huhtikuu 19, 2024, 00:43:36 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Arua

1
Sadon säilöntä ja käsittely / on/off-topic
toukokuu 20, 2006, 13:16:37 ip
Hyvät on neuvot kuivaamiseen, itse käytän kasvituotteiden kuivaukseen sähkökäyttöistä kuivuria. Äitin omistaa hieman tuon obh nordican tyylisen, mutta isomman ja paremman, varmaan 15 vuotta vanhan superlaitteen. Pitäkää siis silmät auki kirpputoreilla!
(lihatuotteet eli maksan koiran namupaloiksi kuivaan uunissa. Jostain syystä tuo on siihen parempi ja tehokkaampi, lämpötilaa pidän n. 70 asteen tuntumassa. Ohje kuivattuun maksaan löytyy osoitteesta basenji.fi jos jotakuta kiinnostaa)

Itse en ole chilien kanssa töpeksinyt, mutta suosittelisin miehille aluksi ruokaöjlykäsittelyä genitaaleille, hetken päästä pesu mahdollisimman miedolla saippualla. Toimii myös ihan käsien pesussa. Itse teen noin kun en niin kauheasti tykkää kumihanskoista.
Voin muuten uskoa mikä riemu syntyi siitä kun tuttuni päätti chilien käsittelyn jälkeen ryhtyä rakkauden tekoihin tyttöystävänsä kanssa, ilman käsien pesua suoraan sormetukseen. Pitä siis itse vain hakata nyt päätä pöytään ettei itse koskaan, ikinä saa kokea tuollaisia ihanuuksia.


Ja siemenien säilyvyydestä:
Itse lykkäsin multaan kolmisen vuotta kaapissa lojuneet siemenet. Itivät n. 80 prosenttisesti.
2
Erikoisuudet / Karibialainen joulukana/kasvismättö
maaliskuu 26, 2006, 16:52:44 ip
Jepjep. tällaisen kehittelin kun piti kokata n. 30 henkilölle, onneksi oli vanhan kyläkoulun ISO keittiö isoin "työkaluin" ja hyvän hellan kera käytössä. Tämä ohje on muokattu n. neljälle nälkäiselle. Alkuperäinen ohje kehiteltiin juuri siksi että joukossa oli laktoosi-intolerantikoita sekä kasvissyöjiä.

Syötävät perusaineet

300-400 g marinoimattomia broilerisuikaleita

puolikas banaani viipaleina  tai 1 "ruokabanaani" jos sattuu löytymään

TAI

paprika, kauden vihanneksia kuten pieni kesäkurpitsa, n. desin verran punaisia linssejä huuhdeltuna

1 iso keltasipuli tai enemmän miedompia (suosittelen muitakin, ihan vaihtelun vuoksi!) kohtalaisen hienona silppuna

kaupan chilejä ainakin kolme, omia ehkä vähemmän riippuen lajikkeen tulisuudesta. Silputtuna

3-7 valkosipulin kynttä, silppuna

peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä, hienoksi hakattu tahi raastettuna

1 purkki kookosmaitoa tai reilu 2dl kermaa (itse käytän kuohukermaa koska se on hyvää, ruokakermat ovat ihan kakkaa, joskin mausteet kyllä peittävät mauttomuuden)

Suolaa

omanaviinietikkaa tms. vaaleaa etikkaa

Maustehässäkkä:

n. 2rkl currya (ostakaa ihmeessä orient-kaupasta, pirkka-curry tosin yllättävän hyvää. Tai tehkää itse. Ostakaa ylipäänsä suolatonta currya, jotkut valmistajat kun tuppaavat sitäkin tunkemaan tuohon namiin.)

n. 1rkl paprikajauhetta

reilu 1tl kardemummaa (suosittelen ostamaan kokonaisia siemeniä ja jauhamaan itse. Työlästä mutta maukasta)

reilu 1tl kanelia

1/2 rkl korianterin siemeniä karkeana jauheena tai vähemmän hienoksi jauhettua settiä

1 rkl juustokuminaa suht karkeana jauheena (jeeraa, ei eurooppalaista kuminaa joka on ihan eri juttu ja ihan eri makuista)

paistamiseen öljyä oman maun mukaan, pari tippaa esim. jotain pähkinäöljyä tekee hyvää maulle, suosittelen kokeiluja kodin rauhassa.

Jos teet kasvisversion, on suositeltavaa lisätä esim. herbes de provence-yrttiseosta n. 1rkl ennen hauduttamista.

Tee näin:

Lämmitä suht iso paistinpannu tai wok-pannu. Kaada öljy pannulle ja anna lämmetä. Heitä sekaan maustehässäkkä ja anna paistua puolisen minuuttia. Lisää sipulit, inkivääri sekä chilit. Freesaa jokunen minuutti. Kaada seos lautaselle odottamaan.
Lisää pannulle lisää öljyä (älä pese tai huuhdo pannua, maut karkaavat!) ja broilerisuikaleet tai sopiviksi silputut kasvikset. Paista hyvä pinta, n. 5 minuuttia hyvällä lämmöllä, sekoittele kunnolla. Lisää sipuliseos sekä yrttimauste. Mausta suolalla ja kaada sekaan kookosmaito. Anna hautua hetki, tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa ja etikka. Hauduttele n. 10 minuuttia ja lisää banaani. Ota pannu pois hellalta. Ruoka on valmista.

Tarjoa basmati- tai jasmiiniriisin kastikkeena. Muista huuhdella riisi kunnolla ennen keittämistä. (Apua avuttomille: lue paketista monta desiä tarvitaan ruokailijoille keittämättömänä ja mittaa se määrä kattilaan, laske haaleaa vettä reilusti päälle, huljuttele kädellä ja kaada suurin osa vedestä pois. Toista n. 6 kertaa, kunnes huuhteluvesi on suhteellisen kirkasta. Laske hanasta haaleaa vettä kattilaan siten että veden pinta on noin pari senttiä yli riisin, laita levylle. Laske lämpö kun vesi kiehuu ja anna porista kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Kun vesi on imeytynyt ota pois levyltä, sekoita ja anna levätä kannen alla pari minuuttia)

Se siitä. Maustehässäkkä on perinteinen keski-intialainen systeemi. Suosittelen sen soveltamista myös muuhun. Hyvää tulee, varsinkin tuoksuja kun ruokaa tekee. Kaverit ovat tyytyväisiä kun tulevat kylään syömään, ja naapurit kateellisia.