Eikös noita voi pakastaa ihan normaalisti ja makukin säilyisi?
Juu voi, sulatettaessa saattaa rakenne vähän kärsiä.
Mä olen ikävä kyllä todennut että kaksinkertaisista minigripeistä ja tiiviistä rasioista huolimatta "pakkasen maku" tarttuu chileihin tosi herkästi.
Eivät ne nyt pilalle mene, mutta maku kärsii.
Vakuumipakkaaja on oiva apuvaline pakastamiseen. Se estaa chilien kuivumisen pakastimessa ja on riittavan tiivista estaakseen hajujen ja makujen siirtymista.
Kannattaako pakastuksessa poistaa siemenet, vai voiko marjat laikkaa kokonaisina pakkaseen ? Tietty asianmukaisesti pussitettuna.
Katevinta on pakastaa sellaisessa muodossa kuin niita kayttaa. Eli jos kaytata chilit kokonaisina ruuanlaitossa, pakasta ne sellaisina. Jos taas poistat normaalisti siemenet, pakasta ne ilman siemenia.
Jotkut pakastavat chilit pienen vesimaaran kanssa silppurissa tai tehosekoittimessa jauhettuna. Silppu tai mosso annostellaan jaapalamuottiin ja jaadytetaan paloiksi. Palat voi pakastamisen jalkeen pakata muovipussiin.
Lainaus käyttäjältä: "svalli"Katevinta on pakastaa sellaisessa muodossa kuin niita kayttaa. Eli jos kaytata chilit kokonaisina ruuanlaitossa, pakasta ne sellaisina. Jos taas poistat normaalisti siemenet, pakasta ne ilman siemenia.
Jotkut pakastavat chilit pienen vesimaaran kanssa silppurissa tai tehosekoittimessa jauhettuna. Silppu tai mosso annostellaan jaapalamuottiin ja jaadytetaan paloiksi. Palat voi pakastamisen jalkeen pakata muovipussiin.
jeps, kiitoksia vastauksesta.
Täytyy testailla. Osa sadosta menee jokatap. kuivatukseen, mutta ajatus oli että osan pakastaa. Täytyy testailla muutamaa eri tapaa, jos sitten löytyis se itselle sopiva malli.
Jos leikkelen chilit ja laitan minigrippeihin pakkaseen, voiko ne myöhemmin sitten jauhaa jauheeksi? Kärsiikö maku ja muut ominaisuudet pahastikin?
Lainaus käyttäjältä: Aji Ungreat - heinäkuu 03, 2008, 18:32:25 ip
Jos leikkelen chilit ja laitan minigrippeihin pakkaseen, voiko ne myöhemmin sitten jauhaa jauheeksi? Kärsiikö maku ja muut ominaisuudet pahastikin?
Kyllä niitä varmaan voi, mutta muiden vihannesten/kasvisten kohdalla olen kyllä ainakin huomannut että pakastaminen muuttaa niiden ominaisuuksia niin paljon kuitenkin ettei niitä varmaan enään ole mielekästä yrittää lähteä kuivattamaan. Tietenkin joku ohut chilikin pitää muotonsa ja ominaisuutensa paremmin ja on siten helpompi kuivattaa.
Itse kyllä kuivatan suoraan ne jotka aion. Pakasteessa olevat chilit tuleekin sitten käytettyä suoraan ruuanlaittoon, ja yleensä vielä niin että ne kypsennetään ennen lautaselle joutumista.
Lainaus käyttäjältä: Jägermeister - joulukuu 30, 2008, 11:46:52 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Ungreat - heinäkuu 03, 2008, 18:32:25 ip
Jos leikkelen chilit ja laitan minigrippeihin pakkaseen, voiko ne myöhemmin sitten jauhaa jauheeksi? Kärsiikö maku ja muut ominaisuudet pahastikin?
Kyllä niitä varmaan voi, mutta muiden vihannesten/kasvisten kohdalla olen kyllä ainakin huomannut että pakastaminen muuttaa niiden ominaisuuksia niin paljon kuitenkin ettei niitä varmaan enään ole mielekästä yrittää lähteä kuivattamaan. Tietenkin joku ohut chilikin pitää muotonsa ja ominaisuutensa paremmin ja on siten helpompi kuivattaa.
Itse kyllä kuivatan suoraan ne jotka aion. Pakasteessa olevat chilit tuleekin sitten käytettyä suoraan ruuanlaittoon, ja yleensä vielä niin että ne kypsennetään ennen lautaselle joutumista.
Pakastettuja Habaneroja olen savustanut normaalissa sähkösavustimessa. Niistä tuli savustamisen jälkeen melko ällöttäviä limaklimppejä, mutta kuivatuksen jälkeen taipuivat jauhettavaksi oikein hyvin. Maistuvatkin hyvältä. ;) Rocotoa en uskaltaisi lähteä pakastimesta kuivattamaan - ainakaan ilman kunnollista kuivuria - paksun lihansa takia. Kuivamisaika voisi olla liian pitkä ja johtaa homehtumiseen.
"Rookie" esittää tyhmiä kysymyksiä... Miten hyvin ne chilit säilyvät pakkasessa?
Itse olen vain yrittänyt säilöä Nagaa pieneksi pilkottuna, lasipurkissa pakkasessa... Ja purkki minigrippiin varoitustekstien kera!
Itse asiassa todella kätevä tapa käsitellä kyseistä tavaraa, jäisenä vaan soppaan... mutta kun ei ole laajempaa kokemusta asiasta, niin säilyvyydestä ei ole tietoa.
Miten tämä pakastus toimii miedommille lajikkeille?
Lainaus käyttäjältä: davve - heinäkuu 30, 2009, 00:29:30 ap
"Rookie" esittää tyhmiä kysymyksiä... Miten hyvin ne chilit säilyvät pakkasessa?
Miten tämä pakastus toimii miedommille lajikkeille?
Tarkoitatko miten kauan ne säilyvät? Kyllähän jäisenä mikä vaan säilyy vaikka kuinka kauan.
Samalla tavalla toimii miedoille, kuin tulisillekin. Mahdollisista haitoista nyt tuli jo tässä threadissa aika hyvä selitys.
Moi. Tosta vakuumipakkauksesta tuli mieleen, et oon joskus säilönyt kahvipapuja seuraavasti: Alkosta (tai miksei muualtakin) Vacuvin-setti missä on pumppu ja pari sellasta kumikorkkia, tais olla jotain 8e pari vuotta sitten. Sitten tyhjiin lasi- (eli kalja-) pulloihin papuja, korkki kiinni ja ilmat pois. Tuntuisi tuoreet pavut säilyvän huoneenlämmössäkin täysin muuttumattomina ties kuinka pitkään!
Ja miten tää chileihin liittyy.. :) No, minunki mielestä pakastaminen vie paprikasta makua tai oikeastaan tuo juuri sen pakastimen maun.. Taidan sadon kypsyttyä kokeilla tota kaljapullo-vakuumia, josko se säilyttäisi paremmin chilit pakkasessa. Juuri mikään lajike ei kyllä taida mahtua kokonaisena pulloon ja jäisenä pois, mutta haitanneeko tuo vaikka niitä pilkkoo pienemmäksi jo ennen pakastusta. Voihan se kyl olla niinkin, et tää metodi ei chilien kohdalla edes pelitä, mut ilmoittelenpa tuloksista! :D
pakastimessa säilyy liha, esim hirvi, hyvänä maultaan noin 6-8 kuukautta, ja catin yrtti kurssin pitäjä aikoinaan sanoi, että yrttejä ei kannata pakastaa pidemmäksi aikaa kuin vie seuraavalta sadolta valmistua,eli noin vuosi?
tämän ohjeen mukaan on tillit ja muut heivattu ulos pakkasesta ennen uusien sinne laittoa, mutta luulen että kellään täällä ei chilit kauaa pakkasessa pysy :)
pakastaessa se muuttunut ... olomuoto johtuu liian hitaasta jäätymisestä, jolloin kasvin solut ehtii mennä jäätyvän veden takia rikki, ja sen kiinteys ei ole sama. sitä en tiedä mikä siihen auttaa :) kylmempi pakkanen, tai lähelle nollaa jäähdytys ennen pakastinta?
maku häiriöt liittynee samaan kasvin solujen rikkoutumiseen. luulen, päättelen :) todella tiivis pakkaus ja "nopea pakastus" pitäisi auttaa.
tota öö ukolla on ollut jo 2 vuotta vähän ylikin chilejä pakkasessa, onko järkevää pakastaa niitä niin kauan ja mites ne siemenet, oisko siintä toivetta , että lähtevät vielä itämään, jos nappaa siemenet sieltä chilien sisältä pois???? :-\
hyvällä tuurilla saattaa jopa itää...
Pakastaminen vaan ei tee tuoreille siemenille hyvää...
Kuivattuja siemeniä tuo pakkanen ei pahemmin vaurioita
Lainaus käyttäjältä: sandru69 - lokakuu 15, 2009, 07:56:16 ap
tota öö ukolla on ollut jo 2 vuotta vähän ylikin chilejä pakkasessa, onko järkevää pakastaa niitä niin kauan
haittana saattaa olla ettei maku ole sama, eikä rakenne aivan sellainen kuin pakastuksen jälkeen pitäis, mutta se vuosi on suositus, ite en ainakaan koskaan ole syöny sen pidempiä aikoja pakasteessa maanneita, kerro toki onko ne kestäny :)
jos saa chilit laboratorion -85 asteen pakkaskuivuriin, niin tulos ainakin jauhaessa on "henkeäsalpaava" ;D
Mitenkäs toimisi seuraava metodi chiliä pakastaessa?
Käytetään chilit kylmässä vedessä, kuten kalaa pakastaessa, eli "vesitetään", jolloin pantaan jäätyy vedestä kerros, eikä podien omasta nesteestä. Täten chililtä ei kuluisi omaa nestettä jääpinnan synnyttämiseen ja oletuksena hedelmä säilyttäisi paremman rakenteen ja muodon. ;)
Kokeilleita?
Halkaisemalla podin saa kätsysti sisäpinnankin myös säilymään (?) hyvänä.
Just söin Aji cristalia jonka olin pakastanut syyskuussa sellaisenaan. Kyllä sitä mieluummin söi kuin turpaansa ottaa.
minä pakastan aina osan sadosta, ovat ihan hyviä ruuanlaitossa.
Jäisenä ne saa helposti pienen pieneksi silpuksi jota on sitten helppo heitellä ruokaan kuin ruokaan.
Tänäänkin tei juuri näin kun leivoin rocoto sämpylöitä. :)
tuohon veteen pakastamisen olin ihan unohtanut, vaikka yleensä esim. kanttarellit pakastan näin.
täytyy kokeilla ens sadosta.
Kerran olen kokeillut kokonaisia chilejä pakastaa (kaupan chilejä). Heti kun lämpäsivät olivat aika kamalan näköisiä, joten ei niitä kukaan syönyt. Ehkä, jos tekisi niistä jotain chilisosetta ja sekottaisi sen esim. tomattisoseen (tai voihan ne chilit yksinkin sinne laittaa) kanssa purkkiin ja sitten pakkaseen, voisi olla hyvä mauste/kastike. Pitää joskus kokeilla.
Ruuan laittoon erittäin hyvä. Just löydettiin pari kuukautta sitten iso rasiallinen pakastettuja omianagoja... alko olla kaikki chilit loppu, joten voitontanssihan siitä lähti :-) Tulisuus tosin katoaa pakastaessa, nyt noita nagoja pystyi jo syömään suht nyypätkin kisailuissa... se ei kyllä käy päinsä, mutta kesän grillijuhlilla asia tullaan korjaamaan.
Itsekkin huomannut rocotojen kanssa saman, tulisuus katoaa ja jäljelle jää mukava pikkupolte, näin ei käy tosin kaikkien podien kanssa. Osa pysyy suht samassa poltteessa..
Pakkaseen menevät tavarat on aina lasipurkeissa (=vanhat hillopurkit)
Silppuan chilit pieneksi jo ENNEN pakastamista, ja purkki tietty ahdetaan täyteen tavaraa yhdellä kerralla. Kun sitten talvella tekee mieli satoa, niin haarukalla vaan hakkaa irti sopivan paljon chiliä. Tavara ei oikeastaan ole muuttunut miksikään, kunhan on pakastettu riittävän nopeasti. Sama asia sulatuksen kanssa. Suoraan vaan jäisenä soppaan/kastikkeeseen/salaattiin, niin eipä juuri huomaa eroa pakastetun ja tuoreen tavaran välillä. Ja jos jäisenä napostelee satoa pakkasesta, niin lukuun ottamatta sitä että tavara on kylmää, niin hiput ovat hyvin lähellä tuoreen tavaran koostumusta ja makua.
Testattu: Lemon Drop (/Hot Lemon), Aji Cristal, Penan oranssit Habanerot, Annum joku muu, Naga...
Ne chilit taas jotka on ollut pakattu ohuissa kertakäyttö muovirasioissa, niissä on kaikissa havaittavissa "pakaste vaurioita" laadussa.
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - tammikuu 23, 2010, 11:02:21 ap
Mitenkäs toimisi seuraava metodi chiliä pakastaessa?
Käytetään chilit kylmässä vedessä, kuten kalaa pakastaessa, eli "vesitetään", jolloin pantaan jäätyy vedestä kerros, eikä podien omasta nesteestä.
Vanha juttu jo, mutta miksi kylmään veteen? Lämmin vesihän jäätyy nopeammin pakkasessa kuin kylmä.
Ja ennenkuin joku väittää vastaan, nii tehkääpä testi vaikka jääpalapusseilla.
Toiseen lämmintä vettä, ei kuumaa huom. ja toiseen kylmää vettä.
Sitten näette...
Minä olen kuullut, että lasipurkkeja ei saisi laittaa pakkaseen.
Laitatko muuten nuo jonnekin liemeen, kun laitat ne pakkaseen?
Miksi ei saisi? En minä ainakaan meinaa keneltäkään lupaa kysyä... ;) Lasipurkki joka on tehty esim suolasillin yms ruokatavaroiden säilytykseen ei voi olla huono valinta jos haluaa olla varma chilin aromien säilymisestä. Ei mitään lientä, ihan sellaisenaan, siemenet mukana tai ilman. Samalla tavalla kuin läyttäisit ne tuoreena
Lainaus käyttäjältä: Aketza - heinäkuu 04, 2010, 12:07:42 ip
Minä olen kuullut, että lasipurkkeja ei saisi laittaa pakkaseen.
Liemi lasipurkissa pakkaseen voi olla huono ratkaisu, ainakin vesipohjainen joka saattaa jäätyessään rikkoa purkin. Voi olla että tuo ohje/kielto pohjautuu tuohon ? Öljy ja öljypohjaiset liemet eivät _kai_ laajene jäätyessään eli niitä voinee laittaa lasipurkkiinkin.... Itse en ainakaan keksi muita syitä kiellolle kuin tuon rikkoutumisvaaran jos sisältö laajenee jäätyessään.
Joo, taitaa pohjautua tuohon. Mutta mahtaakos lasi laajeta jäätyessään?
Eih. Vettä lukuunottamatta asiat kutistuvat kylmässä. Poikkeuksiakin varmaan on, mutta sellaisia aineita ei varmastiokaan löydy kotoa.
OK, eli sitten kyllä taitaa pohjautua siihen, että lasipurkissa olisi vettä sisällä.
Lainaus käyttäjältä: ihis81 - heinäkuu 04, 2010, 01:28:43 ap
Vanha juttu jo, mutta miksi kylmään veteen? Lämmin vesihän jäätyy nopeammin pakkasessa kuin kylmä.
Pitää paikkansa ainakin jos lämpötilaero ei ole liian suuri, veden sisältävä astia on tietyn muotoinen ja ehkä vaatii myös avoimen pinnan vedelle. Ainakin noin pikaisen googlauksen perusteella.
Lainaus käyttäjältä: Janne - lokakuu 01, 2005, 16:28:51 ip
Mä olen ikävä kyllä todennut että kaksinkertaisista minigripeistä ja tiiviistä rasioista huolimatta "pakkasen maku" tarttuu chileihin tosi herkästi.
Eivät ne nyt pilalle mene, mutta maku kärsii.
Näin siis sanoo Janne, itsellä ei ole kokemusta. Jannella on sitten senkin edestä.
Tosin en tiedä (sitäkään) että miten se "pakkasen maku" kuivatuissa tulee pintaan.
jos pystyy niin kannattaa tyhjiöpakata chilit niin maku säilyy hieman paremmin ;) kuivatut myös kannattaa pakata tyhjiöön niin eivät ime kosteutta
Meillä on pakastettu tiiviissä rasiassa pari kuukautta eikä mielestäni mitään ongelmaa. Pitkästä säilytyksestä en tiedä. Kun meillä pakaste chilit otetaan ruoan laittoon niin ne heitetään joukkoon joko kokonaisena tai paloiteltuna, mutta ei koskaan anneta suotta sulaa välissä. Sulaneena varmaan näkökin muuttuisi. Kuivattu chili pakkasessa tosin imee kosteutta varmasti ihan eri lailla kuin tuore, näin olettaisin.
Mie pakastin noin viikon ajaks syssymmällä kokonaisia rocotoja. Kun sitten sulatin chilit ja halkasin ni jokaisen chilin sisältä tuli paljon tulimehua. Jäätyminen siis rikko soluja, rakenne kärsi ja samalla soluista karanneita tuli ym aromeja katos sulaneen mehun mukana.
Mie siis ainakin tästä eteenpäin noudatan filosofiaa että:
Jos pakastat, käytä jäisinä.
Viimekesän sato meni suurimmalta osalta pakastimeen ihan sellasenaan, eli kokonaiset podit pakastepusseihin ja pakastimeen. Sieltä sitten otan aina tarvittaessa sopivan määrän chilejä, ja leikkaan ne jäisenä ruuan sekaan. Siemenistä yleensä enimmät oon kopistellut pois ennen ruokaan lisäämistä. Eihän se ihan tuoreen veroista tietysti ole, mutta välttää laadultaan meikäläiselle.
Avasin melkein 1,5 vuotta pakkasessa olleen lasipurkin: aivan loistavaa tavaraa priima kunnossa.
Lasipurkki, johon on ennen pakastamista silputtu chiliä, ahdettu täyteen ja kansi kiinni. Pysynyt erittäin hyvänä, ei mitään merkkejä "nahistumisesta". Haarukalla vain irti sopiva määrä ja ruokaa...
Muovipurkki: vastaavasti silputtu chili muovirasiassa, ei kovin tiiviisti pakattu. Tämä oli aika säälittävää tavaraa.
Lainaus käyttäjältä: davve - tammikuu 27, 2012, 21:37:51 ip
Avasin melkein 1,5 vuotta pakkasessa olleen lasipurkin: aivan loistavaa tavaraa priima kunnossa.
Lasipurkki, johon on ennen pakastamista silputtu chiliä, ahdettu täyteen ja kansi kiinni. Pysynyt erittäin hyvänä, ei mitään merkkejä "nahistumisesta". Haarukalla vain irti sopiva määrä ja ruokaa...
Muovipurkki: vastaavasti silputtu chili muovirasiassa, ei kovin tiiviisti pakattu. Tämä oli aika säälittävää tavaraa.
Loistava esimerkki siitä, kuinka huolimattomuudella voi pilata tuotteen, minkä eteen on tehnyt töitäkin. Kunnon pakastusrasia on aina hintansa väärti. Lasipurkkia en itse kyllä pakastimeen edes laittaisi. Normaalisti kun jää lämpenee, niin se laajenee myös. Ja tuloksena on sirpaleita.....
Ei muuten ole esimerkki mistään huolimattomuudesta...
Muovirasiassa (orthex merkkinen pakasterasia) tavara ei vaan säily yhtä hyvin kuin tiiviissä lasipurkissa
Voit aivan surutta pakastaa tavaraa lasipurkisa, kunhan et laita mitään ylimääräitä lientä sinne
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - tammikuu 29, 2012, 15:40:55 ip
Loistava esimerkki siitä, kuinka huolimattomuudella voi pilata tuotteen, minkä eteen on tehnyt töitäkin. Kunnon pakastusrasia on aina hintansa väärti. Lasipurkkia en itse kyllä pakastimeen edes laittaisi. Normaalisti kun jää lämpenee, niin se laajenee myös. Ja tuloksena on sirpaleita.....
Loistava esimerkki siitä, kuinka kannattaisi vain olla hiljaa ja esittää fiksua sen sijaan, että avaa suunsa ja poistaa epäilykset.
Normaalisti kun jää lämpenee, se sulaa vedeksi ja sen tilavuus pienenee. Ja tuloksena on sulaa jäätä..
vesihän on niitä harvoja aineita jotka laajenevat jäätyessään :D
Ja kun vesi jäätyy,sen tilavuus kasvaa noin 9% ja niille ketkä väittävät että alkoholi ei jäädy niin ikävää luettavaa
21 % jäätyy miinus 8,7 asteessa
31,6 % jäätyy miinus 16,4 asteessa
49,5 % jäätyy miinus 31 asteessa
Esimerkki siitä, kun joskus on tullut tehtyä vesiämpäreissä jäälyhtyjä. Kun on pakkasta parikymmentä astetta niin homma onnistuu kun laittaa veden illalla astiaan ja aamulla ämpäri ylösalaisin ja lämmintä vettä päälle niin lyhty irtoaa ilman muoviämpärin rikkoutumista. Pari kertaa on käynyt niin että pakkanen on laskenut liki nollaa ja ämpärin pohja on haljennut.
Lisäksi pilkillä käyneenä on kokemus, että kovalla pakkasella jää kutistuu, ja kun ilma lämpenee, myös jää laajenee. Seurauksena tästä syntyy railoja, joissa jäälauttoja nousee jopa pystyyn.
Eli kyllä väitän, että jää lämmetessään laajenee.
Sulaesaan se jopa pysyy lasissa.... ;)
Testaamaan en sitä rupea, särkyykö lasipurkki kun sen sulattaa. Luotan davven sanaan pienin varauksin ja pahoittelen huonoja sanavalintojani.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 02, 2012, 16:23:34 ipTestaamaan en sitä rupea, särkyykö lasipurkki kun sen sulattaa.
Taas saatiin pitkä ja kiivas keskustelu asian vierestä.
Chilithän pilkottiin lasipurkkiin ILMAN NESTETTÄ. Ei siellä jäätä ole, chilinpaloja vain.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 02, 2012, 16:23:34 ip
Esimerkki siitä, kun joskus on tullut tehtyä vesiämpäreissä jäälyhtyjä. Kun on pakkasta parikymmentä astetta niin homma onnistuu kun laittaa veden illalla astiaan ja aamulla ämpäri ylösalaisin ja lämmintä vettä päälle niin lyhty irtoaa ilman muoviämpärin rikkoutumista. Pari kertaa on käynyt niin että pakkanen on laskenut liki nollaa ja ämpärin pohja on haljennut.
Lisäksi pilkillä käyneenä on kokemus, että kovalla pakkasella jää kutistuu, ja kun ilma lämpenee, myös jää laajenee. Seurauksena tästä syntyy railoja, joissa jäälauttoja nousee jopa pystyyn.
Eli kyllä väitän, että jää lämmetessään laajenee.
Sulaesaan se jopa pysyy lasissa.... ;)
Testaamaan en sitä rupea, särkyykö lasipurkki kun sen sulattaa. Luotan davven sanaan pienin varauksin ja pahoittelen huonoja sanavalintojani.
Eli siis...siis..niin mitä? Onko tuossa viestissä mitään helvetin järkeä? Miten muoviämpärin rikkoutuminen liittyy yhtään mihinkään?
Sanottakoon vielä, että se lasipurkki hajoaa JÄÄTYESSÄÄN, ei sulattaessa.
Hajoaminen johtuu laalenemisesta, jota tapahtuu jäätymisvaiheessa. Pakkasen kylmyys ei riitä jään muutoksiin jäätymisen jälkeen.
Itse tosin en säilöisi chilejä nesteessä pakkaseen, kuten chilivaari jo sanoikin.
Korkeintaan "vesittäisin" chilit, jolloin ne eivät luovuta niin paljoa omaa nestettään jään muodostuessa. Vesittämisellä siis tarkoitan palkojen kastamista ennen pakkasta.
Höpö höpö! tuohon et usko itsekkään! on muutama lasipurkki itselläni hajonnut kun olen pakkasesta ottanut huoneenlämpöön!
http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/5luonnontieteet/kemia/kemia1/vesi
Älkää tapelko.
;D
jään ei myöskään tarvitse edes sulaa jotta siellä tapa
Edit: lähti siis vahingossa, jatkuu:
htuu aineensiirtoa. Jos haluaa laskea mitä siinä tapahtuu ohessa on höyrypaine...
http://www.wissenschaft-technik-ethik.de/wasser_dampfdruck.html
"Zustände von Wasser und Dampf" on toinen klassikko...
Lainaus käyttäjältä: .TOMPPA. - helmikuu 03, 2012, 20:09:11 ip
Höpö höpö! tuohon et usko itsekkään! on muutama lasipurkki itselläni hajonnut kun olen pakkasesta ottanut huoneenlämpöön!
Itsellä ei ainakaan ole hajonnut pakkasen jälkeen sulatellessa. Jäädyttäessä kyllä hajoaa helpostikin. Itse en tosin ole aikoihin käyttänyt lasiastioita pakkasessa.
Noh, pointtina kuitenkin esittäköön, etten pakastaisi nesteeseen kuin korkeintaa vesitettynä.
Mitä tekee jääpalan sisään jäätyneillä podeilla? Saisihan noista näyttävän boolin. ;)
Omassa viestissäni en ehkä tarkentanut riittävästi tuota vastaustani. muutama lasipurkki on sen takia hajonnut kun lasi ei kestä niin kovia lämpötilan vaihteluita niin nopeasti. omassa pakkasessani on noin -30 astetta,hieman liikaa.
Toki purkit olivat varmaan 10v vanhoja ja halkeaminen johtui siitä. jos tahdotte kokeilla tuota käytännössä nopeutettuna niin jäädyttäkää lasipurkki ja pistäkää se lämpimään veteen hetkeksi. menee noin 15 sekuntia niin lasi krätsähtää rikki.
Normaali huoneenlämpökin riittää,mutta ei tästä sen enempää! toki siinä menee hieman kauemmin
Karkaistu lasi varsinkin tykkää lämpötilan vaihteluista. On useammankin kerran räjähtänyt tuoppi käsiin kun nostanut ravintolapesukoneesta ulos.
Mutta lupaan syödä hatullisen paskaa, mennä VR:lle tuuraamaan veturia viikoksi, heittää kolmoisvoltin kerien ja lainata Finnairilta lomalentojen airbussin jos joku näyttää miten pakasterasiassa/lasipurkissa oleva jää "laajenee" lämmetessään ja hajoittaa astiansa.
:o niinpä :D
Kärsiikö ravintoarvot muuten kuinka paljon pakastaessa?
Lainaus käyttäjältä: wound - elokuu 30, 2012, 11:39:37 ap
Kärsiikö ravintoarvot muuten kuinka paljon pakastaessa?
Kärsii kaiken järjen mukaan samalla tavalla kuin marjoissa ja vihanneksissa. Jonkin verran siis.
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 30, 2012, 14:02:59 ip
Kärsii kaiken järjen mukaan samalla tavalla kuin marjoissa ja vihanneksissa. Jonkin verran siis.
Eikös C-vitamiinipitoisia vegejä nimenomaan suositella pakastettaviksi? Käsittääkseni C-vitamiini säilyy melko hyvin pakastettaessa. Muista ravintoarvojen säilymisestä en osaa sanoa, mutta maalaisjärjellä ajatellen pakastus säilyttää ne hyvin.
Lainaus käyttäjältä: exa - elokuu 30, 2012, 14:18:19 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 30, 2012, 14:02:59 ip
Kärsii kaiken järjen mukaan samalla tavalla kuin marjoissa ja vihanneksissa. Jonkin verran siis.
Eikös C-vitamiinipitoisia vegejä nimenomaan suositella pakastettaviksi? Käsittääkseni C-vitamiini säilyy melko hyvin pakastettaessa. Muista ravintoarvojen säilymisestä en osaa sanoa, mutta maalaisjärjellä ajatellen pakastus säilyttää ne hyvin.
Joo, sitä tarkoitin sanomatta asiaa suoraan, koska marjojen ja vihannesten säilyminen pakkasessa on peruskoulutason tietoa. Siis "kärsii jonkin verran" = "säilyy melko hyvin". :)
Tänään soseutin 4 kg Penalta tulleita Naga Moricheja ja pistin soseen kumisiin 32 koloisiin jääpalamuotteihin. 6 kpl jääpalamuottia tuli täyteen sekä pakastekaapin oma 42 koloinen jääpalalokerikko. 234 Nagasosekuutiota yhteensä pakkasessa. :) :) :)
Pystyykö pakastettujen chihilijen siemeniä käyttää vielä pakastamisen jälkeen? Saako ne itimään ja kasvamaan?
Lainaus käyttäjältä: Jingle Bell - heinäkuu 25, 2013, 20:01:50 ip
Pystyykö pakastettujen chihilijen siemeniä käyttää vielä pakastamisen jälkeen? Saako ne itimään ja kasvamaan?
Ei jos ne on tuoreena pakastettu. Ilmeisesti mitä olen ymmärtänyt, niin täysin kuivana pakastetut siemenet saa vielä itämään, ainakin kun tätä ajattelee: Huippuvuorten siemenholvi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Huippuvuorten_siemenholvi)
No niin, ensimmäinen pakastustesti tehty sen arvioimiseksi onko tuo toimiva tapa säilöä satoa.
Laitoin yhden tuoreen hyväkuntoisen Lemon Dropin noin viikko sitten pakkaseen puolitettuna ja siemenet poistettuna, tiiviisti muovipussiin, josta pyrin poistamaan ilman mahdollisimman hyvin. Rullailin ylimääräisen pussin osan moneen kertaan tuon ympärille makujen eristämiseksi ja pakastimessakin oli vieressä vain tyhjää hyllyä.
Sulatin tuon nyt ja maistelin sellaisenaan. Rapea rakenne oli muuttunut nahkean sitkeäksi ja sitruunainen maku lähinnä kitkerän karvaaksi. Tulisuus toki on tallella mutta ei tuota kyllä mielellään syö. Ja tuo tosiaan vain viikon muhimisen jälkeen.
Ei nyt oikein tuo pakastaminen vakuuta säilöntämuotona :(.
Parhaiten makunsa säilyttää paksulihaiset lajikkeet. Lötköksihän ne menevät, mutta kun laittaa suoraan pannulle niin ei haittaa.
Myös Martat suosivat paprikan pakastusta: http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/pakastaminen/kasvikset-ja-sienet/
Lainaus käyttäjältä: Whili - elokuu 19, 2014, 06:49:47 ap
Parhaiten makunsa säilyttää paksulihaiset lajikkeet. Lötköksihän ne menevät, mutta kun laittaa suoraan pannulle niin ei haittaa.
Myös Martat suosivat paprikan pakastusta: http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/pakastaminen/kasvikset-ja-sienet/
Paprika häviää ehkäpä vähiten pakastuksessa, se on "ihan hyvää" mm. salaattien lisäkkeinä joina sitä itsekkin viime vuotisia käytin kevääseen saakka.
Tuorekäyttö suoraan suuhun pakastimesta ajatellen chilit menettää ryhtinsä ja ovat kuten Whilikin sanoi lötköjä. Toki isoimmista pubeista saa tehtyä maistuvia täytettyjä chilejä. Ja yleensäkkin ruoaksi laittaessa se ei haittaa, etenkin jos tuoretta vaihtoehtoa ei ole omasta takaa.
Tuota rakenteen menettämistä osasin odottaakin mutta tuo maku oli se suurin pettymys. Toki tuollainen sitruunainen maku on varmaan hankalalimmasta päästä. Sen verran kitkerä tuo kuitenkin oli, että laitoin leipäni väliin mieluummin 5 päivää jääkaapissa puolitettuna ollutta bolivian rainbowta...
Pitää kokeilla tuo pakastus vielä Starfishillä pikaisesti, koska noita nyt ainakin pitää jotenkin säilöä.
Meillä ajettu tyhjiökoneella pussi tyhjäksi ja kuumasaumattu. Tämmöinen paketti säilyttää rakenteen ja maut aika samankaltaisena tuoreeseen verrattuna jos malttaa sulattaa hitaasti.
Lainaus käyttäjältä: hahonen - elokuu 19, 2014, 20:33:52 ip
Meillä ajettu tyhjiökoneella pussi tyhjäksi ja kuumasaumattu. Tämmöinen paketti säilyttää rakenteen ja maut aika samankaltaisena tuoreeseen verrattuna jos malttaa sulattaa hitaasti.
Olet siis pakastanut vakumoitua chiliä ja se säilyttää rakenteensa, niinkö?
Kutistuu tietenkin tyhjiöitäessä mutta palaa alkuperäiseen muotoonsa sulatettaessa kun vakuumi puretaan. Minusta paremmin säilyy näin kuin minigripissä pakastettuna. Ei ole kosteaa velliä sulatettuna vaan tuorean oloisia ovat. Vakuumikoneena Lava V.300 jolla tyhjiöinnin voi suorittaa hallitusti. En sano mitenkään tämän olevan ylivertainen tapa kuivaamiseen tai muuhun verrattuna, mutta minusta pakasteessa näin säilyvät hyvin. Vuodesta 2002 olen koittanut erilaisissa muodoissa säilöä satoa ja tällä tavoin voin sulattaa pussillisen vaikka kesken talven ja tehdä siitä mitä haluan.
Soseutan kaikki pakastettavat chilit ja jäädytän soseen jääpalamuoteissa. Tosi helppo napata pakkasesta kuutio tai pari kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Menee iso määrä chiliä kompaktiin kokoon. ;)
En ole huomannut minkäänlaisia muutoksia rakenteessa, värissä enkä maussa.