huhtikuu 19, 2024, 05:45:12 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - kasvattaja

1
Myydään otsikon mukaisia siemeniä
Siemenet ovat kesältä 2018. 
5e/10kpl.
Siemenet kerätty kypsistä hedelmistä. Siementen itävyyttä ei ole testattu.
Toimitus ja maksu tuplakirjekuorella.

Osoitteiden vaihto sähköpostin kautta, koska foorumilla ei ole käytössä suojattua https:/ -yhteyttä!
Nämä ovat lajikepuhtaita siemeniä, muita lajikkeita ei ollut kasvamassa  :)
2
Kodin mausteinen kokkaus / Pube-soossia kuvineen
elokuu 26, 2016, 20:48:51 ip
Tarveainekset.

3 kg Turbo Pubeja
2 kg tomaatteja
1 kg paprikaa
2 suurta sipulia
n. 5 valkosipulin kynttä
2 mangoa
n. 40 Aitokissanmintun lehteä
2 limeä, joiden kuori raastetaan ja mehut puristetaan kattilaan

Mausteita.

3,5 dl valkoviinietikkaa
2 dl appelsiinitäysmehu
1 dl siirappia
1,5 dl hunajaa
1,5 dl kookossokeri
1,25 dl savupaprikajauhetta
n. hyppysellinen kuivatun inkiväärin suikaleita
5 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl merisuolaa
1 rkl pippurisekoitusta
1 rkl sitruunatiivistettä
0,75 rkl mustapippurirouhetta

Ylläolevaan ainesmäärään tarvitaan 10 litran vetoinen kattila.

Muita työvälineitä.
Sauvasekoitin ja lasipurkukoita säilytykseen.
Säilyvyyden takaamiseksi, sterilointia varten painekattila.

Vaihtoehtoisesti voit syödä noin 8 litraa Pube-soossia niin nopeasti, ettei pidempiaikaista säilytystä tarvita  :D

Sitten valmistukseen.

Pilko ainekset kattilaan.
Makuasia haluaako poistaa siemenet chileistä tai paprikoista. Itse perkasin paprikat.

Soseuta heti kattilan sisältöä.
Soseuttaminen nopeuttaa ainesten pehmenemistä, ilman soseuttamista pelkästään alimmat ainekset lilluvat nesteessä.
Anna herkun kiehua hiljalleen, noin 4,5 h sopivin väliajoin sekoittaen. Pienempi satsi valmistuisi huomattavasti nopeammin...
Soseuta lopulliseen palakokoon.

Lisää valmistamisen loppupuolella mausteet ja valkoviinietikka. Tarkista onko maku bueno?
Jos on, ota yön yli vedessä likoamassa olleet lasipurkit ja kannet kuivumaan pyyhkeen päälle.

Kauho soossia lasipurkkeihin. Huom! Älä täytä purkkeja ääriään myöten täyteen!
Laita kannet kiinni ja asettele purkit painekattilaan.
Lisää painekattilaan vettä melkein puolet tilavuudesta.
Venkslaa painekattilan kansi kiinni ja laita kattila levylle lämpiämään täydelle teholle.
Kun venttiili päästää ensimmäisen kerran höyryä, laske levyn tehoa 1/3 osaa pienemmäksi ja aloita ajanotto.

Lopullinen sterilointiaika riippuu kattilan luomasta paineesta, sekä lasipurkin sisällön lämpötilasta. Onko soossi jäähtynyt vai kuumaa/lämmintä  painekattilaan laitettaessa :thumbup: :thumbdown:

Siirrä painekattila sivuun jäähtymään.
Kun painekattilan kannen voi avata, huomaat että sisältö on hieman kerrostunut ja peltikansi on vielä kupera.
Nosta patakintaan avulla kuumat purkit pyyhkeelle jäähtymään.
Jäähtyessään peltikansi vetäytyy koveraksi. Tämä kertoo sen, että kansi on ilmatiivis ja purkin sisältö säilyy pitkään.
(En tiedä kuinka pitkään, 1,-2,- vai 3 vuotta? )
Tulee joka tapauksessa syötyä, ennenkuin vanhenee :)

Kuivaa ja pakkaa lasipurkki per muovipussi. Solmi hyvin, merkkaa tunnistettavasti.
Vie kellariin säilytykseen :)










     
   
   
3
Yksi purkki Valio Profeel Vanilija. *ersettä levittävä sokeripommi.
Rahkan päälle neljä ruokalusikallista mansikkasosetta.
Noin silmämääräisesti  1-1½ ruokalusikallista kauralesettä.
Puolikas teelusikallinen jauhettua Aji cristalia leseiden päälle.

Sotke painamalla chiliruohe ensiksi päältä pohjaan päin. Toista liikettä omaan silmään sopiva määrä ja nauti  :chili:
4
Kokeilin vaihtaa hydron ja calcinit otsikon tuotteisiin. En taida enää palata vanhaan, vaikka hinnalla ei tässä sarjassa pärjätä Yaran tuotteille.
Trinidad Moruga Scorpion puskee uutta lehteä ihan eri tahtiin kuin ennen. Annostusta pitää rukata ylöspäin. Tällä hetkellä kymmentä litraa kohti menee M 15 B 25 G 28. EC asettuu noin 1,6 (en ole kaliproinut mittaria miesmuistiin, Lukua voi pitää suuntaa antava) EC saisi nostaa 2,6 varmaan ilman negatiivista vaikutusta kasvuun. Päinvastoin
Minkälainen kokemus muilla on näistä sarjan ravinteista?
Hinnalla ei ole niin suuri rooli, kun ei ole mitään 8 m2 kasvaria täynnä vesiviljely kasvualustoja  ;)
5
Kodin mausteinen kokkaus / Herkullista papupataa
maaliskuu 26, 2016, 12:51:24 ip
Tämä ohje on Chilfest Finland Chilireseptit.  -lehtisestä. Lehtinen kannattaa hankkia, koska yksikään resepti ei ole pettänyt  ;)
Valmistin eilen papupataa. Tulen tekemään tätä useamminkin

Ruuan maku on taivaallinen.  :thumbup: Haku ei antanut tuloksia, joten tässä tulee "Papupataa" -ohje;

- 2 isosopulia
- kokonainen valkosipuli
- paketti pekonia
- 3-6 braatwurstia
- kämmenen mittainen pätkä chorizoa (En laittanut).
- 1 tölkki kikherneitä
- 1 tölkki ruskeat pavut suolaliemessä
- 2 tölkkiä kidneypavut chilikastikkeessa
- 1 tölkki Heinz chili beans
- 1 tölkki tomaattipyrettä
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- n. desi/puolitoista punkkua
- 1/puolitoista rkl siirappia
MAUSTEET
mustapippuria,
suolaa
3 tl curryä
2 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl tulista paprikajauhetta
2 tl punaista tandoorijauhetta (en laittanut).
tarpeeksi chiliä ja tabascoa (laiton itse vain 1 kukkura tl jauhettua Aji Cristalia). [Eukko pystyi syömään, hänellä ei ole toleranssia]

_VALMISTUS_
-kokonaisaika n. 90min [Uunissa 100 astetta, 60 min]. sis. (köykin siivouksen) Aktiivista valmistamista siis noin 30 min-

Kuutioi sipulit ja pekoni. Nosta kikherneet ja suolaliemessä olevat pavut siivilikköön ja huuhtele ne vedellä ja jätä valumaan.
Paista pannulla pekonit.
Tämän jälkeen kaada pekonit rasvoineen 3 litran kattilaan.
Lisää kattilaan tilkka öljyä ja sipulit. Anna sipulin pehmetä kattilassa. Pieni tällöin makkarat noin 0,5-1 cm mittaisiksi pätkiksi.
Lisää makkarat kattilaan.
Hämmentele kattilan sisältöä tovi ja lisää sitten tomaattimurska, tomaattipyree ja kuivamausteet.
Hämmentele sisältöä hetki, jonka jälkeen lisää punaviini ja siirappi.
Anna kiehehtaa samalla sekoittaen.
Lisää valutetut kikherneet ja pavut kattilaan sekoita.
Lisää kattilaan loput pavut sekoita.

Peitä herkkuruoka kattilan kannella ja laita pata n. 100 asteiseen uuniin n. tunniksi.

Vola! Näin valmistui melkein 3 litraa herkullista papupataa. 
6
Äänestykset / Paljasta chili mieltymyksesi ;)
tammikuu 19, 2016, 15:53:48 ip
Koulussa erääseen tehtävään kuului kyselylomakkeen laadinta.
Käykäähän vastaamassa :)
"Kysely chilin kasvattajille"

https://docs.google.com/forms/d/1wrs6iNRLc4IXgvxcBYgsrSL5Xkej_EmReRC9T8PXohQ/viewform?usp=send_form
7
Tästä lajikkeesta haku ei antanut vielä tulosta, joten aihe tällekkin.

Heinän puutarhalta saa tilattua Carolina Reaper :ä. (JOS meni mainostamisen puolelle niin moderaattori varmaankin muokkaa tekstin)

Tulisuudesta sai varoitusen jo, kun avasi toimituspakkauksen. Tuoksu on erittäin "kapsiininen".
En tietenkään kokonaista chiliä maistellut vain puolikkaan pikkurillin kynnen kokoisen siivun.
Maku on hyvin mmh. nopesti ohi menevä, mutta maukas. Pienessä palassa sopivasti poltetta   :D
Hedelmäliha ei ole paksuseinämäistä. Luokkaa noin 1-1,5mm, joten kiloon näitä tuli kappalemääräisesti paljon.

Kuivatuksen aikaan voimakas chilintuoksu tarttui keittiöön. Tuoksu ei hälvennyt muutamaan päivään vaikka chilit morttelin kautta jauheeksi muuttuivatkin.
Vertailussa jauhetun Nagan ja Carolinan ero tulisuudessa on päivän selvä. Nagalla on paljon vaikeampaa maustaa ruuasta ruuan makua pois.
Ensimmäisellä kokkauskerralla puoliso lisäsi ruokaan carolinan jauhamisesta ylijääneitä siemeniä maustemyllystä. Siemeniin oli tarttunut hienojakoista Carolinan pölyä.
Lopputulos; Sain yksinään syödä  kyseiset ruuat tulisuuden takia.

Yhteenveto jauhetusta Carolina Reaper: tä;
-Erittäin riittoisaa
-Chilin luontaista makua ei luonnollisestikkaan ole juuri jäljellä
-Alkuun kokeneen Nagan syöjänkin oli helppo annostella ruokaan liikaa tulisuutta
-Voi käyttää miedompien jauhettujen chililajikkeiden tulisuuden parentamiseen> ns. jatkamiseen   


             
8
Exotic garden -siemenluettelossa on myös mammuttipetäjän siemeniä. Varmasti jotkut lukijakunnasta laittaa tilausta ko. firmaan, joten päätin tehdä puulle oman aiheen kiinnostuksen heräämistä toivoen.

Mammuttipetäjän siemenet itävät todella huonosti, joten kannattaa ostaa reilusti suurempi määrä siemeniä, kuin mitä haluat taimia. Olen idättänyt n. 110~130 siementä, joista pinnalle asti on päässyt 4 tainta.

Puu Kasvaa luonnonmukaisena ainoastaan pienissä toisista erillään olevissa metsiköissä, Sierra Nevadan vuoristossa Kalifornian osavaltiossa, mutta pärjää myös Suomessakin mikäli taimen peittää Elokuusta lähtien. Ilman peittämistä puu ei talveudu, vaan on kasvuvaiheessa pakkasten alkaessa. Aivan nuorena taimi kannattaa siirtää talveksi, jos mahdollista vaikka ulko-eteiseen/terassille suojaan kovimmilta pakkasilta.

Luontaisen kasvualueen vuotuinen sademäärä vaihtelee 450 - 1500 mm:iin ja lämpötila -16 + 37c:een.
Menestyy parhaiten maaperän ollessa hiekka-savipitoinen ja pH:n ollessa n. 6.5, eli kohtuu hyvin vettä läpäisevässä maa-aineksessa.

Puusta tekee mielenkiintoisen sen koko ja ikä:
-Mammuttipetäjät ovat vanhimpia elollisia maailmassa
-Vanhin elänyt puu on saavuttanut 3 500 - 4 000 vuoden iän
-Mammuttipetäjät kasvavat suurimmiksi puiksi tilavuuden mukaan. General Sherman 1 487 kuutiota
-Kasvavat keskimäärin 75 - 90 metrin pituiseksi rinnankorkeusläpimitan vaihdellen 6-8 metrin välillä
-Suurin mitattu läpimitta on ollut 12,5 metriä!  :D

Jos haluaa perinteisten pihapuiden vierelle jotakin sukupolvesta toiseen kasvavaa niin....  ;)

Yleistä puusta:

Mammuttipetäjä on harvinaisen kestävä erilaisia ilmastollisia vaaroja sekä hyönteis- ja sienituhoja vastaan.
Kuori on huokoista ja uurteista, mutta erittäin paksu. Vanhojen puiden kuoren paksuus voi olla 30 - 50 cm paksuista. Lämpöä eristävän kuoren avulla puu selviytyy kesän kuumuudesta ja talven kylmyydestä.
Pahin puuta uhkaava vaara on kulo. Vaikka kulot eivät ole mammuttipetäjän levinneisyysalueella yleisiä, harvoinkin muodostuvat kulot voivat olla kohtalokkaita. Kulopaloja ollessa vaikkapa kerran vuosisadassa, kertyy niitä yhden puun osalle 20 - 30.
Mammuttipetäjän kävyt säilyvät vihreänä ja pysyvät kiinni oksissa useita vuosia siementen kypsymisen jälkeen. Suurin osa siemenistä varisee vasta sitten, kun käpy kuolee tai irtoaa puusta tai irrotetaan puusta.
Alkaa tuottaa siemeniä noin 10 vuotiaasta alkaen. Parhaan siementämisiän ilmoitetaan alkavan n. 200 ikävuodesta.
Suurin osa luonnollisesti esiintyvistä mammuttipetäjistä on rauhoitettuja.
Puuta kasvatetaan koristekäyttöön puutarhoissa ja puistopuuna sekä joulukuuseksi.
Tietysti myös bonsai-puuna nopean ja tyvekkään kasvun takia



Benmore Botanic garden Scotland
planted in 1863. These trees are all over 50 m tall.  Ikää 151 vuotta

Lähteet
http://www.monumentaltrees.com/en/trees/giantsequoia/giantsequoia/
http://giantsequoia.tripod.com/parts.html
http://www.npexp.com/giant-sequoia-national-monument/
http://www.na.fs.fed.us/pubs/silvics_manual/Volume_1/sequoiadendron/giganteum.htm
http://www.parks.ca.gov/?page_id=1151

PS.
Halvemmallakin saa siemeniä.
http://stores.ebay.com/sequoiapark?_trksid=p2047675.l2568




 



9
Nyt on motivaatiota kertynyt sen verran, että jaksan kirjoittaa ja näyttää mitä olen rakennellut. Minulla oli kasveja pornonpunaisen ledin alla. Väriin kyllästyminen edesauttoi ideasta tekoihin johtavan projektin syntyyn. Ajattelin yhdistää keraamisen monimetallin led valoon tasapainottamaan specrtriä silmälle mieluisammaksi.

Kuvassa 40w edestä Creen Led valotehoa 60asteen linsseillä kasattuna jäähdytyssiiliin.

Kuvassa Koneistoa. Mean Well LPC-35-700 ajuri, sekä 70w cmh Philipsin electroninen koneisto. Vanerissa olevat reijät on ilmanvaihtoa varten. Poistamaan ajurin ja ballastin lämpö. Ledien valoteho tippuu lämpötilan noustessa.

kuvassa cmh heijastin ja lampunkanta paikoillaan.

kuvassa  Lampun ulkonäkö parani huomattavasti, kun laidat oli kiinni.

Kuvass  lampun takaosassa on 12v muunnin Noctuan 14cm tuuletinta varten. Tuulettimen ja muuntajan väliin laitoin resistorin, joka tiputtaa jännitteen 7v. Näin tuulettimesta ei lähde häiritsevän kovaa ääntä. Nurkkiin lisätyt kiinnitysnarut lampun ripustusta varten.

Tuuletin pölysuojan kanssa Kannessa ja kansi paikoillaan lampussa.

  Lamppu käytössä. Polttimona on philipsin 70w/942 Elite, jonka värisävy on viileän valkea. Lamppu kuluttaa sähköä 120w/tunti. Satakertaisesti miellyttävämpi silmälle, kuin pelkkä porno led. Mikä parasta kelpaa myös paremmin hallitukselle  :D
Linkin takaa löytyy lisää tietoa polttimosta http://www.ecat.lighting.philips.fi/l/lamput-ammattivalaistus/kompaktit-kaasupurkauslamput-chid/mastercolour-cdm-t-elite/928193705131_eu/

Nyt itse kasveihin. Iso kiitos Larskille siemenistä  :) Ensimmäinen idätys yritys kuivui kokoon, kun lähdin reissuun. Valtuutetut kasvien ''hoitajat'' teloittivat pikkutaimet hukuttamalla ne. Uusi yritys Goat's Weed in siemenillä onnistui. Taimet saivat Kodin kivillasta N.F.T järjestelmästä  Vesipumppu on tilauksessa, jonka laitan kierrättämään vettä resossa. Tai teen suodattimen jossa vesipumppu kierrättää vedet laavakivien läpi... 

Kokonaisuus

Vesiviljelyyn ois pitänyt siirtyä aikaisemmin. Mukavan huotovapaata.  Altakasteluruukkuihin pitää lisätä ravinnelientä 2 pv välein. Resoon laitoin 20L vettä 2 viikkoa sitten. Tänä aikana olen  tarkistanut kerran ph ja ec. Kunnossa oli PH 6.45 EC 1.12     


 
10
Hei.  :)

Olen siirtymässä vesiviljelyn syövereihin. Teen nft pöydän ja kehikon, johon tulee seinät. Näin saan reson piiloon naisväen tuomitsevilta katseilta. Idean toteutuksesta löytyy kuvamateriaalia ympäri foorumia. Sieltä minäkin idean kopioin   ::)

Valona toimii 70w cmh Philips Elite 942, sekä Cree valmistajalta 20 punapainotteista lediä alumiinisiilissä ja vplux 21W spotti.
Kuinka monta kasvia kannattaisi laittaa pöydälle kasvamaan?

Olen myös miettinyt ebb and flood rakennelmaa hiljaisuuden takia. Tässä toinen kysymys: kuluttaako ebbi ja nft saman verran vettä, vai onko huomattavaa eroa ollenkaan? (kuvitteellisessa tilanteessa yhtä monta kasvia).
Tämä tuli mieleen, koska ebbiin pumpataan vettä vain 4kertaa päivässä, mutta nft vesi virtaa jatkuvasti juuristossa..

11
Chililajikkeiden arvostelut / Canario (C. pubescens)
lokakuu 07, 2013, 20:50:26 ip
Laitoin Helmikuussa itämään Canarion siemeniä, joista loppujen loppuksi nousi 5 tainta, kukin omaansa litran maitopurkkiin. Valikoin itselle 2 Canario kasvamaan othex altakasteluruukkuihin, loput kolme tainta lahjoitin eteenpäin. Kasvit olivat kesän lämpimät kuukaudet ulkosalla eteläseinustalla. Kasvutavaltaan todella rynsyilevä Canarion kanssa, on hyvä käyttää tukikeppejä, tai vaihtoehtoisesti verkkoa. Laitoin Canariot puutarhatuoleihin, jottei niitä tarvitsisi sitoa. Kasvien oksia tarvis vaan nostella selkänojan ta käsitukien yli, etteivät ne venyneet ihan maahan asti.

Itse kukinta vaihteeseen. Canariot vaativat todella pitkän ajan podien kypsyttelyyn. Vertailuna Piri piri, joka teki jo yhden sadon valmiiksi. Siinä missä Conariossa alkoi vasta näkymään pienenpieniä hedelmien alkuja. Koska Conariot eivät  ottaneet kypsyäkseen lämpimien kelien aikaan, otin kasvit sisälle nauttimaan 140w ledvalo watista.  Ensimmäiset ylikypsät hedelmät sain puskista vasta 3 viikkoa sitten. Yhteensä 2 Canario puskasta tuli paksulihaisia hedelmiä 71kpl  :D (osa on vielä kypsymässä)

Sitten hedelmän makuun..
Canarion hedelmät on paksulihaisia. hedelmät eivät ole järin tulisia, tästä syystä ruokaa tehdessä sekaan voi laittaa huoletta 1 hedelmän. Ilman että ruokaan tulee liikaa poltetta, niin että täysin ilman kapsiini toleranssiakin sitä pystyy syömään.  ;)
Hedelmät ovat erittäin hyvän makuisia, paksulihaisuuden takia, podia makuisteltaessa tulee mieleen paprika.
Suosittelen Canario kaikille, chilipäille, jotka jaksavat odottaa herkullisien podien kypsymistä tuskastuttavan pitkän ajan. Mutta hyvää kannatti odottaa.  :)

Podin maku  +++++.
tulisuus- mieto.
Hedelmien kypsymis hitaus ainut -
Puskan koko - tilaavievä, varauksella