Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - PP

Sivuja: [1] 2 3 ... 262
1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: MorugaReaper 2018
« : Tammikuu 18, 2018, 09:13:48 ap »
Jos nyt sitten palataan alkuperäiseen ongelmaan. Kuvat eivät näy joillekin. Itselleni ne näkyvät tietokoneella Cromella ja FireFoxilla, iPadilla Safarilla ja iPhone7+:lla. Kuvat näkyvät riippumatta siitä olenko kirjautunut tai en. Eli eipä ole hajuakaan mikseivät kuvat näy joillekin.  :-[

Se, että kuvat näkyy sinulla ei kerro yleensä vielä mitään. Tästä on puhuttu paljon ja se liittyy googlen käyttämään kuvaformaattiin.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17562.msg338565#msg338565

2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: MorugaReaper 2018
« : Tammikuu 17, 2018, 22:09:59 ip »
Onko täällä vielä käytössä se ylläpidon lapsellinen paskafiltteri mikä muuttaa sanoja ja kuvien osoitteita samoin kuin silloin kun Chilivaari lähti pois. Jos näin on, lähden minäkin.  >:( >:(

Ei ole ollut enää uuden ylläpidon aikana. Ja voin vakuuttaa, ettei enää tulekaan.

Ei kai se ollut muutamaan vuoteen vanhankaan ylläpidon aikana?

3
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Rocotojen koko
« : Tammikuu 16, 2018, 23:24:28 ip »
No nehän on kehittyneet sukkelaan, jos ne noita on:   https://www.dropbox.com/s/e6chjsdp5w35g9e/kodittomat.jpg?dl=0  1,5 kk itämään laitosta? Ja sirkoilla oli?

Aika normaali rocotojen tahti hyvällä valolla. Laitoin itämään 20.12. ja nyt suurimmassa osassa on sirkat ja kaksi lehteä, joissakin tulee jo seuraavia. Kolme viikkoa niin ne on aika lailla tuon tuon näköisiä.

4
Tee-se-itse / Vs: NFT GT205 valumapöydän korjaus
« : Tammikuu 16, 2018, 16:02:59 ip »
Kyllä, se on PP-muovia, NFT GT205.
Eli onko PP-muoviin soveltuvat liimat sitten ihan turhia?

Onko sellaisia olemassa? Kerro mullekin, jos löydät. :D

5
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
« : Tammikuu 16, 2018, 08:25:48 ap »
Siis, lumenit nimenomaan eivät ole oikein, kun 58W 90 lm/W loisteputki vaihdetaan 20W 150 lm/W lediin. Eli 5200 lm vs 3000 lm.
Ja ledien valoteho ylitti 100 lm/W vasta pari vuotta sitten, niin eihän se ole kumma, että hämäriä tiloja on paikoin ollut. Tämä siis tietysti vain paikoissa, joissa valaisinten määrää ei ole lisätty, vaan vaihdettu vain loisteputket lediputkiin.

Nyt tajuan, että puhutaan samasta asiasta eri termein. Tarkoitin lumenien olemisella oikein sitä, että lamppu antaa sen, mitä on ilmoitettu. Se vaan ei auta mitään, jos lampun vaihtaja ei tajua, että lediputki antaa puolet vähemmän valoa vaikka onkin energiatehokas. Täysin älyttömiä tuotteita tuollaiset "alitehoiset" lediputket. Sama vaivasi normaaleja kodeissa käytettäviä ledejä pitkäään, mutta nyt saa pienten E14/27 ESLien kokoisista lampuista jo enemmän valoa eikä ne maksa enempää kuin ESLit aikoinaan.

6
Muistan koulusta chili con carnen. Miten se liittyy chiliin?

Koulussa syötetty ei varmaan mitenkään :D mutta onhan perinteisessä oikeassa chili con carnessa jonkun verran potkuakin.

7
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Rocotojen koko
« : Tammikuu 15, 2018, 23:58:03 ip »
Muuten, kuinkahan suuriksi taimet ehtivät parhaassa tapauksessa kasvaa aikavälillä joulukuu-toukokuu? Onko jotain suuntaa antavaa näkemystä? Eli paljonko tarvitsen tilaa per kasvi jos olosuhteet kunnossa.

Liikaa. ;D Onhan ne tuossa ajassa helposti metrin leveitä.

8
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
« : Tammikuu 15, 2018, 23:43:36 ip »
Jostain vatun syystä sain nyt jonkun fetissin selvittää ja kokeilla loisteputkia korvaavien LED-valoputkien toimivuutta. Tai varmaan siks kun mä voin ja se on halpaa  8) Tuollaasen valon aallonpituusmittarin kun vielä jostain sais kehiteltyä lainaan...

Sitä kutsutaan spektrometriksi. :D Veikkaan, että lainaan et ihan helpolla saa mistään.

9
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Rocotojen koko
« : Tammikuu 15, 2018, 21:58:25 ip »
Niinpä ja sinun tapauksessa saat kasvit ulos varmaan joskus toukokuun loppupuolella joten niiden on syytä olla hyvässä iskussa silloin ja heti valmiina tekemään satoa koska kausi ulkona on kuitenkin kovin lyhyt jos hyvin satoa haluaa saada, "puolivaloilla" (ihan kirjaimellisesti) ei leikkiin kannata ryhtyä.

Yleensä ne on menneet ulos toukokuun puolivälissä +-5 päivää ja pakkasilta suojaan syyskuun lopussa - lokakuun puolivälissä. Siinä on kuitenkin 4,5-5 kk aikaa, jos ja kun kypsyttää osan sadosta kasvarissa/sisällä. Ehdottomasti kuitenkin totta, että kasveilla pitää olla kunnolla kokoa ja sitä myötä kasvuvoimaa, jotta ne kukkii täysillä heti alkukesästä.

Valo on esikasvatuksessa tosiaan se tärkein ja kallein järjestettävä asia.

10
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
« : Tammikuu 15, 2018, 14:47:11 ip »
Mitä sillä wattimäärällä on väliä, jos lumenit on sama tai enemmän? Eikös siihen ledien käyttö (lähinnä siviilissä) perustukin? Nyt en siis ota millään tavalla kantaa aallonpituuksiin ja väreihin, vaan suoraan saavutettuun lumen-lukemaan.

Noin sen nimenomaan pitäisi olla. Lumenit on ainoa järkevä tapa vertailla valaistukseen käytettäviä lamppua. Osaksi ongelma voi olla siinä, että ilmoitetut lumenit ei ole todellisia.

11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Allun kausi 2018
« : Tammikuu 15, 2018, 14:45:39 ip »
Tää on ihan mukavaa touhua, eikö? ;)
Tuo Aji Crystal on käsitykseni mukaan englannin kielinen nimitys, Aji Cristal härmäksi. Mutta ei sen väliä :)

Chilien nimet on tietääkseni pääosin kieliriippumattoamia.

12
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Rocotojen koko
« : Tammikuu 15, 2018, 00:15:24 ap »
Tarkoitatko taimikasvatukseen panostamisella aikaista kauden aloitusta? Laitoin rocotot itämään 30.11. joten taitavat olla samanikäisiä kuin sullakin  :D

Vastaan jewen puolesta, että se tarkoittaa myös valaistukseen panostamista, riittävää tilaa ja kunnon lannoitusta. Aikaa voi tarvittaessa säästää NFT:llä, jos muut listan asiat on kunnossa.

13
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
« : Tammikuu 14, 2018, 20:04:04 ip »
Vaikka olisikin 150 lm/w, niin ihan normaaleista loisteputkista irtoaa enemmän valoa. Tästä syystä esim. monissa julkisissa tiloissa on ledihysterian seurauksena vaihdetut led-putket jouduttu vaihtamaan takaisin normaaleiksi, koska tilat ovat olleet liian hämäriä.

Miksi noin? Jos on ostettu tyhmyyttään liian hämärät hysterian vuoksi niin ymmärrän, mutta jos lumenit on oikein, en ymmärrä miten kävisi noin. Omaa kokemusta lediputkista ei ole, ja onhan ne tuotteena vähän outoja. Jos valaisimet on vanhojen putkien ajalta, voi hyvin olla ettei niihin kannata vaihtaa ledejä, koska vanhanaikaiset kuristimet syö edelleen sähköä eikä heijastimet ole välttämättä kaksisessa kunnossa.

14
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Rocotojen koko
« : Tammikuu 13, 2018, 15:35:42 ip »
Kaikki ensi kesän rocotot on Perusta joten varmaan ainoa kunnon tietolähde on Jewe. Laitan ulos kasvamaan niin ei ainakaan tila lopu. Kasvariin laitan yhden + 3 baccaa ja chinense.

Ei ne perulaiset ole kuitenkaan kasvutyyliltään mitenkään erikoisia rocotoiksi. Kaikki rocoto on niin lähisukulaisia, että kasvin koko riippuu käytännössä täysin olosuhteista.

15
Huru-ukon linkin jutussa on erikoisloisteputki, joka spektri on ihan erilainen kuin tavallisen loisteputken. Nuo täyden spekrtin tai päivänvaloloisteputket on kalliita ja tehottomia eli lumen/W-arvot on pieniä.

LEDeille voi ja kannattaa ilmoittaa CRI-arvot, koska niillä on merkitystä valaistuskäytössä. Esim. kaupoissa pitää olla korkea CRI-arvon valaistus, jotta tuotteet näyttää luonnollisilta. En lähtisi ollenkaan vetämään johtopäätöksi CRI-arvojen ja kasvukäyttöön sopivuuden kanssa, koska ne on teknisesti ihan eri asioita eikä CRI-arvo kuvaa mitään muuta kuin värintoistoa.

Syy siihen, että monet käyttää minimissään 8-luokan (CRI 80 tai enemmän) putkia on luultavasti se, että ne on kohtuu miellyttävän sävyisiä ihmissilmään. Matalan CRI:n valo on epäluonnollisen sävyistä.

Valkoisesta tasaisen spektrin valosta voi sanoa varmasti, että se toimii aina, koska auringonvalo on sellaista. Toki siinä on turhaakin valoa, jota kasvit ei juurikaan hyödynnä.

16
Spektrin jatkuvuus ei ole tae hyvästä värintoistosta vaan se kertoo suoraan vain siitä, että ei ole pimeitä kohtia tietyin aallonpituuksin.  On näillä asioilla yhtäläisyytä toki myös.   Pitäisiko edes kutsua jatkuvapektriseksi sellaista valonlähdettä, jossa on kuitenkin jyrkkiäkin rotkoja käppyrässään, vaikkei siellä aivan katkoja olisikaan.  Luulen että näkemäni väite valkoisen ledin jatkuvaspekrisyydestä oli osin virheellinen ja ainakin harhaanjohtava.

Se väite taitaa olla ainakin pääasiassa minun. Valkoiset ledit on siinä mielessä täysin jatkuvaspektrisiä, että spektrin kuopissakin on reilusti intensiteettiä, sanoisin 20-50% maksimista lampusta riippuen, eikä niitä kuoppia ole kuin se yksi siinä vihreän tietämillä. Loisteputkissa taas on monia piikkejä ja kuoppia ja paljon alueita, joilla intensiteettiä on minimaalisesti 1-5% maksimista.

Tuolla on muutama minun mittaama spektri. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17369.0

Lainaus
Jotta tässäkään nyt ei mentäisi harhaan, valonlähteen värintoistokyky on kehnosti korrelaatiossa tehokkuuteen kasvatuksessa. Aallonpituuksista on toki kyse tässäkin mutta toisella tapaa jossa oleellisia niistä tarvitaan riittävästi.

Juu, värintoistokyky on tekninen määrittely, joka kertoo siitä, miten hyvin lampun valossa voidaan toistaa ihmissilmän havaitsemia värejä. lampun tehokkuus kasvatuksessa riippuu monesta tekijästä, mutta ehkä paras yksiselitteinen numeroarvo on lampun PAR-arvo (Photosynthetic Active Radiation). Niitä vaan ei ole tarjolla monistakaan lampuista eikä tietääkseni mistään valkoisen valon lampuista.

Kokonaisuudessaan tämä asia on yllättävän huonosti tutkittu ja vielä vähemmän sitä tutkimustietoa on esillä julkisesti. Käytännössä melkein kaikki lamppuvalmistajien "tieto" on kaupallista roskaa, jonka luotettavuus ole olematon.

17
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Rocototahna
« : Tammikuu 12, 2018, 23:01:12 ip »
Rocoto Puno Pica Orange tahnassa sitten ihan kokeilun vuoksi oikaisin ja jätin kuoren tahnaan, kun podin keittää niin aika hyvin se meni blenderillä muusiksi nahkoineen mutta en sitä täysin puhtaaksi ja pehmeäksi sametiksi kuitenkaan saanut eikä varmaan millään vehkeellä saa.

Blenderin jälkeen siivilöinti? Tai sitten käyttöön semmonen parin hevosvoiman Blendtech, joka jauhaa vaikka kiviä. :D

18
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
« : Tammikuu 12, 2018, 22:57:18 ip »
Iltoja! Tässä olisi vähän tarkoitus chilien ja muiden eksoottisten lajien kasvatusta harjoitella. Mietinnässä on lisävalot, joten kysyisinkin, että kannattaako pidättäytyä loisteputkissa, spoteissa vai panostaa ledivaloihin?

Riippuu paljon siitä, mitä vaatimuksia valolle on sen lisäksi, että kasvit kasvaa hyvin. Jos haluaa siedettävän väristä valoa, kannattaa valita valkoista valoa tuottavia ledilamppuja tai loisteputkia. Ledit alkaa olla nykyään selvästi loisteputkia energiatehokkaampia, mutta tosi tehokkaita valkoisia ledejä ei oikein ole myynnissä vaan pitää käyttää monta pienempää lamppua. Noiden "optimoitujen" ledien valo on pinkkiä eikä niistä ole käytännön etua verrattuna yhtä tehokkaaseen valkoiseen valoon.

19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: NPhoBiazin kausi 2018
« : Tammikuu 10, 2018, 14:54:53 ip »
Omasta kokemuksesta voin kertoa että Rocotot huomattavasti tuotteliaampia seuraavana kautena jos on mahdollisuus talvettaa.

Millaisissa oloissa olet kasvattanut? Joo, löytyisi täältä se tieto, mutten jaksa etsiä. :)

En ole talvettanut itse enkä usko, että 3-6 kg/kasvi amppelissa voisi juuri parantaa saati sitten jewen sadoista yksivuotisista kasveista. ;D Jos ne kasvaa syystä tai toisesta ensin yhden kauden huonosti, hommassa on tietty järkeä.

20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: DiscoKain kausi 2018
« : Tammikuu 07, 2018, 22:39:46 ip »
Rocotot sopii aina, ja muiden lajien kanssa homma on lottoa säiden suhteen. Chinenseistä ei kannattaa laittaa ulos kuin turhia ylijäämätaimia, koska 90% todennäköisyydellä niistä ei tule mitään.
Hieman kyseenalaistaisin tuota aina sanaa. Siellä etelässä voi kyllä aina sopia, muttei viimme ja toissa kesinä ainakaan täällä Oulun korkeudella kasvanut yhtään.

Joo, olisi pitänyt tarkentaa. "Aina" koskee tosiaan vain etelää ja täälläkin niiden on syytä olla sateensuojassa eikä keskellä peltoa. :)

Sivuja: [1] 2 3 ... 262