huhtikuu 20, 2024, 02:55:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

Tapolan Tulikeppi

Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - toukokuu 06, 2012, 10:45:41 ap
...Männä syksynä hankittu OCZ Vertex2 teki eilen sen pelätyn, ja vielä suorilta jaloilta. Bluescreenin kautta kone kyykkyyn ja koneesta katosi käyttöjärjestelmän sisältävä levy...

Rouva fortuna oli kuitenkin tänään aamulla suotuisa ja sieltä se C-levy löytyi kuin löytyikin käynnistyksen yhteydessä. Eli sain jatkoajan jolla dokkarit ensimmäisenä talteen...


Tämä jatkoaika tuntuu jatkuvan vieläkin, moitteettomasti. Näinköhän levy odottaa takuun päättymistä ennen kuin sanoo sopimuksensa irti.

Sitten hinta/laatuasiaa jota alustetaan sen verran että sukulaisen entinen kone alkoi vedellä viimeisiään, satunnaisia jäätymisiä ja verkkoyhteyden pätkimisiä ja joskus bluescreeniä. Syykin myöhemmin selvisi kun avasi koneen, emolevyltä konkat pullistuneet - eli se vaihtoon jos ja kun joskus siitä haluaa projektikoneen.

Noh, tämän sukulaisen kommentti oli että nyt pitää saada kone joka on nopea, hän ei ala odottamaan. Facebookkiin pitää päästä pelaamaan ties mitä villejä ja farmeja.. Laskeskelin päässä 1+1 ja tulokseksi tuli AMD A8-3870K, neliydinkivi missä toimintakykyinen näytönohjain integroituna, tukeepa se vielä assynkronista crossfireä, eli mikäli sukulainen hurahtaa vähän kivemman näköisiin peleihin niin toista AMD:n 6-sarjalaista ohjainta sisään ja maailma pelastuu.

Osat ovat kieltämättä facebookin nakutteluun paikoittain overkill:iä, mutta eipähän jää tuo pelaaminen raudan nopeudesta kiinni.

Suoritin: AMD A8 X4 3870
Emolevy: Asus F1A75-M LE
Keskusmuisti: Kingston Valueram 8GB (2x4 GB) 1333MHz CL9
SSD: Corsair Force Series 3 120 GB
Optinen asema: Samsung SH-222BB 22X DVD+/-RW SATA
Virtalähde: Corsair CX430W V2
Kotelo: Cooler Master Silencio 550

Suorittimesta on mahdollista ottaa enemmänkin hönkää irti jos tarvetta ilmenee.. Emolevyn kriteereitä olivat A75 piirisarja ja tuttu ja turvallinen Asus.. DVD-asema ja muistit perushuttua, muistia tosin on verrattaen reilusti tarpeisiin...onneksi se on halpaa kuin saippua. Virtalähde mitoitettu sen mukaan että koteloon voi vielä haluttaessa laittaa kiintolevyn tai kaksi sekä esimerkiksi HD 6670 näytönohjaimen. Kotelo on todella mainio, siisti, hiljainen ja kiiltävä. Ja sitten se SSD, kone käynnistyy nyt virtanappulasta 30sek kunnes windows7 käytettävissä, mainittakoon että tästäkin 10sek menee katsellessa ruutua missä kerrotaan että paina sitä sun tätä että pääset biossiin..

Onko tuommoinen SATA6 liitännällä oleva levy nopeampi kuin esim oma vertex2 joka SATA2 liitännällä. On ja ei. Koneen käynnistyksessä puhutaan niin pienistä eroista etten oikein osaa arvostaa, samaten ohjelmien käynnistys tuntuu sekuntipeliltä. Paperilla näyttää hienolta yli 500Mt/s kirjoitusnopeudet, mutten kyllä löydä mitään käytännön käytöstä mikä aiheuttaisi samanlaisia "WAUUUU!"-efektejä kuin perinteisen HDD:n ja SATA2 SSD:n välillä, siinä on taikaa. Toki, SATA6 tulee ja tuulee, SSD-levyyn päivityksen myötä ei kuitenkaan ole syytä vaihtaa samalla emolevyä.

Ainiin, testailin konetta rasituksella ym normaalia rääkkiä, käytinpä samalla 3dmarkin ja ihmettelin kun siitä tuli vain ~6400pistettä tms.. Huomasinpa sitten aivopierun, tavallisesti ajelen 03 versiolla sitä ja nyt oli 06 versio käytössä.. Eli kyllä tuosta AMD:n APU:sta tuntuu olevan ihan oikeasti kevyeeseenkin pelaamiseen.

Koneella oli hintaa jotakuinkin 500 € ilman käyttöjärjestelmiä ja ohjelmistoja.
# 1022

Aji Inferno

Kelpo koneen tuliheppi on koonnut. Riittää hyväksi aikaa moneen käyttöön. SSD nopeuksista: vielä nykyään tuo SATA 2/3 juttu ei kuulu juuri näkyvän käytännössä, vain benchmarkeissa. Vertex 2:een on muuten uusi firmware, joka korjaa koneen sleep-tilan jotain ongelmia. Asensin, eikä ainakaan mikään huonontunut.

Nyt on, muuten, helteiden alkaessa taas se "kuolemien aika" tietsikoille! Ihan oikeasti. Käyntilämpötilat nousevat monella tuollaiset 5..10 astetta, mikä riittää ainakin ylikuumenemisen aiheuttamaan epävakauteen, sekä toisinaan osien paukahtamiseen. Eli kantsii laittaa tuulettimet nyt täydelle teholle jos mahdollista, ja imuroida pölyt häiritsemästä ilmankulkua.

Tapolan Tulikeppi

kesäkuu 30, 2012, 05:57:43 ap #622 Viimeisin muokkaus: syyskuu 07, 2012, 08:09:58 ap käyttäjältä Tapolan Tulikeppi
*
# 1022

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - kesäkuu 30, 2012, 05:57:43 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 29, 2012, 17:38:36 ip
Nyt on, muuten, helteiden alkaessa taas se "kuolemien aika" tietsikoille! Ihan oikeasti.


Tässä, ei ole mikään taianomainen kuolonpäivä! Vaan nyt on SE PÄIVÄ, sinun työasemasi. Se kuolee nyt!

Ei. Ilman lämmöntila tämä tekee sitä tänään ja seuraavan pari kuukautta kun osat lahoaa. Ei ole kirous vaan ihan oikeasti osat hajoaa intel tai amd. otan osaa kaikille ja toivon että tukkuri hoitaa homman kotiin.. ottakaa iisisiti ja hyvää kesä lomaa t. Jere.-


Homma ei kuitenkaan ole ihan pelkkää mustaa magiaa, eli jotain sille voi tehdä. Kaikkien vähänkin uudempien (= alle 10 vuotta vanhojen) koneiden sisällä on lämpöantureita, jotka enemmän tai vähemmän tarkasti mittaavat kaiken aikaa koneen eri osien lämpötiloja. Hyvin karkeana nyrkkisääntönä voi sanoa, että kotelon sisällä olisi erittäin hyvä olla alle 40 astetta lämmintä. Kiintolevyt eivät pidä lainkaan korkeista lämpötiloista mallia yli 50 astetta. Omassa työasemassani niiden lämpotilat ovat tätä kirjoittaessani: 30, 32, 31 ja 32 astetta. Nuo ovat hyviä lukemia. Levyjä jäähdyttääkin oma 12 cm hiljaa pyörivä (= äänetön) tuulettimensa. Halpa ja erittäin hyvä investointi.

Jos koneen "system" lämpötila (voi tarkoittaa monia asioita eri koneissa) on yli 50 asteen, silloin kotelon sisälämpötila on hyvin todennäköisesti liian korkea, eli tuuletus ei ole riittävä. Oman koneeni system-lämpö on juuri nyt 34 astetta, mikä on hyvin alhainen, ja pitää tietokoneen komponentit tarpeeksi viileinä.

Prosessorin "oikea" lämpötila onkin sitten kinkkisempi juttu. Se on ensinnäkin täysin erilainen AMD- ja Intel-pohjaisille koneille. Intel on, syystä tai toisesta, suunnitellut prosunsa toimimaan paljon "kuumempina" kuin AMD, ja niinpä siinä leirissä ns. normaalit käyntilämpötilat voivat hyvin olla yli 80 asteen, tai jopa paljon korkeampia. AMD käyttää aivan erilaista tekniikkaa, ja siinä normaali käyntilämpötila on lähes aina alle 70 asteen. Esimerkkinä tämä 6-ydin AMD-kone, jolla tätä kirjoitan: tällä hetkellä prosessorin lämpötila on vain 34 astetta, vaikka kone toimii 3.9 GHz:lla. Toki juuri nyt se myös säästää virtaa, ja rajoittaa tehoaan koska foorumiviestin tekeminen ei todellakaan vaadi hurjia tehoja...

Jos ylikellotat konettasi, kesän helteet tekevät melkoisella varmuudella koneestasi epävakaan, elleivät suorastaan riko sitä. Kun kotelon sisälämpötila nousee ne 5..10 astetta, aiemmin vakaa kone yksinkertaisesti kellahtaa kuin mies liian monen viinapaukun tai liian kovan saunalöylyn tuloksena. Asiaa voi auttaa ainakin jossain määrin parantamalla kotelon tuuletusta maksimiinsa. Jos prosessorituuletin on mallia "alkuperäinen", tai muutoin selkeästi alitehoinen, senkin vaihtamisella parempaan voi saada pieniä ihmeitä aikaan. AMD ja Intel molemmat toimittavat nykyään aivan kelpo tuulettimia/jäähdytyssiilejä etenkin parempien prosessoriensa mukana. Silti, esim. Noctuan, Thermaltaken tai vastaavien erikoisosaajien ratkaisut ovat näitä aivan ratkaisevasti sekä hiljaisempia, että tehokkaampia.

Marekofana

kesäkuu 30, 2012, 09:50:08 ap #624 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 30, 2012, 11:40:58 ap käyttäjältä Marekofana
Minulla on vesijäähdytys koneessa: prosessori, näytönohjain ja muistit ovat omilla jäädytysblokeilla. Zalman Reseator 2  majailee kellarissa, jossa lämpötila ei kesälläkään nouse yli +5 asteen. Jouduin pistämään kiertoveteen jäähdytysnestettä, koska talvella kellarin puolella on pakkasasteita.

Tuolla jäähdytyksellä reilusti ylikellotettu kone ei lämpene liikaa edes huonelämpötilan olessa +28 astetta. Koneeni on Blackstorm Extreme WorkStation - Core i7 3960X / 16 GB / 240 GB SSD / 1 TB HDD /BD-R.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Marekofana - kesäkuu 30, 2012, 09:50:08 ap
Minulla on vesijäähdytys koneessa: prosessori, näytönohjain ja muistit ovat omilla jäädytysdblokeilla. Zalman Reseator 2  majailee kellarissa, jossa lämpötila ei kesälläkään nouse yli +5 asteen. Jouduin pistämään kiertoveteen jäähdytysnestettä, koska talvella kellarin puolella on pakkasasteita.

Tuolla jäähdytyksellä reilusti ylikellotettu kone ei lämpene liikaa edes huonelämpötilan olessa +28 astetta. Koneeni on Blackstorm Extreme WorkStation - Core i7 3960X / 16 GB / 240 GB SSD / 1 TB HDD /BD-R.


Tuollainen kyllä toimii. En ole itse viitsinyt vielä kokeilla vesijäähdytyksiä, koska järeä ilmajäähykin mallia Noctuan isot siilit, toimii mainiosti - etenkin, kun kotelotuuletus on kunnossa.

Ylikellotin nuorempana paljonkin. Eräänlainen ennätykseni taisi olla AMD Athlonin ylikellotus 500 MHz:sta 880 MHz:iin ilmalla. Seurannut suorituskyky johti silloiseen Muropaketin suomen 10 tehokkaimman PC:n listalle. Ja olihan se prosentuaalisesti, nyt jälkeen päin ajatellen, aika kohtuullinen ylikellotus. :)  Ja perkuleen äänekäs kone!

Nykyään tärkeämpää on koneen hiljaisuus ja viileys. Seuraava päivitys saattaisi olla AMD:n Piledriver-prosessori, josta esiarviot ovat lupaavia. En ole vielä törmännyt 8 gigan muistin rajoihin, joten sen asian päivitys saa vielä odottaa. Eipä silti, että oikeastaan mitään komponenttia olisi tällä hetkellä "pakko" päivittää - joten ehkäpä asia saa olla.

AMD Phenom X6 3.9 GHz, Asus Crosshair IV Formula, 8 GB 1600 Mhz muistia, 1 x SSD, 3 x kiintolevy, AMD Radeon 5850, Zalman 750W PSU.


Wolfman

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 30, 2012, 10:10:13 ap
Ylikellotin nuorempana paljonkin. Eräänlainen ennätykseni taisi olla AMD Athlonin ylikellotus 500 MHz:sta 880 MHz:iin ilmalla. Seurannut suorituskyky johti silloiseen Muropaketin suomen 10 tehokkaimman PC:n listalle. Ja olihan se prosentuaalisesti, nyt jälkeen päin ajatellen, aika kohtuullinen ylikellotus. :)  Ja perkuleen äänekäs kone!


Ei kai se ollut sun koneen kuva aikoinaan jollain foorumilla, tornikopassa rekan pystyputken pätkä päällä puhkumassa jäähdytysilmaa ulos ja kuulosti kommenttien mukaan lähinnä suihkumoottorilta  ;D

LupeKani

Tänään meinasi mennä sormi suuhun. Päivitin Avastin uusimpaan versioon, kone jumittui täysin. Järjestelmän palautuksen tein viikon päähän taakse(sitä ennen koitin viimeisellä toimivalla kokoonpanolla), ei auttanut alkuun koska sitä ei voitu suorittaa, mutta kone lähti itsestään toimimaan kuitenkin hetken päästä tuon ilmoituksen saatuani. Uudestaan käynnistäessä oli alkuun pientä jäätymistä, mutta nyt toimii taas kuten ennen. Mitäköhän tälle koneelle  mahtoi tapahtua?
Näytönohjaimen ajuritkin tuli asenneltua pariin otteeseen ja jossain vaiheessa näytti että niistä on kiinni, mutta lopulta ei ollutkaan.
Windows 7 Home Premium löytyy tästä MSI GT780DX-696NE  läppäristä. Vikaa ollaan mietitty nyt ircin puolella parin kaverin kera, mutta ei keksitty mitään. Toivottavasti ei oo rauta lahoamassa, sillä melko uudesta hankinnasta kyse...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - kesäkuu 30, 2012, 12:27:02 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 30, 2012, 10:10:13 ap
Ylikellotin nuorempana paljonkin. Eräänlainen ennätykseni taisi olla AMD Athlonin ylikellotus 500 MHz:sta 880 MHz:iin ilmalla. Seurannut suorituskyky johti silloiseen Muropaketin suomen 10 tehokkaimman PC:n listalle. Ja olihan se prosentuaalisesti, nyt jälkeen päin ajatellen, aika kohtuullinen ylikellotus. :)  Ja perkuleen äänekäs kone!


Ei kai se ollut sun koneen kuva aikoinaan jollain foorumilla, tornikopassa rekan pystyputken pätkä päällä puhkumassa jäähdytysilmaa ulos ja kuulosti kommenttien mukaan lähinnä suihkumoottorilta  ;D


Enpä usko. :D

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: LupeKani - heinäkuu 03, 2012, 00:41:23 ap
Tänään meinasi mennä sormi suuhun. Päivitin Avastin uusimpaan versioon, kone jumittui täysin. Järjestelmän palautuksen tein viikon päähän taakse(sitä ennen koitin viimeisellä toimivalla kokoonpanolla), ei auttanut alkuun koska sitä ei voitu suorittaa, mutta kone lähti itsestään toimimaan kuitenkin hetken päästä tuon ilmoituksen saatuani. Uudestaan käynnistäessä oli alkuun pientä jäätymistä, mutta nyt toimii taas kuten ennen. Mitäköhän tälle koneelle  mahtoi tapahtua?
Näytönohjaimen ajuritkin tuli asenneltua pariin otteeseen ja jossain vaiheessa näytti että niistä on kiinni, mutta lopulta ei ollutkaan.
Windows 7 Home Premium löytyy tästä MSI GT780DX-696NE  läppäristä. Vikaa ollaan mietitty nyt ircin puolella parin kaverin kera, mutta ei keksitty mitään. Toivottavasti ei oo rauta lahoamassa, sillä melko uudesta hankinnasta kyse...


Avast täälläkin pyörii. Nuo virustajat porautuvat sen verran syvälle käyttikseen, että voivat joskus aiheuttaa konflikteja toisten ohjelmien kanssa. On mahdollista, että Avast korjasi itse itsensä hätäpäivityksellä, jos siinä oli ollut jokin bugi. Nyt kesällä, kuten aiemmissa viesteissä todetaankin, kuumuus aiheuttaa koneiden sekoilua muutenkin. Etenkin tehokkaat koneet ja läppärit ovat hyvin alttiita ylikuumenemiselle huonelämmön noustessa.

Bruce Willis

Mitä viruksiin tulee niin minulla oli F-securen maksettu ohjelmisto käytössä kolmessa koneessani ja kun koneet ovat yhteydessä toisiinsa niin joku supervirus sitten saapui ja kaksi konetta pimeni täysin, kolmas kone toimi hätäjärjestelmällä ja sain asennella kahteen koneeseen uudestaan käyttöjärjestelmät ohjelmistoineen. En tiedä mikä virus oli kyseessä, juttelin asiasta F-securen viruslaborantin kanssa ja valitettavaa oli että noinkin hyvä järjestelmä kuin secure on niin aukkoja löytyy sieltäkin ja mikä parasta jotkut viruksethan kirjoittavat itseään kokoajan uudelleen jotenka on olemassa vaara että joskus tulee supervirus joka kaataa kymmeniätuhansia koneita.

Mitään tärkeää ei päässyt häviämään, mutta harmitti kun aikaa tuhraantui muutama päivä!

Nyt kolmas kone ei ole yhteydessä edes nettiin, ja kaikki "arkaluontoinen" materiaali on tallessa ja kopioitu erilliselle kovalevylle josta on myös varmuuskopio  :)
Ja totta, avast on järjestelmänä toimiva ja se on tässäkin myllyssä asennettu.  Ei sitä turhaan ole kehuttu hyväksi

ChIlIDoG

omasta mielestäni F-secure ja hyvä ei sovi samaan lauseeseen. Tosin kyllästyin f-secure reikäjuustoon jo vuosia sitten. Sittemmin Panda Internet security on hoitanut hommansa hyvin

masaiman

Telkkareille ei taida olla omaa topiccia, joten lainaan tätä koska oletan arvon tietokoneihmisten olevan perillä myös töllöistä. Eli: työhuoneen vanha Finluxin työjuhta digiboksi päätti aktiivipalvelusuransa, ja siinä kiinni oleva vanha kuvaputkitoosa a) pitää epäinhimillistä yliäänikimitystä b) lämpiää niin paljon, ettei huonetta tarvitse talvellakaan juuri lämmittää. Joten ajattelinkin nyt tappaa ne kuuluisat kaksi kärpästä, ja ostaa kerralla uuden pötyputken. Videotasokalusteen reikä rajoittaa jonkin verran koneen kokoa, sekä 26 ja 27 tuumaisten välillä nähtävästi oleva kahdensadan hintaloikka aika pitkälle määrää lopullisen koon. Tällä hetkellä olen katsellut sellaista laitetta kuin samsung LE26D455, mutta siinä sanotaan olevan muistikorttilukiaVALMIUS  mistäs sfiidusta mä sen lukijan sitten saan ja se tietysti maksaa hemsvetisti lisää? Samoin mietiskelin, että mikä on perimmäisin ero led ja lcd tekniikoin toteutetuissa toosissa kerta ovan karkeasti samoissa hinnoissa? Onko samassa hintaluokassa (+-300) tarjolla jotain merkittävästi parempaa?

InkRose

Molemmathan nuo ovat LCD-paneeleita, ero löytyy taustavalosta. Ymmärtääkseni homma toimii jotakuinkin näin: perinteisesti siellä on loisteputket reunoilla, mutta LED-versiossa tämä on korvattu paneelin taake asennetulla LED-valopaneelilla, jolloin systeemistä saadaan ohuempi ja hyvällä LED-paneelin ohjauksella esim. mustat synkemmiksi ja muutenkin kontrasti voimakkaammaksi kuin loistareilla.

Leo82

Muistikorttilukija valmius on hieno markkinatermi, todennäköisesti tuo telkkari tunnistaa ja osaa käyttää usb:hen tulevaa samsungin korttilukijaa (ehkä jopa micro sd korttien mukana tulevaa). Usb tikkua tuo ainakin ymmärtää.

http://www.samsung.com/fi/consumer/tv-home-theatre/tv/lcd-tv/LE26D455G1WXXE-support
----------------------------------------
Nuha lähtee nagalla.

masaiman

Piti kirjoittamani salaus korttivalmius, ei näköjään ole oikeestaan missään telkussa valmiina vaan pitää ostaa se hemmetin lukija erikseen... Aikani kauppoja kierreltyäni, ja lukuisia kertoja todettuani kaikki paremmat vaihtoehdot sen ratkaisevan pikkasen liian leveiksi, oli "pakko tyytyä" tuohon. Aika pieneltä näyttää edellisen kuvaputkikoneen jälkeen, mut jospa se kuvanlaatu sitten korvaisi puuttuvat tuumat... HDMI kaapelin unohdin ostaa, ja lähden sen hakemaan vielä (ts, toivon että paikallisella tokmannilla on...) ennen ensikäynnistystä että on kaikki sitten valmiina heti.


Hillitön lankku toi kaukosäädin...

ChIlIDoG

Lainaus käyttäjältä: Mattson - heinäkuu 23, 2012, 15:53:40 ip
Piti kirjoittamani salaus korttivalmius, ei näköjään ole oikeestaan missään telkussa valmiina vaan pitää ostaa se hemmetin lukija erikseen... Aikani kauppoja kierreltyäni, ja lukuisia kertoja todettuani kaikki paremmat vaihtoehdot sen ratkaisevan pikkasen liian leveiksi, oli "pakko tyytyä" tuohon. Aika pieneltä näyttää edellisen kuvaputkikoneen jälkeen, mut jospa se kuvanlaatu sitten korvaisi puuttuvat tuumat... HDMI kaapelin unohdin ostaa, ja lähden sen hakemaan vielä (ts, toivon että paikallisella tokmannilla on...) ennen ensikäynnistystä että on kaikki sitten valmiina heti.


Hillitön lankku toi kaukosäädin...

ja näissä conax CAMeissa (salauksenpurkumoduli) on lisäksi eroja yleisimmät mallit mitä näkyy myynnissä ei sovellu HD lähetyksille. Ainakin Soneran kaapeliin piti olla hyväksyttyä mallia CAM (Cable HD ready) lisäksi tv:stä piti löytyä samainen merkintä. CAM ja TV naitettiin korttiin joten korttia ei voi siirtää toiseen telkkariin.

Aji Inferno

Mikä on "tarpeeksi tehokas tietokone" ?

Mietin sitä itse tässä leikkiessäni omalla työasemallani. Huomasin vasta hyvin myöhään, että Asusin emolevyn Crosshair IV Formula mukana tuli oikeastaan vallan mainiot softat jotka tekevät koneesta käytännössä täysin äänettömän ja vähän virtaa vievän tai sitten tilanteen vaatiessa tehohirmun vaikkapa peleihin tai videorenderöintiin.

Mielenkiintoisin tuossa Asusin softassa on ehkä asetus: "maksimaalinen virransäästö". Mitä se tekee AMD-koneessa, on seuraavaa: se laskee prosessorin jännitettä selvästi vakion alle, ja omassa tapauksessani pakottaa maksimin kellotaajuuden vain yhteen gigahertsiin.

Mopokone? Kaikkea muuta. Kaikki ns. normaali työskentely koneella tapahtuu täysin normaalisti, ilman minkäänlaisia viiveitä - vain gigagertsin nopeudella, alennetuilla jännitteillä. Mitään eroa "täyteen tehoon" (= noin 4 kertaa nopeampaan) ei käytännössä voi havaita. Kirjoitan tätäkin "hiljainen" -moodissa, missä koneen tuulettimet ovat lähes jokainen sammuneet.

Skyrimiä pelatessani tilanne on toki toinen. Tuo peli vaatii prosessoritehoa, ja tuolloin on hyvä omata pelivaraa.

Normaalissa surffailussa, pelailussa ja työskentelyssä emme kuitenkaan tarvitse kovin paljon tietojenkäsittelytehoa. Kaikki markkinoilla olevat tietokoneet ovat käytännössä riittävän nopeita tavalliseen pelailuun, kunhan näytönohjain vain on riittävän tehokas. Uudempia pelejä ajatellen, Radeon HD5770 lienee jonkinlainen miniminäyttis hyvään pahisten räiskimiseen, jos prosessori on luokkaa 3 GHz tai enemmän.


-jumi-

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 11, 2012, 02:13:50 ap
Mikä on "tarpeeksi tehokas tietokone" ?

[snip]

Normaalissa surffailussa, pelailussa ja työskentelyssä emme kuitenkaan tarvitse kovin paljon tietojenkäsittelytehoa. Kaikki markkinoilla olevat tietokoneet ovat käytännössä riittävän nopeita tavalliseen pelailuun, kunhan näytönohjain vain on riittävän tehokas. Uudempia pelejä ajatellen, Radeon HD5770 lienee jonkinlainen miniminäyttis hyvään pahisten räiskimiseen, jos prosessori on luokkaa 3 GHz tai enemmän.


"Kaikki markkinoilla olevat tietokoneet" on vähän turhan laaja käsite. Raspberry PI (http://www.raspberrypi.org/) on mielestäni hyvä esimerkki kohtuullisen hintaisesta tietokoneesta, jolla pyörittelee kaikenlaista, mutta en minä sitä mihinkään pelaamiseen käyttäisi. Siinä ei ole liikkuvia osia, joten se on käytännössä täysin hiljainen. Kotelon kun vielä saisi...

Aji Inferno

elokuu 11, 2012, 19:14:00 ip #639 Viimeisin muokkaus: elokuu 11, 2012, 19:15:57 ip käyttäjältä Aji Inferno
Niin, tietokoneen käsitehän muuttuu kaiken aikaa. Esimerkiksi Intel Atom -pohjaisia ns. miniläppäreitä tuskin voi kutsua tietokoneiksi samassa merkityksessä kuin keskimääräistä PC:tä tai Macia. Niillä kun ei käytännössä voi pelata lainkaan, ja teho riittää muutoinkin vain hyvin vaatimattomiin hommiin. Kuvaavaa: Windows 8 ei asennu miniin lainkaan vippaskonsteitta, eikä sittenkään pysty ajamaan sen ns Metro -ohjelmia. Corel Draw:n uusin versio ei sekään näytä minissä kaikkia valikoitaan - jne.

Mac Mini ja yleistyvät viihdekeskus-PC:t ovat nekin aika erilaisia tietokoneita, vaikka lähempänä ns. tehokäyttäjän tietokonetta kyvyiltään.

On kumminkin aika kummallista käyttää vuoronperään esim. 1.6 GHz Atom -miniläppäriä ja virransäästötilassa alle 1 GHz:llä pyörivää isompaa konettaan, tajuten että jälkimmäinen toimii aivan ratkaisevasti sähäkämmin, vailla minkäänlaisia laiskottelun merkkejä, joita mini-rukka viljelee jo nettisurffailussa häiritsevästi. Mainittakoon minin 1.5 gigan muisti (riittävä, siis) ja SSD-levy. Hitaus onkin vähän mysteeri, mutta se on ollut tosiasia niin XP:llä, seiskalla kuin kasillakin. Atomin surkea näytönohjain lienee osasyyllinen, mutta kaikkiaan tietokoneen suorituskyky on niin monen osan summa (alkaen ihan perusarkkitehtuurista), ettei sitä voi kunnolla ilmaista numeroarvoina.

Markkinointi toki rakastaa numeroja ja myyttejä. Juuri nyt moni esim. päivittää tietokonettaan (usein aivan turhaan) Intelin uusimpiin ja hypetetyimpiin tuotoksiin, koska kaikkialla toitotetaan niiden "totaalista ylivoimaisuutta". Mutta missä se "ylivoima" näkyy? Ei ainakaan Skyrimiä pelatessa, photoshopatessa, kirjoittaessa, musaa tehdessä, netissä surfatessa, tai... Oikeastaan missään mitä teen. Jos päivittäisin nykyrautani vaikka i7-monsteriin, Intelin osakkeenomistajat kiittäisivät, mutta mikään mitä teen ei oleellisesti paranisi. Sillä kaikki toimii hienosti jo nyt. Päivitystarvetta ei ole.

Mikä ei tietenkään miellytä laitevalmistajia, joiden pitää myydä meille uutta kaiken aikaa, kvartaali kvartaalilta... Siksi heille on välttämätöntä luoda hypeä siitä, miten jokin Ivy Bridge -prosessori muuttaa elämäsi, pelastaa kasvosi, lisää miehuuttasi, ja tekee sinusta batmanin. ;)  Totuus on, että hyvin suunniteltu, hyvistä osista koottu tietokone palvelee pienin päivityksin varsin pitkään. Ja, jos ostoksille välttämättä haluaa lähteä, ei kannata uskoa kaikkea hypeä tai tuijottaa testienkään numeroita sokeasti. Loppujen lopuksi, on aivan helkkarin samantekevää, pyöriikö Skyrim koneessasi 60, 80 vai 100 fps:n nopeudella. Silmä ei noita enää erota, eikä hiirikäsikään. Tärkeää on vain se, että se pyörii juuri sinulle riittävän sulavasti. Siihen taas riittää usein yllättävänkin huokea, vähän vanhempikin pelikone, kunhan se on tasapainoisesti ja ajatuksella koottu.