Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Tee-se-itse / Hieman isompi (taimi)NFT
« Uusin viesti kirjoittanut pErehtyjä Helmikuu 18, 2018, 23:46:13 ip »
Ikea NFT tuntui hieman huonolta taimivaiheeseen syvyytensä ja kokonsa takia, joten sopivan laatikon löytyessä kasasin suuremman NFT:n säilytyslaatikosta ja kurakaukaloista. Tavoitteena sopiva määrä kasvutilaa taimille mahdollisimman pienellä määrällä laatikoita. HUOM! kasvien juuritila on hyvin matala, n. 4-4,5cm, eli pienille kivivillakuutioille

Tarvikkeita:
Säilytyslaatikko 60L, 8,99€ Pienempikin käynee, itse valitsin isoimman, jotta laatikkoa voi käyttää kesällä isoille kasveille. Matalampi säästää 2€
Kurakaukalo/kenkämatto 71x35cm 2x2€ muodostavat kasvatuskaukalon ja sen katon.
Muovia reson pimennykseen, itse käytin mansikkamuovia, josta jäikin 95% yli. Reso on myös hieman kaukaloa leveämpi, jolloin muovia voi käyttää myös yläosan pimentämiseen.
ja muut nft tarpeet, kuten:
Letkua & pumppu
Jonkinnäköinen kangas vettä levittämään.
Työkaluja

Ikea nft:n laatikot maksavat vajaan 6€ vs. tämän vähintään 11€. Suurempi koko kuitenkin säästää muissa kuluissa, kuten pumpuissa.

Rakennusvaiheet eivät juuri tavallisesta poikkea, joten hypätään kannen kanssa näpertelyyn. Letkun jaoin t-liittimellä, johon laitoin pienet pätkät rei'itettyä letkua. Vesi virtaa hyvin hitaasti, mutta kangas levittää sitä tarpeeksi.
Perusvaiheet valmiina reso pimennetty, letku paikallaan, kaukalossa letkureikä ja valuma-aukko.


Hieno kuningasideani oli rei'ittää kansi ja kaukalo, jotta ne pysyvät paikallaan. Suosittelen poran käyttöä ja vaikka nippusiteitä tähän vaiheeseen, mutta vailla työkaluja tein reiät kuumalla nuppineulalla, joka myös sitoo osat toisiinsa.


Sopivasti rei'itetty kansi on valmis paloiteltavaksi. Mattoveitsellä tasainen kohta ja saksilla reunat. Melko vaaralliselta tuntui.


Palojen koko riippuu halutusta taimimäärästä. Taimet istutetaan palojen rakoihin leikattaviin reikiin ja palat lukitaan reijistä toisiinsa, nuppineuloilla minun tapauksessa.


Valmis. Taimet loppuivat kesken, niin laitoin pari isompaakin.


Isot plussat:
Kannen palasia, ja siten taimia, voi irroittaa ja vaihdella helposti.
Pienillekin taimille melko pimeä ja tiivis juuristo, joka estää haihtumista ja levän kasvua.
siksak vuorottelulla 12 taimea, kullakin 12x12cm alue.
Kasvatuskaukalon voi siirtää helposti sivuun veden käsittelyä varten.

Miinukset:
Juuristolla on matala tila, 4,5cm verkkoruukku tekee tiukkaa.
Kurakaukalo ja reso ei ole täydellisesti sopivia, kaukalo sivuista kapeampi ja päästä tulee yli. Toinen pää vain sentin reson päällä, jolloin se voi pudota tönäisystä.


Kertokaapa mielipiteitä ja kehitysehdotuksia. Kysyäkin saa!
22
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« Uusin viesti kirjoittanut jewe Helmikuu 18, 2018, 20:16:19 ip »

Tomaattikausi alkoi nyt viikonloppuna ja blogissa olisi arvonnassa TomatoEdenin tarjoamia upeita heirloom -lajikesettejä kahdelle onnekkaalle. Muuta ei tarvitse tehdä kuin kommentoida blogiin niin on kisassa mukana, aikaa on helmikuun loppuun.

http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2018/02/tomaatin-siemenia-tarjolla.html

23
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: viljon 2018 kausi
« Uusin viesti kirjoittanut DiscoKai Helmikuu 18, 2018, 14:44:05 ip »
ainakin hämeenlinnan hankkijalla on ihan hyvät chilin siemenet myynnissä ;D :chili: mutta ei kaikki halvimmat ainakaan ;)
pussi missä tulee 3 moruga scorpionin siementä maksaa noin 5 euroa
Pitääkö kohta perustaa Kanta-Hämeen osasto?
24
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Uudenmaan aluejaosto
« Uusin viesti kirjoittanut San_Ooj Helmikuu 18, 2018, 14:19:30 ip »
Voe pahus. Taitaa messut mennä juuri ja juuri sivu suun. Paluu reissusta 15.4. Klo 16:40, joten himpun verran menee tiukalle että olis kerenny rientoihin mukaan.
25
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Uudenmaan aluejaosto
« Uusin viesti kirjoittanut Wolfman Helmikuu 18, 2018, 13:54:51 ip »
Messut merkitty kalenteriin, en vielä uskalla luvata torstaita tai perjantaita mutta toiveita on että onnistuisi jompikumpi tai ehkä molemmat.
26
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Itämisen sietämätön hitaus
« Uusin viesti kirjoittanut Vuorikaskas Helmikuu 18, 2018, 13:53:29 ip »
Laitoin hiukan lannoitetta.  Mutta en minä viitsinyt olla laittamasta toista enemmän turvaan huolettomaksi Paroc -kivivillaan.27
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Youtube-kanava chilinkasvatukseen!
« Uusin viesti kirjoittanut unenkuva Helmikuu 18, 2018, 12:41:48 ip »
28
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sanin ensimmäinen kausi (2018)
« Uusin viesti kirjoittanut Vuorikaskas Helmikuu 18, 2018, 12:41:43 ip »
Ehkäpä siirryn siis käyttämään flickriä.. olis vaan ollu kiva käyttää ns. Omaa kuvapankkka, ettei kuvat jossain vaiheessa tipaha pois.

Edit: Nyt kuvat siirretty Flickr sivuille.. Jos ei ala kuvat näkymään, niin mä luovutan :D

 :thumbup:  Toivotaan parasta, nyt näyttää lupaavalta. 8 kuvaa näen edellisellä sivulla.

(Flickr ei tietääkseni ole muutellut linkkejään. Valokuvauksen harrastajien yhteyksistä sitä olen seurannut jonkinverran yli kymmenen vuotta.  Onkohan siellä käyttöehdoissa mitään sanottu tällaisestä foorumille upotuksista?  Itse olisin tyytyväinen pelkkiin linkkeihinkin.  ed.  No miehä klikkasinkin sun kuvaa ja huomaan että aukeaa välilehti flickerissä.  Tuo on varmaan se ihan oikea ja sallittu käyttötapa sen firman kannaltakin.   Kuvan avaaja siis vierailee siellä sivustolla itse.)
29
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Mauriaisia sisätiloissa
« Uusin viesti kirjoittanut Vuorikaskas Helmikuu 18, 2018, 12:35:52 ip »
Helleilma on usein hyvin kosteaa kuitenkin, ihan paksua.  Kaipa sisäilman kuivuus ainakin  lämmityskaudella perustuu yleiseen ja keskimääräiseen, mutta monta on muuttujaa asiassa kussakin tapauksessa. 


Nää ilmankosteusasiat ja sen suhde lämpötilaan ovat jääneet mulle aina paremmin sisäistämättä. Ei auta että samat asiat niistä kuulee uudestaan ja uudestaan.  Tuntuu vaan että ei tule ymmärrystä enempää. Pitäis kai hankkia mittari ja tutkia itse asiaa käytännössä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosteus
http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotila-ja-kosteus#15
https://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/sisailma-asiat-sisailmaongelmat/sisailman-kosteus-ja-lampotila
30
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Lajien todistetut risteytymiset
« Uusin viesti kirjoittanut jussa Helmikuu 18, 2018, 12:20:54 ip »
Hirveän paljon en noista risteytyshommista ymmärrä, mutta sen verran tiedän, että asiat eivät ole yleensä yksinkertaisia. Pienellä googlailulla päättelisin, että NG tarkoittaa juurikin sitä, että hybridi itää normaalisti, ei muuta. Tämä on vain arvailua.

Chilikirjassakin esitetty taulukko lajien risteytymisestä tulee vuonna 1983 julkaistusta tutkimuksesta Genetic Resources of Capsicum. Tässä vielä suoraan kuva jonka perusteella taulukko on tehty:


Tässä vielä linkki kirjaan, jossa aiheesta hieman tarkemmin (sivun 142 alareunasta alkaen): Chromosome Engineering in Plants: Genetics, Breeding, Evolution. Koko kirja on toki varmastikin hyödyllistä luettavaa.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10