maaliskuu 29, 2024, 12:49:57 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - sillychili

1
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
maaliskuu 11, 2012, 19:50:58 ip
Lainaus käyttäjältä: syötävän hyvä - tammikuu 11, 2012, 16:58:45 ip
Mistä johtuu että kolmen 15w ledin (2 punavoittosta ja 1 sinivoittonen) alla olevien kolmen chilin lehdet ovat paljon kovempia mitä eslin tai natikan alla olevien? Yhteyttääkö chilit ledien alla kuinka tehokkaasti?


Tämä voisi liittyä esim. siihen, että ledit eivät tuota juuri lämpöä, eikä lehtiä lämmittäviä infrapunasäteitä, jolloin kasvi ei haihduta yhtä paljoa kuin lämpimämpien valojen alla. Se ei siis myöskään ime alustasta vettä yhtä paljoa kuin kuumemmissa olosuhteissa kasvava kasvi ja ravinteiden imeytyminen muuttuu myös.

Kaliumin lisääminen tai kalsiumin vähentäminen kasvualustasta saattaisi auttaa. Näin ainakin tuumivat asian olevan hampun kohdalla:

Lainaus käyttäjältä: https://www.icmag.com/ic/showpost.php?p=3857498&postcount=88The pattern of the K deff is common to some other problems, and often its misdiagnostiqued it instead of the actual cause. The browing of edges (advancing to tip) of the leaves, sometimes acompanied with a chance in texture of the leaves (becoming brittle) is caused by bad regulation of leave's stomata. It happen too when there is radicular damage (roots drown, mechanical damage, hard swings of ph, cold), when there is little CO2 (not enough air renovation) or when salt's concentration around roots is high and difficulties the uptake of water. Thus in general it happen when for some reason water uptake is difficult (or CO2 low), and plant reacts closing stomatas to avoid dehydration.

LED growing clearly reduces transpiration and water uptake, due the reduced temperatures and, more important, the lack of InfraRed. Less water uptake obligue to make some adjustements.

First one, as we water less, in order to provide the same amount of fertilizer, its concentration must be higher, in proportion to the reduction in water uptake. Resulting EC may be high enough to make more difficult water uptake due reduced osmotic pressure gap (between roots and surroundings), and cause symthoms as of overfert ones.


Ja:

Lainaus käyttäjältä: https://www.icmag.com/ic/showpost.php?p=3857577&postcount=89so about fertilization, I would like to add that what treefrog described may be K deff aswell. But probably caused by excess Ca (and probably, Mg) in the media. K is well uptaked when its present, and as formula was the same than worked fine with HPS, the problem must be related to it not being enough in the media.


Myös jos ledissäsi ei ole tarpeeksi sinistä valoa, kasvin fotosynteesi heikkenee, sillä sininen valo avaa kasvien lehdillä olevia hengitysaukkoja.

Lisäksi punaisen ja "kaukopunaisen" suhde, sekä valon kokonaismäärä vaikuttaa lehtien olemukseen. Kirkas valo yhdistettynä siihen, että punaista on paljon suhteessa kaukopunaiseen tekee lehdistä pienempiä ja paksumpia kuin himmeämpi valo ja enempi kaukopunaista.

En ole ihan varma kuinka iso osa tästä koskee nimenomaan hamppua, mutta mutuilen, että tämä koskisi kasveja yleensä, eli myös chiliä.

Lainaus käyttäjältä: http://buymarijuanaseeds.com/community/threads/needed-lighting-concepts-to-develop-led-grow-lights.117599/#post-1129846Blue strongly promotes stomata opening, while red light has the opposite effect. Stomatas aperture increases transpiration, thus water consumption, but help the plant keeping internal CO2 concentration high enough. And this strongly affect photosynthetic efficacy (we saw how low CO2 internal concentration is the main limitation of P at moderate-high irradiance). So when growing with LEDs, or any reddish spectrum, there is only two ways of avoiding low internal CO2 concentrations: compensate it with enough blue light or grow in CO2 enriched environment.

High irradiance and high R/Fr promotes small but thick leaves, with high chlorophyll concentrations, while low irradiance and low R/Fr promotes large but thin leaves with low chlorophyll density. Its called respectively sun and shade adaptation. Shade adaptation works better at low light levels and sun one works better at high irradiance.
2
Hyvää kevättä!

Viime päivityksestä onkin päässyt kulumaan melkein kaksi kuukautta.

Siirsin kasvit pikkuruukuista maitopurkkeihin 27.2. eli kaksi viikkoa sitten. Yksi Aji Cristal pääsi jo isoon saviruukkuun. Kaikille kasveille siirtymä on tehnyt hyvää, jopa erittäin hitaasti kasvanut Purple Halel taitaa olla pikkaisen lisäämässä kasvuvauhtiaan. Multana käytin Kekkilän kukkamultaa ja sekoitin siihen jonkun verran hydrosoraa joukkoon.

Olen myös latvonut melkein kaikki kasvini ja jotain pistokashässäkkää on kanssa kehitteillä.

Tässä kuva kaikista kasveistani 12.2.2012. Silloin piti viimeksi päivittää tänne, mutta homma jäi kesken...




Tässä kaikki kasvini kasvutilassaan nyt:




Ja seuraavaksi kuvia yksittäisistä kasveista:

Jalapeno:





Jalapeno, vai kuitenkin Super Chili? Muissa Jalluissa on karvoja, mutta tässä kasvissa ei. Lehdet on kuitenkin enemmän Jallun kuin Superin muotoiset.




Superchili:



Samasta kasvista bongattua lehtien alapinnoille tulleita... juttuja... joita on monissa muissakin kasveissa. Ilmeisesti jäänteitä pikkuruukuissa koetusta hapenpuutteesta juurilla tms. Ei tunnu kuitenkaan kasvuva haittaavan:



Kukkiva Super Chili. Tämä kasvi kärsi kovasti saippuahommissani ja jäi melkoisen nysäksi, mutta kukkii ihan hulluna. Jahka suurin osa kukista on muuttunut raakileiksi, tämä kasvi siirtynee ikkunalaudalle. Tuskin siirrän sitä enää suurempaan ruukkuun, koska hedelmiä tulee tuossakin ja mehupurkki on oikeastaan aika kivan näköinen. Saa nähdä miten se - ja muutkin kasvit aikanaan - reagoi siirtymiseen ledivalosta luonnonvaloon.






Purple "Nysä" Halel kituuttelee, mutta pärjäilee. Sitä ei ole latvottu:





Aji Cristal. Tämän kasvin siirsin suoraan kivivillasta maitopurkkiin, jonka multa oli kostutettu suopaliuoksella. Se siis selvisi vähän vähemmällä saippuoinnilla kuin useimmat muut kasvini - jotka siis kastelin kahteen kertaan viikon välein suopavedellä, huuhtelematta multaa mitenkään suopahommien jälkeen, ennen kuin pitkän ajan päästä  :P

Yksi Super Chilikin välttyi maksimaaliselta saippuoinilta, mutta siitä ei tällä kertaa ole kuvaa. Nämä vähemmän kidutetut kasvoivat ohi enemmän kidutetuista, vaikka pääsivät multaan paljon myöhemmin.





Aji Cristal ruukussa ja vieressä Purple Halel:








Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kasvien meininkiin ja lampun toimintaan ym. Typpeä nuo varmaan kaipaa vähän kaikki, sitä sitten seuraavalla kastelulla.










3
Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 18, 2012, 00:51:46 ap
Lainaus käyttäjältä: sillychili - tammikuu 18, 2012, 00:16:24 ap
Voisikohan pariin kertaan tehty mäntysuovalla kastelua ja kunnon suihkaus Raidia olla osasyyllisiä? Oli muutamia harsosääskiä. Multa on kylvö- ja taimimultaa, joka on maannut parvekkeella reilut puoli vuotta, avonaisessa säkissään.


Ehdottomasti voi. Saippua on emäksistä, ja liian emäksinen multa voi estää kasveja saamasta ravinteita.


No perkele, googlella selvisi, että suovan ph on luokkaa 9-10! Se on aika paljon. Täytyy varmaan huomenna huuhdella multaa ihan vaan vedellä. Häviääkö suovan emäksisyys ajan mitaa vai ei?

Tämä tuli vähän yllättäen, oletin että suopaliuos on täysin turvallinen tapa torjua harsosääsken toukkia. Olisi varmaan parempi käyttää jotain neutraalia saippuaa.

Ihan vähän aikaa sitten näin netissä tutkimuksen tms. esityksen eri saippuoiden tehosta kasvituholaisten torjunnassa ja siinä puhuttiin vain siitä, kuinka hyvin eri kokoisista rasvahapoista valmistetut saippuat tepsivät eri tuholaisiin. Muistaakseni siinä ei ollut puhetta saippua emäksisyyden vaikutuksesta, joten voisi varmaan käyttää jotain neutraalia saippuaa tai neutraloida sen ennen käyttöä.

Kiitos PP avusta!
4
Lainaus käyttäjältä: ABK - joulukuu 21, 2011, 09:00:55 ap
Multa saat sitten keväämmällä pistokkaan purple halelista, jos sun kasvatukset sen suhteen epäonnistuu.


Kiitos tarjouksesta, katsotaan.

On päässyt aikaa vierähtämään sitten viimepäivityksen. Kasvit eivät voi oikein hyvin. Lehdet ovat hyvin vaalean vihreitä ja osin violetteja. Näyttäisivät kärsivän ravinteiden puutteesta, pääasiassa ehkä typen ja fosforin, mutta ehkä muidenkin. Yllättävää noin pienille kasveille. Mitäs tuumaatte?

Voisikohan pariin kertaan tehty mäntysuovalla kastelua ja kunnon suihkaus Raidia olla osasyyllisiä? Oli muutamia harsosääskiä. Multa on kylvö- ja taimimultaa, joka on maannut parvekkeella reilut puoli vuotta, avonaisessa säkissään.

Valo oli välillä tosi lähellä kasveja.

Lannoitin ne nyt substralilla, katsotaan miten käy.

Kuvia:





5
Tilannepäivitystä 20.12.2012

Kaikki multiin ehtineet:

Maitopurkeissa vanhinta satsia, jotka pantu multiin joskus noin 6.12.2012

Super Chilit vanhinta satsia:


Aji Cristal vanhaa satsia.


17.12. siirretty kolmisirkkainen Purple Halel:


Kaikissa Purple Halelin versoissa tätä lukuunottamatta on kypärä tiukassa jo ties kuinka monetta päivää.

Nyt on kaikkia kylvämiäni lajikkeita 2-4 kpl mullissa, paitsi Jalapeno Herculesta, joka ei ole (vielä?) itänyt. Vähän pelkään Haleleiden puolesta. Niitä oli vaan muutama siemen, ja jokaisessa versossa jotain mätää. Purple Halel on myös mielestäni tosi hyvän makuinen ja oudolla tavalla aromikas. Olisi harmi, jos just ne jäisi kasvamatta.

Panin tuulettimen puhaltamaan, mutta lamppu on edelleen ilman heijastinta, koska kaupassa ei ollut sopivan kokoisia alumiinivuokia heijastimen tekemiseen. Olisko joulun laatikkoruokien väsääjät ostaneet loppuun. Yksi ajastin hajosi, joten muutaman päivä kasvit oli epäsäännöllisellä valolla. Nyt on uusi ajastin. Lämpötila on noin 23 C.

23. - 25.12. joutuu kasvit olemaan vailla hoivaa. Hyvä kastelu ennen sitä, ja tuuletin pois päältä, niin eiköhän noi pärjää.
6
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
joulukuu 19, 2011, 23:44:13 ip
Niin, kyllä tässä varmaan vielä pari vuotta menee, ennen kuin kaupalliset ledilamput on oikeasti kilpailukykyisiä muiden vaihtoehtojen kanssa. Tällä hetkellä yksi tuollainen Creen huippuledi maksaa n. 6€, ja sen teho on luokkaa 2W, joten yhdelle watille tulee hinnaksi 3€. Noiden lisäksi lamppuun tarvitaan virtalähde, jäähdytyssysteemit, kotelo... Eli 100W (14000 lumenin) lamppu, olisko se sitten luokkaa 350-400€?

Mutta kunhan useammat valmistajat alkavat päästä samoihin lukemiin, niin kilpailu halventaa hintoja nopeasti.
7
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
joulukuu 19, 2011, 21:08:30 ip
Lainaus käyttäjältä: Xbow - joulukuu 19, 2011, 11:59:24 ap
Sanottakoon, että teoreettisesti parhainta hyötysuhdetta, jopa luokkaa 50% edustavat tietyt siniset ledit ( saa kertoa, jos jossain on vielä korkemman hyötysuhteen ledejä ).


En tiedä miten asia ilmaistaan prosentteina, mutta parhaat Creen XM-L ledit tuottavat yli 140 lumenia per watti - valkoista valoa, jonka värikäyrä muuten on aika lähellä fotosynteesikäyrää. Sen löytää äskeisen linkin takaa, kun menee kohtaan documentation ja sieltä Datasheetin (ladattava PDF) sivulle kolme. Vähän punaista lisää, niin se olis siinä. Tuollaisenaankin se on parempi kuin useimmat muut valonlähteet - paitsi hintansa puolesta, toistaiseksi.

Ihan vaan kiehtovana yksityiskohtana: Sinisen valon energiasta osa menee fotosynteesin kannalta hukkaan, koska siinä on noin 30% energiaa, jota klorofyllit ei pysty hyödyntämään yhteyttämiseen, vaan se muuttuu lämmöksi. Mutta tästä lämmöstä taas voi olla hyötyä juuri ledien alla, koska sitä ei tule infrapunasäteilyn muodossa. Joka tapauksessa lienee viisainta olla liioittelematta sinisen valon kanssa, jos raksaa lampun itselleen. Punaisen fotonit tulevat käytettyä kaikista tehokkaimmin.
8
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
joulukuu 19, 2011, 20:48:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Sabai - joulukuu 19, 2011, 13:10:37 ip
Lainaus käyttäjältä: sillychili - joulukuu 18, 2011, 11:03:42 ap

*

Ledivalaisimen rakentaminen itse ei muuten ole kovin vaikeaa. Ei minullakaan ollut juuri yhtään kokemusta tinakolvin käytöstä. Vaikeinta siinä on sopivien osien löytäminen kohtuu hintaan.


Mistä suosittelisit tilaamaan osia?


Ihan ekana kysyisin chilifoorumilainen Zaxxonilta, että onko hänellä niitä vielä. Oma valoni on tehty häneltä ostetuista osista. Yksi toinenkin ledidiileri voi olla tiedossa, mutta suosittelen sitä vasta jos saan kaupat tehtyä ja tavaran perille.

En ole varma myykö Digikey ledejä bineittäin. Jos et tiedä, mitä bin tarkoittaa, niin lue tämän ketjun pari ekaa sivua: How to build your DIY LED array. Kandee lukea muutenkin, jos aikoo lampun väsätä.

*

Onko noissa ledispoteissa tosiaan jonkulainen tuuletin sisällä? Joku jäähdytyshän niissä on ilman muuta, mutta se voi ollamyös vain alumiinilämpösiili ilman aktiivista puhallinta.
9
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
joulukuu 18, 2011, 11:03:42 ap
Täytyypä jossain vaiheessa koittaa mittailla omaa valaisinta siitä näkökulmasta, että millaista esliä se mahtaisi vastata.

Ostamasi polttimo voi olla ihan hyväkin. Kerro ihmeessä miten se pelittää, kun tuloksia alkaa näkyä. Yksi heikkous siinä on valkoisen valon täydellinen puuttuminen. Ottaisin ton rinnalle jonkun halvan eslin tuomaan valkoista valoa.

Epäilen myös hiukan sitä, että meneekö ledeille tosiaan tarpeeksi virtaa tuon 21W tehon saavuttamiseksi käytännössä. Teho on ilmeisesti ilmoitettu sen mukaan, että siinä on 7kpl "3W lediä" (7x3=21), mutta en ihan usko, että niihin annetaan noin paljoa virtaa, koska ledien pakkaaminen noin tiiviisti edellyttää todella tehokasta lämmön hallintaa. Yleensä se vaatii tuulettimen.

Ylipäätään nuo e27 -kantaan menevät ledit on minusta siitä kivoja, että niissä ei ole tuulettimen hurinaa.

Jos sulla sattuu olemaan sähkönkulutusmittari, niin mittaapa paljonko tuollainen polttimo vie sähköä. Varmuudella siitäkään tuloksesta ei voi päätellä meneekö sähkö nimenomaan ledien käyttöön.

*

Ledivalaisimen rakentaminen itse ei muuten ole kovin vaikeaa. Ei minullakaan ollut juuri yhtään kokemusta tinakolvin käytöstä. Vaikeinta siinä on sopivien osien löytäminen kohtuu hintaan.
10
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
joulukuu 18, 2011, 01:35:09 ap
Lainaus käyttäjältä: Sabai - joulukuu 17, 2011, 17:24:02 ip
Teoreettisenä esimekkinä he käyttävät tällaista tapaa tehdä vertailu;
"Suora vertailu erilaisten kasvivalaisinten välillä on vaikeaa tässä kuitenki esimerkki 1000 wattisesta suurpainenatriumista:
1000 wattia kokonaisvirransyöttö
-730 wattia lämpösäteilyä
270 wattia kasveille käyttökelpoisena valon aallonpituutena

-162 wattia valkoista valoa (enimmäkseen vihreää ja keltaista aallonpituutta) josta kasvit voivat käyttää vain noin 8-12% 16 wattia valkoisesta valosta
108 wattia kasveille käyttökelpoista aallonpituutta

124 wattia totaali kasvu energia per polttimo (108w suoraa energiaa +16w heikkotehoisempaa)"

http://www.ledvalo.com/ledvalo/


Aivan yliampuvaa puhetta ja ainakin osittain teoreettisestikin pielessä.

En tiedä kuinka iso osa spna:n wateista menee lämmöksi, enkä nopsalla googlauksella löytänyt sitä tietoa. Kasvit pystyvät hyödyntämään ledeille tyypillisten sinipunaisten värien väliin jääviä aallonpituuksia huomattavasti tehokkaammin, kuin myyntimiehesi väittää. Käsitykseni mukaan ne "väliaallonpituudet" hyödyntyvät noin 85% teholla verrattuna tehokkaammin hyödyntyviin. Eli ero ei ole kovin suuri.

Käsitykseni mukaan tämän hetken parhaista ledeistä itse väsätyillä lampuilla päästään suurinpiirtein sellaiseen vastaavuuteen, että noin 200W ledilamppu vastaa 400W spna:ta. Ja tuossa on vissiin mukana se, että itse väsäämällä voi ledeistä tehdä sellaisia, että niitä pystyy sijoittelemaan myös kasvien väliin, eikä pelkästään yläpuolelle.

Itse tehdyt lamput - silloin kun ne on hyvin tehtyjä - ovat paljon parempia kuin tämän hetken kaupalliset sovellukset, koska kaupalliset valaisimet laahaa hiukan jäljessä ledien nopeaa kehitystä. Ne suunnitellaan tietyille ledeille ja siihen mennessä kun ne on saatu markkinoille, on ledit jo kehittyneet paljon eteenpäin.

Ja tämän on siis kirjoittanut henkilö, joka on todella innostunut ledeistä ja kasvattaa itse niillä.
11
Hienoa mittaustyötä!

Yksi seikka, mikä usein jää markkinamiehiltä ja muiltakin mainitsematta on se, että kasvit myös mukautuu siihen valoon, joka niillä on käytettävissä. Tämä seikka kaventaa entisestään esim. ledien ja natikan eroa. Viikon natikan alla ollut kasvi saattaa sisältää jopa kaksinkertaisen määrän klorofylli b:ttä verrattuna auringon alla kasvaneeseen. Näin se pystyy hyödyntämään paremmin natikan keltaisen valon.

Näkyisiköhän tämä reflektanssimittauksissa, C.Berkele? Ja eikö tuo periaatteessa tarkoita sitä, että eri valojen alla lehtien väristä tulee erilainen?

Lähteeni, joka ei ole tieteellinen, mutta sisältää linkkejä tieteellisiin artikkeleihin.
12
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 15, 2011, 11:28:16 ap
Lainaus käyttäjältä: sillychili - joulukuu 15, 2011, 10:21:44 apSiniset aallonpituudet lisää oksien ja lehtien tiheyttä.

Kerropa tietolähde.
"Jostakin kuulin" tai "hamppufoorumilta luin" eivät riitä vastaukseksi. Tarkoitan tieteellisiä kirjallisuusviitteitä tai vastaavia.


Tällaisia sain vastaukseksi Gardens Cure foorumilta Knna -nimiseltä hepulta, joka on paljon näihin lediasioihin perehtynyt. Tuo ensimmäinen kiinnostanee sinua erityisesti:

Lainaus käyttäjältä: knna;1491806
Anatomical Features of Pepper Plants (Capsicum annuum L.) Grown under Red Light-emitting Diodes Supplemented with Blue or Far-red Light
Light as a Growth Regulator: Controlling Plant Biology with Narrow-bandwidth Solid-state Lighting Systems
Plant Productivity in Response to LED Lighting
Journal of Plant Biology, Volume 49, Number 2 - SpringerLink
http://www.springerlink.com/content/w728588017q9w473/fulltext.pdf
http://hortsci.ashspublications.org/content/27/5/427.full.pdf

Google Scholarilla löytyy kuulemma vielä lisääkin tutkimuksia. Hyviä hakusanoja on: "blue light internode distance" ja "capsicum pepper".

Pistä vaikka jotain pientä referaattia, jos jaksat noita lukea ja löydät jotain mikä poikkeaa tosta Gardens Curen ketjun muutamassa ensimmäisessä postissa esitetystä, tai on muuten mielenkiintoista. Itse en jaksa juuri nyt paneutua sen tarkemmin..

Olen seurannut Knnan kirjoittelua eri foorumeilla jo pitkään. Otan aika lailla uusimpien tutkimusten mukaisena tietona sen, mitä hän sanoo. Olisi toki hyvä olla vähän kriittisempi, mutta oma perehtyneisyys ei riitä ja hänen puheensa on kestänyt monen muun esittämän kritiikin. Tämä nykyinen valaisimeni on Knnan suositusten mukaan rakennettu, paitsi että valkoista on yhden ledin verran enemmän.

Tässä muuten vielä kaikki hamppufoorumeilta löytämäni laadukkaat ledikeskustelut. Muualtakaan netistä en ole parempia löytänyt:

Valosta ja kasveista yleisesti: Needed lighting concepts to develop LED grow lights
Ledinvalaisimen rakentamisesta: How to build your DIY LED array
Ledeillä kasvattamisesta: Discussion of the pragmatic application of LED's

Tuo viimeinen noista on eniten hamppuun painottunut, mutta sieltäkin löytyy myös muihin kasveihin liittyvää tietoa.
13
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 15, 2011, 12:50:56 ip
Lainaus käyttäjältä: sillychili - joulukuu 15, 2011, 12:29:09 ip... täysin ilman sinistä valoa kasvavista kasveista tulee harvoja ja jo hyvin pienet määrät sinistä riittää normaaliin kasvuun...


Syynä saattaa olla "kaukopunainen" nimen saanut valon väri n. 730 nm, joka aiheuttaa honteloa pituuskasvua. Lisäämällä muita värejä sen suhteellinen osuus pienenee. Tuo väri kertoo kasville, että se on varjossa ja sieltä pääsee pois vain kasvamalla ohi varjon aiheuttajan.
http://chilivaari.blogspot.com/2011/03/kaapissa-kuhisee.html


Niin, en tiedä minkälaisesissa valaistusolosuhteissa sinisen poisjättämistä on testailtu, onko valossa ollut kaukopunaista. Mutta näin olen minäkin ymmärtänyt, että kaukopunainen lisää venymistä. Sinisellä ilmeisesti on kuitenkin myös oma itsenäinen vaikutuksensa, kuten Kärsäkin tuossa mainitsi.

On muuten hemmetin hyvä blogi sulla, vaari! Hienoa kun testailet noita valoja.
14
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 15, 2011, 11:28:16 ap
Lainaus käyttäjältä: sillychili - joulukuu 15, 2011, 10:21:44 apSiniset aallonpituudet lisää oksien ja lehtien tiheyttä.

Kerropa tietolähde.
"Jostakin kuulin" tai "hamppufoorumilta luin" eivät riitä vastaukseksi. Tarkoitan tieteellisiä kirjallisuusviitteitä tai vastaavia.

Kysyy utelias.


Ei mulla juuri ton parempia tietolähteitä ole, ikävä kyllä.

Ja nyt kun tarkastin asian, niin eräällä hamppuaiheisella forumilla keskustellaan ennemminkin siihen suuntaan, että täysin ilman sinistä valoa kasvavista kasveista tulee harvoja ja jo hyvin pienet määrät sinistä riittää normaaliin kasvuun, eikä tämän jälkeen lisää sinistä enää lisää tiheyttä. Mene ja tiedä, varsinkin kun chili ei ole hamppu.


Lainaus
Blue light has an strong effect reducing internodal length. This effect is exponential at low doses, and gets stabilized at irradiance about 30 uE/m2 of blue light. At 40 uE/m2 near the minimum internodal distances are achieved. As total irradiance levels of 400-500 uE/m2 seems to be the most adequate for MJ growing, the blue fraction to keep internode distances short is relatively small, about 10% of total or still less. But providing some blue light is a must to avoid stretching.


Lähteeni, joka on englanninkielinen hamppuaihein foorumi: Needed lighting concepts to develop LED grow lights

Pistin sinne kysymyksen tieteellisistä lähteistä, katotaan tuleko mitään.

15
Lainaus käyttäjältä: Whili - joulukuu 15, 2011, 08:42:26 ap
Heikolla valolla kasveista tulee nimenomaan "honkkeleita". Lamput kannattaa olla sellaisia, että ne helppo sijoittaa lähelle kasveja.
Tehokkaat ESL:it ja loisteputket ovat OK, ja kyllähän nuo leditkin ovat todettu toimiviksi, mutta ovat ainakin vielä melko hintavia.


Kyllä.

Myös valon väri vaikuttaa kasvin honkkeliuteen. Siniset aallonpituudet lisää oksien ja lehtien tiheyttä.
16
Lainaus käyttäjältä: O - joulukuu 15, 2011, 06:36:00 ap
Noista 180 asteen ledeistä vaikuttaisi menevän suurin osa valosta vähän ohi. Itse olen laittanut alumiini u-putken sisäpintaan niin alumiini ohjaa vähän paremmin oikeaan suuntaan.


Niinpä. Ajattelin väsätä ton koko lampun ympärille heijastimen alumiinisesta kertakäyttö uunivuoasta tms.

Jos noita ledejä hajasijoittelee kasvien ympärille, niin laaja säteilykulma voi olla ihan hyväkin juttu. Siinä on myös se hyvä puoli, että eri aallonpituudet sekoittuu keskenään tehokkaasti jo suhteellisen lyhyellä etäisyydellä lampusta.

Tällä hetkellä valotusmittari antaa versojen tasolta lukemiksi:

-ISO 100
-F 8
-T 1/15s

Se on suurinpiirtein samaa luokkaa, tai jonkun verran vähemmän, kuin pilvisen (täysin harmaan) taivaan alla keskipäivän aikaan syksyllä. Yksi nettilähde ilmaisee asiaa näin:

Lainaus

Aukolla f/8 ja herkkyydellä ISO100 saadaan seuraavissa olosuhteissa niiden vaatimat valotusajat:

       Aurinkoinen päivä ulkona -- 1/500 s (EV15)
       Utuinen kirkas päivä -- 1/250 s (EV14)
       Kirkas pilvinen päivä ilman varjoja -- 1/125 s (EV13)
       Peitteinen päivä tai aurinkoisen päivän varjo -- 1/60 s (EV12)
       Synkän pilvinen päivä -- 1/30 s (EV11)
       Syvä varjo. Metsä kirkkaan pilvisenä päivänä -- 1/15 s (EV10)
       Ennen ukkosmyrskyä tai myöhään synkän pilvisenä päivänä -- 1/8 s (EV9)
       Kirkas kaupan sisätila -- 1/4 s (EV8)
       Hyvin valaistu näyttämö tai urheilustadion --
       Hyvin valaistu koti -- 1 s (EV6)




Katotaan miten valaisuni muuttuu, kun väsään heijastimen ja lasken valaisinta alemmas.

Oliko muuten hankala juottaa ledejä sinne U:n pohjalle?

*

Perus Jalapenot itää hyvin.
Purple Haleleja on näkyvissä neljä, joista yhdestä puuttuu sirkkalehdet.
Super Chilejä tulee muutama lisää.
Vain yksi Aji Cristal nyt mullassa olevan lisäksi on itänyt.
Jalapeno Hercules, ei ituja näkyvissä.

Muokattu valonmittausasiaa selkeämmäksi.
17
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 14, 2011, 21:40:51 ip
Näet varmaan muutaman viikon jälkeen riittääkö valoteho kasvuvaiheessa. Innovatiivinen veikko olet kumminkin.
UFOssa on punaista, oranssia ja sinistä yli 90%. Valkoista hyvin vähän. Näkyy kasvun ja lehtien värieroina natikoilla valaistuihin verrattuna. 120W on tehoa eikä ole mielestäni riittävä.


Noo, enimmäkseen toi mun kokoonpano perustuu muualla verkossa ja täällä tee-se-itse -palstalla vastaantulleisiin ratkaisuihin, mutta kiitti kehuista kuitenkin.  :)

Jos ei teho riitä, niin raksaan toisen samantapaisen lampun, tai pistän ESLiä lisäksi. Eikä noitten nyt niin hirveästi tarvitse kasvaa, kunhan vähän maaliskuun alkuun mennessä. Tavoittelen myös sitä tiheää kasvua, mistä muut ledittelijät ovat kertoneet. Erityisesti Aji Cristalista haluaisin tiiviimmän pensaan, kun viimekesäiset oli sellaisia honkkeleita. Latvomalla, jos ei muuten.

Jos nyt rupeaa tuntumaan siltä, että haluan pitää tämän projektin nimenomaan leditestinä (niin kuin olis kyllä kiva), niin saatan heivailla pöydän alta kasveja pois sitä mukaa kun ne kasvaa. Tarkoitukseni on kasvattaa vain muutama hyvä kasvi.

Lisäsin muuten tuulettimen kasvatustilaani.

Lisäys: Bluesman, minkäkokoiseen tilaan / pensaikkoon tuo 120w lamppu ei ollut riittävä?
18
Itse ostin Puutarhurinverstaalta: Mylar, diamond diffusion.
19
Lainaus käyttäjältä: Whili - joulukuu 14, 2011, 08:53:53 ap
Äkkiseltään vaikuttaa aika pienitehoiselta tuo valo. Jos oikeen muistan niin valkoisista ledeistä kasvit ei juurikaan hyödy, eli jäljelle jää 18W.
Kaupalliset led-valaisimet ovat n. 120W, niin tuo 18W tuntuu aika vähäseltä kasvatukseen ja mikä on todellinen valon määrä ??


Joo, pienihän tuo lamppu on, eikä sillä varmaan paljon pienehköjä taimia pidemmälle pääse.

Kasvit kuitenkin hyötyvät myös punaisen ja sinisen väliin jäävistä aallonpituuksista ja niitä kannattaa olla ainakin jonkun verran. Lisäksi valkoiset on kylmiä valkoisia (vaikkakaan eivät kaikista kylmimpiä), joten niiden spektrissä on selvästi enemmän sinisiä aallonpituuksia.

Valon todellista määrää on hankala sanoa. Minulla on kyllä laadukas valokuvaukseen tarkoitettu valotusmittari, mutta sehän mittaa valoa tietysti ihmissilmälle olennaiselta kannalta. Kasveille tärkeän valon määrän pystyisi kyllä laskemaan ledien spekseistä, mutta laskennallisen ja todellisen valon määrän erosta on paha sanoa mitään. Voin kyllä mittailla ton tilan valomäärän valotusmittarillani, kunhan saan sen takaisin, se on juuri nyt lainassa.

Kasvit on toistaiseksi myös aika kaukana lampusta, pienennän välimatkaa jossain vaiheessa.

*

Kiitoksia kaikille mielenkiinnosta!

Koitan päivitellä tänne tilannetta noin viikon välein, tai useamminkin jos jotain jännää ilmenee. Lämpötilaakin rupean seuraamaan piakkoin. Melko viileää tuolla on.
20
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
joulukuu 14, 2011, 00:10:24 ap
Mun tee-se-itse valaistusta voi tutkailla täällä: Sillychili kasvattaa LEDeillä