huhtikuu 16, 2024, 08:18:47 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Fatalii gourmetin Aji Finlandia

Aloittaja H.Salminen, elokuu 04, 2011, 07:58:17 ap

« edellinen - seuraava »

H.Salminen

elokuu 04, 2011, 07:58:17 ap Viimeisin muokkaus: elokuu 04, 2011, 08:03:24 ap käyttäjältä H.Salminen
Tuli ostettua kyseisiä chilejä paketti (2 kpl) kotiin päästyäni aloin heti maistelemaan mutta kappas toisessa podissa ei minkäänlaista tulisuutta siis ei yhtään sama kuin olis paprikaa syöny, toisessa taas oli lämpöä ihan kohtuudella. Onko käyny jollekki samanlaista tapausta?? Eihän siinä muuten mitään mutta ketuttaa maksaa pienestä paprikasta 3€  >:(

wille

Lainaus käyttäjältä: H.Salminen - elokuu 04, 2011, 07:58:17 ap
Tuli ostettua kyseisiä chilejä paketti (2 kpl) kotiin päästyäni aloin heti maistelemaan mutta kappas toisessa podissa ei minkäänlaista tulisuutta siis ei yhtään sama kuin olis paprikaa syöny, toisessa taas oli lämpöä ihan kohtuudella. Onko käyny jollekki samanlaista tapausta?? Eihän siinä muuten mitään mutta ketuttaa maksaa pienestä paprikasta 3€  >:(


Chileissä, jopa saman kasvin podeissa, on valtavasti eroja tulisuudessa niin ammatti- kuin harrasteviljelyssäkin. Mulla on ollut lähes tulettomia Mustard Habaneroja ja valtaosa samasta puskasta poimituista haboista oli tappotulisia. ;)

Se vaan menee niin.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

KlausH

Tätä olen itse ihmetellyt... alkukesästä muutama podi "kauppa chili" kasvista oli juuri kypsyyntymässä, yhtä tietenkin maistettiin eikä 15s ehtinyt mennä ennenkuin se oli syljetty tiskipöydälle... oltiin aika yllättyneitä miten itse kasvatetussa on niin paljon xtra potkua, ehkä syy on juuri tämä että vaihtelua vahvuudessa esiintyy... btw, nyt kypsyy parhaillaan noin 350 scotch bonnettia sekä arviolta noin 2500 muuta podia mukaanlukien fatalii, birds eye baby, enorme caliente, bolivian rainbow jne... Tulossa mahtava sato (amatööri ja eka vuosi) kasvihuoneesta :D

InkRose

elokuu 04, 2011, 23:51:35 ip #3 Viimeisin muokkaus: elokuu 05, 2011, 10:47:27 ap käyttäjältä InkRose
Itsekin ostin noita molempia uutuuksia. Finlandia päätyi käytännön kokeeseen iltapalalla, yhden kokonaisen perkasin, enimmät kannakkeet mäkeen ja tietenkin siemenet talteen, siivuiksi kahdelle lämpimälle voileivälle (muut ainekset: snadisti margariinia, pari tl inkiväärisosetta, kourallinen emmentalraastetta, pari kalapihviä (anoppi oli päivällä tehnyt, kuhaa ja siikaa vissiinkin), turaus ketsuppia tuomaan hieman makeutta pakettiin). Sen verran lämmitystä että juustot vähän sulivat, hetki jäähdyttelyä ja ei kun ääntä kohti...

Ainakin näin käytettynä kyllä varsin miedonpuoleinen elämys. Olisi vissiin pitänyt jättää mahdollisimman paljon kannakkeita mukaan että olisi saanut vähän reilummin lämpöä mukaan. Kyllä se nytkin tuntui, juuri ja juuri, mutta olisin tuolla asteikolla 8:aan asettuvan tuotteen kyllä odottanut lämmitettynäkin enemmän potkivan.

E: Tämä ketju taitaisi viihtyä paremmin tuolla lajikkeiden arvostelut-puolella, vai kuinka?

H.Salminen

Niinpä mä vähän arvelinki että nallekarkit ei mee tasan tässäkään touhussa... Itse kans odotin noiden olevan tulisempia, mutta maku on kyllä erittäin hyvä. Siemenet talteen ja oma puska kasvamaan  ;D

Aku

Löytyykös näitä Fataliin uusia lajikkeita jostakin Turun seudulta?

Azukki

Kupittaan Citymarketista ainakin löytys alkuviikosta.

Aji Inferno

8 on jo aika helkkarin tulista, eli baccatumeista lähinnä Lemon Drop ja vastaavat ovat sillä tasolla. Aji Cristal on jotain tasoa 5-6, eli noissa pakkauksissa olevat merkinnät on taidettu tehdä yläkanttiin chiliin tottumattomien skaalalla, jottei tulisi valituksia.  ;D

Azukki

Mulla ainakin oli hyvin tulinen podi jonka ekana vetäsin, taitaapi olla vaihtelua tulisuudessa jonkin verran? (jonkinmoisen toleranssin omaan, paljon Aji Cristallia tulisempi kyllä oli)

InkRose

Täytyy vissiin siitä toisesta ottaa kunnon maistiainen ihan tuoreeltaan, jos pääsisi paremmin tunnelmaan. :)

Ja loput chilikokkailutieteen nimissä vertailevaan ruoka-annokseen.

ladoga

Miäs lajikkeita tuohon Aji Finlandian jalostukseen on käytetty?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: ladoga - elokuu 06, 2011, 03:46:31 ap
Miäs lajikkeita tuohon Aji Finlandian jalostukseen on käytetty?


Mielenkiintoinen kysymys. Lienee liikesalaisuus, sillä - niin uskomatonta kuin se onkin - meillä on jo suomessa käynnissä ihan oikeaa kilpailua laatuchilien tuotannossa! :)  Sekä Fatalii että Heinä tuottavat chileläistä paikallista harvinaisuutta Aji Cristalia, koska mikään ei estä periaatteessa ketä hyvänsä tekemästä niin. Tilanne Aji Finlandian ja Aji Fantasyn kanssa saattaa olla toinen, sillä molemmat ovat ilmeisesti Fataliin itse kehittämiä jalosteita.

Tämä menee mielenkintoiseksi. Toivon, etteivät nämä mitä mainioimmat huippulaatuista kotimaista chiliä tuottavat tahot kilpaile toisiaan ulos markkinoilta, vaan keskittyisivät kenties hivenen erilaisiin tuotteisiin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Fatalii's Gourmet kilpailee eksotiikalla ja tuotekehittelyllä, Heinä enemmänkin määrillä ja hinnoilla. Huikean hienoa työtä tekevät molemmat! Iso kumarrus! :) En tiedä kuka tai ketkä ovat kauppoihin aiemmin chiliä tuottaneen Finngrown:n takana, mutta heillä on joka tapauksessa nyt edessään iso peiliin katsomisen paikka. Sekä Fatalii että Pena (Heinä) tuottavat täysin ylivoimaisen laatuista chiliä nyt kauppoihin kohtuuhintaan. Suomalaisella chilin ystävällä on nyt oikein hyvä olla!!  :D

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 06, 2011, 04:12:51 ap
Lainaus käyttäjältä: ladoga - elokuu 06, 2011, 03:46:31 ap
Miäs lajikkeita tuohon Aji Finlandian jalostukseen on käytetty?


Mielenkiintoinen kysymys. Lienee liikesalaisuus...


Minusta kuitenkin tässä vaiheessa olisi hyvä chilikansan tietää, onko se vakiintunut risteytys vai vielä muuttuva hybridi, kenties jopa F1, kuten niin monet nykyajan jalostetut lajikkeet. Silloin siemenistä ei kannata toivoa saman makuista tai edes näköistä.

Ilman tätä tietoa noita varmaan on ensi kesänä monella kasvamassa ja kiertokirjeet täynnä siemeniä. Kehottaisin suhtautumaan epäillen tai enintään kokeillen kunnes asiasta on varmuus. Joukkopettymys ei ole hauska ajatus, vaikka tulisihan siitä eloa foorumille ensi kesänä, kun kaikki kyselisivät, mikä Finlandiaani vaivaa.

biblo

Uskoisin kuitenkin melko vakiintuneen kannan olevan. Tosiaan jostain luin että viitisen vuotta olisi kehitykseen käytetty tms.
"Grow food, not lawns"

Aji Inferno

Oma arvaukseni (ei siis minkäänlainen tieto) taas olisi se, että kyseessä olisi molemmissa tapauksissa vielä aika tuore ja siksi epävakaa hybridi... Voi toki olla jopa jokin puhdas vanha lajike uudella nimellä, kuka sanoo.  8) 

Lihamestari

Muistaakseni tämä on viiden vuoden kehityksen tulos (tai toinen noista uusista oli)!
Ja tämä aika on kuulema mennyt lajikkeen vakaaksi saamiseksi...
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - elokuu 06, 2011, 20:01:54 ip
Muistaakseni tämä on viiden vuoden kehityksen tulos (tai toinen noista uusista oli)!
Ja tämä aika on kuulema mennyt lajikkeen vakaaksi saamiseksi...


Tuo saattaa hyvinkin olla totta.

mohla

Täällähän sitä kehitystyötä hieman summataan.

Kun lajike on saatu "vakaaksi" tuossa viidessä vuodessa, niin sehän ei tarkoita etteikö yhden kasvin samassa oksassa voisi kasvaa ihan eri luokkaa tulisuudeltaan olevia podeja. Näinhän käy vähän joka lajikkeella, joista viimeisimpänä itsellä niinkin pitkälle jalostettu chili kuin Penan Jallu. Tulisuudet Jalluissa tällä kaudella vaihteli asteikolla 2-8, kun siemenkodat oli perattuina suht samallalailla jne.

Luulisi näin, että nyt Ajien Finland ja Fantasy podeista otetuista siemenistä kasvaa suht samannäköisiä kasveja, kun viidettä sukupolvea mennään. Joku viisaampi varmaan tietää paremmin.

Minbaari

Kovasti näyttää samalaisilta nuo Aji Fantasyt kuin viime kaudella kasvattamani PI 441551 f4 baccatumit.
#816

Whili

Pakko oli käydä hakemassa.
Maukkaita oli, tulisuus..  ehkä jotain cristalin luokkaa(6).
Peijakkaat oli kyllä melko kalliita, mutta toivottavasti hinnasta menee jotain myös kasvattajalle.

Ihan miellyttävä kokemus ;D