Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - MRgreen

Sivuja: [1]
1
Tori / Annetaan 2 kpl rocoton taimia
« : Tammikuu 16, 2018, 20:01:51 ip »
Kaksi hyväkuntoista juuri haaroittumista aloittelevaa rocotoa odottaa noutajaansa. Lajikkeet ovat Puno Pica Orange ja Picante San Camilo. Sijaintipaikka Pohjois-Helsinki. Laita yyveetä.

https://www.dropbox.com/s/e6chjsdp5w35g9e/kodittomat.jpg?dl=0

2
Ihan siis otsikon mukaan. Mieluusti kannellisia ja valoa läpäisemättömiä. Hyvät mitat olis 70cmX50cmX50cm. Saisivat olla ilman läpivientireikiä muttei pakko. Yyveetä sopii laittaa.

3
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Rocotojen koko
« : Tammikuu 12, 2018, 16:44:39 ip »
Hola

Kiinnostaisi tietää kuinka leveiksi rocotot voi kasvaa? Pitäisi koittaa mahduttaa 300x180 cm kasvariin mahdollisimman monta. Naruilla voi käsittääkseni taivuttaa oksia niin että tilaa jää kävelyllekin...

4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Perulaisia 2018
« : Tammikuu 03, 2018, 20:39:10 ip »
Jewen Perun-reissun nostattama hype tarttui minuunkin ja ensi kauden ajatus kasvatella vain rocotoja muuttui totiseksi todeksi. Kasvatukseen valikoituivat Jewen kuvausten perusteella omien ja vaimon mieltymysten mukaisiksi koetut Rocoto Cuzco Manzano Amarillo, Rocoto Pisac Amarillo, Rocoto Puno Pica Orange,  Rocoto Macchu Picchu Amarillo ja Rocoto Picante San Camilo. Kuvia ja kuvauksia marjoista en nyt tähän laita kun ne löytyvät Jewen loistavasta lajike-esittelystä.

Yhteensä 30 kpl siemeniä laitettiin itämään 30.11. joista 25 kpl iti. Prosentti siis oikeinkin kiitettävä. Puolet laitoin Eazyplug-kuutioihin ja puolet kivivillaan. Eazyplugeihin kylvetyt itivät ehkä hiukan paremmalla prosentilla ja nopeammin, ensimmäiset jopa neljässä päivässä. Itämistä epäilemättä joudutti kovasti kylppärin lattialämmitys.

Isoimpia sirkkataimia siirtelin pikkuruukkuihin 16.12. Kasvualustana sekoitus epämääräinen sekoitus kivivillan riekaleita ja turvetta.  ::) Sen jälkeen ovat saaneet janojuomaksi tilkkasen Biobizzin Rootjuicea ja Biogrow-kasvuravinnetta. pH on ollut siinä 5-6:n hujakoilla.

https://www.dropbox.com/s/bh4eho4zbxp9p3h/Ekoja%20purkeissa.jpg?dl=0


Kasvu on ollut purkituksen jälkeenkin rauhallista ja vakaata. Valaistuksesta on huolehtinut seiskasta yhteentoista kaksi VP-Luxin 90 W Spideria joita voin suositella muillekin. Alkuun pidin valoja ehkä liian lähellä taimia, tuntuu että muutama sai hieman kipeätä liiasta valosta. Mene ja tiedä.

Olen pitänyt purkkeja itse kyhätyssä patolevy-hallaharso-NFT-virityksessä jonka virtausta olen vähän kokeillut säätää, päivienkin mittaisista tauoista jatkuvaan syöttöön pyrkimyksenä pitääkseni kasvualustan sopivan kosteana kuitenkin liikakastelun välttäen.

Tällä päivämäärällä lopulliseen kasvatukseen kuntonsa perusteella valikoituneet taimet on siirretty isompiin ruukkuihin ja ravinneliuos on vaihdettu Chiliyhdistyksen Puutarhan Kesä-ohjeen mukaiseksi pH:n ollessa n. 5,5. Säädän ja mittaan pH:t pHDownilla ja pikatesterillä vedenvaihdon yhteydessä ja tähän mennessä ihan kivasti mennyt. Celsiusasteita on mukavat 27-28 auton jalkatilanlämmittimen ansiosta ja tuuletuksen hoitaa pienenpieni pöytätuuletin. Öisin ne ovat pois päältä ja lämpötila on siinä 20 asteen hujakoilla.

https://www.dropbox.com/s/0vylvzaooixbu44/Taimet%203.1..jpg?dl=0

Katsotaan miten projekti etenee, toivottavasti malttaisin kirjoitella tänne aika ajoin jotakin jotta, niin kuin joku muukin päivyrissään totesi, voisi sitten jälkeenpäin oppia tunaroinneistaan.

Kuten sanonta kuuluu, täältä tähän.

5
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Pubejen talvetus
« : Syyskuu 30, 2017, 16:46:07 ip »
Ajattelin ensin kysellä tätä tuolla virallisessa talvetus-topicissa mutta kun kyseessä on pubet, perustin nyt tällaisen uuden ketjun.

Lueskelin tuossa Chilin poltteessa-lehdestä Jewen tarinoita amppelirocotoista ja nimenomaan Manzano Rojosta. Olen ajatellut laittaa ensi kesäksi amppeliin kasvihuoneen kattoon Montufarin. Mieleeni tuli kuitenkin nyt että jospa yrittäisin talvettaa ensiksi mainitun kun sellainen hiiiitaaasti muutamaa podia vintillä yrittää kypsytellä. Jos ei onnistu, voihan sitä tietty laittaa Monttuvaarin itämään ja enköhän niin teekin.

Mutta kuten sanottu, kuinkas talvetus onnistuu ja onnistuuko?

6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Talvichili 2017
« : Elokuu 06, 2017, 19:35:42 ip »
Ajattelin ensin kokeilla Montufarin kasvattamista vintillä. Ilmanvaihtoröörit varmaan olisivat auttaneet lämpötilavaihteluissa mutta pyykeille ei olisi ollut tilaa kuivua  ::) Kasvatukseen valikoituivat näin ollen Marbles (lapsetkin ehkä syövät, tulisuus 0) sekä omaa kiinnostusta herättävä Wild Lombok (c. frutescens). Ajatus olisi laittaa Marbles amppeliin kattoikkunan alle ja Lombok Orthexin pieneen altakasteluastiaan aamuaurinkoiselle ikkunalaudalle. Lisävaloa tuovat VP-Luxin 90W ledi mallia Chili-Ile ja Led Finlandin 180 W koje. Koitan informoida tapahtumista täällä.

https://www.dropbox.com/s/oy49dzjzl38oj15/Jyv%C3%A4t.jpg?dl=0

7
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Fatalii´s Finest
« : Kesäkuu 17, 2017, 20:28:24 ip »
Onko kokemuksia? Omasta mielestäni  :thumbup:

8
Edistyneempi chilinkasvatus / Trofastin huoltotoimet
« : Maaliskuu 07, 2017, 22:04:00 ip »
Tästä ei taida olla vielä ketjua. Eli kokemuksia siitä kuinka Trofastin putsaaminen onnistuu kasvukaudella. Jos pöntöstä kasvaa vaikkapa puoltoistametrinen puska saattaa vedenvaihto aiheuttaa pään- tms. vaivaa. Esim. vaihdatteko harson uuteen jossain vaiheessa kautta? Kaikki vinkit kelpaa kiitos.

9
Uusien jäsenten esittelyt / Hola!
« : Helmikuu 13, 2017, 18:29:41 ip »
No niin, kaipa munkin pitää itsestäni jotain lausua. Olen aviossa elävä kolmekymppinen kolmen lapsen isä ja kauden ensimmäiset taimet tekevät ensimmäisiä varsinaisia lehtiään. Ammatiltani olen viherrakentaja joten talvi mennään liiton rahojen turvin. Huhtikuussa taas aloitellaan töitä. Varsinainen viherpiiperö siis kun ammattikin on vihertävään vivahtava, toki tehdään myös paljon muutakin, esim. kiveyksiä.

Alkanutta kautta 2017 voin kutsua ekaksi OIKEAKSI kaudekseni, edellinen vuosi oli melkoista säätöä. Sen kausi 2016 jätti käteen että ainakin opin mitä ei kannata tehdä. Foorumin seuraaminen on ollut suureksi avuksi ja toive on että syksyllä saataisiin satoa kasvihuoneeseen, parvekkeelle ja pihalle sijoitettavista muutamasta lajikkeesta pubeja, parista chinensestä ja olohuoneeseen vaimon toiveiden mukaan sijoitettavista Trofast+LedFinland-yksiköistä joihin on taimettumassa Aji Amarillo ja Habanero Brown Large (Chocolate Habanero?) Eli parempi ja kauniimpi puolisko on myös innostunut chileistä.  :D :thumbup:

Käytän chiliä esim. hamppuöljy/voi/Naga Morich-yhdistelmässä, täytettyinä (rocotoja Heinältä, nam!) ja kuivattuna myllystä oikeastaan mihin vaan. Hilloakin olen tehnyt, ja erikoisesti Manzana Orange appelsiiniin kera on osoittautunut hyväksi hillochiliksi kuin myös Naga-mansikka-yhdistelmä.

Chilin kasvatus on siitä toki hyvä harrastus että voi aika paljon olla perheen kanssa kotona, mitä nyt käyn välillä höntsäilemässä sählyä. Lasten kanssa riittää touhua muttei aina kärsivällisyyttä  ::) Sen olen näissä kasvatusyrityksissäni huomannut että Fataliin slogan "Don´t just grow chiles, let the chiles grow you!" pitää paikkansa myös lasten kasvatuksen yrittämisen suhteen.

Satoisaa kautta, hyvät chilipäät!  :chili: :chili: :chili: :chili: :chili:

10
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Rocotoista
« : Tammikuu 11, 2017, 19:33:46 ip »
Kysellään kokemuksia rocotojen kasvualustoista, kookos, turve vai multa? Itsellä on sirkkoja nousemassa lecasoralla höystetyssä turpeessa. Ajatuksena on kasvatella amppelissa lämpimällä ja aurinkoisella parvekkeella. Kiinnostaisi kokeilla kookosta kun olen jo kaikkea muuta testaillut, ajatuksia?

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Hainan Yellow Lantern
« : Joulukuu 09, 2016, 12:24:19 ip »
Postin tuotua spesiaalipaketin Chiliyhdistykseltä päätin panna projektin pystyyn aiheena Hainan Yellow Lantern. Kasvatustilana muutama neliö lattiatilaa vintillä, valona LED Finlandin 180W vege+kukitusvalaisin ja Ikean Trofast. Veteen sekoitellaan Puutarhan Kesää "virallisen" annosteluohjeen mukaan ynnä hiilidioksiditabletteja. pH yritetään pidellä 5:n tuntumassa. Kasvatustilassa kasvia huojuttelee passelin kokoinen sopivan kokoinen tuuletin ja lämpötila olisi tarkoitus saada pysymään siinä kolmenkympin huituvilla ja ilmankosteutus hoituu ihan sumutinpullolla. Jos hyvin menee niin kukitusta ja satoa avitellaan TopMaxilla ja ehkä myös Ripenillä.

Samassa tilassa on aikaisemmin kasvateltu myös muita lajikkeita mutta perheenlisäyksen myötä chilien määrä supistui kovasti. Näin ollen HYL-projekti oli sopiva aloitella tähän kohtaan, lajikepuhtauttakin koitan säilytellä pyhittämällä kasvatustilan vain Hainanin chilille. Koitan tänne laitella infoa, kylvö tapahtui eilen 8.12.

Katsellaan mitä tumpelo saa aikaan, toivottakaa onnea (ja kärsivällisyyttä)!  :P

12
Kodin mausteinen kokkaus / Chili-hamppuöljyvoi
« : Marraskuu 20, 2016, 13:44:23 ip »
Paketti voita
Reilusti tuoretta Nagaa tai muuta tymäkkää chinenseä ja tilkka vettä silppuamista tehostamaan
Murtolan Hamppufarmin (hamppufarmi.fi) kylmäpuristettua hamppuöljyä (ei sisällä kannabinoideja)

Vatkataan voi tasaiseksi massaksi. Lisätään sauvasekoittimella tuliseksi litkuksi silputut chilit joukkoon ja päälle kaadetaan reilu 1-2 desiä hamppuöljyä. Vatkataan uudestaan kunnes sekoitus on tasalaatuista. Purkitetaan sopivan kokoiseen astiaan, kansi päälle ja tunniksi pakastimeen. Sieltä sitten jääkaappiin ja leivän päälle tai mihin muuhun keksii. HUOM! Ei paistamiseen, hamppuöljy ei kestä kuumentamista yli 150-asteiseksi.

A vot sano ryssä kun hapankaalia tarjosi.

13
Kodin mausteinen kokkaus / Nagahillo
« : Marraskuu 05, 2016, 21:32:33 ip »
Kyseessä on hieman tulisempi versio perus marjahillosta.

1 l mustikkaa
1 l mansikkaa
1 kg hillosokeria
Nagaa tai muuta tuimaa chinenseä

Soseutetaan tulettomat ja tuliset marjat tasaiseksi soseeksi joka keitetään kiehuvaksi. Lisätään hillosokeri ja keitellään välillä sekoitellen n. vartti. Vaahdot kuoritaan pois ennen purkitusta. Kuuma hillo laitetaan hyytelöitymään kylmään. Lopputulosta voi sitten lisäillä jugurttiin tai jätskiin tai vaikkapa synttärikakun täytteenä!

14
Kodin mausteinen kokkaus / Hedelmäsosetäytetyt rocotot
« : Lokakuu 16, 2016, 09:47:33 ap »
Rocotoja
Nektariinia
Omenaa
Mandariinia
Hunajaa

Soseuta aineset. Ota rocotoja (itse käytin Manzano Orangeja) ja halkaise kahtia, poista siemenkodat. Täytä soseella ja nauti!

15
Kodin mausteinen kokkaus / Pube-omenahillo
« : Elokuu 23, 2016, 18:33:24 ip »
Valkeakuulaita
Hillosokeria
Vettä
Manzano Orangeja tms. pubeja

Sauvasekoita rocotot vesitilkan kera liemeksi. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Laita vaikka vähän pienemmiksi siivuiksi niin mähmääntyy paremmin. Pistä pienen vesimäärän kanssa omenat pataan kiehumaan kovalle lämmölle n. 10 min, sitten hiljaksiin hämmennellen hillosokerin kanssa itseä tyydyttävän ajan. Iske chililiemi mukaan ja hämmentele vähän lisää. Sitten purkitus, jäähdytys ja nauttiminen!

 :thumbup: :-X

16
Kodin mausteinen kokkaus / Nagasmoothie
« : Elokuu 09, 2016, 17:08:59 ip »
Eli:

Mustikkaa
Mansikkaa
Täysmaitoa
Hunajaa
Katajanmarjasiirappia (ainakin Virosta löytyy)
Nagaa maun mukaan

Sekoitus ja nautiskelu

17
Niin kuin otsikkokin kertoo, onko kellään tietoa asiasta?

18
Holaa!

Mistä mahtaa johtua sirkkalehtien käpristyminen ylöspäin? Pidin tunnin verran pikku taimiani aurinkoisella ikkunalla ja kahdessa oli sirkat kääntyneet ylöspäin, ikään kuin suppuun. Ruukut olivat lämmenneet aika lailla, olisivatko saaneet liikaa lämpöä? Huomasin että liian kylmäkin, n. +5 teki saman suht samassa ajassa kun unohdin ne viileään kasvariin...InkRose mainitsi jossain että vois ehkäpä kuitenkin johtua liiasta ravinteesta?

Jelppivä!

19
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Seramis-savirouhe
« : Huhtikuu 14, 2016, 12:24:49 ip »
Terve

Kävin Kevätmessuilla viikko sitten ihmettelemässä ja Neudorffin esittelypisteessä sain tietoiskun Seramis-nimisestä savirouheesta, "jonka nimeen chilinkasvattajat vannovat Keski-Euroopassa" (esittelijän sanat). Taisin olla itsekin chilipää, kertoi syöneensä jokin aika sitten JigSaw-toffeeta niin paljon, että munuaiset olivat pettäneet ja löysi itsensä teholta  :exclam:. Joka tapauksessa oli kovin innostunut esittelemästään tuotteesta ja kertoi myös olleensa yhteydessä Chiliyhdistykseen aiheen tiimoilta. Ostin itsekin 2,5 l-pussillisen kyseistä tavaraa ja ajattelin testailla toimivuutta sekoituksella lecasora-turve-Seramis. Suhdetta en ole ajatellut vielä. Olisko neuvoja/ajatuksia?

Sivuja: [1]