Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Doc Evil

Sivuja: [1]
1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Doc Evilin kasvatusvuosi 2013
« : Huhtikuu 01, 2013, 20:41:08 ip »
Hei arvoisa chiliyhteisö. Edellisestä kirjoittelustani on kulunut aivan hävyttömän kauan aikaa ja onkin aika ilmoittaa, että Doc Evil kasvattaa edelleen chilejä ja voi hyvin. Kirjoittelutauon aikana on ehtinyt tapahtua paljon ja tällä hetkellä asiat ovat paremmin kuin hyvin. Asustelen Vantaan Myyrmäessä ihanan avopuolisoni kanssa, joka on muuten sellainen nainen, joka ymmärtää tulisen ruuan päälle ja on täysillä mukana chilien kasvattelupuuhissa.

Uuden päiväkirjan aloittaminen on ollut mielessä pitkään, mutta lopullisen sysäyksen sille antoi Bluesman, joka otti yhteyttä, kun ei ole meikäläisestä pitkään aikaan mitään kuulunut. Täytyy sanoa, että tuli todella hyvä mieli siitä, että olemassaoloni vielä muistetaan ja aionkin jälleen aktivoitua täällä foorumilla.

Parvekkeemme on aika pieni, mikä asettaa rajoituksia kasvien määrälle. Niinpä taimia on tällä hetkellä vain 15 ja niistäkin olen luvannut antaa kolme ystävillemme. Jospa pienen kasvimäärän hoitaminen sitten onnistuisi, kun niiden sekaan mahtuu itsekin. Tällä hetkellä kasvit ovat vielä aivan pikkuisia ja kasvavat muovisissa kertakäyttömukeissa.

Tämän kauden lajikkeet ovat seuraavat:

Early Jalapeno (c. annuum)
Unkarilainen mysteerichili (c. annuum luultavasti)
Starfish (c. baccatum)
Inca Red Drop (c. baccatum)
Brazilian Arbolito (c. baccatum)
Scarlett Lantern (c. chinense)

Lajikevalinnoissa olen tähdännyt eksotiikan ja harvinaisuuksien sijaan helppojen ruokachilien kasvatukseen. Unkarilainen mysteerichili on avopuolisoni Unkarista tuomasta chillistä peräisin. Kyseinen chili oli kuivattu ja siihen oli liimattu magneetti, jolla se pysyi jääkaapin ovessa. Chili hajosi muuttojen yhteydessä, mutta siemenet otin talteen. Alla kuva päivän tilanteesta.


2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Doc Evil - Season 4
« : Kesäkuu 10, 2011, 12:12:48 ip »
Hei taas pitkästä aikaa. Aloitan pienimuotoisen kasvatuspäiväkirjan tässä vaiheessa, kun chilitaimeni ovat päässeet lopullisiin sijoituspaikkoihinsa.

Palstalla tilanne näytti tältä toukokuun loppupuolella juuri istuttamisen jälkeen:

Penkistä löytyy pari Early Jalapenoa, pari Thai Dragonia, Aji Omnicolor, Hungarian Wax, kaksi chacoensea (PI 260427) sekä pari ylimääräistä tomaatintaimea lajikkeeltaan Gardener's Delight.

Chacoenset innoistuin laittamaan maahan, koska viime vuonna c.chacoense var. exile tuntui viihtyvän palstalla erittäin hyvin. Pidän lisäksi yhden PI260427:n parvekkeella ja sieltä löytyy myös talvehtinut Exile.

Penkin päähän olen taivuttanut kaaret sähköputkesta ja putkien päälle tuli vielä pala verkkoaitaa, jonka päälle on hyvä asetella suojaharso. No, kävi sitten niin, että harsoa ei sitten löytynytkään sieltä, missä sen piti olla ja chilit jäivät saman tien taivasalle pariksi päivää. Päivät olivat onneksi suurimmaksi osaksi pilvisiä, mutta vahinko pääsi tapahtumaan, niinkuin edellisinäkin vuosina. Chilien UV-järkytys oli suuri ja Hungarian Wax sekä toinen tomaatti heittivät viikon kuluessa veivinsä. Luulin myös Early Jalapenojen kuolleen, mutta ne alkoivatkin kasvattaa uusia oksanalkuja rungostaan juuri, kun olisin poistanut ne penkistä. Harso siis löytyi suojaksi parin päivän viiveellä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että kasvit alkavat asettua uuteen kotiinsa. Harso on selvästi nopeuttanut sopeutumisprosessia. Edellisinä vuosina laitoin kasvit penkkiin ilman harsoa ja kuukauden ihmettelivät, ennenkuin alkoivat taas kasvaa.

3
Ravintolat ja ruokapaikat / Burger Kingin Angry Whopper
« : Kesäkuu 02, 2010, 12:42:39 ip »
Kävin viikonloppuna työmatkalla Tukholmassa ja koska olen Burger Kingin hampurilaisten ystävä, poikkesin siellä pienellä välipalalla. Mainostivat oikein liekkien kera Angry Whopper -hampurilaista, joka oli tietenkin tilattava. Mainio hampurilainen, kuten whopperit yleensäkin. Tulisuutta yrittivät luoda säilykejalapenoviipaleet, rapeutta tuli paneroiduista sipulirenkaista. Mitään tulisia kastikkeita ei hampurilaisessa ollut. Ei siis tulinen, mutta muuten mainio purilainen.

4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Doc Evilin chilitarha - kausi 2010
« : Tammikuu 06, 2010, 01:23:14 ap »
Vuoden ensimmäiset uudet taimeni ovat tässä. Pikkuiset chinenset, vasemmalla brasilialainen Roxa (PI 441680) ja oikealla Pink Habanero. Tässä vaiheessa näyttävät vielä niin pieniltä ja herkiltä ja sadontuotto tuntuu aika kaukaiselta ajatukselta. Toivottavasti saan pidettyä ne hengissä siihen asti.


5
Mausteet / Sriracha Hot Chili Sauce
« : Lokakuu 20, 2009, 16:16:11 ip »
Ostin äsken Kampin K-marketista Srirachaa tänne työpaikalle ja testasin toimivuutta nakkilihapiirakassa. Kyseessä on siis maukas, mutta kohtalaisen mieto chilikastike. Tätä voi huoletta käyttää ketsupin tapaan ja se tuo ruokaan mukavaa harmitonta lämpöä sekä chilin makua. Chiliin tottumattomalle voi kuitenkin tulla yllätys kun ottaa tuon pullon kaapista luullen sitä ketsuppipulloksi :) Se nimittäin näyttää ketsuppipullolta ja sen koko on reilu neljä desilitraa. Ekan kokeilun perusteella jäi positiivinen kuva tästä kastikkeesta. Suosittelen arjen ruokahetkiin.

6
Tällainen uutinen oli ilmestynyt poliklinikka.fi -sivustolle. Lupaa hyvää meille chilinpurijoille :)

Chili voi tulevaisuudessa korvata asetyylisalisyylihapon tai toimia tehokkaana apuna sen ohessa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, todetaan American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Australialaisen Tasmanian yliopiston tutkija Kiran Ahuja ryhmineen havaitsi, että chilin sisältämät ainesosat kapsaisiini ja dihydrokapsaisiini laskevat veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia ja estävät verisuonten tukkeutumista ilman haittavaikutuksia.

Tulokset tukevat Ahujan aiempia havaintoja chilin ainesosien hyödyllisyydestä verisuonten rasvoittumisen ja diabeteksen ehkäisyssä, kertoo Mediuutiset. Asetyylisalisyylihappo on vaikuttava aine yleisessä särkylääkkeessä asperiinissa.

7
Muut harrastukset ja elämä / Ei-chilipäiden kommentteja chilistä
« : Heinäkuu 06, 2009, 00:08:18 ap »
Välillä kuulee ei-chilipäiltä hyviä kommentteja liittyen chileihin, niiden syöntiin tai kasvatukseen. Tähän voisi kerätä sellaisia lausahduksia, joissa voisi olla klassikkoainesta.

Eräs ystäväni oli haukannut viime viikonloppuna pöydälle jääneestä puolikkaasta nagasta palan ja kommentoi asiaa seuraavana päivänä:
Syötit sitten juopuneelle chiliä. Olo oli kuin olis tullu nokkospuskasta naamaan  ;D

8
Kodin mausteinen kokkaus / Kuivattua Kashmirin Chiliä
« : Helmikuu 04, 2009, 15:55:26 ip »
Jos täältä löytyy intialaisen ruuan harrastajia, niin tein iloisen löydön eräästä englantilaisesta nettimaustekaupasta. Kuivattua Kashmiri Mirchiä kokonaisina löytyy osoitteesta www.thespicespecialist.com/chillies/kashmir.htm

Mulle tuli tämän kyseisen chilin hankinnasta melkein pakkomielle. Olen harrastanut intialaisen ruuan laittamista jo pidempään ja halusin päästä kokeilemaan tätä kyseistä mietoa chiliä, jota käytetään lähinnä sen antaman voimakkaanpunaisen värin takia. Makua kuvaillaan mm. hedelmäiseksi ja miellyttäväksi. Chilivaarilta sain sellaisen kuvan, että vähän nihkeästi tuottaa satoa ja tätä tuki se, että kaikki muut kasvatuspäiväkirjat, jotka mainitsivat tämän chilin idättämisestä, eivät asiasta sitten enempää raportoineetkaan. Ajattelin sitten, että koska minulla on jo useita hienoja lajikkeita kasvamassa, niin voihan sitä jotain hankkia valmiinakin. Kyseistä chiliä tuntuu löytyvän jauhettuna useammistakin paikoista, mutta kokonaisia kuivattuja Kashmireja sai jonkin aikaa metsästää.

Mielestäni 9 puntaa nykyisellä kurssilla ei ole paljoa 300 gramman pussista. Siis sipsipussin kokoinen pussukka kuivattuja chilipalkoja  :P Pussikokoja löytyi 10 grammasta kiloon ja chilin saa kokonaisina tai jauheena. Tein tilauksen viime viikolla ja eilen tuli lähetys perille. Näyttävät ihan oikeaa tavaraa olevan (sen perusteella mitä kuvista olen nähnyt). Maku on sellaisenaan syötynä mieto, aivan aavistuksen tulinen ja tuoksusta tulee mieleen kuivattu taateli. Näitä pitää päästä pian testaamaan ruuanlaitossa.

P.S. Saattaa olla että kaikesta huolimatta siemen tai pari menee idätykseen siinä toivossa, että edes yhden Kashmirin saisi maistaa myös tuoreena ;)

9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Doc Evil ja Chilit - kausi 2009
« : Joulukuu 30, 2008, 02:02:50 ap »
Hei,

Olen tässä aloitellut toista kauttani chilikasvattajana ja rohkaistuin itsekin aloittamaan kasvatuspäiväkirjan pitämisen. Viime kaudella minulla oli 13 kasvia, joista sain satoa mielestäni ihan mukavasti näin ensikertalaiseksi. Selvä homma se oli, että tämä harrastus ei jää tähän, joten tässä sitä mennään kohti seuraavaa chilikautta...

Aloitan päiväkirjani kertomalla siitä, mitä on jäljellä viime vuoden kasveistani. Pari kasvia annoin äidilleni, osan heitin menemään ja viisi yksilöä on nyt näyttänyt elonmerkkejä asuessaan pienessä työhuoneen nurkkauksessani.Kuten näette, päätin leikata talven yli säilytettävät kasvit pieniksi. Tämä siitä syystä, että ne veisivät mahdollisimman vähän tilaa. Tarkoituksenani ei ollut tehdä bonsaita, mutta eiköhän noilla jokaisella tule kasvaessaan sellainen vaihe, että näyttävät vähän kuin sieviltä pikku puilta :)

Etualalla on kaksi Bolivian Rainbowta, seuraavassa rivissä vasemmalla Starfish ja oikealla Aji Benito. Takana näkyy vielä hämärästi yksi Starfishin runko, joka on alkanut pukata pientä hiirenkorvaa muutamasta kohdasta. Tämä viimeksi mainittu yksilö kypsytteli chilejään niin pitkään, että viimeiset tuoreet chilit söin pari viikkoa ennen joulua. Nopeasti se virkosi kuitenkin uuteen kasvuun.

Seuraavassa päivityksessä tulee sitten juttua hieman nuoremmista kasveistani.

Oikein mukavaa loppuvuotta ja ennenkaikkea satoisaa vuotta 2009 kaikille teille chileistä innostuneille!

10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Voi tätä aloittelijan autuutta
« : Kesäkuu 15, 2008, 19:26:22 ip »
Hei,

Tällä kirjoittelee ensimmäistä chilikauttaan viettävä parvekekasvattelija. Oli ihan pakko hehkuttaa sitä hyvää fiilistä, mikä tästä chilinkasvattelusta on tullut. Nyt on muutama ensimmäinen Thai Dragon poimittu ja eihän mikään voita sitä fiilistä, mikä tulee kun voi omalta parvekkeelta laittaa tuoreena ruuan päälle itse kasvattamaansa chiliä ja korianteria.

Kasvatus lähti kun sattumalta eksyin Fataliin sivuille joulukuussa. Puoli tuntia sen jälkeen olikin jo ensimmäiset siemenet tilattu. Chilistä ja tulisesta ruuasta olen nauttinut jo 20 vuotta ja olisin varmaan aloittanut kasvattelun jo aiemmin, jos olisin tiennyt sen olevan mahdollista näin helposti. Parvekkeella kasvaa nyt 12 virkeää kasvia, jotka edustavat seitsemää eri lajiketta. Äidin kasvihuoneessa vielä muutama lisää, jotka eivät kotiin mahtuneet.

Paljon on ollut näitä ensimmäisen kauden ongelmia mm. liian heikko valaistus, liian korkea pH kasteluvedessä, liian tiivis kasvualusta ym.
Siitä huolimatta satoa on alkanut tulla ja jos nuppujen määrästä voi jotain päätellä, tulee chilejä jopa satoja kappaleita :-p Saa nähdä sit.. Tämä foorumi on ollut aivan kullanarvoinen paikka kaikennäköisten kasvatusvinkkien ja ongelmanratkaisujen hakemiseen. Kiitoksia vain kaikille, jotka olette asiantuntemustanne täällä jakaneet.

Nyt kun koko touhu on vielä aivan uutta, on sitä vain ihmetelly ja fiilistellyt jokaista uutta vaihetta chilikasvien elämässä aina siementen itämisestä alkaen. Eipä olisi uskonut, miten paljon nämä kasvit voivatkaan tuoda hyvää mieltä.

Hyvää kesänjatkoa kaikille chilipäille!!

Sivuja: [1]