huhtikuu 19, 2024, 23:02:45 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chillaillen 2013

Aloittaja Chillaillen, tammikuu 12, 2013, 11:03:39 ap

« edellinen - seuraava »

bluesman

 Hieno juttu että olet saanut tovariin kukkimaan. Kunpa tekisi itävää siementäkin.
Jos virittelet laastipaljusysteemejä ensi kaudelle niin 90 litran palju johon vain yksi kasvi. Villakuution olisi hyvä sijaita mahdollisimman ylhäällä jotta paljuun mahtuu ainakin 80 litraa nestettä. Tässä loppukaudesta on tuo kookkaiden kasvien jano aivan älytön ja pytty on hetkessä kuiva jos on nestevarasto vaikka 30 litraa.
Hienot kasvatukset olet heti startissa saanut aikaan. Satotavoitteesi ylittyy varmaan viisinkertaisesti.

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 25, 2013, 11:31:19 ap
Hieno juttu että olet saanut tovariin kukkimaan. Kunpa tekisi itävää siementäkin.
Jos virittelet laastipaljusysteemejä ensi kaudelle niin 90 litran palju johon vain yksi kasvi. Villakuution olisi hyvä sijaita mahdollisimman ylhäällä jotta paljuun mahtuu ainakin 80 litraa nestettä. Tässä loppukaudesta on tuo kookkaiden kasvien jano aivan älytön ja pytty on hetkessä kuiva jos on nestevarasto vaikka 30 litraa.
Hienot kasvatukset olet heti startissa saanut aikaan. Satotavoitteesi ylittyy varmaan viisinkertaisesti.

Ensimmäinen kukka tippui, mutta onhan noita vielä jäljellä. Sormella pölyttelin tänään ja hypin kuvasta kukkaan.  :)
Juu, tarkoituksena on laittaa yksi kasvi per palju. Paremmin tämä kausi on mennyt kuin uskalsin odottaakaan, kiitokset kannustuksesta!

Chillaillen


Satoa 1,7 kg

Eilen tuli poimittua taas sekalaista satoa . Kuvassa seuraavia laijikkeita: Lemon Drop, Aji Blando, Herculenaum Pompeii, Aji Cristal, Jalapeno, Turbo Pube, Rocoto Red peruvian ja Poblano Ancho.

Satoa saatu yhteensä 7353 g.


Chillaillen


Syyskuun satoa

Satoa tulee vieläkin, joten kausi jatkukoon. Satoa on kerätty 8612 g.

Villichilit pitänee ottaa lähiaikoina sisälle talvehtimaan, vaikka hyvin ne näyttävät vielä ulkonakin viihtyvän. Saksia ajattelin käyttää reilusti ja siirtää puskat Spruzit-käsittelyn jälkeen suihkun kautta sisätiloihin.

Chillaillen


Kasvihuone ennen viimeistä sadonkorjuuta


Red Peruvian Rocoto


Baccarivistö ennen viimeistä sadonkorjuuta


C. tovariin latva

Chillaillen


Baccatum-satoa viikonlopulta

Viikonloppuna meni 10 kg:n satoraja rikki. Satoa on kerätty nyt tarkalleen 10 041 g. Sadonkäsittely alkaa jo kyllästyttää. Suurimman osan viimeaikaisesta sadosta olen nakannut kokoinaisina pakastimeen.

Satoa roikkuu vielä puskissa jonkin verran. Viimeistään viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä kasvihuoneessa reilumpi sadonkorjuu. Sitten rehut joutavat kompostiin. Yli 10 asteen yölämpötiloja on vielä luvassa koko viikoksi, joten eiköhän chilit vielä pärjäile ulkonakin. C. tovarii vaikuttaa ainakin viihtyvän ulkosalla.

Chillaillen


Turbo Pubet

Nyt on loput Turbo Pubet kerätty. Viikonloppuna tyhjensin kasvihuonetta ja sain suurimman osan kasveista katkottua ja vietyä ulos. Sitten iski flunssa, prkl.

Yhteisessä ruukussaan kasvava C. tovarii-parivaljakko sekä toinen CGN-21502 (C. eximium) pääsevät sisätiloihin jatkamaan marjojen kypsyttelyä. Muut chilit jäävät ulos pakkastestiin ja päätyvät lopulta kompostiin.

Kaikki (suurin osa) Red Peruvian rocotoista eivät ehdi kypsyä. Jätän puskat toistaiseksi kuitenkin kasvihuoneeseen, vaikka hallayöt ovat jo lähellä. Myös baccatumit jatkavat eloaan ulkona.

Satoa kerätty 11788 g. Rocotoita ja baccatumeja tulee vielä vähän. Ai niin, myös Herculenaum Pompeii-puskat on vielä raivaamatta, joten niissä taitaa olla vielä hieman kypsiä.

Chillaillen


CGN 21502 (C. eximium) ja C. tovarii

Raahasin viikonloppuna nuo kuvan kasvit suihkun kautta olohuoneeseen. Oikeanpuoleisessa ruukussa on kaksi C. tovariita. En raaskinut juurikaan leikellä noita, sillä kukkia ja raakileita on eniten juuri tuolla latvassa. C. eximium sai reilun saksikäsittelyn jo monta viikkoa sitten.

Kuvan ottamisen jälkeen kasvit ovat pudotelleet melko paljon lehtiä ja kukkia. Paremmin nuo näyttivät viihtyvän kylmässä ulkona, mutta eivätköhän ne totu olemaan sisätiloissakin.

Chillaillen


Red Peruvian Rocoto (C. pubescens)

Kuvassa kauden 2013 toiseksi viimeisen sadonkorjuun tuotto. Loput poimin joko tulevana viikonloppuna tai sitä seuraavana.

Ensimmäinen chilikauteni alkaa olla lopuillaan. Muutama rocoto ja yksi chinense (Datil tai Fatalii) jatkavat vielä eloaan kasvihuoneessa. C. eximium ja C. tovarii kypsyttelevät satoaan olohuoneessa.

Työpaikalle raahasin pätkityn Bolivian Rainbown ja bonchi-tyyppisen Coyote Zan Whiten (C. chinense). Molemmat ovat olleet ulkona pakkasessa, joten ainakin tuon chinensen selviytyminen on epävarmaa. Bolle tiputti kaikki lehtensä ja hedelmänsä, mutta uutta vihreää kasvua on jo näkyvissä. Bonchi-yritelmä on melko hengettömän näköinen, mutta saattaa tuo vielä olla hengissäkin.

Satoa on kertynyt 13770 g ja olen kauteen kokonaisuudessaan tyytyväinen. Ensi vuonna kasveja tulee olemaan vähemmän ja rocotot idätän reilusti aikaisemmin kuin tälle kaudelle.

Chillaillen


Red Peruvian Rocotot (C. pubescens)

Nyt on viimeinen sato korjattu tällä kaudella. Saldoksi tuli kaikkiaan 14 610 g. Aika paljon vihreitä rocoton raakileita lentää kompostiin, mutta jokusen poimin talteen melko raakana. Katsotaan jos nuo vielä punastuisivat huoneenlämmössä.

En löytänyt vielä tuota rocotojen erinomaisuutta, sillä ainakin tämä lajike on omaan suuhun esim. täytettynä liian tulinen. Makukaan ei ollut mielestäni mitenkään erikoisen hyvä. Täytynee hommata savustusvehkeet kaudelle 2014 ja testata rocotoja savustettuna. Kuvassa olevat yksilöt ajattelin säilöä kuivattuina.

Minbaari

Minulla ainakin rocotot kypsyi hyvin huoneenlämmössä parissa viikossa, eikä maku ollut hassumpi. Rocotojen maku tulee parhaiten esiin hieman ylikypsistä podeista ja ruoanlaittoon sopivat mainiosti. Onhan noissa miedompi aromi kuin joissain chinenseissä tai baccoissa, mutta tosiaan savustettuna/täytettynä ovat herkkua.
#816

NiGo87

Oletkos kokeillut pistää vaikka wok-pannun pohjalle foliota ja siihen leppälastua päälle. Sitten ritilälle parit rocotot.
Siinä on yksinkertainen savustus"pönttö" ja mulla ainakin toimii... Aina ei jaksa mennä pihalle laittamaan tulta grilliin ja pönttöä tulille, tämä on vähän helpompi vaihtoehto.

Chillaillen

Rocotoista vielä: hyvin näyttävät vaihtavan väriään vihreästä punaiseksi huoneenlämmössä. Tulisia tosiaan ovat, mutta ihan käyttökelpoisia silti. Pitänee vaan totutella tuohon poltteeseen, niin ehkä tuo makukin tulee paremmin esille.

Savustushärveli tulee olemaan todennäköisesti vanha jääkaappi + Savusampo (tai itseviritetty kolvi/vastushässäkkä säilykepurkissa). Lämminsavustukseen pönttö jo löytyykin. Toimiva juttu varmasti tuo Nigo87:n mainitsema wok-pannusavustinkin.

CGN 21502 (C. eximium) tarjoili ensimmäiset kypsät hedelmänsä. Muutaman siemenenkin sain talteen. Itämiskelpoisuudesta ei ole vielä tietoa.

C. tovarii-parivaljakko on hengissä ja muutamia marjoja on kypsymässä. Kaikki kukat tippuivat pois muutamassa päivässä sisätiloihin siirtämisen jälkeen.

Chillaillen


Yhteenveto kaudesta 2013

Ensimmäinen kasvatuskausi on nyt ohi. Satoa kertyi kokonaisuudessaan 14,6 kg.

C. tovarii-kaksikko ja yksi CGN-21502 (C. eximium) jatkavat elämäänsä olohuoneessa toistaiseksi ilman lisävalaistusta. Tovarii pudotti kaikki raakileensa ennen kypsymistä, joten siemeniä en saanut talteen. Töihin vein yhden pätkityn Coyote Zan Whiten (C. chinense) ja Bolivian rainbown (C. annuum). Muut kasvit päätyivät kompostiin.

Kiitokset vielä kaikille vinkkejä ja ohjeita antaneille!

Chilivaari

Hieno taulukko!
Tuosta on varmaan apua monellekin ensi kesän kasvatuksia suunnittelevalle. Aikoihin tietysti vaikuttaa kasvatuspaikka ja varsinkin sen lämpötila aivan ratkaisevasti kuten kasvatusmenetelmäkin.

Yhden lisäyksen sarakkeisiin tekisin "kokemuksen rintaäänellä". Kukintaa ei aina seuraa chilien onnistunut kasvu ja siksi olen merkinnyt myös ensimmäisen raakileen ilmestymisen. Joskus sen ja kukinnan välillä on kulunut parikin kuukautta ja sitä ei pitäisi laskea chilin kasvu- ja kypsymisajaksi.

Feint

Siisti ja selkeä taulukko, olispa itekkin osannut tehdä tuollaisen. Todella hyvää dataa kerätty tuohon.

Chillaillen

Kiitokset edellisille vastaajille. Taulukkoon olisi pitänyt lisätä tuo "ensimmäinen raakile"-sarake, jotta todellinen kypsymisaika olisi tullut dokumentoitua. Erityisesti pubet tiputtelevat pitkään kukkiaan ennen kuin ensimmäinenkään raakile jäi kypsymään. Samoin teki myös esim. Naga Morich. Uuteen kauteen lähdetään tuunatun taulukon kanssa.  :)