huhtikuu 19, 2024, 06:35:10 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilin kuivatus

Aloittaja Euro, helmikuu 06, 2005, 04:04:02 ap

« edellinen - seuraava »

Moose

Joo pieni aivopieru. Muistan kyllä noista naruchileistä lukeneeni.

Lähinnä oma viestini kumpusi vastauksena noille pienten määrien uunikuivauksille. (vähemmälläkin vaivalla onnistuu)

bluesman







Tuo karhunlankaan pujottelu pelittää heinäkuussa parhaiten tai sitten esim takan kylkeen roikkumaan. Ihan jees jos takka on lämmin.
Emäntä viskasi kaikki ristrani (Esp. Ristras) pihalle kun oli saavinaan allergisia reaktioita kuivatetuista chileistä. Taitaa mennä jonnekin ulkovaraston koristeeksi about 10m lankaanpujoteltuja chilejä.

HotVelo

Kuivattelin liki koko pitkän syksyn Aji Cristaleita ja pientä erää Naga Morichia luomumenetelmin vaihtelevassa huoneenlämmössä. Edellisenä viikonloppuna laitoin nahkean kuivat chilit uuniin jälkilämpöön (<75C). En niitä ehtinyt viime sunnuntaina kuitenkaan käsittelemään, joten ne odottivat farmilla kylmässä uunissa tänään. Laitoin uuniin vajaat 50C ennen ilta-aterian kypsentämistä, ja otin sitten rapsakat chilit käsittelyyn.

Hämmästykseni oli suuri, kun käsittelin ensinnä Aji Cristaleita morttelissa. Lopputulos oli jotain rouheen ja jauheen välimaastosta, se ei ollut yllätys. Mutta aromin vahvuus oli.

Nagoja oli niin pieni erä, että siitä ei niin vahvaa aromivaikutusta tullut. Mutta muita vaikutuksia kyllä tuli. Vaikka mortteli ei jauhetta ilma sakeana pöllyten lennätäkään, niin kyllä sen huoneilmassa aisti.

Johtopäätös nr1 on seuraava. Kasvukaudella 2014 pyrin saamaan erityisesti aromikkaista lajikkeista riittävästi satoa, jotta sitä riittää jauheiksi. Johtopäätös nr2: jauheita pitää saada tehtyä morttelia tehokkaammin, mutta niin pitää myös olla tehokkaampi suojaus, jottei ole koko iltaa nokka tulessa ja henkeä ahdista.  ::)  :-[

bluesman

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - marraskuu 29, 2013, 21:56:13 ip
Johtopäätös nr1 on seuraava. Kasvukaudella 2014 pyrin saamaan erityisesti aromikkaista lajikkeista riittävästi satoa, jotta sitä riittää jauheiksi. Johtopäätös nr2: jauheita pitää saada tehtyä morttelia tehokkaammin, mutta niin pitää myös olla tehokkaampi suojaus, jottei ole koko iltaa nokka tulessa ja henkeä ahdista.  ::)  :-[


Jauhaminen on syytä suorittaa ulkona. Oppirahat maksaneena voin todeta että jo morttelilla jauhaminen saatikka sitten myllyllä päräyttäminen nostaa ilmaan chilipölyä joka lasketuu kaikille pinnoille sängystä sohvaan ja ruokapöydälle. Kun pahaa-aavistamaton emäntä tekee vaikkapa voileivän on hämmästys suuri kun kaikki maistuu chililtä. Ja chilikasvattajaa taas kehutaan.

Horna

tammikuu 03, 2014, 16:59:32 ip #204 Viimeisin muokkaus: tammikuu 03, 2014, 17:06:09 ip käyttäjältä Horna
Täällä chilin jauhatus tehdään kaksivaiheisesti. Ensin kuivatut marjat kulhossa sauvasekoittimella (muovipussia tiukasti ympärille, muuten pölisee ja astma, silmänvuoto ja nuha iskee) rouheeksi, jonka jälkeen rouhe jauhetaan jauhoksi kahvimyllyssä.
Itselläni kahvimyllynä toimii krups, http://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/kahvitarvikkeet/GVX242/krups-kahvimylly. Tekee muuten todella vauhdilla ;)

Aina sitä tuuletusta tarvitsee kuitenkin isompien sessioiden jälkeen.

Joo ja juu, en giganttia mainosta, en edes ostanut omaa myllyäni sieltä. Pienenä miinuksena myllyssä on, etten pysty pesemään itse 'papusäilöitä' mistä tavara valuu jauhatusnieluun. Meinaan vaan ettei tuolla mitään kahvia tohdi enää jauhaa.
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

Kaltsu

Nyt sillä parhaat kahvit tuleekin.  ;)
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

ilpo00

Meikällä pakkasessa löytyy viimesyksyisiä chilejä aika lailla, mitenkä kannattaisi kuivata? Pelkään vaan että menee ihan piloille jos uuniin laittaa?

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: ilpo00 - helmikuu 04, 2014, 11:00:38 ap
Meikällä pakkasessa löytyy viimesyksyisiä chilejä aika lailla, mitenkä kannattaisi kuivata? Pelkään vaan että menee ihan piloille jos uuniin laittaa?


Minä olen aina kuivattanut uunissa. Tärkeää on, että lämpö on alhainen, 50 astetta max. palaa tosi herkästi, joten kannattaa uuni lämmittää valmiiksi, ja sitten vasta laittaa chilit sinne. Eli jos laitat kylmään uuniin chilit ja uunin päälle, voi käydä niin, että lämmöt kohoaa hetkellisesti liian ylös kun uuni lämpeää. Sama koskee lämpötilan muuttamista, pienelläkin säädöllä hetkellinen lämpö voi nousta ja chilit palaa.

Eli siis 50 astetta, ja 5-6h. Itse olen kuivattanut niin kauna, että chilit menee "rapsahten" poikki kun taittaa. Chilit uunin pellille ja keskeltä halki, siemenkarat poistaa ainakin osaksi. Välillä käytät luukkua auki, että pääsee tuulettumaan.


tuossa vielä tarkemmin



longi

Molo.

Onkos kukaan huomannut kuivatuissa "laimenemista" ? Löysin kaapin perältä purkin jossa luki RED v.2005. Muistaakseni tarkoittaa red savinaa. Oli jotenkin unohtunut tonne kaappiin, noh tuoksu oli purkissa ihan OK ja tuntui olevan savinaa tai ainakin kunnon chinenseä. Otin sitten puolikkaan (pituussuuntaan näitä leikkelen siis kuivuriin aina) ja morttelissa jauhoin. Puolikkaan jauho lautaselle ja pasta päälle kääntelyä ja kastike ja kääntelyä. Kohti ääntä ja ei oikein tunnu polte siltä mitä luulis olevan. Muuten oli ihan ok muumiojauhoa selkeä savinan maku vaan ei tulta.

Onko muilla kokemuksia vanhoista jauheista?

-lonkero-

Ärjy-Karju

Jauheet laimenevat kyllä jo parissa vuodessa. Itse säilytän kuivatut chilit sellaisenaan ja jauhan lisää kun maustesirotin tyhjenee. Pari viikkoa sitten jauhoin v. 2012 nagamoricheja ja polte oli kohdallaan.  ;)


p.s. Pistän kuivatut chilit aina tuplapussiin, siis kaksi minigrip pussia päällekkäin. Voit testata yhdellä pussilla, kuivatun chilin aromi tulee läpi mutta kahdesta ei.

longi

Moi. Mulla on kuivasilit lasipurkeissa, eli pestyissä silli yms. säilykepurkeissa eikä ainakaan tuolla maustekaapissa ole pahemmin chili aromia leijunut.

-longi-

unenkuva


Itse pidän jauheet kovamuovisessa pippurimyllyssä, mitä kaupoista siis saa. Kun tyhjenty alkuperäisestä sisällöstään nii laitoin morttelissa jauhetut chilit sinne. Ei tartu aromit mihinkään ja annostelu hyvin helppoa

Whili

Marttojen suosittelema laite http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/evermat-kuivasailontalaite-1563899?gclid=CIfykrusj8ACFcoLcwodC0IAew
Asialliselta vaikuttava vehje, mutta hinta vaan melko suolainen.  Saatavana myös lisätasoja !!

narttu

Onkos porukoilla kokemusta pakastetun chilin kuivaamisesta? Muuttuuko maku tai kestääkö kuivaus pitempään kun rakenne on "lötkistynyt"  :-\
Osa podeista on palasina, mutta enemmistö kokonaisina ja hyötykasvikuivurilla kuivaan.
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

Jani M

Lainaus käyttäjältä: narttu - elokuu 20, 2014, 10:29:35 ap
Onkos porukoilla kokemusta pakastetun chilin kuivaamisesta? Muuttuuko maku tai kestääkö kuivaus pitempään kun rakenne on "lötkistynyt"  :-\
Osa podeista on palasina, mutta enemmistö kokonaisina ja hyötykasvikuivurilla kuivaan.


Onnistuu. Valutat ne nesteet vaan pois, ne voi käyttää vaikka jonkun kastikkeen pohjana, jos tuntuu ilkeältä heittää pois. On siinä nesteessäkin meinaan jonkun verran potkua. Sitten kuivuriin ja kuivaten. En ihan valtavaa eroa ole huomannut maussa jauheena, tuskin erottaisin sokkotestissä jos olisi samasta chilistä tehtyä jauhetta, toinen tuoreista ja toinen pakastetuista.

hahonen

Meillä on käytettynä hankittu sienikuivuri Orakas johon uppoaa huomattavasti suurempi määrä kuin Obh Nordicaan tai vastaaviin. Koko päivän joutuu jurmuttamaan joten jos ei ole kiire mielestäni samaan tulokseen pääsee leivinuunin päällä kuivaamalla. Sähköäkään ei tuolloin mene. Toki jos samana päivänä tarvitsee kuivat chilit niin pakkohan se on tällä kuivata. Kuitenkin ihan eri tason vehje muovirimpuloihin verrattuna.
http://www.marlemi.fi/

pave_p

Pienien määrien kuivatukseen soveltuu erinomaisesti Elisan digiboxi (digiboxiksi soveltuu huonosti).  Käy sen verran kuumana vaikka ei ole edes päällä, että hyvin kuivuvat.

Chilejä kannattaa tosin vähän pilkkoa paloiksi ettei ihan kokonaisena.   

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: pave_p - syyskuu 12, 2014, 20:35:36 ip
Pienien määrien kuivatukseen soveltuu erinomaisesti Elisan digiboxi (digiboxiksi soveltuu huonosti).  Käy sen verran kuumana vaikka ei ole edes päällä, että hyvin kuivuvat.

Chilejä kannattaa tosin vähän pilkkoa paloiksi ettei ihan kokonaisena.


Jääkaapin päällä olen monta pellillistä kuivatellut. Toimii hyvin.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Max_7Pot

Minullakin on Marlemin valmistama Orakas hyötykasvikuivuri. On todella pätevä kuivuri chilien, yrttien, sienien, juuresten ja marjojen kuivaamiseen. Nyt kuivaa chilejä ympäri vuorokauden.  :)

Whili