Ruoanlaitto ja ravintolat => Sadon säilöntä ja käsittely => Aiheen aloitti: -V- - syyskuu 27, 2011, 00:37:24 ap

Otsikko: Chilikastike
Kirjoitti: -V- - syyskuu 27, 2011, 00:37:24 ap
Vähänpä näyttää ihmiset kastikkeita kokkailleen. Siis sellaisia pulloon laitettavia. Piti oikein Ameriikan puolelta hakea infoa.

No, tulipa kuitenkin testattua, soosi väännettiin pystymetsästä liikkeelle lähtien seuraavista aineksista:

-Chiliä
   Omista puskista ehkä vajaa 200g (3 jallua, 3 Aji Cristalia, kourallinen Aji Benitoa, toinen Harold St. Bartsia, 2 Nagaa ja 2 7pottia)
   Cittarista Ugandan poikien punaisia haboja 70g
-Valkosipulia 4 kynttä, joista yhden käytin uunissa vähän paahtumassa/kypsymässä
-Suolaa reilu tl
-Hillosokeria 1rkl
-Etikkaa hieman epämääräinen määrä
-Vettäkin lorautin lähdevesipullosta (ei liene niin perkeleen emäksistä kuin vesijohtovesi täälläpäin) hieman kattilan pohjalle tuoreiden chilien kanssa.

Poistin chileistä siemenet ja pilkoin hieman, alussa enemmän, n. tunnin päästä en enää jaksanut puolikkaita pidemmälle.
Kattilan pohjalle hieman vettä, chilit ja valkosipulit (nämä hienonsin) sekaan ja tulille. Jossain vaiheessa lorautin aavistuksen etikkaakin.
Chilien pehmettyä siirsin sörsselin korkeampaan ja kapeampaan astiaan ja porasin sauvasekoittimella tasaiseksi.
Sose takaisin kattilaan, tässä vaiheessa huuhtelin hieman etikalla soseutusastiasta isoimpia jämiä mukaan. Suolan lisäsin myös tässä vaiheessa.
Keittelin koko ajan kiehuen sellaisen 30min (Jenkkien elintarvikevirasto vaatii muistaakseni 30min 88C).
20min kiehumisen jälkeen lisäsin hillosokerin.
Kiehutuksen päätteeksi lisäilin hiljalleen (ettei kiehuminen pääse taukoamaan) etikkaa kastikkeen notkeuttamiseksi. Väittäisin, että ainakin 0,5dl meni.
Tässä vaiheessa pullot olivat jo pestyinä ja odottelivat uunissa 100 asteessa (olivat aiemmin 120 asteessa, mutta vähensin lämpöä pullotuksen lähestyessä. Korkit ja aukonpienennysläpyskät odottelivat etikkakylvyssä.
Soosi kaadettiin suppilon läpi pulloon, "kuristin" ja korkki päälle ja pullo ympäri. Kuuman soosin pitäisi tällöin desinfioida korkki. Tämänkaltainen menetelmä käsittääkseni riittää Ameriikan (oikeusjuttujen) ihmemaassa ihan kaupan hyllylle asti.
Tällä reseptillä saatiin täytettyä 2kpl 150ml pulloja, joista toinen jäi vähän vajaaksi.

Sitten sitä ihmettelyä, pohdintaa ja kehitysideoita;

Toisen pullon (olivat alunperin Poppamiehen Naga Jolokia -soossia sisältäneitä pulloja) korkitus otti ja kusi. Kaula alaspäin olevasta pullosta näki selvästi, kuinka jäähtyvä soosi veti ilmaa pulloon. Tottahan toki tämä oli se täysi pullo, jonka ajattelin korkata vasta vajaan käytettyäni. Lähteekö henki kuinka lyhyen säilytyksen jälkeen?

Onkohan noissa nyt tarpeeksi etikkaa, jotta PH olisi alle 4? Kyllä kannatti jättää mittaamatta.

Lisää valkosipulia. Paljon lisää valkosipulia. Nyt ei maistunut eikä haissut erityisemmin, varsinkin kun tuli vielä melkoisen tymäkkää soosia.

Väriin olin tyytyväinen, sellainen oranssiin taittava punainen. Kunnon laavaa.

EDIT:  Tätähän ei siis ole tarkoitettu valmiiksi reseptiksi tyyliin "tee näin, niin onnistut". Pistin sen tähän lähinnä keskustelun pohjaksi ja siksi, että sitä sattui tulemaan hatusta vetäen ja käytettävissä olevalla chilimäärällä melko sopiva määrä. Valkosipulia kun lisää sen, mitä tarvitaan (eli varmaan 1 kokonainen/satsi), tuosta saisi just sen 300ml soosia.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Vate - syyskuu 27, 2011, 13:01:39 ip
Pitääpä joskus kokeilla, näyttä hyvältä...
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: -V- - syyskuu 27, 2011, 14:34:17 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliPola - syyskuu 27, 2011, 14:30:28 ip
Olen valmistanut monenlaisia chilikastikkeita joita on mainittu Dave De Witt:n kirjassa The Chili Pepper Encyclopedia. Hyviä ruokaohjeitakin on em. kirjassa. Usein pistän kylläkin tulisempia chilejä kuin ohjeessa mainitaan.  :D


Millaisia kokemuksia pullotuksesta, jos olet pulloon laittanut? Ilmeisesti botulismilta olet säästynyt, kun vielä kirjoittelet ;D
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Huru-ukko - joulukuu 29, 2011, 21:22:39 ip
Lainaus käyttäjältä: -V- - syyskuu 27, 2011, 14:34:17 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliPola - syyskuu 27, 2011, 14:30:28 ip
Olen valmistanut monenlaisia chilikastikkeita joita on mainittu Dave De Witt:n kirjassa The Chili Pepper Encyclopedia. Hyviä ruokaohjeitakin on em. kirjassa. Usein pistän kylläkin tulisempia chilejä kuin ohjeessa mainitaan.  :D


Millaisia kokemuksia pullotuksesta, jos olet pulloon laittanut? Ilmeisesti botulismilta olet säästynyt, kun vielä kirjoittelet ;D

Pakko kysyä, koska ethän käyttänyt tuossa öljyä lainkaan, niin eihän siinä silloin ole botulin kehittymisvaaraa lainkaan, koska etikkahan oli sokerin lisäksi pääsäilöntä aineena...?
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: -V- - joulukuu 29, 2011, 23:38:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - joulukuu 29, 2011, 21:22:39 ip
Lainaus käyttäjältä: -V- - syyskuu 27, 2011, 14:34:17 ip
Lainaus käyttäjältä: ChiliPola - syyskuu 27, 2011, 14:30:28 ip
Olen valmistanut monenlaisia chilikastikkeita joita on mainittu Dave De Witt:n kirjassa The Chili Pepper Encyclopedia. Hyviä ruokaohjeitakin on em. kirjassa. Usein pistän kylläkin tulisempia chilejä kuin ohjeessa mainitaan.  :D

Millaisia kokemuksia pullotuksesta, jos olet pulloon laittanut? Ilmeisesti botulismilta olet säästynyt, kun vielä kirjoittelet ;D

Pakko kysyä, koska ethän käyttänyt tuossa öljyä lainkaan, niin eihän siinä silloin ole botulin kehittymisvaaraa lainkaan, koska etikkahan oli sokerin lisäksi pääsäilöntä aineena...?


Etikkahan se nimenomaan on pääsäilöntäaineena, ongelma on siinä, etten tiedä onko sitä tarpeeksi. Olikohan muistaakseni PH4,6 se raja, jonka alapuolella botulismi ei pysty kasvamaan. Joku ameriikan virasto taisi vaatia alle neljän PH:ta (ja tarkat selonteot pullotuksesta), että saa laittaa myyntiin.

Muttamutta, tämä asia selvinnee lähiaikoina. Kaveri on jossain kemianpuolen koulutushommassa ja lupasi tsekata tuon PH:n jahka palaa vuodenvaihteen jälkeen koulun penkille. Vähän aikaa näköjään kesti, että pääsin asiassa eteenpäin, ovatpahan maut ainakin ehtineet tasaantumaan  ;D. Sitä kun pitää olla niin pihi, ettei viitsi ostaa sitä mittaria parin kastikepullon takia (en vesiviljele, joten ei olisi muuten tarvetta)...
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: tomppa, - tammikuu 08, 2012, 13:45:07 ip
Suosittelen lukemaan tuolta sadon säilöntä osiolta ISON JA KATTAVAN tekstin botuliinista ja sen semmosista!  itse sen vaivalla hankin  :)
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Huru-ukko - tammikuu 08, 2012, 21:57:56 ip
Olin lukenut kyseisen artikkelin. Erittäin hyvä. Se huvitti , kun jo samalla sivulla esitetään (jos oikein muistin teema totuutena) että 110-115 astetta on riittävä tuhoamaan bakteerin. Artikkelissa lukee että 2 min riittää 120 asteen lämpötilassa.
Oma komentti tuli siksi, koska etikkaan säilöttiin, ja 2% pitoisuus on riittävä ehkäisemään bakteerin synnyn.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: -V- - helmikuu 09, 2012, 16:30:19 ip
Sainpa hetki sitten PH-mittauksen tuloksen, 3,6 oli kalibrointiliuoksella tarkastettu mittari näyttänyt. Harvemmin asiat menee tuurilla näin kohdalleen, PH3,6 on juuri se arvo, jota salaa mielessäni toivoin.

Vähän on soosi tummunut pullon yläosassa, lienee hapettumista (hieman vajaaksi jääneessä pullossa ilmiötä esiintyy enemmän) eikä mitään hengenvaarallista.

Jännitys tiivistyy, tänään pääsee testaamaan makua...
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: M;kko - helmikuu 15, 2012, 18:14:11 ip
Veikö bakteerin tuotokset kuitenkin hengen, kun ei ole tullut tuomiota mausta?!  ;)
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: -V- - helmikuu 16, 2012, 13:21:15 ip
Unohtui vallan. Bakteerit ilmeisesti söivät aivoni.

Maussa on mielestäni jotain toivomisen varaa, en vain osaa kohdentaa kritiikkiä. Mahdollisesti vähän mauton, ehkä liian etikkainen. Saattaa olla suolan puutetta. Täytyy hakea pari kaupallista pulloa vertailua varten, jos vaikka pystyisin tarkentamaan kritiikkiä. Tulisuus sen sijaan oli hyvinkin kohdallaan, hikeä pukkasi melkoisesti, kun noin puoli desiä tuhosin tuota testi-iltana.

Ja oli tosiaan säilynyt (jääkaapissa koko ajan) ilman pilaantumista, technicolor-haukotuksia ja perseräjähdyksiä ei ilmennyt.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Chiljonka - elokuu 02, 2016, 01:04:46 ap
Voitin naamakirjan kisasta hiukan chiliä niin pääsin keittiöhommiin. Jaan tässä kolme ohjeentapaista, en ole ammattilainen joten kokeilut omalla vastuulla ;D.

(https://67.media.tumblr.com/18d05e96cae507557bc6715b6410c5dd/tumblr_ob8xqjztJD1vpcjipo1_1280.jpg)
Tästä lähdettiin, chilit perattuna. On tulista ja miedompaa. Älä käytä hanskoja perkaamiseen, en minäkään käyttänyt. Käsien polttelu kesti vaan joku kymmenisen tuntia. Enskerralla käytän!

Kastike 1 mieto,makeahko.

Päärynöitä kuorittuna siemenet poistettuna n.600g
Omenoita kuorittuna siemenet poistettuna n.600g
Mietoja ja keskitulisia chilejä n.500g
Valkosipulia maun mukaan, itse laitoin yhden kokonaisen kynnet ja lisäsin vielä yhden sellaisen yksikyntisen
Hunajaa 6rkl, reiluja
Omenaviinietikkaa 150ml
Väkiviinaetikkaa 100ml
Suolaa 6tl
Vettä

(https://67.media.tumblr.com/fb5da571b8b0608c6b86d4198a641c53/tumblr_ob8xqjztJD1vpcjipo2_1280.jpg)(https://66.media.tumblr.com/b985006803419ecac812f83c541330c0/tumblr_ob8xqjztJD1vpcjipo3_1280.jpg)
Päärynät, omenat, valkosipulit korkeaan kattilaan kiehumaan, tilkka vettä pohjalle etteivät pala kiinni.

(https://67.media.tumblr.com/d4bf98c9a994bff991ec099243a83de8/tumblr_ob8xqjztJD1vpcjipo4_1280.jpg)(https://66.media.tumblr.com/a1a8cd9c3313f5f434d1554ed8dacc93/tumblr_ob8xqjztJD1vpcjipo5_1280.jpg)
Chiliä perään, tässä oli ainakin Aji Fantasy, Aji cristal, Sugar Rush, Montufar, Ultra Pube, Corno Di Toro + joku muu paprikan veroinen ja pari hiukan tulisempaa risteymächiliä lajikkeina.

(https://67.media.tumblr.com/874556d1949500cb6f680889a62bb531/tumblr_ob8xqjztJD1vpcjipo6_1280.jpg)
Kattilan sisällön hiukan pehmettyä porataan sauvajyrällä soseeksi ja heitetään suolat ja hunajat perään, porataan vielä vähä varmuureksi.
Maistetaan ja haetaan kaapista vielä neljäsosa nagapodista mukaan ja porataan sekaan. Etikat sekaan ja keitellään joku vartti-puoli tuntia.

(https://66.media.tumblr.com/2af0fd4d99da379dfd30fbffc63e5efb/tumblr_ob8xqjztJD1vpcjipo7_1280.jpg)
Uunista 100 asteiset hienot, uudet purkit, kaadetaan soosit niihin ja kiehuvasta vedestä kannet päälle. Jäähdytellään alassuin, kun jäähtynyt niin siirto viileään vaikka oikeinpäin.

Kastike 2 Habanero

Paprika
Sipuli
Valkosipulia tässä taas yksi tavallinen ja yksi yksikyntinen
Habaneroja kupillinen, n.50-70g
Hunaja 2rkl
Omenaviinietikka 50ml
Suola 1tl
Curry
Sinappijauhe
(Inkivääri)
(Neilikka)

Inkivääri ja neilikka siksi että sinappijauhetta ei ollut, seuraavan kokeilen sinappijauheen kera.

(https://66.media.tumblr.com/c2f290faf265365c4843cd56d2a4e34f/tumblr_ob8y00DKAH1vpcjipo1_1280.jpg)(https://65.media.tumblr.com/a512d9672748382f241efa3086721b36/tumblr_ob8y00DKAH1vpcjipo2_1280.jpg)(https://66.media.tumblr.com/d261b41fb38f09ba815d11352fe9bbf0/tumblr_ob8y00DKAH1vpcjipo3_1280.jpg)
Muut ainekset paitsi etikka blenderiin ja jyrätään tovi. Mausteita laitoin kaikkia hyppysellisen, currya hiukan reilummin.

(https://66.media.tumblr.com/e9755d608640a54c3e9186c6f0c258c6/tumblr_ob8y00DKAH1vpcjipo4_1280.jpg)
Satsi kattilaan, kiehutellaan ja maistellaan, ihmetellään kuinka hyvää siitä täytyy tulla. Etikat sekaan, kiehutellaan.

(https://65.media.tumblr.com/fc32c32c4cc5319b043d4e70dccc19b5/tumblr_ob8y00DKAH1vpcjipo5_1280.jpg)
Ja lopuksi hienoihin purkkeihin.

Kastike 3 Nagamoruglah

Tomaattia 3kpl
Kupillinen ärjympää chiliä n.50g
Hunajaa 1rkl
Väkiviinaetikkaa 50ml
Suolaa 1tl

(https://66.media.tumblr.com/0ceaae5326ce5e6650ba73e9c7fe737a/tumblr_ob8y4jxE6A1vpcjipo1_1280.jpg)(https://67.media.tumblr.com/4333a7aa4495397f77216ef0c8f86a5a/tumblr_ob8y4jxE6A1vpcjipo2_1280.jpg)
Taas ainekset blenderiin paitsi etikka, jyrätään hetki. Raotetaan kantta ja nuuhkaistaan syvään, peljästytään mitä tuli tehtyä.

(https://67.media.tumblr.com/70a286e2af35d97d838938cce8718994/tumblr_ob8y4jxE6A1vpcjipo3_1280.jpg)
Kattilaan siivilän läpi niin ei tartte syödä tomaatin siemeniä. Keittelyä ja etikkaa taas, tätäki maistoin ja aikas tymäkkää taravaa tuntus tulevan.

(https://67.media.tumblr.com/fada718ae8073ae6f25054496b281e16/tumblr_ob8y4jxE6A1vpcjipo4_1280.jpg)
Ja hienot uudet purkit.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Helzy - elokuu 02, 2016, 07:37:27 ap
Kuulostaa hyviltä resepteiltä! En tiedä, onko meidän työpaikan explorerissa vikaa vai miksei kuvat näy.

*muoks. Ipadilla näkyy.  8)
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Huru-ukko - elokuu 02, 2016, 08:52:29 ap
Hyvännäköisiä sooseja.  :)
Kuvatkin siis näkyy täällä.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: chilifellow - elokuu 02, 2016, 11:59:59 ap
Nam et näyttää soosit hyviltä! 😋
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Chiljonka - elokuu 02, 2016, 12:53:33 ip
Lainaus käyttäjältä: Helzy - elokuu 02, 2016, 07:37:27 ap
Kuulostaa hyviltä resepteiltä! En tiedä, onko meidän työpaikan explorerissa vikaa vai miksei kuvat näy.

Olisko siellä joku esto päällä kenties kun on linkattu tuolta tumblr sivuilta...

Kaikki ohjeet on jonkinlaisia apinointeja jostain hiukan mukailtuna, mm. Habanerosoosin ainekset Barbadospullon kyljestä. Innolla odottelenkin Habaneroja kypsyviksi niin pääsen testaamaan ton sinappijauheen kera. :P
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Jame - elokuu 02, 2016, 16:40:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Chiljonka - elokuu 02, 2016, 01:04:46 ap
Ja hienot uudet purkit.


Maukkaan oloisia reseptejä! Jos haluaa hifistellä ja tehdä vaikka purkkeja joululahjapaketteja varten niin kun lasipurkit pesee tiskikoneessa niin yleensä 3/4 etiketeistä lähtee irti ihan ehjänä ja siististi. Sitten ovat erikseen ne, jotka ovat tiukassa. Nekin lähtevät kun laittaa purkin kattilaan ja "keittää" aikansa vedessä, johon on lisätty konetiskiainetta. Viimeksi taisi tunti riittää, sen jälkeen loputkin lähtivät kynnellä rapsuttelemalla.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Chiljonka - elokuu 02, 2016, 18:22:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Jame - elokuu 02, 2016, 16:40:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Chiljonka - elokuu 02, 2016, 01:04:46 ap
Ja hienot uudet purkit.


Maukkaan oloisia reseptejä! Jos haluaa hifistellä ja tehdä vaikka purkkeja joululahjapaketteja varten niin kun lasipurkit pesee tiskikoneessa niin yleensä 3/4 etiketeistä lähtee irti ihan ehjänä ja siististi. Sitten ovat erikseen ne, jotka ovat tiukassa. Nekin lähtevät kun laittaa purkin kattilaan ja "keittää" aikansa vedessä, johon on lisätty konetiskiainetta. Viimeksi taisi tunti riittää, sen jälkeen loputkin lähtivät kynnellä rapsuttelemalla.

;D Joo, ei vaan jaksanu alkaa rapsutteleen ny. Pesukoneessa ovat kaikki käyneet. Ehkä myöhemmin jos innostuu oikein lahjapurkkeja tekemään...

Ensimmäistä tuli äsken maisteltua paremmin kun se on pari päivää jääkaapissa tekeytynyt. Makaroniruoassa kävi ketsuppina enemmän kuin hyvin, eli hyvä vaan että sitä on reilummin koska kyllä sitä kuluu.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Larbba - elokuu 07, 2016, 22:29:29 ip
Eilen illalla tuli keiteltyä taikalientä Chiljonkan habanero reseptiä mukailen. Kastikeeseen meni mm.kypsät habanerot ja kyytipojaksi muutama pieni 7pot ja jigsawi. Kastikkeesta tuli mielestäni todella hyvä, joskin riittoissaa. Tulisuusasteen noustessa ehkä vähän turhan korkeaksi minun makuun. Melko varmasti tulee syksymällä keiteltyä uusi satsi miedommista chileistä.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Chiljonka - elokuu 28, 2016, 23:12:38 ip
Lisää Habanerokastiketta tuli valmistettua, ensimmäinenkin oli ihan ok mutta jotenkin jäi tunne että jotain puuttuu.

Tämänkertaiset ainekset:

2 paprikaa
1 iso omena
1 päärynä
1 iso sipuli
valkosipulia laitoin taas reilusti, kynsiä meni varmaan parikymmentä
130g chiliä Habanero, Peach Trinidad Scorpion
5rkl hunajaa
4tl suolaa
n.5tl sinappijauhetta
n.3tl currya
n. 2tl inkiväärijauhetta
150ml omenaviinietikkaa
loraus sitruunamehua
1dl vettä

Saas kattoo tuleeko eroa edelliseen ja jos tulee niin parempaan vai huonompaan :D
Tuota tuli joku 1,5litraa noista aineksista.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Trioniska - elokuu 29, 2016, 07:47:21 ap
Lainaus käyttäjältä: Jame - elokuu 02, 2016, 16:40:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Chiljonka - elokuu 02, 2016, 01:04:46 ap
Ja hienot uudet purkit.


Maukkaan oloisia reseptejä! Jos haluaa hifistellä ja tehdä vaikka purkkeja joululahjapaketteja varten niin kun lasipurkit pesee tiskikoneessa niin yleensä 3/4 etiketeistä lähtee irti ihan ehjänä ja siististi. Sitten ovat erikseen ne, jotka ovat tiukassa. Nekin lähtevät kun laittaa purkin kattilaan ja "keittää" aikansa vedessä, johon on lisätty konetiskiainetta. Viimeksi taisi tunti riittää, sen jälkeen loputkin lähtivät kynnellä rapsuttelemalla.


Mieluummin vaikka Ikeasta pyörähtää noita hakemassa jos lahjaksi ;)

http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70213545/

(http://www.ikea.com/fi/fi/images/products/korken-kannellinen-purkki__0131000_PE285441_S4.JPG)
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Jame - elokuu 29, 2016, 20:16:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 29, 2016, 07:47:21 ap
Mieluummin vaikka Ikeasta pyörähtää noita hakemassa jos lahjaksi ;)


Onhan noi toki siistejä mutta onnistuuko noissa umpioiminen? Itse ainakin olen tehnyt mm. kalasäilykkeitä niin, että kypsennän niitä uunissa säilyketölkeissä kansi tiukasti kiinni monta tuntia 125 asteessa. Liemi kiehuu ja paine puskee ilman (hapen) pois purkista kannen välistä. Jäähtyessään vetää "vakuumille". Chilisäilykkeissä voi tuon uunituksen/keittämisen jättää väliin kun käyttää etikkaa jamahdollisesti myös Atamonia.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Trioniska - syyskuu 03, 2016, 14:59:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Jame - elokuu 29, 2016, 20:16:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 29, 2016, 07:47:21 ap
Mieluummin vaikka Ikeasta pyörähtää noita hakemassa jos lahjaksi ;)


Onhan noi toki siistejä mutta onnistuuko noissa umpioiminen? Itse ainakin olen tehnyt mm. kalasäilykkeitä niin, että kypsennän niitä uunissa säilyketölkeissä kansi tiukasti kiinni monta tuntia 125 asteessa. Liemi kiehuu ja paine puskee ilman (hapen) pois purkista kannen välistä. Jäähtyessään vetää "vakuumille". Chilisäilykkeissä voi tuon uunituksen/keittämisen jättää väliin kun käyttää etikkaa jamahdollisesti myös Atamonia.


Luonnonkumia tuo tiiviste niin ei ainakaan uunitus ole mahdollinen tuolle tiivisteelle.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: terppana - syyskuu 19, 2017, 08:04:25 ap
Ootteko kokeillut tuohon desinfiointiin Star san:ia? Kyseistä tuotetta käytetään esim. pullojen desinfioinnissa ennen (oluen)pullotusta. Käytetään ihan ympäri maailmaa ja myös ammattilaiset käyttäääpi. Etuhan tässä tuotteessa on se, ettei sitä tarvitse huuhdella (ja on elintarvikekelpoinen) kun sekoitussuhde on oikein.

Ihan vain tulevaisuutta varten kun itsellä tuota tököttiä on puolisen litraa tuolla kaapissa  ::)
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: miiksuli - huhtikuu 07, 2018, 21:25:39 ip
Lainaus käyttäjältä: terppana - syyskuu 19, 2017, 08:04:25 ap
Ootteko kokeillut tuohon desinfiointiin Star san:ia? Kyseistä tuotetta käytetään esim. pullojen desinfioinnissa ennen (oluen)pullotusta. Käytetään ihan ympäri maailmaa ja myös ammattilaiset käyttäääpi. Etuhan tässä tuotteessa on se, ettei sitä tarvitse huuhdella (ja on elintarvikekelpoinen) kun sekoitussuhde on oikein.

Ihan vain tulevaisuutta varten kun itsellä tuota tököttiä on puolisen litraa tuolla kaapissa  ::)

Toimii :) Itse kun teen myös oluttakin niin aivan mainio purkkien desifiointiin. Suihkutat valmista seosta ja annat hetken vaikuttaa, valutat suurimmat pois ja täytä. Isompien määrien desifointiin voi käyttää ihan upotusta nesteeseen ja täyttää. En edes nykyään edes harkitse mitään uunitusta tai muutakaan kun niin helppoa, nopeaa ja kestävä ratkaisu.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: PekkaT - huhtikuu 25, 2018, 16:59:11 ip
Habanerokastikkeen teen niin että pienin ensin chilejä jonkin verran ja sitten lisään nämä kulhoon suolan ja väkiviinaetikan kanssa. Sitten sauvasekoittimella juoksevaksi. Hyvin on säilynyt jääkaapissa kuukausia pilaantumatta.

Tässä olellista on se että suolaa ja etikkaa voi laittaa ihan reilusti koska kukaan normaali ei tätä vahvaa kastiketta voi teelusikkaa enempää mihinkään laittaa. Elikkä miedoille chileille tämä ohje ei oikein käy. Tabasco kastike mm. tehdään näillä samoilla mausteilla, siis suolalla ja etikalla.
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Vuorikaskas - huhtikuu 25, 2018, 20:53:48 ip
Lainaus käyttäjältä: PekkaT - huhtikuu 25, 2018, 16:59:11 ip
Tabasco kastike mm. tehdään näillä samoilla mausteilla, siis suolalla ja etikalla.


Hapatettua Tabasco ainakin ensiksi on tai on ollut alunperin.   ed.  joo viinietikka näkyy aineksena. http://www.tabasco.fi/tabasco-kastike/

Kyllä se hapatetaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tabasco_(mauste)  Ja vielä lopuksi on laitettu: "Tabasco valmistetaan yhä samalla menetelmällä."
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: Tommy66 - elokuu 14, 2018, 23:04:52 ip
Loppukesän ensimmäisiä testejä chilikastikkeeksi: erilaisia chilejä, pääasiassa lemon habanero n. 200g, 2 dl omenaviinietikkaa, maun mukaan valkosipulia (4- 8 kp)l, itse kasvatettuja tomaatteja maun mukaan( 1-2 kpl), hunajaa reilusti, suolaa, oman pihan omena; Kaikki pilkottuna, otin pois chilin siemenet, keitin 10-15 min kattilassa ( hyvää mangomehua/ muuta mehua kannattaa/voi lisätä) ja tehosekoittimella soosiksi:

Tuli aivan mieletön maku ja koostumus!

Ja kannattaa tosiaan hoidella pilkkominen ja siementen poisto ilman käsineitä, niin saa mukavat 12 tunnin poltteet käsiin!!
Otsikko: Vs: Chilikastike
Kirjoitti: PekkaT - syyskuu 30, 2018, 13:39:24 ip

Tabascoa ei kannata alkaa tekemään ellei ole tyhjää viskitynnyriä mihin laittaa happanemaan  seoksensa. Mielenkiinnosta otin selvää tuon Tabascokastikkeen alkuseoksen mitä sisältää. Yhteen gallonaan (3,79 litraa) laitetaan kahvikupillinen suolaa (1,5 dl) tästä tulisi suolaisuudeltaan noin 4% seos. Sopii aika hyvin yhteen esim. hapatettujen suolakurkkujen kanssa, jonka suolapitoisuus hapatusprosessin alussa on reseptien mukaan 3-5%.

Lisäksi selvisi se että Tabascokastikkeesta tehdään tasalaatuista tuolla valkoviinietikkalisäyksellä. Myös juoksevuus mittaillaan samaksi.

Itse en ole vielä chilejä alkanut hapattamaan koska en halua ottaa riskiä pilalle menosta. Ehkä ensi syksyyn mennessä saisin laitteet sille tasolle että uskaltaisi yrittää.Tosin en näe mitä etua on vahvojen chilien hapattamisessa, mietoja voisi kokeilla.

Tämän vuoden satoa:

Säilöin puhtaaseen sokeriliemeen "Habanero-lemon" kasvatukset. Huomasin että oli hyvää omenasosen kanssa ja siksi ajattelin että toimisi makeana. Soseutettu seos kuumaksi sokerin kanssa ja sokeria aika lailla ja atamonia ja kuumina lasipurkkeihin. Niin juoksevaa että saattoi suoraan kannun nokasta annostella pienimpiin purkkeihin mitä löysin, ilman mitään suppiloita.

Loput habanerot säilön (kuivaamisen ja pakastamisen lisäksi)  tomaattisoseen ohjeella jossa mitat 1,5 kg tomaattia, 0,5dl etikkaa 1dl sokeria 0,25dl suolaa. Seos kuumennetaan ja purkit/kannet desinfioidaan (liotus 1vrk ja tunnin uunissa 100c astetta oltuaan suoraan säilontään ja kannet vesihauteesta liedeltä), ja atamonia pakkauksen osoittama määrä. Kaikki ei halua chiliä syödä joten en säilö mitään valmiita tomaatti/chiliseoksia.

Säilöminen ei ole mitään rakettitiedettä. Vaatii malttia ja huolelisuutta, ei juuri voi tehdä minkään muun lomassa, vaan vaatii huomionsa. Etukäteen kaikki valmiiksi, tiskit tiskattu edestä pois ja kaikki valmiina, ja muistaa vielä sitten sen atamoninkin viimeksi lisätä.

Tuosta omenasoseesta vielä että syysomenasta tehty sose toimii hyvin jollain lemonchilillä. Ei tarvitse juuri sokeriakaan laittaa.