huhtikuu 19, 2024, 13:46:47 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - bassino

1
Muut harrastukset ja elämä / Moro chilipäät!
marraskuu 11, 2011, 20:51:32 ip
Anoppi teki vuosikausia pakkasessa seisseistä chileistä soosia ja sitä maistettuani jäi sen verran muikea polte suuhun, että piti pitkästä aikaa kirjautua foorumille. Chilihommat jäi tauolle muutama vuosi sitten ja pakkasen perukoille oli jäänyt jonkin verran satoa, jonka olin jo pitkään ajatellut olevan pilalla. Ainakin Canarioita, Lemon Droppia, Aji Cristallia ja Jalapenoa näytti rasioista löytyvän. Suurin osa, ellei kaikki sadosta oli peräisin vuodelta 2006. Kastikkeen maussa en huomaa mitään sivumakua, joten yllättävän pitkään nämä näyttävät käyttökelpoisina säilyvän.

Täällähän on hommat todella hienolla mallilla. Kaikki mennyt rutkasti eteenpäin. Fataliilla näyttää myös homma kehittyneen todella kunnioitettavasti.

Joskohan sitä ensi keväänä saisi jokusen siemenen taas itsekin itämään. Addiktion uudestisyntymiseen ei näköjään tarvita kuin teelusikallinen tuoretta kastiketta ;D
2
Nämä saksalaisen pariskunnan sivut lienevät monelle tutut mutta postataanpa kuitenkin. Haastetta kasvatteluun ilman hydroa :)

Muutamia poimintoja:
http://www.mmattick.de/135_3590.JPG
http://www.mmattick.de/IMG_6809.JPG
http://www.mmattick.de/IMG_6481.JPG
http://www.mmattick.de/134_3447.JPG

Sivustosta löytyy paljon muitakin upeita kuvia, sekä mm. linkki Pepper King Hot Shop -kauppaan.
3
Muut harrastukset ja elämä / Mikä kasvi?
marraskuu 26, 2005, 16:42:49 ip
Kasvi on kotoisin Keniasta. Elää ilm. luonnonvaraisena siellä. Tekee pienet vaaleanpunaiset kukat joissa n. 5 terälehteä. Väri on hieno vihreä/violetti. Kasvi kauttaaltaa ohuen karvan peitossa. Onko esim. jokin lilja. Itselläni ei ole näistä hajuakaan.

http://img479.imageshack.us/img479/2245/rtyu6zy.jpg

http://img479.imageshack.us/img479/1642/qwer6qu.jpg
4
Myös ulkomaisilla foorumeilla pyörineenä ei voi muuta kuin jälleen ihailla tuota Infernon villichilit -osiota. Se lienee tällä hetkellä kattavin aihetta käsittelevä sivu ja on kyllä hatunnoston arvoinen suoritus. Mielestäni se ansaitsisi ehdottomasti tulla käännetyksi kokonaan englanniksi, jolloin sitä voisi linkittää alati kasvavalle, kansainväliselle villichileistä kiinnostuneelle joukolle. Tämä on tietysti resurssikysymys, mutta mielestäni tärkeä asia. Infernossa chilitietämys kun on moniin muihin harrastajaympyröihin verraten huippuluokkaa.

Toinen luonnollinen kehitysehdotus edelliseen viitaten olisi oman keskusteluosion avaaminen villichileille englanninkieliselle puolelle. Riittäisikö porukalla kiinnostusta ja aktiivisuutta asian suhteen. Itse olen tietopuolella varmasti vielä "nettosaajan" roolissa, mutta tiedonnälkä on kova ja täällähän sitä tietoa riittää (vrt. thietavu, fatalii ym.)

Nämä ehdotukset edesauttaisivat Infernon profiloitumista sille kuuluvaan arvoonsa, yhdeksi kattavaksi referenssiksi aihepiiristä.
5
Kävi tässä Manoliton viipaloituja Aji Amarilloja maiskutellessa mielessä, että mitä jos valitsisimme vuoden kaupallisen chiliteon. Inferno ry:tä odotellessa vaikkapa näin foorumin statuksella ja voimin.
Ajatuksena olisi siis huomioida jollain tavalla vuoden kaupallinen chiliteko ja edistää näin chilikulttuurin (lähinnä hyvien chilituotteiden) leviämistä, sekä toisaalta antaa lämminhenkistä tunnustusta tämän arvostusta ansaitsevan teon tekijälle. Samalla myös inferno saisi mukavaa pr:ää.
Juttuhan voisi olla hyvinkin pienimuotoinen ja ei vähimmässäkään määrin ryppyotsaisesti väännetty. Laittakaapa ajatuksia aiheesta ja tästähän voisi tähän ketjuun pollinkin vääntää jos niikseen tulee. Omat ehdotukseni vuoden kaupallisiksi chiliteoiksi voisivat olla esim. Amarillon Habanero Hot Pocket -ruoka-annos, sekä tietysti nämä Manoliton chiliviipaleet.
6
Kodin mausteinen kokkaus / Savustus -topic
heinäkuu 25, 2005, 23:10:07 ip
Kävi mielessä, että voitaisiin hiukan niputella savustuskokemuksia kun niitä yhdeltä sun toiselta tuntuu löytyvän. Joten tänne vain kokemuksia savustuksessa käytetyistä lajikkeista, metodeista, lastuista ym. jatkojalostuksesta. Jukalla ja muilla myös lienee tähän paljon annettavaa.

Itse aloitin savustuskokeiluni satsilla Lemon Droppeja. Savustuspönttönä toimi kattila, jonka pohjalle vuolin leppälastuja. Hedelmät laitoin lastujen päälle foliosta tehtyihin rasioihin. Prosessi kesti muutaman tunnin koska tavoittelin samalla hedelmien kuivattamista. Jälkikäteen täytyy todeta, että vähempikin savustusaika olisi riittänyt ja loput olisi kannattanut kuivattaa kuivurissa. Nyt savun aromi dominoi ehkä liikaa ja peitti Lemon Droppien ominaismakua. Tämä ratkesi jauhamalla savustetut ja sekoittamalla "puhdasta" Lemon Drop jauhetta sekaan. Lopputulos miksauksen jälkeen oli kuitenkin varsin mainio ja savustuskokeilut jatkuvat :)

Seuraavana olisi tarkoitus kokeilla aitoa chipotlea kunhan Jalapenot tuosta kypsyvät. Jos joku on kokeillut tuota Mexicon herkkua valmistaa niin mielellään otetaan kokemuksia vastaan. Joitain ohjeita toki googlettamalla löytää.

Muutama kuva Lemon Droppien savustuksesta:

http://img56.imageshack.us/img56/6647/tuoreet5vs.jpg
http://img56.imageshack.us/img56/8343/kattilassa3ry.jpg
http://img56.imageshack.us/img56/8025/pelivehkeet6ni.jpg
http://img56.imageshack.us/img56/8039/valmiit7ix.jpg
7
Kodin mausteinen kokkaus / Habanero Hot Pocket - TOIMII
kesäkuu 12, 2005, 17:36:13 ip
Tulipa tuossa Turussa nautittua pitkästä aikaa oikeasti tulinen ruoka-annos. Paikka oli Amarillo ja kyseinen eväs siis Habanero Hot Pocket -niminen.

" 27. HABANERO HOT POCKET     
12.50
Tomaattitortillan täytteenä 180 g porsaan ulkofileetä, amerikansalaattia, marinoitua punasipulia ja tomaattia. Lisäksi ranskalaisia, crème fraîchea ja talon tulisinta Habanero Hot -kastiketta."


Soosissa oli selkeä habaneron aromi. Tuota tuhtia ja varsin maukasta ruoka-annosta kun sopivasti vielä Tabascolla säesti niin johan pukkasi hikeä ja alkoi hymy irtoamaan. Soosia sai myös extra-annoksena 80 sentin hintaan. Suosittelen varauksetta kaikille chilipäille! Tulipa taas nälkä  :lol:
8
Laitoin tuossa juuri tuoksulampun palamaan ja poikkesin nettiin tutkimaan eri tuoksujen taustoja. Seuraava teksi herätti näin chilimielenä erityistä mielenkiintoa:

"Setri on puu, jota kaikki tuholaiset karttavat. Sen tuoksu torjuu lentäviä ja ryömiviä eliöitä etenkin sitronellan kanssa tehokkaammin kuin mikään muu tuoksuyhdistelmä."

Pakkohan tuota on kokeilla. Pari tippaa silloin tällöin pumpulituppoon ja kasvin juurelle tuoksumaan. :lol:


lähde: http://www.aduki.fi/setri.htm
9
Viime kevään epäonnistuneista idätyksistä viimeisin pukkaa nyt hedelmää. Kasvi on joko Cumari O Passarinho tai Maraba, vaan kumpi niistä? Korkeutta on vaivaiset 30 cm, johtuen lukuisista kirvojen pakottamasta latvomisista taimivaiheessa. Ulkomuotonsa ja hedelmiensä puolesta kasvi voisi olla kumpi vain. Hedelmät n. 3-4 cm pitkiä 1,5-2 cm halkaisijaltaan. Päädystä tylppiä ja näyttävät kypsyvän keltaoransseiksi. Kukat tyypillisiä pieniä valkoisia violeteillä heteillä.
10
Edistyneempi chilinkasvatus / Lehdet pois kokonaan?
lokakuu 30, 2004, 13:50:02 ip
Lemon Droppini on päässyt jatkuvan sadon tuottamisen ja vaikean kirva-invaasion jälkeen melkoisen huonoon kuntoon. Juuri nyt resurssit ovat muutenkin huonot talvikasvatukseen, joten kysyisinkin kokemuksia lehvästön parturoimisesta kokonaan pois. Joidenkin pienempien kasvien kanssa tuota olen kokeillut ja hyvin on toiminut, mutta tämän kohdalla hiukan epäilyttää. Kasvilla on korkeutta n. 130 senttiä ja leveyttä suunillleen saman saman verran. Kertokaapa omia kokemuksia moisesta operaatiosta. Miten kasvit ovat reagoineet?
11
Ei suoranaisesti kuulu mausteisiin tai kastikkeisiin, mutta mielestäni mainio tuote tuo Lidl:stä saatava juusto. Muihin kaupoista saataviin chilijuustoihin verrattuna tässä on jopa aavistuksen verran potkua, jopa rouhittuja siemeniä löytyy joukosta  :)

Kaikinpuolin maukas savu-chili-sulatejuusto, joka ei kauaa ainakaana meikäläisen jääkaapissa vanhene. Ainoa miinus on hinta. 250g pakkaus kustantaa 1.99 euroa joten lähes 8 euroa on kilohintaa tuolla.
12
Kenelläkään kokemuksia ko. lannoitteesta? Vaikuttaisi mielenkiintoiselta ravinteelta koostumuksensa puolesta. Ei typpeä, vähän fosforia ja 12% kaliumia. Itse arvelen osan kasveistani kärsivän reilun sadon jälkeen juuri kalsiumin puutteesta. Täytyypä kokeilla palautukseen ja talvehdittamiseen tuota. Voisi toimia myös kukitusvaiheessa.

Lainaus Biolanin sivuilta
"Biolan Oy on kehittänyt uudentyyppisen orgaanisen fosfori-kalium -lannoitteen monivuotisten kasvien syyslannoitukseen. Biolan Syksyn PK-lannoite sisältää runsaasti (12 %) luonnonmukaista kaliumia, joka parantaa kasvien talvehtimista. Lannoitteen kehittelyssä on otettu huomioon lannoitefosforin kertyminen kotipuutarhojen pohjamaahan. Fosforimäärä (2 %) on pyritty laskemaan ympäristön ja kasvien kannalta optimaaliseksi. Syksyn PK- lannoite ei lisää kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevän liukoisen typen määrää maassa.

Biolan Syksyn PK-lannoite soveltuu myös istutuslannoitteeksi sekä fosfori- ja kaliumtäydennykseen muiden lannoitteiden lisänä. Syksyn PK-lannoitteen pääraaka-aineet ovat broilerin lannan tuhka ja vinassiuute. Lannoiterakeet voidaan sekoittaa kevyesti pintamultaan esimerkiksi haravalla. Jos on kuivaa, kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista. Tuote on hyväksytty käytettäväksi luonnonmukaisessa puutarhatuotannossa. 25 litran säkillinen riittää syyslannoitukseen noin 300 m2:lle."

Linkki tuoteselosteeseen
http://www.biolan.fi/suomi/puutarhanhoito/lannoitteet/lisatietoja_pklannoite.htm
13
Chilien terveysvaikutuksistahan puhutaan paljon ja itsekin on tullut todistettua ainakin vastustuskyvyn parantumista :) . Eri lähteissä esim. netissä löytyy usein myös mainintoja liiallisen pitkäaikaiskäytön haittavaikutuksista esim. munuaisten ja maksan toimintaan. Lähinnä kiinnostaisi tietää minkälaisella chilien massasyönnillä mainitun tyyppisiä, tai muita haittavaikutuksia voi kenties aiheutua? Onko aihetta käsitelty kuinka kattavasti chili-kirjallisuudessa?

Omalla annostuksellani olen toistaiseksi todennut vain positiivisia vaikutuksia joten annostus lienee sopiva  :D  Ainetta kuluu päivittäin tasaiseen tahtiin lähinnä jauheena ja tuoreena. Eipä meikäläisen ruokavaliosta juuri ruokaa löydy, jota en chilillä maustaisi  :laugh:
14
Minkälaisia kokemuksia muilla chilimielillä on ruukun koon vaikutuksesta baccan kokoon ja hedelmän tuottaamiseen? Oma Aji Coloradoni on nyt mullan pinnasta mitattuna 120 cm korkea (tuettuna) ja leveyttäkin on reilu metri. Kasvi kukkii parhaillaan ja tuottaa hedelmiä minkä ehtii = paljon  :)  Ruukkuna on kasvin kokoon nähden mielestäni vaatimaton halk. 25 cm muoviruukku. Lähinnä mietin, että josko tuon istuttaisi ensimmäisen sadon jälkeen isompaan ruukkuun ???
Kertokaapa minkä kokoisissa ruukussa omat Aji Coloradon tyyppiset isohkot baccanne majailevat?
15
Itselläni on siitepölyallergia ja oireilen yleensä lepästä koivuun, eli suurimman osan keväästä. Tänä keväänä oireet ovat jostain syystä jääneet kuitenkin olemattomaksi. Olenkin tässä pohtinut, että voisiko siirtymisellä antihistamiineista yhä enenevässä määrin capsicum-lääkitykseen olla vaikutusta asiaan :)  Chilihän tunnetusti vahvistaa limakalvoja, jotka siis toimivat allergiassa allergeenien imeytymispaikkana. Penkaisin vähän asiaa ja eteen osui ainakin yksi capsicumeista tehty "allergialääke", Sinus Buster  :)

http://www.prweb.com/releases/2004/4/prwebxml117391.php

http://www.sinusbuster.com/
Itse olen nauttinut chilini toistaiseksi kyllä suun kautta, enkä ajatellut olevani ensimmäinen joka vetäisee habanerospraytä nokkaan  :D , mutta kertokaapa muut, oletteko huomanneet chilillä olevan suotuisia vaikutuksia siitepölyallergioihinne?
16
Lainaus ohjelman kotisivuilta (Ykkösellä torstaina 19:15):

"Kuluttajalla on oikeus tietää mitä suuhunsa laittaa ja onko tuotetta geenimanipuloitu vai ei. Valvontaa tarvitaan myös myrkkyjen pysäyttämiseksi - Viime vuonna kahdeksasta erilaisesta chilipippuria sisältävästä tuotteesta löydettiin syöpää aiheuttavaa punaista Sudan 1-väriainetta. Sudan 1 on väriaine jota käytetään teknokemian tuotteissa, bensiinissä, liuottimissa ja kenkälankissa! Pääsemme seuraamaan sekä GMO, että Sudan tutkimuksia."

Taas yksi hyvä syy lisää kasvattaa ja valmistaa itse chiliherkkunsa  :)
17
Edistyneempi chilinkasvatus / Chili flunssan torjujana
tammikuu 28, 2004, 10:53:33 ap
Jukka jossain aikaisemmassa topicissa "kehui" chilin voimaa flunssan torjujana ja pakkohan tuohon on uskoa. Tänä talvena yksi jos toinenkin (=kaikki) on lähipiiristä taipunut ties mille viiruksille. Meikäläinen kohtuullisen estolääkityksen voimalla ei sen sijaan ole kärsinyt minkäänlaisista flunssan oireista  :) Kait tuolla ainakin joku limakalvojen vastustuskykyä vahvistava vaikutus on. Mitenkäs muilla? Onko homma toiminut vai pitääkö annostusta kenties nostaa  :laugh:
18
Otsikon mukainen aihe on kiinnostanut koko lyhyen chilihistoriani ajan, mutta kokeilut ovat suppean lajivalikoimani johdosta jäänyt olemattomiin. Eli lähinnä kiinnostaisi kuulla muiden chilipäiden kokemuksia chilien ja viinien sekakäytöstä  :) Niin chileistä kuin viineistäkin löytyy valtava määrä erilaisia makuja, tuoksuja, aromeja ja muita ominaisuuksia, joten loistavia yhdistelmiäkin löytyy varmasti lukuisia. Tännehän voisi kerätä kokemuksia erilaisista chili-viini-yhdistelmistä.
19
Päätin tuossa jokin aika sitten vaihtaa parille kasville hieman isommat ruukut. Sen enempää ihmettelemättä otin säilöstä multasäkin ja lisäsin ruukkuihin mullat. Hetken päästä ihaillessani kasveja mullanvaihdon jälkeen havaitsin mullan pinnalla liikettä. Multahan suorastaan kuhisi punkkeja. Kun puhdasta multaakaan ei ollut siinä vaiheessa saatavilla, päätin suorittaa radikaalin liikkeen. Kasvit ruukkuineen ämpäreihin ja ämpärit täyteen mäntysuopa/vesiliuosta. Pidin kasveja kolmisen tuntia upotuksissa ja otin ne pois. Heti operaation jälkeen oli hiljaista. Jonkin ajan kuluttua havaitsin pari punkkia toisessa ruukuista. Nypittyäni ne pois, en ole sittemmin tavannut enää ainuttakaan punkkia, mutta kasvit voivat paremmin kuin koskaan  :)

Tulipahan opittua, että muuten niin ihanteellinen kasvualusta voi muuttua parissa kuukaudessa todelliseksi kirppusirkukseksi ja että joskus kunnon kylpy ei ole pahitteeksi chileillekään  :laugh:
20
Mitenkäs tuo hedelmien kypsyttäminen kasvista irroitettuna onnistuu ja hoituu? Itselläni yksi kasveista on tilanteessa, jossa pari aikaista hedelmää on jäänyt nyppimättä. Hedelmät ovat kasvaneet voimakkaasti kokoa ja kasvi keskittyy nyt kypsyttelemään niitä unohtaen muiden hedelmänalkujen kasvun kokonaan. Tällä hetkellä ylöspäin kasvavat hedelmät ovat kirkkaan keltaisia (aluksi hailakan vihreitä) n. 2,5 cm paksuja ja n. 8 cm pitkiä tylppäkärkisiä, muotonsa puolesta Puriraa muistuttavia.

Paremman sadon toivossa siis asiaa mietiskelen. Toisaalta yhdenkin hedelmän kypsyminen "sukukypsäksi" tältä Kenian tulijaiselta olisi tärkeää. Voisi sitten kokeilla yhden kasvukauden kokeneempana chilin kasvattajana uudestaan.