Joulupukki myöhässä? Syynä saattaa olla Herpiilin kylmäsavuporopiirakka. (v.2.0)

Aloittaja Herpiili, joulukuu 21, 2008, 18:02:47 ip

« edellinen - seuraava »

Herpiili

joulukuu 21, 2008, 18:02:47 ip Viimeisin muokkaus: elokuu 15, 2009, 13:16:30 ip käyttäjältä Herpiili
Joulun kunniaksi laitetaanpa tämäkin resepti esille, tätäkin on jo muutama henkilö päässyt maistelemaan ja todettu varsin toimivaksi ;)



Herpiilin kylmäsavuporopiirakka

Taikina
4 dl karkeita vehnäjauhoja
2 dl raastettua kypsytettyä juustoa (esim. musta ritari) edit: kokeiluissa parhaiten toiminut Morbier-tuhkajuusto
125 g voita
4-5 rkl kylmää vettä

Täyte
150 g kylmäsavustettua poro.a (esim. lapin lihan rouhe) (edit: määrän voi tuplata, näin saa lihaisampaa piirakkaa - tosin suolaisuus nostaa päätään)
150 g kypsytettyä juustoa  (edit: kokeiluissa ovat parhaiten toimineet savustetut juustot)
50 g sinihomejuustoa (Saint Agur)
provencen yrttejä
tuoreita rocotoja 4kpl (tai muutkin tuoreet chilit käyvät, rocoto kuitenkin oman makuaistini mukaan toimivin)
2-4 rkl rocoto chipotlea (savustettua chiliä) tai muuta savustettua chiliä
ruukullinen ruohosipulia
2 punasipulia
2 dl chipotlesalsaa (esim. pirkan käy mainiosti)
purkki smetanaa
tuoreita tomaatteja
2 kananmunaa
rouhittua mustapippuria reippaalla kädellä, tellicherryä jos löytyy kaapista
Pinnalle
tuoretta basilikaa ja timjamia

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Tarvitset piirakkavuoan, jonka halkaisija on 28cm. Sekoita karkeat vehnäjauhot juustoraasteeseen jonka jälkeen lisää joukkoon sula voi. Työstä raemaiseksi massaksi, lisää muutama ruokalusikallinen kylmää vettä ja valmista taikinasta pallo. Vuoraa vuoka taikinalla tasaisesti, pistele pohjaan haarukalla reikiä. Paina reunoja vasten liuska alumiinifoliota jottei taikina valu pohjaa kohden.

Kypsennä pohjaa uunissa kunnes pohja on paistunut hieman ruskeahkoksi, 15-30min riippuen päivästä.

Valmistele tällä aikaa täytteet, kaikki vain sekaisin ja sisältö kipataan esikypsennetyn pohjan päälle. Paista 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia kunnes piirakka on hyytynyt ja saanut väriä. Viimeistele ennen tarjoilua tuoreilla yrteillä.

Anna piirakan levätä jonkin aikaa ennen syömistä.

Täytteitä voi vaihdella mieltymysten mukaan ja eri juustoja käyttämällä saa hyvinkin mielenkiintoisia variaatioita, esimerkiksi pippurigouda ja gruyere toimivat aivan loistavasti. Ainesosat sisältävät sen verran suolaa että sitä ei ainakaan kannata lisätä joukkoon!

Miksaa

Mahtava respa!

Herpin tuntien, ei voi epäonnistua!  ;)

Niksipirkka: Ton pohjan esipaistamiseen helpottaa 28cm kertakäyttövuoka, jonka laittaa taikinan päälle. pysyy reunat kasassa ja sitä voi käyttää monta kertaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

Riiviö

Mulla on samantapainen taikina johon laitetaan osa kauraryyniä ja siitä tulee tosi hyvää kun ryynit paistuu jotenkin pähkinäisen makuisiksi. Muuten täytyy kokeilla tuota täytettä kun vaikuttaa hyvältä, uudenvuoden lähestyessä piirasreseptit on paikallaan... ::)
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Kärsä Babar

Kyseistä piirakkaa maistaneena täytyy todeta, etten ole ikinä parempaa piirakkaa syönyt  :P
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Aji Inferno

Niin tuota... Ei foorumisoftassa sinänsä mitään vikaa. Kysymys on eräänlaisesta ainutlaatuisesta ominaisuudesta. Useimmilla foorumeilla kun suodatetaan ja korvataan ns. törkeydet pois, täällä tapahtuu aina silloin tällöin juuri päinvastoin. Näin kosminen tasapaino säilyy ja muut foorumit voivat keskittyä poliittiseen korrektiuteen täysillä!

Kakq

Tätä tuli nyt uudenvuodenaattona tehtyä ja se monesti pätevä seikka, että kaloreiden määrä korreloi ruoan maun kanssa, piti tässäkin paikkansa. Saikutin hyvää!

keto

Sama täällä, uudenvuodenaattona kokeilin reseptiä ja toimi kuin junan vessa, myös vieraiden mielestä. Nam!  ;D
CAVOK

keto

EDIT: foorumisoftan "ominaisuus" näemmä iski tuossa yllä jälleen  ;)
CAVOK

Herpiili


Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: keto - tammikuu 02, 2009, 09:35:53 ap
EDIT: foorumisoftan "ominaisuus" näemmä iski tuossa yllä jälleen  ;)


Sellaista on elämä - vähän kuin Naga Morich-chilin maistamista... Koskaan ei tiedä mitä oikeastaan tapahtuu, mutta aina varmasti jotain merkillistä! :)  8)

arse

tammikuu 25, 2009, 20:41:00 ip #10 Viimeisin muokkaus: tammikuu 25, 2009, 20:47:39 ip käyttäjältä arse
Tulipahan testattua ja tuli paras piirakka mitä olen ikinä leiponut. Tosin myös arvokkaimmat raaka-aineet ja korkein energiatiheys tähänastisista.
Naikkoseni kun on keliaakikko niin gluteeniton taikina on pakko tehdä, se puoli ei ole ihan vielä hallussa :(.

Ensimmäisellä kerralla tein hiivataikinan ja pohjasta tuli keksimäinen ja pahanmakuinen. Tällä kertaa tein suoraan sunnuntain ohjeen mukaisen voitaikinan: 3dl jauhoja, 100g voita, 1,5dl juustoraastetta, 1,5dl vettä. Tästä tuli paremman makuinen, mutta muhjuinen. Ohjeet gluteenittoman hyvän pohjan tekemisestä ovat siis tarpeen ja vinkkejä arvostettaisiin!

EDIT: Käytin siis gluteenittomia vehnäjauhoja, kaikki tattarit, riisit sun muut kummalta kuulostavat vaihtoehtojauhot ovat vielä kokonaan koittamatta.
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.