Ruoanlaitto ja ravintolat => Kodin mausteinen kokkaus => Aiheen aloitti: Mauskis - elokuu 06, 2016, 23:25:00 ip

Otsikko: Kuivatun Carolina reaperin käyttö
Kirjoitti: Mauskis - elokuu 06, 2016, 23:25:00 ip
Hei kaikki chilikokit!

Sain käsiini kuivatun maailman tulisimmaksi sanotun chilin ,eli Carolina reaperin. Heräsi kysymys, että mitenkähän sitä ruokaan laittaisin niin, ettei ruoasta löytyisi ikävää tulista sattumaa, meinaan kun sain ohjeeksi että siitä koverretaan vain pieni murunen kerralla ruokaan. Juu, ja hanskat tietysti kädessä luonnollisesti. Ajattelin tehdä chili con carnea. Pitäisikö yrittää liuottaa tuota chilimurua vaikka johonkin nesteeseen ensin ja lisätä sitten ruokaan? Kertokaapa mulle, kun olen näissä chiliasioissa vielä aika aloittelija.
Otsikko: Vs: Kuivatun Carolina reaperin käyttö
Kirjoitti: tp.teppet - elokuu 06, 2016, 23:50:20 ip
Itse annan aina chili con carnen hautua rauhassa pitkään. Muutaman tunnin kun annat hautua niin maut tasoittuvat mukavasti. Ei nyt ihan yli varovaiseksi kannata heittäytyä varsinkaan jos tekee ruokaa nimeltä Chili con carne, sillä mielestäni kyseisen ruuan ideanakin on vähän herätellä ja nostaa toleransseja :) Toki voi lisätä pikku murunen kerrallan ja antaa hautua, sitten kokeilla löytyykö makua ja/tai potkua toivotusti. Kärsivällisyys on avain sana tuossa ruokalajikkeessa. Texasissahan tuppaavat ensin hauduttamaan pitkään sitten pitävät yön yli jääkaapissa ja seuraavana päivänä vasta syödään, tai näin joku paikallinen on aikoinaan isääni opettanut. Maltilla kun annat hautua alhaisella lämmöllä niin ei jää ikävää sattumaa. Ja jos meinaat aluksi varoivaisesti murusen kerrallaan laittaa niin suosittelen laittamaan miedompia chilejä/jauhetta/soosia lisäksi saat enemmän chilin makua ruokaan. Kun itse teen niin tuppaa menemään 2-6 eri lajiketta miedoista tulisiin ja hauduteltua pitkään ja "rakennettua" sopiva maku ja polte. Yleensä jotakin annuumia tai muuta mikä polttaa nopeasti mutta häviääkin polte nopeasti, sitten Chinenseistä joku missä voimakas hitaasti nouseva polte joka kestää pidempään ja niin edelleen. Makeutta voi ja omasta mielestä kannattaa lisätä. Jotkut laittavat tummaa suklaata tai sokeria, itse yleensä pikku lorauksen hunajaa. Ja sillä tulee monesti tasoitettua jos puolisolle tuli tehtyä aavistuksen liian tulista. Rohkeasti vain kokeilemaan mikä omaan makuun sopii parhaiten.

Ps. toivottavasti tuli järkevää ja luettavaa tekstiä, muutama saunaolut tullut otettua ja jonkin verran viskiä :)
Otsikko: Vs: Kuivatun Carolina reaperin käyttö
Kirjoitti: sorrii - marraskuu 17, 2016, 14:08:35 ip
Jenkkiläisissä chili-ohjeissa yleensä neuvotaan tekemään tahna kuivatuista chileistä - tuoreistakin ehkä - usein ei edes mainita onko tuore vai kuivattu!
Tahnaa käytetään kuten marinaadia lihan maustamiseen ja annetaan siis muhia jonkun aikaa.

Kuivaa chiliä paahdetaan kuivalla pannulla kunnes alkaa vähän savuamaan, vaan ei pala. Sitten kaadetaan päälle tilkka vettä, ja annetaan turvota. Tämä sitten hierotaan tahnaksi morttelilla tai blenderillä. Liotusnesteen voi joko käyttää, tai heittää pois jos on kitkerää tai halutaan miedompaa.

Tuollaisella supertulisella tää o aika hankalaa kyllä, jos ei ole mukana reilusti myös miedompia lajeja. Ainoana chilinä sitä varmaan on viisainta käyttää vain kunnolla jauhettuna
Otsikko: Vs: Kuivatun Carolina reaperin käyttö
Kirjoitti: MiM - marraskuu 17, 2016, 18:30:50 ip
Toki sitä voi käyttää myös chiliöljyn muodossa. Chili kuumennetaan öljyssä ja annetaan sen jälkeen tekeytyä muutaman päivän. Öljy käytetääm maustamiseen.
Otsikko: Vs: Kuivatun Carolina reaperin käyttö
Kirjoitti: sorrii - marraskuu 17, 2016, 18:50:45 ip
LainausToki sitä voi käyttää myös chiliöljyn muodossa


Tuoreellako vai kuivatulla tuo ohje? ...arvailen että pitää olla kuivattua... Tuore vastaavasti etikkaliemeen ...

On muuten itsellä tuolla jemmassa iso pussillinen pieniä C.Reapereita. Jäi koko sato kaikilla chinenseillä viime kesänä pieniksi. Poikkeuksena Black Naga teki ihan normaaleita. On siis Jigsawia ja Reaperia käsittelemättä pari pussia ... Kaipa ne vaan kuivaan, jos eivät jo olekin puolittain kuivuneita  ::). On tapana säilyttää paperipusseissa [Pirkka biojätepussi] chilejä. Hyvinkin pitkään säilyvät niin ...
Otsikko: Vs: Kuivatun Carolina reaperin käyttö
Kirjoitti: MiM - marraskuu 17, 2016, 20:34:24 ip
Tuoreella saa todella hyvää öljyä, mutta sen kestävyys on heikko, eli jos haluaa säilyttää yhtään pidempään, niin kuivatulla