toukokuu 04, 2024, 06:59:29 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Juhaz

1
Lainaus käyttäjältä: mxv - tammikuu 08, 2013, 11:13:44 ap
Todella hyväksi reseptiksi osoittautunut tää, kolmisen kertaa kokeiltuna (parilla eri variaatiolla kun ohjeessa olevia chilejä ei aina tuoreena löytynyt). Kaipaisin mielelläni jengiltä "pavuttomia" chili reseptejä, naudan (ja miksei possunkin) lihasta tai noiden kombinaatiostakin!

Mites muuten jauheet, onko tavatonta tehdä chili ns. pelkillä jauheilla, vai tuleeko siitä yhtään mitään kun ei ole mitään stockia josta laittaa tuoreita pataan?


Kun ruokalajin nimi on "chiliä lihalla", niin minusta se tarkoittaa aika yksiselitteisesti, että vaikka kaikesta muusta voidaankin tapella niin chili on raaka-aine eikä pelkkä mauste.

Jos tulisuuden haluaa lisätä pelkillä jauheilla, niin olkoon sitten niin, mutta kyllä siinäkin tapauksessa jotain tuoretta capsicum -suvun hedelmää pitää olla mukana reilusti, jos ei muuten niin sitten vähintään sen paprikan muodossa.
2
Lainaus käyttäjältä: Whili - marraskuu 22, 2011, 07:47:38 ap
Lainaus käyttäjältä: Juhaz - marraskuu 17, 2011, 14:49:05 ip

Wikiin yritin päivittää sitä mukaa kun kävin läpi, mutta kun on sama pää kesät talvet niin varsin mahdollisesti jotain jäi huomaamatta, saa ja pitääkin siis korjailla ja lisäillä listaan jos sieltä jotain puuttuu. Laskemaan en siemeniä ruvennut kuin satunnaisesti jos niitä oli vain muutama hassu ja sattui muistamaan, tai pussukka olisi täällä vielä ensi vuonnakin.


Wiki-listasta puuttuu pubet ??  Ainakin mulla vieraillessa kirjeessä oli hyvä valikoima pubeja.


Kyllä mä niitäkin aamuyön pimeinä tunteina puoliunessa ylös naputtelin, mutta ilmeisesti se kriittinen tallenna -nappi jäi sitten painamatta...
3
Kirje lähti hipsimään napapiiriä kohti. Big Jim, Black pearl ja Scotch bonnet red lisätty, orange rocotoa täydennetty. Yhtä sun toista otettu.

Wikiin yritin päivittää sitä mukaa kun kävin läpi, mutta kun on sama pää kesät talvet niin varsin mahdollisesti jotain jäi huomaamatta, saa ja pitääkin siis korjailla ja lisäillä listaan jos sieltä jotain puuttuu. Laskemaan en siemeniä ruvennut kuin satunnaisesti jos niitä oli vain muutama hassu ja sattui muistamaan, tai pussukka olisi täällä vielä ensi vuonnakin.
4
Voihan nuo tuonne naputella samalla kun käy sisältöä läpi muutenkin.
5
Muutaman chilin leikkelemisen jälkeinen nenän kaivamisen tai silmien hieromisen aiheuttama kipu menee äkkiä ohi, ei sen takia viitsi mitään hanskoja pitää.

Suurempia määriä käsitellessä huomaa jälkikäteen että olisi pitänyt, kun myrkky imeytyy jo ihon läpi eikä pelkästään limakalvoilta, ja vaikutusaikakin tuntuu iholla olevan paaaaljon pidempi - useamman päivän kestävä polte sormissa alkaa jo pikkuhiljaa ketuttamaan.
6
Kuva on ehkä vähän turhan epätarkka, mutta jos en ihan harhoja näe niin otuksen takapäässä on piikkipari, pitääkö paikkansa? Jos sieltä sellaiset ulokkeet löytyy niin ei ole lude.
7
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - lokakuu 28, 2011, 16:56:05 ip
Tällainen isohko koppakuoriainen vilisteli chilien lähellä. Pyydystin sen purkkiin, en vielä uskaltanut tappaa jos tosta olis vaikka hyötyä  ;)

Mikähän on kyseessä?


Melkeinpä väittäisin, että kuvassa ei ole kovakuoriainen alkuunkaan vaan torakka.
8
Totuushan on vielä karmeampi, ja kuolema vaanii meille kaikille ihan kulman takana! 1980-luvulla tehdyn tutkimuksen aikaan kukaan ei ollut vielä nähnyt edes märkiä unia *jolokiasta, ja Red Savinakin on rekisteröity vasta 1992, joten mainittu määrä koskee todennäköisesti habaneroa. Raatokärp^Wtoimittajat missasivat selvästi hyvän tilaisuuden paisutella chilin vaarallisuutta, kolme kertaa tulisempaa nagapulveria ei ehkä tarvisi vetää hengenlähtöön kuin vain puoli kiloa yhdeltä seisomalta!
9
Lainaus käyttäjältä: Asaxi - lokakuu 26, 2011, 13:39:14 ip
mutta eikös tuo valaisu tehokkuus perustu ihan putken laatuun... tulevana sähkömasentajana sanoisin että ne sisuskalut on kaikissa ihan sitä samaa kiina shaissea ja antaa samoja arvoja ku paremmat ehkä vain isommalla toleranssilla... et se valon kirkkaus lähinnä johtuu putkesta ja sen laadusta.... tätä mieltä minä olen... tuo motonetin parinkympin 2x18W valaisin osramin putkilla valaisee oikein nätisti ni uskaltaisin väittää et bauhausin valaisimeeki ku laittaa kunnolliset putket ni toimii ku junan vessa...


Tulevan sähköasentajan luulisi tietävän, ettei loisteputki toimi yksinään vaan liitäntälaite/sytytin/kuristin on iso osa kokonaisuutta ja vaikuttaa hyötysuhteeseen aika huimasti. "Kiina shaissea" ne sytkät epäilemättä ovat kaikki noissa halpiksissa, mutta kiinassa tehdään rojua aika monessa tehtaassa, ja samalta linjalta tulevien komponenttien laatukin voi vaihdella kuin yöllä ja päivällä.
10
Kuivettuneita kohtia voi ihan hyvin tulla myös esimerkiksi auringonpolttamiin paikkoihin tai vaikkapa kasvia siirtäessä syntyneiden mekaanisten vaurioiden ympärille. Ja vaikka kyse olisikin tuholaisista niin niistä on todennäköisesti jo päästy jos vikaa on kerran vain alimmissa lehdissä. Jos uusissa lehdissä ei ilmene ongelmia tai ötököitä ei kasvista bongaa niin mitään myrkkyjä ei kannata ruveta ruiskimaan.
11
Tosiaan jos pirkkalan cittarin tms. hyvin varustellun kaupan lähistöllä asuisi niin eipä sitä varmaan tulisi ainakaan samoja lajikkeita kasvateltua... ellei sitten viitsi panostaa valaistukseen niin paljon että se ympärivuotisuus olisi syy.

Onneksi niitä lajikkeita piisaa kokeiltavaksi vielä aika monta sen jälkeen kun niistä pudottaa nuo muutamat kaupallisesti saatavat pois  ;D

Ja lopuksi vielä varoituksen sanaa sen verran, että käsittääkseni penan jalapenot on lajiketta 'Gaucho', joka on F1-hybridi. Niistä siemenistä et siis samanlaisia jalluja saa kasvatettua.
12
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 28, 2011, 22:31:05 ip
Lainaus käyttäjältä: Juhaz - syyskuu 28, 2011, 21:35:22 ip
Valkoisten ledien hyötysuhde on muuten uusimmissa Cree XM-L malleissa ainakin ihmissilmin mitattuna kirinyt jo tasoihin natikan kanssa (~150lm/W), tai pienellä syöttövirralla jopa paremmaksi... vielä kun joku tuotteistaisi niistä lampun jossa ei surkea elektroniikka ja epäoptimaalinen jäähdytys pilaisi kokonaisuutta.

Värisävyltään loisteputkia vastaavalle, asuintiloihinkin sopivalle valaisimelle natikan hyötysuhteella luulis kyllä olevan kysyntää...


Olen miettinyt ihan samaa. Taitaa vaan olla, että tuollaisen lampun hinta kasvaa liian suureksi. XM-L ledien hinta näyttää olevan isoissa erissä luokkaa 4-6 €/kpl, joten pelkistä ledeistä tulisi hintaa luokkaa 1 €/W, jos ledejä ajettaisiin 5 W teholla. Elektroniikka, jäähdytys, valmistuskulut ja voitto päälle, niin ollaan helposti 3-4 €/W hinnoissa.


Onhan ne valitettavan kalliita kapistuksia vielä toistaiseksi. Toisaalta esimerkiksi vp-luxin violetitkin lamput huitelee siellä 3+€/W hinnoissa, ja luultavasti niitäkin joku ostaa kun firma ei kerran poista mokomia valikoimistaan.

Mutta kieltämättä ainakin omasta budjetista menee reilusti yli. Vaan eiköhän ne hinnat sieltä ajan myötä tule alas.
13
Valkoisten ledien hyötysuhde on muuten uusimmissa Cree XM-L malleissa ainakin ihmissilmin mitattuna kirinyt jo tasoihin natikan kanssa (~150lm/W), tai pienellä syöttövirralla jopa paremmaksi... vielä kun joku tuotteistaisi niistä lampun jossa ei surkea elektroniikka ja epäoptimaalinen jäähdytys pilaisi kokonaisuutta.

Värisävyltään loisteputkia vastaavalle, asuintiloihinkin sopivalle valaisimelle natikan hyötysuhteella luulis kyllä olevan kysyntää...
14
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilitahna
syyskuu 25, 2011, 01:59:59 ap
Lainaus käyttäjältä: jaolsten - syyskuu 23, 2011, 23:25:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Volitans - elokuu 30, 2007, 02:25:38 apJos botulismi pelottaa, niin sitten lisää etikkaa, 2%:nen etikkahappopitoisuus riittää - tulee tosin aika kirpeän makuista... Toisaalta, jos käyttää sitten kypsennettävään ruokaan, niin 4 minuuttia +85 C:ssä riittää pilkkomaan myrkyt ;)
Tuolla Botulismi-topicissa mainittiin muistaakseni 120 astetta 10minuuttia?


Ero johtuu siitä, että botulismi-topicissa puhutaan myrkkyä tuottavan bakteerin itiöiden tappamisesta, ja tässä taas itse myrkystä joka tuhoutuu huomattavasti alhaisemmassa lämpötilassa.

Eli säilöntävaiheessa 120 asteessa käyneessä säilykkeessä ei voi olla botuliinimyrkkyä tuottavia organismeja, joten sitä voi syödä vaikka suoraan kylmänä purkista ilman riskiä kun taas tässä mainitussa lämpötilassa käyttäminen ruuanvalmistusvaiheessa tekee teoriassa turvalliseksi sellaisen safkan jossa botuliinia voi mahdollisesti olla. Vaikka on siellä kyllä siihenkin mainittu eri lämpö ja aika (100°C ja vartti).

Tästä aiheesta ei ristiriitaiset lähteet ihan heti lopu.
15
Lainaus käyttäjältä: Siku - syyskuu 18, 2011, 21:47:12 ip
Chiliyhdistyksen sivuilta lainattua:

Kaupan koristekasvichilejä ei voi syödä?
Kaiki tunnetut paprikat ovat syötäviä, sen sijaan koristekasveina myytävät chilin lähisukulaiset, koisot, ovat myrkyllisiä!

http://www.chiliyhdistys.fi/pages/fi/chili/chilimyyttejae.php


Kaikki tunnetut paprikat ovat syötäviä, mutta suurin osa tunnetuista tuholaismyrkyistä ei ole ja sitä ei voi ikinä tietää millä tökötillä ja kuinka vahvasti ne kaupan koristerehut on käsitelty, kun ei niitä ole syötäväksi tarkoitettu. Jos ruukussa sanotaan että kasvi ei ole syömäkelpoinen niin on parasta suhtautua ainakin siinä jo entuudestaan oleviin hedelmiin aika varovaisesti vaikka se olisikin chili. Sitten voi maistella kun sen uudelleenruukuttaa  ja planttu kasvattaa uusia podeja.
16
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 16, 2011, 22:02:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Juhaz - syyskuu 16, 2011, 19:36:40 ip
F2-sukupolvessa on niin monenkirjavaa yhdistelmää kantalajikkeiden ominaisuuksista, että kyllä siinä valinnanvaraa riittää ruveta viemään jalostustyötä moneen suuntaan. Kyllä niistä Fataliin risteytyksistäkin löytyy hyvin Lemon Dropin näköisiä kasveja, esim: http://fatalii.net/chile/?u=g&c=search&word=Lemon+Drop+x+PI+441551+&id=5564


Oho, niinpä näyttää. Ilmeisesti F1-ainakin F3 sukupolvet on niin epävakaita, että voi tulla mitä vaan kahden alkuperäisen väliltä värit mukaanlukien.


Ot jatkuu... pitäis varmaan siirtää johonkin? Ehkä useampaankin eri ketjuun...

F1 on vakaa ominaisuuksiltaan (mutta ei tietenkään geneettisesti) jos vanhemmat ovat, siihen tulee molempien vanhempien dominoivat ominaisuudet kun taas myöhemmissä sukupolvissa on sitten sitä sekasoppaa.

Just tähän perustuu varoitukset olla kasvattamatta markettihedelmien siemeniä, koska kaupalliset lajikkeet ovat usein F1-hybridejä. Sama pätee tietysti siemenkaupasta ostettuihin F1-siemeniin (esim. Jalapeno DRH-7400/Gaucho), niistä tulee kaikista hyvin samanlaisia, mutta omista podeista ei kannata ottaa (F2-)siemeniä tai ne on sitten Jotain Aivan Muuta.
17
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 16, 2011, 19:14:58 ip
Lainaus käyttäjältä: tso - syyskuu 16, 2011, 18:32:29 ip
Muistelen, että punainen on Lemon Drop x PI441551


Fatalii on kehittänyt tuosta risteytyksestä Aji Fantasyn. Asiaa on selvitelty [urlhttp://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4328.msg161434;topicseen#msg161434]täällä[/url]. Samasta risteymästä voi saada lopputulokseksi muutakin, mutta tuntuisi erikoiselta, että se olisi Lemon Dropin näköinen ja makuinen, kun 441551 on niin erilainen.


F2-sukupolvessa on niin monenkirjavaa yhdistelmää kantalajikkeiden ominaisuuksista, että kyllä siinä valinnanvaraa riittää ruveta viemään jalostustyötä moneen suuntaan. Kyllä niistä Fataliin risteytyksistäkin löytyy hyvin Lemon Dropin näköisiä kasveja, esim: http://fatalii.net/chile/?u=g&c=search&word=Lemon+Drop+x+PI+441551+&id=5564

18
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 16, 2011, 05:01:25 ap
Lainaus käyttäjältä: JohnnyBlade - syyskuu 16, 2011, 01:31:52 ap
:o Oranssia Lemon Droppia


Punaista Lemon Dropia..??  :o


Ihmettelin siemenketjukirjeessä näillä nimillä esiintyneitä siiduja myös kovasti... kiva olisi tietää mitä ovat?

Pieni salapoliisintyö löysi ainakin tämmösen viestin jossa annetaan ymmärtää, että kyseessä olisi penan oman jalostustyön tuota http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8326.msg164738#msg164738. Oranssi sitten tavallisen lemon dropin ja tuon risteytys?

Kalat69 on myös foorumilla punaisesta lemon dropista puhellut.
19
Limsapullojen "hylsyt" (ennen muotoon puhaltamista ne on sellaisia koeputken muotoisia tuubeja) vois olla myös hyviä, niitäkään ei vaan alle muutaman tuhannen kappaleen erissä taida mistään saada kohtuuhintaan.
20
Mausteet / Vs: Blairsin Death Rain Cheddar sipsit
syyskuu 12, 2011, 17:55:09 ip
Puhvelinsiivissä oli aika läpitunkeva etikan maku - mua se ei kyllä haittaa, päinvastoin, Estrellan "Salt & Vinegar" -sipsitkin on suurta herkkua vaikka ne on niin happamia että suu on mutrulla vielä tuntikausia pussin tyhjenemisen jälkeen. Valitettavasti vaikuttivat olevan käytännössä tulettomia, cheddareissa oli minusta paljon enemmän chiliä vaikka molempien pitäisikin pussin mukaan olla "medium".

Cheddareiden ja haban kesken taistelu on aika tiukka, maussa ei ole valittamista kummassakaan mutta taidan kruunun luovuttaa kuitenkin habalastuille riittoisuuden perusteella  ;D

Cajun tai chipotle -versioita ei valitettavasti missään ole tullut vastaan, veikkaan että kiilaisivat kärkeen.