Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vuorikaskas

Sivuja: [1] 2 3 ... 51
1
Tee-se-itse / Vs: Kasvihuone "halvalla"
« : Huhtikuu 25, 2018, 23:00:33 ip »
1,2x2,4m taitaa olla tämän lämmitetyn taimiosaston koko ja siihen kului ekassa kymmenessä vuorokaudessa 77kWh joka tekee alle 10 euroa mun kalliihkolla Fortumin tuulisähköllä ja Carunan ryöstösiirrolla. Tuulisähkön hinta vaihtelee mutta viime laskussa oli näin: energia 5,87c/kWh   siirto 3,98c/kWh  sähkövero 2,7937c/kWh = 12,6437 c/kWh.

Eihän toi termari isolla ole, jossain 12 asteessa pöydän alla, mutta se on vain numero tuollaisessa laitteessa.   Pöydän päällä on ollut siinä 3-8 astetta yön alin riippuen tietty yöstä.  Patterissa lukee 650W, mutta ottaa 700W.


Voi olla että tää on purettu jo viikon päästä. Tässä koko huoneen rakentaminen: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10701.msg345619#msg345619

Ekana keväänä jo oli tää sama kevätsysteemi.  https://drive.google.com/file/d/0BwBmyrWh7DcYa3lKUml1bjB4YlE/view?usp=sharing

2
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilikastike
« : Huhtikuu 25, 2018, 20:53:48 ip »
Tabasco kastike mm. tehdään näillä samoilla mausteilla, siis suolalla ja etikalla.

Hapatettua Tabasco ainakin ensiksi on tai on ollut alunperin.   ed.  joo viinietikka näkyy aineksena. http://www.tabasco.fi/tabasco-kastike/

Kyllä se hapatetaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tabasco_(mauste)  Ja vielä lopuksi on laitettu: "Tabasco valmistetaan yhä samalla menetelmällä."

3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Reetan vuosi 2018
« : Huhtikuu 25, 2018, 11:03:12 ap »
Lämmöt ainakin lupailee vähitellen jo lämmittämätöntä kasvaria vapun jälkeen. 


4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: waabin kausi 2018
« : Huhtikuu 25, 2018, 09:42:03 ap »
Viikonloppuna jos saisi kasvihuoneen kasaan. Kasvit ovat kasvaneet ihan hyvin. Kuvia en ole kerennyt ottamaan. Kasvihuone on mallia halpis. Kuitenkin levyissä taitaa olla uv-suojaus, koska ne pitää asentaa tietyssä asennossa.

Onko kokemuksia harsottamisesta kasvihuoneeseen siirron yhteydessä? Tarvitseeko harsottaa, kun on uv suojaus?

Kai sitä usein turhaankin katsoo ettei suoraan paistaisi heti kovin pitkään. Että harsoa ees jonkinlainen pala huoneen päälle tai sisäpuolelle tai miksei kasvien päälle.  Ei ainakaan kokonaan turhaan jos mielenrauhaa sillä saa.

Noin muuten muistan foorumilla jutellun aiemmin että olisi eri asia että jokin levy on UV-suojattua tai että päästääkö se missä määrin UV-säteitä läpi. Tuossahan taitaa olla kyllä vaihtoehtoja. Jokin materiaali voi olla UV-kestävää ja silti päästää aika hyvin sitä läpi.  Jos tarkoitit levyn asennolla sitä että siinä olisi UV-suojauspinnoite oltava ulospäin, tuo kuuluisi luultavasti siihen sekä että ryhmään, että se pinnoite suojaa itse levyä hapertumasta liian äkkiä, mutta maalaisjärjellä se varmaankin myös blokkaa lisää huoneen sisään pääsevää UV:ta.  Ainahan sitä erilaisiin laseihin ja muoveihin muutenkin jää.

Mikä riittää ettei tule vaurioita sisältä kasvihuoneeseen siirrossa, on hyvin vaihtelevaa alkaen  siitä miten paljon ne ovat UV:ta saaneet ikkunalla tai lamppujen alla ja millainen on tilanne ko. päivänä ja tunteina.   Se lie selvää, että tilanne ei ole yhtä kriittinen sopeuttamisen kannalta kasvihuoneessa kuin taivasalla. Jo sekin että aurinko tulee erilaisissa kulmissa laseihin, niin puhtaistakin pinnoista aina heijastuu (lähtökulma=tulokulma) osa valosta ja taitaa olla nii  että mitä loivempi on kulma sitä vähemmän valosta tulee sisälle.

Kun sattuu otsoniaukko ja kirkas päivä, voi olla aika tehokas yhtäkkiä tuo porotus. http://ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily

ed.  Jäi huomaamatta toinenkin vastaus välissä.  Hyvä vinkki on testata hiukan asiaa jollain koekasvilla niin saa varmuutta seuraavaan kauteen. Ottaen tietty huomioon myös ilmat.

5
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Huhtikuu 24, 2018, 21:36:48 ip »
Kojootti. Outo juttu tuo tomaattien kuolema.  Mulla kuoli yksi kun koulin taimet.  Tässä eiliset näkymät tomaatien vaiheesta:

Kasvarissa.  Kangaspussit on jotain 11-12cm.  Neliöruukut on 11cm.  Kanelia muurahaisten takia.


Ikkunalla.  Nämä on pienempiä kangaspusseja. Vastaa kooltaan maitopurkkeja leveydeltään.

6
Samaa mieltä.  Sen voisi lisätä että C. chinense on yleensä hiukan enemmän lämpöä tarvitseva eli saattaa herkimmin olla kasvamatta tai jopa voimaan huonosti tilanteen jatkuessa päiväkausia alle 20 asteen.


Laita vaan heti ne ikkunan ääreen tottumaan UV-säteilyyn, jota hiukan ruutujenkin läpi tulee. Viikon päästä saattaa olla jo parvekekelejäkin, niin UV edelleen vahvistuu.  Jos yhtäkkiä saavat aurinkoa taivasalla, lehdet vaurioituvat yllättävän äkkiä. Siksi on totuteltava sopipivin annoksin jotta kasvi kehittää lehtiinsä resistenssiä UV-säteilylle. Se käy kyllä äkkiä. 

http://ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily

Erilaiset keinovalot vaihtelevat siinä, millä lailla niistä UV-säteilyä irtoaa. Toisin sanoen  on myös valaisimia joitten alta voi huolettomammin siirtää aurinkoon.


7
Näkyykö vanhat kuvat edelleen? Jos näkyy, tämä on jotain kummallista, mitä sovelletaan vain uusiin kuviin/linkkeihin.

Pitää keksiä joku tapa. Kai se on sitten piilotettu blogi, jossa on pelkkiä kuvia linkittämistä varten.

Kyllä näkyy. Ainakin edellisellä sivulla tällä tavalla:
#23 1 kuva
#27 1 kuva
#29 4 kuvaa
#31 6 kuvaa

Ja aloitussivulta laskin 17 kuvaa

ed.  Jaa mutta siis hommahan on selkeä:  Tämänvuotiset eivät näy.

8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chilijamppa 2018
« : Huhtikuu 24, 2018, 00:31:11 ap »
On mullakin starttilannoitus käytössä aika pitkälle kasvukaudella.  Sekoitus on ollut esim 2+1+1 tuohon tapaan: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17930.msg344780#msg344780  Viimeksi sekoittelin 2+1+ 1/2.  Mutta riippuu aina mikä on lannoituksen kohde. On niin eri vaiheissa noita.

Ja kyllä lähtee!
https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/vertailut/ventikookossora_KAU3110.jpg

Toi se vasta hurja oli.  Liian kauan pienessä purkissa.
https://kimmomanner.kuvat.fi/kuvat/Aloitus2017/Puutarha/chinejuuripaa_KAU3979.jpg


vert. https://nutriforte.fi/products/starttilannoite-0-8-kg

Tän hoksasin Jewen jutuista.  Kaksi kasvihuonetta ja starttilannoite hauksi.

9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chilijamppa 2018
« : Huhtikuu 23, 2018, 22:07:22 ip »
Selkokielellä tää kokeilu on kuinka naurunortin lannoite sopii chilille.  ;D

10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chilijamppa 2018
« : Huhtikuu 23, 2018, 22:01:22 ip »
Minkään pääravinteen puutos ei ole ollenkaan hyvä juttu, mutta yleensä tavoitellaan parasta tasapainoa eri ravinteiden välillä. Siksikin mielenkiintoinen kokeilu.  Kasvit ovat mestareita sopeutumaan, mutta mikä on lopulta vaikutus kaikkiaan seuraan mielenkiinnolla.

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chilijamppa 2018
« : Huhtikuu 23, 2018, 21:50:26 ip »
Jep ja onhan se hyvä olla optimistinen. Kovat on fosforipitoisuudet kuitenkin noin yleislannoitteeksi.

12
Totta mooses, rokoto tuon täytyy olla. 

Anna sille yötä tarpeeksi ettei se stressaannu ja viileästä yöstäkin se voisi piristyä. Mulla kukkiminen lisääntyi kun tuli  viileitä öitä.

Ei kai se ole liian märässä?  No, ei kai.

13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chilijamppa 2018
« : Huhtikuu 23, 2018, 21:29:45 ip »

Heti eka yrittämällä kasvit tuntuivat tykkäävän sekoittamastani lannoitevedestä. Kasvu on tervettä ja lehdet ovat mukavan vihreitä, tässä vaiheessa lannoitteen toimivuus esikasvatuksessa kesää varten vaikuttaa positiiviselta.

Mainiota!  Heti hyvät kasvukokemukset uudesta lannoitteesta ekalla kerralla.  Maailman nopein lannoitearvio.  ;)

Mitähän ensi viikolla kokeillaan?

14
Huikea tahti mulla täällä. Kaikki kasvaa OK, joskin baccat ja yksi ainoa chinense tuli laitettua vähän myöhään. Ei jaksa ja ehdi laittaa tänne vanhan toistoa, mutta jos katsotte chiliyhdistyksen instagramia niin nehän on lähinnä minun juttuja. :D

Viime viikon lämmöt kasvarissa näytti tältä. Anturi siirtyi kolmantena päivänä ruukusta ylä"hirren" alle, mikä nosti ehkä vähän paisteajan lukemia.

Jos kuva näkyy kaikille, se tarkoittaa, että Firefox-kikka toimii edelleen.

Päivällä kurkkasin foorumille andropid-kännykällä ja näkyi yksi kuva lämpömittarin vuorokausikäyrästä ja toisessa oli kiltomerkki.  Mutta ei kotona näy kotikoneella Firefoxilla ollenkaan, ei edes kieltomerkkejä. ed.  Kun kirjaudun googleen, näkyy sentään molemmat kieltomerkit.  ed2.  android, eikä andropid  :o

15
Tee-se-itse / Vs: Parit ebbit - läpivientiratkaisuja
« : Huhtikuu 23, 2018, 19:16:44 ip »
Tässä vielä ideointivaiheessa oleva liiterin thaikana. On aika ohutta muovia rakenteluun, mutta järkyttävän järeä ruokakauppaan.  10l  Orthex.Pitäisköhän tää jättää väliin, jos vesitila on turhan vaatimaton.  Hoitoväli kesällä saisi olla sentään jonkinlainen ja tuskin se CGN21500:kaan jää kovin pieneksi?

Prismassa löysin alennuksessa 30l Orthexia.  6,50€.  Ostin kolme samantien.   :chili:


Vähän pitää sovittaa jollain lisäpalikoilla pesusoikkoa, mutta tykkään tästä enemmän kuin käymisastiasta joka pääsee oluentekoon kun siihen on kansikin.  Sininen varmaan blokkaa valoakin auttavasti vai miten se olisi?  Olihan noita tummanharmaitakin mutta ne ei ollut alessa.

16
Jos vasta odottaa käymisen alkamista, voihan suolaa lisätä jos tuli virhe määrään.  Mutta eihän toi nyt tuhoon tuomittu ole noinkaan.. .vielä.  :-) 

Lämpötiloista ja bakteerikannoista  kannattaa lukea ajatuksella "porkkanatiedosto" edeltä. Siinä on tietoa, mikä huonommista esityksistä puuttuu.

17
Myöhemmin lisätty suola ei tee tehtäväänsä.  Määrätty suolapitoisuus edistää oikeanlaisten bakteerien toimintaa ei-toivottujen kustannuksella.

18
Nyrkkisääntöjen äiti: Kovin helpolla et voi mullasta vettä kourassa ulos puristaa, ellei multa ole turhan märkä.

Älä kokeile istutetun kasvin kanssa.  Ei tee hyvää juuristolle.  Lisähuomautusten esi-isä.   

19
Äänestykset / Vs: Esikasvatus kesän kasvihuoneen NFT:tä varten
« : Huhtikuu 22, 2018, 15:02:12 ip »
Kolme kasvia jatkaa kivivilloissa. Saavat nyt ikkunastakin valoa.   Näistä ja kookossorataimista valikoituu myöhemmin 2m pitkän NFT:n kasvit.

Piriz, Chocolate Fatalii, HYL.


Tuossa vertailuksi isompi verkkoruukku, joihin laitoin kookossoraistutuksia.


Kuutiot vaatii jotain painoa päällensä, koska kaatuvat herkästi kun vesi nousee.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaikissa on ravinteena nyt Yara Hydro + Calsinit + Kekkilän Syyslannoite  2 +1 + 1/2.   EC 1,3.   Katso viesti #21.
____________________________________________________________________________

20
(No niin no, kanankakkarakeet tuoksahtaa vuirokauden tai pari, mutta Pollen Paras on hajuton.

Jos tuoksuu enemmän on ne liian märässä eikä kasvitkaan tykkää.  Märäntyy mädäntyy.)

Sivuja: [1] 2 3 ... 51