Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10
11
 Hyvä vinkki, kiitos Chilivaari. Olin jo hankkinut ko. valaisimen työvalaisimeksi mutta jos pelittää myös kasveille niin taitavat mun 10v käytössä olleet sähkösyöpöt natikat joutaa levolle.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Carolina Reapererin elämää
« Uusin viesti kirjoittanut Killutin Marraskuu 15, 2018, 23:41:26 ip »
Pari kuukautta vierähtäny ja reaper on ehtiny pysyä hengissä kun ei ole ollut käytössä ku 10w perusledi. Huomenna  laitan 50w ledin ja tuulettimen niin luulisi lähtevän kasvuun. Ravinteinakin on jotain helkatin lepakonpaskaa, mikä pitäis olla tosi hyvää tavaraa.
13
Kyllä tiedän, että valaistusketjussa on hyvin vastaava viesti viimeisimpänä, mutta haluaisin specifimmän vastauksen perusteluineen..
Näitä ketjuja pulpahtelee sinne tänne, eikä etsijä löydä hakemaansa tietoa.
Toisaalta, led-valoja putkahtelee koko ajan uuden nimisiä ja saman näköisiä. Vuosi sitten kehuttua ei ehkä ole enää olemassa.


Juuri kysytystä merkistä ei ole kokemuksia, mutta hinta on aika korkea verrattuna valotehoon ja takuuaikaan. 50W työvaloja olen menestyksellä chileille käyttänyt ja muutaman vuoden kokemuksella sanoisin, että takuuasioihin kannattaa kiinnittää huomiota ja kuitit säilyttää. Valaisimilla on taipumusta jatkuvassa käytössä pimentyä tai poksahtaa. Tunnetuilta myyjiltä saa uuden, jos takuuaikaa on. Esimerkiksi tuosta on hyviä kokemuksia ja ne ovat minulla kestäneet takuuaikansa, joka on 24kk: https://www.hongkong.fi/fi/tyokalut-ja-nikkarointi/sahko-ja-lvi-tarvikkeet/sisavalaisimet/tyovalaisimet/electrogear-50-w-4500-lm-led-valonheitin-musta/p/2911612/
14
Eka kommentti oli että sen 50w/6000K hinnalla saa Tokmannilta 2kpl 50/4000K ... 4000K on luonnollisempi valo kotiin kuin kylmä 6000K ...

Ne Tokmannin valkoiset on hyvännäköisiäkin. Itse ostin sellaisen pari viikkoa sitten: työvaloksi autotalliin ....

Eikät Airamin/Ikean spotit ole 30 vaan 10w. Siltikin väittäisin 2kpl jo vastaavan tuota 50w avoimessa tilassa. Eri juttu on jos on heijastmet ympärillä. Mun mielestä ne nimenomaan on tyllikkäitä ja siistejä pieniä valkoisia sukkuloita roikkumassa kasvien päällä. Ei niistä mitään punavaloa näy. Spotin keskellä on muutama (3?) punertava ledi jonka ympärillä ~10kpl valkoisia... Tutustu. Kyllä niistä kai kuviakin löytyy. Google Ikea växer kasvilamppu; airam 10w kasvilamppu ... Airam on halvempi :) ... Ainakin K-raudassa ..
15
Noniin ja kiitos hyvistä vastauksista! Tämä on vaan tämmönen asia, että saa pään pyörälle. Siihen työmaavalaisimeen siis toki olisi tulossa varjostin, että keilan saa suunnattua ei silllä. Vaaleaa tai sinistä olisi hakusessa, kun hallitukselta tuli nootti, että pornon punaisia valoja ei tule ;D Kyseessä siis melkein puhdas taimikasvatus kesäksi, sisällä en haaveilekaan sadotuksesta(ehkä jonkun yksittäisen kohdalla..). Ja eikös se ole se luxien määrä mikä ratkaisee loppupeleissä, aattelin vaan, että tuossa valaisimessa olisi tehoa kohtuullisella hinnalla. Mutta täytyy tutkailla vielä noita kasvilamppuja tarkemmin. Vaikea maalaisjärjellä ajatella, että joku 30W airam olisi 50W valoa parempi? Noh nämä on asioita, jotka varmasti jossain vaiheessa oppii, ehkä kantapään kautta tai ei, sitä yritän nyt välttää kyselemällä täällä 8)
16
Nonii. Ekat siemenet pistetty vakoon ja alkaapi pikkuhiljaa itämään. Valostahan taas olisi kyse. Olen kyllä lueskellut foorumia, mutta epävarmuus kalvaa. Parikymmentä kivivillakuutiota odottaa laatikossa. Onko tämmöinen työmaavalaisin mistään kotoisin? http://www.ledmaa.fi/LED-Valonheitin-50W-6000K Lämpötila näyttäisi olevan ainakin sinnepäin. Vai onko järkeä laittaa vielä alkuvaiheessa tuommoista? Ehdotuksia saa heitellä asiallisesti ettei ihan metsään mennä :)

Kyllä tiedän, että valaistusketjussa on hyvin vastaava viesti viimeisimpänä, mutta haluaisin specifimmän vastauksen perusteluineen..
Tokmannilta saat ihan hyviä aloitusvaloja kuten @sorrii tuossa mainitsikin. Noin 3000K mukailee aamu ja ilta aurinkoa. 4000K+ sitten keskipäivää ja pilvistä. Valkoisilla saat enemmän pituuskasvua ja lämpösemmillä väreillä pöyheämpäpä kasvua. Näin ainakin itellä reagoinut noihin LEDeihin.

Ostin nyt testiin kiinalaisen 500W COB LED paneelin. Vasta tulossa niin ei tietoa miten hyvin kasvaa ja mikä kulutus mutta spsekseissä noin 100W. En viittynyt enempää keulia. Noita saa 2000W asti eli noin 400W kulutuksella. 500W mallia irtoaa Saksasta noin 74 eurolla toimitettuna.
17
Tori / Vs: Myydään chilin siemeniä
« Uusin viesti kirjoittanut miiksuli Marraskuu 15, 2018, 17:34:08 ip »
Kiitoksia kaupoista. Siemenet tuli perille. Ei kauheasti sanoja heitelty mutta  :thumbup:
18
Lainaus
Laboratoriotason, eli tuhansia euroja maksavat, tarkan spektrin ledit ovat asia erikseen, eivätkä liity kotikasvatukseen millään tavalla.

Minä löysin/ostin ihan Chilifoorumin torilla pari vuotta sitten hemmon, joka oli saanut (firman muuton yhteydessä) käsiinsä Valoyan testivalaisimia. Ostin ensin yhden 100W/120cm pitkulaisen valon 100€ + MH, ja heti sen nähtyäni tilasin toisen: sain sitten väärän värisen [-spektri] ja lopulta kyllästynyt myyjä antoin kolmannen ilman. Lisäksi ostin/sain yhden 60cm/60W valon. Yht. 220€/350W
Noiden kauppahinta eBayssä näytti olevan ~850€/kpl [120cm] ja ilmeisestikin ovat mainitunlaisia "laboratorio-tason" valaisimia. Nyt kokemuksesta uskallan sanoa, että jos olisin edes normaalituloinen työssäkäyvä innokas chilipää, eikä olisi noita valmiina, niin saattaisin sortua sellaisen ostamaan! Nehän kyllä toimii ... ja ihan kotikäytössä  8)

Keväällä oli ikkunasyvennyksessä [itä-kaakko] 2x100W valojen alla 8kpl kasveja [Hainan(2kpl), Embassy Naga(2kpl), Aji Panca, Amarillo, Cristal. Niistä alkoi tulla raakileita maalis-huhtikuussa ja kypsiä huhti-toukokuussa. Kesäksi jäi sille paikalle Hainan, Embassy ja jotain koristeita. Pidin ne yhdellä 100W valolla 6t/vrk kesän yli. Nyt syksylläkin vielä kypsyy muutamia podeja ja tulee raakileita edelleen... Näppituntuma on että noilla kahdella 100W ledillä saan parempaa kasvua kuin 315W keraamisella monimetallilla, jonka hommasin myös keväällä. Ihan hyvä ..

Niiden Valoyan ledienkin valo on mun silmääni ihan luonnollista vaikka "sinipunavaloja" ovatkin. Yksi niistä 100W pötköistä on kyllä auringonvaloa jäljittelevä juurikin tutkimuskäyttöön ym tehty valo. Oon puna(-viher)-sokea, mutta näen kyllä värit ja erotan normaalisti punaisen, vihreän ym, mutta ehkä en ole ihan normaalin herkkä niille punaisille ...

Noissa mainituissa Ikean Växer ja Airamin kasvi-spoteissa on myös mun mielestäni aika luonnollinen valo. Kannattaa käydä vilkaisemassa miltä näyttää ennekuin tuomitsee niitä. Kyllähän noilla 10W spoteilla kasvattelee yllättävänkin suuria kasveja. Valokeilasta ei hajaannu hukkavaloa ympäristöön läheskään yhtä paljon kuin esim. työvaloista ym. Hyvillä heijastimillakin varustetut valaisimet säteilee yleensä 90-120 asteen valokeilaa, josta väkisinkin suurin osa menee ympäristöön. Sähkön säästäminen siis jos kiinnostaa ...

Minä olen mutuillut ja järkeillyt, kun olen noita kasvivaloja kaupoissa katsellut, että ne on paljolti ajateltu telttoihin jossa seinät heijastaa sen hajavalon, ja isommissa kasvihuonessa taas on kymmeniä valoja parin metrin välein laajalla alalla, jolloin vain reunoilla menee valoa harakoille. Pienelle alalle olisi aika löytö, jos saisi kunnolla suuntaavan purkausvalon ...

Onhan mulla itsellä ollut sähkölaskussa pitkään jopa 50€/kk chililisää, vaikka en mikään tehokasvattaja ole edes yrittänyt olla - kunhan puuhastelen. Jos siis pärjään 15-20€/kk nyt laadukkaammilla valoilla, niin täytyy olla tyytyväinen. Tuon edellisen ohjeen mukaan mulla pitäisi olla kolme natikkaa [1200W] kun nyt on valoja maksimissaan keväällä ollut 800W edestä. Niistä siis  puolet noita suuntaavia spotteja tai linsseillä varustettuja akvaario-ledejä [Ledfinlandin 120W - säädöillä oon pitänyt ~80W tehoa]

Enkä siis tarkoita hyökätä edellistä asiallista kirjoitusta vastaan! Tarkoitan vaan, että aina voi optimoida jos haluaa säästää. Suuntaavat valot eli linsseillä varustetut ledit on hyötysuhteeltaan parempia siksi että valo kohdistetaan tiukasti sinne missä tarvitaan - ei ympäristöön. En minäkään niihin sinipuna-spektreihin sokeasti usko. Akvaarioledit toisekseen ovat lähinnä sini-valko-valoja. Niillä muuten alkavat taimet tehdä podeja turhankin pieninä. Keraaminen monimetalli 3100K taas ei juurikaan saanut podeja tulemaan keväällä. Niistä tarkoista spektreistä spekuloiminen ei innosta minua. Paljon on parempi, mutta turha valaista pihaa ja naapuria.
19
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Yleinen offtopic, tyhmät kysymykset, aviopierut sun muu.
« Uusin viesti kirjoittanut sorrii Marraskuu 15, 2018, 15:19:07 ip »
Lainaus
Hitler ja Göring rakastivat eläimiä

Sekä Hitler että monet hänen lähimmistä miehistään olivat kasvissyöjiä. Kun natsit nousivat valtaan vuonna 1933, he hyväksyivät oitis kattavan eläinsuojelulain, joka rankaisi ankarasti eläinten kaltoinkohtelusta.

"Uudessa valtakunnassa eläinten kaltoinkohtelu ei ole sallittua", totesi Hitler, joka laati myös ankaria lakeja metsästyksestä ja eläinkokeista.

Hitlerin kakkosmies Hermann Göring totesi elokuussa 1933 radiohaastattelussa, että saksalaiset, jotka "yhä luulevat, että he voivat kohdella eläimiä kuin elotonta omaisuutta", lähetetään keskitysleireille.

Göring myös laati tiukat määräykset esimerkiksi hevosten kengitystavoista. Tiettävästi hän lähetti keskitysleirille kalastajan, joka oli käyttänyt sammakkoa syöttinä.

Hitler rakasti eläimiä, oli laiska koulussa ja epäonnistui taiteilijana. Hän eli vuosia omissa päiväunelmissaan, kunnes hän löysi lahjansa kansankiihottajana.

Heh-heh ...  ::)

[[Tieteen Kuvalehti - Historia]]
20
Valon määrä on ratkaiseva tekijä. Värilämpötilalla ei ole käytännössä mitään vaikutusta. Valkoinen ledi on aina sinipunaa parempi valinta. Suurimpana syynä oma hyvinvointi, koska hyvin harva ihmissilmä kestää katsella sinipunaisia bordellivaloja. Lisäksi kasvin kannalta kuluttajakaupan sinipuna-ledien aallonpituudet voivat olla liiaan kapeat tai väärässä kohdassa, jolloin teoreettinen hyöty kääntyykin ongelmaksi. Laboratoriotason, eli tuhansia euroja maksavat, tarkan spektrin ledit ovat asia erikseen, eivätkä liity kotikasvatukseen millään tavalla.
Valon mitoituksessa kannattaa lähteä laskemaan asiaa pinta-alan kautta. Hyvä määrä led-tai purkauslamppuvaloa on 200-400 W per neliö. Eli idätysvaiheessa 15-30 W ledi riittää hyvin 20*40 cm idätysboksille. Kun kasvit ovat levittäytyneet 40*200 cm alalle, tarvitaankin jo kymmenkertainen valomäärä. Valoisa ikkunapaikka tietysti vähentää keinovalon tarvetta merkittävästi.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10