Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Vuorikaskas

Sivuja: [1]
1
edit. 30.3 klo 16.25:  Toinen huutokauppa on avattu. Katso valittavissa olevat kasvit vastauksesta numero 11. Happy bidding!   ^-^
************************************************************************************************************


Olen aina pitänyt huutokaupoista.  Kokeillaanpa pääsenkö eroon liioista taimistani näin. 

Chilintaimet noin litran turpeissa.  Lähetys pakettina Suomeen sisältyy huutohintaan.

Pakkaan niin että pysyvät koossa ja ehjänä. Suljen multapussin suun sekä asennan pahvin estämään multapussien liikkumisen.  Lähetys maksaa minulle 5,90€, kun paksuudeksi tulee max 11cm.

Säännöt:
Huutaminen tapahtuu postaamalla tähän alle.  Pohjahinta on 10 euroa ja senkin saa halutessaan huutaa ensimmäinen. Minimikorotus 2 euroa.  Huuto hyväksytään kunhan se on kirjautunut foorumin ajanlaskun mukaan viimeistään sunnuntaina 19.3.2017 illalla klo 20.00.00.  Toisin sanoen sekunninkin yli kello kahdeksan kirjautunut huuto on myöhästynyt ja sitä edellinen huuto tulee voittamaan. 

Viestien muokkaus on kielletty: postaa aina uusi viesti jos haluat korottaa huutoasi.  Epäselvissä riitatapauksissa lautakunta päättää kokouksessaan sovellettavasta menettelystä. Minä toimin lautakunnan puheenjohtajana ja hyväksyn sen jäsenhakemukset hyvässä sovussa itseni kanssa. :-)

Olisikohan tässä tarpeeksi sääntöjä, jotta sävelet on selvät ja hupia ja jännää riittää?  Laitan toiseen viestiin huudettavan kohteen.

2
Villit chilit ja chilien tiede / Lajien todistetut risteytymiset
« : Maaliskuu 08, 2017, 00:16:08 ap »
Chilikirjassa (toinen painos, ISBN 978-951-20-9829-3, sivu 158) on taulukko otsikolla Lajien todistetut risteytymiset,  jossa on viisi kategoriaa.

HF  F1 hybrids highly fertile
PF  F1 hybrids partially fertile
NG F1 hybrids germinate normally
IV   Fruits/seeds set but F1 seed inviable
EC  F1 raised by embryo culture

Suomennokset (kirjan mukaan):

F1 hybridi on erittäin lisääntymiskykyinen
Fi hybridi on osittain lisääntymiskykyinen
F1 hybridit itävät normaalisti
F1 hybridin siemenet eivät ole itämiskykyisiä
F1 hybridi kasvatettu alkioviljelyllä

Sivulla 129 on ohje risteytyksen aikaansaamiseksi.  Miksi esimerkiksi on otettu C. baccatum x C. annuum vaikka se taulukossa sijoittuu luokkaan NG eli odotettavissa on että vain F1 sukupolvessa on eloa? 

Eihän tässä ole sen kummempaa ihmeellisyyttä ole kuin että teksti etenee risteytyssivuilla sukupolvia eteenpäin eli kuinka saadaan aikaan vakiintunut lajike lähtökohtana alkuperäinen risteytys ja F1 sukupolvi.   Siksi herättelen vähän keskustelua aiheesta.   Onko kirjan taulukko ihan oikein eli baccatum X annuum ei ole järkevä lähtökohta muuta kuin F1 risteytyksen luomiseen?

Voisinpa tässä  kokeilla ekaa kertaa kevään ja kesän mittaan.  Tähän mennessä hyönteiset on tehnyt homman joten tulokset ovat arvaamattomia sattumia.   Jos risteytyksestä ei saa lajiketta jalostettua, ei se mitään, mutta asia on hyvä tiedostaa etukäteen. Jos se siihen F1 sukupolveen tyssää, sehän on toki siemenkauppiaan unelma!   :)




3
Kauppapaikka (ei chilijutuille) / M: Tomaattivalikoima perinnelajikkeita
« : Maaliskuu 05, 2017, 10:06:00 ap »
edit  23.3.  Ilmoitus voimassa enää osittain. Katso toinen postini alempaa.    
__________________________________________________________________________

Nyt alkaa olla hyvä ajankohta laittaa tomaatteja multiin!  Vähintäänkin pitkän kauden lajikkeita.   Siemeniä on kertynyt sen verran runsaasti, että laitan kiertoon liikoja.  Suurin osa on perinnelajikkeita (heirloom), poikkeuksena ainakin F1 Lucas ja villiksi luokiteltu Galapagos.   Suluissa siemenen hankintapaikka/siemenfirma/merkki.

Costoluto Fiorentino   (Hyötykasviyhdistys)
Cuor di Bue   (Hyötykasviyhdistys)  pihvitomaatti
Ciliegia Rossa (Hyötykasviyhdistys)  kirsikkatomaatti, ainoa näistä italialaisista jota en ole kasvattanut vielä
San Marzano 2  (omasta kasvista)   numero 2 = a newer selection of this famous Italian cooking tomato

Roma  (kaupan siemenpussi - tätä pitää vielä etsiä, ainoa jota en löytänyt vielä)  paljolti kuin San Marzano
Lucas F1  (Lord Nelson)  luumumainen pensastomaatti
Marmande (gartenland.com -Lidl) 

Hintapyyntö 1€ / 10 kpl  (10c/kpl)  Näitä on melko runsaasti.  Tinkiminenkin voi onnistua.

 
Näitä seuraavia ei riitä monelle mutta tarjotaan mukaan 1€/3kpl.  (Max 3kpl per lajike yhteen tilaukseen.)

Siberian  (Griechische Pflanzen und Samen) determinate   
Alaska  (Griechische Pflanzen und Samen)  semi-determinate
Nepal CL1131   (Semillas La Palma)  determinate
Outdoor Girl  (Just Seed UK)   indeterminate
Nämä neljä on ne jotka itse valitsin avomaalle. Luulisin että ovat varmimmat.   http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17457.0

Azoychka  (Griechische Pflanzen und Samen)
Black Krim  (Griechische Pflanzen und Samen)
Amish Paste  (Semillas La Palma)
Galapagos tomato  (Semillas La Palma)
Ildi  (Semillas La Palma) 
Isis Candy  (Semillas La Palma)


Kirjemaksu 1,2€  Ja siis kpl tarkoittaa yksittäistä siementä.  Jos näitä menee, editoin listaan mitkä on jo loppuneet.

Sijainti Karjaa
Yhteys YV ja  kimmo.manner@gmail.com   

P.S.  Halutessasi laitan mukaan limettibasilikan siemeniä (kukintoa kypsine siemenineen).  On hieno harvinaisempi basilika!




Nuo determinate / indeterminate  tiedot ovat ainoastaan äkkinäisen googlauksen tulosta, joten en vanno.   Katso vastaus 14 "svalli" http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17138.msg330124#msg330124



Italialaisien mukana tulleet Hyötykasviyhdistyksen selostukset löysin: 

San Marzano 2 on tunnettu runkotomaattilajike kasvihuoneviljelyyn. Kiinteä, punainen , vähän siemeniä sisältävä. Luumunmuotoinen ns. pastatomaatti.  Soveltuu erinomaisesti pastoihin, ketsuppiin ja kastikkeisiin. Palkittu lajike!

Cuor di Bue on myös vanha lajike. Sitä viljelivät jo italialaiset isoäidit. Se tunnetaan myös Ox Heart tai Bulls Heart -nimellä. Makea ja kiinteä runkotomaatti, keittiömestareiden palkitsema. Käytetään viipaloituna salaateissa mozzarellan ja oliivien kera tai keitettynä herkullisissa pastakastikkeissa.

Costoluto Fiorentino kuuluu myös Italian tomaattiklassikoihin 1800-luvun alusta. Runkotomaatti kasvihuoneviljelyyn. Hedelmät isoja, poimuisen veistoksellisia ja mehukkaita. Kaltattuna kastikkeisiin ja pastoihin. Maukas salaateissa.

Ciliegia on tunnettu, vanha runsassatoinen kirsikkatomaattilajike. Voit valmistaa siitä ihanan tomaattisalaatin punasipulin kera.

Aikamoiset mainoslauseet.  Ainakin persoonalliset.  ;D  Ihanat palkitut isoäidit.



Minulla on kai luumujen suhteen sivistyksessä aukko, kun luumutomaatit, luumunmuotoiset tai luumumaiset eivät muistuvat muodoltaan tuntemiani luumuja.  https://www.google.fi/search?q=san+marzano&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiJ36eYrr_SAhWqA5oKHejEC-wQ_AUICCgB&biw=2560&bih=1329  Jotakuinkin tuollaisia ne on olleet niin San Marzano, Roma kuin Lucas.



4
Muut kuin paprikakasvit / Avomaantomaatit huonompaankin kesään
« : Tammikuu 08, 2017, 10:11:52 ap »
Lisäättekö vinkkejä tomaattilajikkeista, jotka ovat satovarmimpia ulkona Suomen oloissa?

Ääripää ja varmin lie Sibiria, josta minulla on myös kokemusta usealta vuodelta noin 15 vuoden takaa.  Aivan loistava tomaatti kaikin puolin.  Sitä aion hankkia nyt uudestaan ja varmaankin toista tuttua Outdoor Girlia lisäksi. Outdoor Girl lie astetta parempaa kesää vaativa kuin Sibiria, mutta on myös antanut OK satoa useimpina kesinä kasvuvyöhykkeellä IB.  http://ilmatieteenlaitos.fi/kunnat-ja-kasvuvyohykkeet

Noin vertailuksi viime kesässä ei juuri vikaa ollut, mutta italialaiset lajikkeet eivät ulkona ehtineet hedelmää ainakaan kypsäksi kasvattaa. Tulihan kokeiltua. Perunaruttokin niihin taisi tulla.  Nämä Costoluto Fiorentino, San Marzano ja Roma tuottivat  kasvihuoneessa erinomaisesti.

Käyttötarkoitus on pääasiassa soseen ja pyreen teko. Keittelen tomaatit kattiloissa kokoon.  Ensi kesäksi ajattelin laittaa muutaman  kasvihuonetomaatin lisäksi puutarhapalstalle 15-25 neliötä tomaatille.  Lajikkeet ovat siis Sibiria, Outdoor Girl ja jotakin uutta.

5
Sadon säilöntä ja käsittely / Tehosekoittimiin neuvoa
« : Syyskuu 14, 2016, 17:10:41 ip »
Kiinnostaisi kastikkeiden teko, mutta minkälainen tehosekoittimen pitää olla, jotta se tekisi ihan tasaista kaikista kuorista ja ehkä siemenistäkin?  Kokeilin hapanchiliini kaapista löytynyttä sauvasekoitinta, mutta eihän sillä ollut juuri mitään vaikutusta paloina tehtyyn hapanchiliin.  Oiskohan terä vaan ollut huono.  Toisaalta kiinnostaa laite, jota ei tarvitse käsissä käyttää.

Lasikulho voisi olla kiva (?).  Ja sen verran tunnettu merkki, että varaosiakin saisi.  Toisaalta tuskin sille tulee vuosittain niin paljoa käyttöä, että ihan hifistelemään tarttisi ruveta, mutta noin satasen voisi hyvin maksaakin.

6
Tori / M: Varasylinterit automaattiavaajiin
« : Elokuu 09, 2016, 11:58:05 ap »
https://www.google.fi/search?q=univent+kivikangas&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=05mpV72VLeHk8Afwor7wAg

Mulla on kaksi Univent- avaajaa kasvihuoneessa ja lisäksi sattumoisin  kaksi ylimääräistä sylinteriä.  Ne on ostettu tasan vuosi sitten.  Mitä tuosta googlehausta vilkuilin, samoja sylintereitä käyttää pari muunkin nimistä avaajaa. 

Lisätietoa: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16777.msg331928#new

hp. 30 euroa pari.

Voi noutaa Karjaalta tai laitetaan postilla.

yhteys yv ja kimmo.manner@gmail.com

7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« : Huhtikuu 23, 2016, 12:47:52 ip »
On kylmä huhtikuu, pakkasen puolella öisin ja vain lyhyesti on aurinkoa näkynyt.  Eilen satoi rakeita.  2,7x5m huone tuli rakennettua loppukesästä, johon nyt laitoin 2,7x1,25m taimipöydän ja sähköpatterin sen alle sekä ympäröin muovilla.  Sisältä sinne kannoin paprikat joita on noin 70 kpl.  Näkyy siellä myös muutama pieni tomaatti valkoisissa pikareissa.  Ensimmäisen yön alin lämpötila pöydän päällä näytti 5 astetta.   Jos aurinko näkyy nousee lämpötila äkkiä liiaksikin.  Mutta kyllä oli kiva päästä ulos talosta noitten kanssa!

Eilisiltaiset kuvat.


Pöydästä muoviin on matalimmillaan 80cm.


650W








Tämänvuotiset lajikkeet.

Tutuimmat, joista olen jo saanut hyvin satoa:

Aji Fantacy
Lemon Drop

Barbere Coffee Brown
Herculenaum Pompeii
Super Chili
Red Serenade
Early Jalapeno

Lantern

Locato


Viimevuotisia suunnilleen bontseina talvehtineita, joista en päässyt vielä oikein jyvälle.  (Olihan kesäkin kylmä ja kasvihuone valmistui vasta elokuuksi.):

Congo Yellow
7 Pot Yellow
Harold St. Barts
Harold St. Barts Green
Chocolate Fatalii
CGN 21500
Naga Morich

Tabasco Greenleaf


Uusia tuttavuuksia tälle kaudelle:

Peruvian Red Rocoto

Bubba
Aji Norteno
Piriz
Peruvian Giallo Arancio
Trepadeira Werner
Aji Fantacy Sparkly White


Habanero Red Mayan
Trinidad Perfume
Orange Blob

PI 322717

Turkish Pepper

Minipaprika Orange
Minipaprika Red
Ramiro
Ramiro Orange


Viimeisestä ryhmästä näkee että pikkelssin laimennosta on tähtäimessä jos sattuisi että tulisimmatkin Chinencet tuottaisivat hyvin hedelmää.  :)  Muutenhan tähänastisia suosikkejani tuoreina esim. leivän päällä syötäviksi  ovat olleet Lemon Drop ja uusimpana Locato.  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15582.msg328452#new

Idätyksiä tein vuodenvaihteesta eteenpäin noin kuukauden välein.  14.3 ihan viimeisiä, mutta ne taitaa jäädä vähän jälkeen.



8
Edistyneempi chilinkasvatus / Aeroponic kokemusta kellään?
« : Maaliskuu 27, 2016, 14:57:45 ip »
Foorumin haulla katselin että jotain on puhuttu englanninkielisessä osiossa tästä vesiviljelyn muodosta, mutta niitä en vielä lukenut.   Laajemmilla nettihaulla olin ymmärtävänäni että tekniikka olisi lähtöisin Nasan tutkimuksista 70-luvulta alkaen ja perustuisi korkeapainepumpun ja suuttimien pienipisaraiseen juurien kasteluun.  Kun tuota muutamissa videoissa kehutaan parhaaksi kasvultaan, kiinnostaisi kokeilla.  Siinä viehättää mm. ettei minkäänlaista soraa tarvita ensinkään.  Onko kellään jäsenistä omakohtaista kokemusta tästä ja muista vesikasvatusmenetelmistä verraten?

https://www.youtube.com/watch?v=H4gsnFJRAB0&list=PLshuMHYfsNT8GDiJxaLvnHEihdsIqrpvp

9
Tervehdys!  Kasvit ovat olleet aina tärkeitä minulle.  Se vaan on jännä kuinka kädet pitää saada multaan ja silloin aika unohtuu ja kokee elävänsä. Monenlaista hyötykasvia on tullut kasvateltua ja eri kokoisia kasvimaita perustettua ja monta kasvihuonettakin rakennettua eri vuokrataloissa vuosien myötä ympäri etelä-Suomea.

Aikoinaan olin Hyötykasviyhdistyksen jäsen ja sieltä tuli muutamia chililajejakin tutuiksi, kuten Apache ja Early Jalapeno. Vasta viime talvena sitten tulin sukeltaneeksi paremmin aiheeseen, kun hankin kymmenkunta uutta lajiketta. Ne olivat vähän myöhäisiä idätyksiä keväällä (20.3 taisi olla) ja ne olivat suurehkoissa ruukuissa aurinkoisella terassilla kesän. Tosin kesäkuu oli vähemmän aurinkoinen ja pirun kylmä...

Kun kelit loppuivat, siirsin ne huoneeseen ikkunan eteen johon laitoin hyvät valotkin palamaan.   Osa lajikkeista alkoi kukkia vasta siinä kunnolla ja satoakin sain melko hyvin. Minulla oli tässä kuussa muutto ja en malttanut kasveja katkaistakaan vaan pakkohan ne oli pääosin muutettava.

Nyt olen pääosan sadosta saanut ja leikannut pääosan kasveista mielessä bontsit.  Vai kuinka se kirjoitettiinkaan.  ;)  Tietoa bontseista olen parina iltana foorumilla selaillut, mutta tietenkin on noussut ajankohtaisia kysymyksiäkin. Tämä oli viimeinen syy että juuri nyt tuli tänne kirjauduttua. 

Toinen ajankohtainen on loppusadon käsittely, että mitä niille tekisi ja voisiko vain yksinkertaisesti kuivaamalla edelleen valmistaa niistä jotakin mielenkiintoisempaa ja ruokaisampaa. Vahvemmat lajikkeet kun olen kokenut tähän asti melkolailla riittoisiksi, että yhdenkin kasvin sato riittää ruuanvalmistukseen vuodeksi....  vaan mielenkiintoista nyt on pikkuhiljaa päästä maistelemaan ihan uusia juttuja kuten battacumia.

Muuten nyt on kesän satona  pakastimessa avomaalla kasvaneita tomaatteja keitettynä reilusti kokoon, maustettuna suolalla, etikalla ja chileillä. Tein juuri eilen ensimmäisen padan yhdestä tuollaisesta tomaattipohjasta ja täytyy sanoa että erinomaisesti onnistui ajatukseni.  Erilaisia basilikalajeja on myös rehevästi kasvamassa ja kuivattunakin. Perunoita ja lanttuja menen vielä vanhaan taloon ylös kaivamaan.

Jaa niin, tuli myös tehtyä etikka-hunaja chileja muutamista lajeista  pienet purkit.  En ole vielä niitä availlut.   Hapatus kiinnosti mutten tässä muuttotilanteessa saanut aikaiseksi.

Paprikat yleensäkin olen kokenut melko helppoina ja kiitollisina kasveina.  Siksi saatan joskus innostua myös aloittelijan kysymyksiin itsekin vastailla - rajoittuen toki yleisiin pointteihin kasveista ja niitten tarpeista. 

Terveisin Kimmo  kuuskytluvun vauva, melkein 50 mittarissa

P.S.  Meinasin laittaa nimimerkiksi Kasvirasta, mutta en minä rastoihin niin paljoa sentään identifoidu. Eikö Kasvirasva ole ainakin nimimerkin perustehtävässä melko hyvä, että erottuu ja jää mieleen sopivasti? Kyllä minä muuten lihaa syön, nimimerkistä huolimatta.   ;D



ed. idätysajankohta

Sivuja: [1]