdollisesti ylikastellut ja osa rvainteista huuhtoutunut pois tai saanut liian vähän ravinteita. Tossa voisi korjaavana liikkeenä vaan antaa joka kastelun yhteydessä kevyttä lannoitetta.
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
kesäkuu 18, 2021, 17:40:37 ip
Vieläkin kärsin jollain asteella idätysongelmista kun ei nuo risteytykset tuppaa oikein itämään. Odotellaan kiltisti. Tein yllättävän löydön ja löysin petopunkin vilistävän yhdessä idätysrasiassa. Aivan loisto juttu kun ne syö kaikki pienet öttimönkiäiset >:D Istutinkohan viime vuonna muutamaan ruukkuun noita tappokoneita. Vielä siis populaatio hengissä.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
kesäkuu 07, 2021, 20:56:47 ip
Nyt on maisteltu eka Apache. Tulisuus on enemmän kuin perus jalapenossa. Ehkä viis-seittemän kertaa tulisempi. Hieman makea, mehukas, paljon siemeniä, polte tulee hitaasti. Maullisesti muistuttaa baccatumia, ja chinenseä. Erikoista. En usko että tämä Apache on puhdas annuumi. Ehkä jotenkin frutescens mäinen loppuaromipolte vielä tulee. Aika moinen kompinaatio mutta satoaa erittäin hyvin ja kypsyttelee marjat nopeasti. Olen kyllä yllättynyt positiivisesti.

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
kesäkuu 04, 2021, 21:45:01 ip
Ei vaan pysty nyt, ei tänään. Tiesin jo hajusta että on pahimpia PB:tä jota kasvattanut. Maistoin vaan ihan puolen sentin palan. Hyi saakeli, ei tänään. Banaaninen, hedelmäinen, parfyyminen. Polte on sitten pippurinen, iski heti vaikka kärjestä maistoin vaan pienen palasen. Sieltä lopuksi tulee häijympää poltetta ja vähän adrenaliinikin alkoi virrata. En tee enää samaa virhettä ja maista kokonaan. Viimeks kun vedin kokonaisena tämmösen vähän pahemman kaverin niin keho meni shokkiin enkä tuntenut mitään ensimmäiseen 30 sekunttiin kunnes iski niin kovaa kipu että koirakin luuli että teen kuolemaa >:D

Mutta jälkimaku on hyvä ja ei huono. Ehdottomasti siemenet talteen ja toleranssia kasvattamaan.


12
Kui paljon chilit vaatii kaliumia? Ite meen neudorffin kuivalannotteella jossa npk 7-1-8. Varmaan johtuneen enemmänkin olosuhteista ja lajikkeesta jos ei satoa kauhean hyvin.

Nekoltakin löytyy jos on tarvetta :)
https://pavunvarsi.fi/kasviravinteet/neko/neko-luonnonlliuos-1611.html
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
toukokuu 30, 2021, 13:32:28 ip
vielä odotellaan PepperX risteytetyn marjan kypsymistä että saisi laitettua itämään. Edelliset ekat risteytykset ei vieläkään idä. Vieläkin idätysongelmia... Ehkä se viikkojen tai kuukausien odotus palkitaan?

PB ei tehnyt kun nyt vaan nuo kolme möllykkää. Kohtalaisen tasalaatuista. Toivottavasti maku on hyvä ja tulisuus. Pitäisi olla aika hedelmäinen, hyvällä tuoksulla ja runsaan öljyinen.
14
Juu, asetamipridi saattaa tappaa kimalaisia ja mehiläisiä. Jos kovin innokkaasti käy pölyttämässä. Tai ainakin heikentää niiden elämää.

Edit. Tulikin tässä jännä idea! Sähköä chileille! En tiedä miten täysikasvuinen kasvi reagoi sähköön ja meneekö ötökät sekaisin mutta olispahan siinä ideaa? :D

https://www.youtube.com/watch?v=A6r0Xzuptuk
15
Mä antaisin asetamipridiä jos alkaa näyttää pahalta tilanne. Löytyy torjuntapuikoista.
16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisä chilit 2021
toukokuu 23, 2021, 10:11:45 ap
Apache innostu paremmin satoamaan kun laitoin isojen valojen alle. Kuusi viikkoa sitten PI 441551:t oli kitukasvuisia ja nyt ihan hyvällä tolalla.


17
Tori / Vs: Pink habanero siemeniä tahtoisin
toukokuu 14, 2021, 19:08:40 ip
Eipä löytynyt iteltä enää pinkki habaneroa. Nettikaupoista vielä löytyy: https://chilli-seedz.com/shop/chilli-seeds/chilli-chinense/pink-habanero/

Kuvasta päätellen näyttäisi olevan oikea.
18
Tarviit M5Stack Core2 jossa on vaan tilaa yhdelle pumppu+anturille. Sen voi kasvattaa kahdelle pumppu+anturille M5GO BOTTOM2 lisäosalla. Ihan mielenkiintoisen simppeli idea. Meneekö miten helposti tukkoon jos käyttää orgaanisia lannoitteita... Pitäs olla joku suodatin välissä varmaan. Kahden pumpun setti kokonaisuudessa vajaa 60 euroa. Hinta ei päätä huimaa ainakaan.

Kiva kun tulee sitten laitevika tai user error niin vedet pitkin lattioita ja sulakkeet palaneet jos sähköjohdot siellä lattioilla.
19
Palanut vaan. Yleensä alemmat lehdet palaa herkemmin. Uusi kasvu reagoi nopeammin vaihteluihin.
20
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Riittääkö valo?
toukokuu 12, 2021, 22:14:13 ip
Eiköhän riitä. HPS ei ole sitten LED valo. HPS tulee High Pressium Sodium eli suomeksi Suur Paine Natrium. LED lyhenne tulee Light Emittion Diode. En tiedä sitten paljonko satoa tulee mutta toivottavasti ihan hyvin. Tuota voi avittaa heijastuspinnoilla jolla saat maksimoitua valon kasveille.