Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Rhomboideum
« Uusin viesti kirjoittanut Hubert Marraskuu 15, 2018, 10:39:30 ap »
Millaisissa olosuhteissa kasvi oli?
Rhombo, niinkuin lähes kaikki chilit, vaatii varsin paljon valoa sadotakseen. Iällä ei pitäisi olla mitään väliä, satoja tai tuhansia marjoja on tullut heti ensimmäisenä kesänä.
22
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Rhomboideum
« Uusin viesti kirjoittanut Roikale Marraskuu 15, 2018, 10:15:29 ap »
Oman rhombon pistin kasvamaan viime keväänä ja nätti pieni chilinvarsihan siitä kasvoi. Kesti jopa massiivisen kirvahyökkäksen viime kesänä. Ongelmana on, ettei mokoma viitsinyt kukkia lainkaan tarkasta huolenpidosta huolimatta. Onko tämä sitten joku lajille ominainen piirre, että kukkii vasta myöhemmin vai tekeekö kaikki villit näin?
23
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Aloittelija kyselee chilin talvettamisesta
« Uusin viesti kirjoittanut Roikale Marraskuu 15, 2018, 10:05:20 ap »
Joo eteläänpäin nuo töröttää ja toistaiseksi ovat pärjänneet ihan hyvin ilman lisävalaistustakin. No ehkä pelataan varman päälle ja hommaan jonkun pienen ledin päivää piristämään.
24
Varmasti tuolla parikymmentä taimea alkuun saa. Kun taimien mitta alkaa olla yli 20cm, niin ei oikein enää riitä. Riittävää valoa tuollaisesta riittää arviolta 30cm päähän, eli ei kovin isolle pinta-alalle.

Työmaaledien valon laadusta en tiedä, mutta uskoisin että määrä on tärkeämpää kuin laatu, eli värilämpötila. Ihan yhtä hyvää valoa tulee puolet halvemmilla Tokmannin 4000K valoilla. Niitä ottaisin mieluummin 2kpl jos hintaa katson.

Taimivaiheesta eteenpäin olisi hyvä tietää missä kasveja lopullisesti kasvattaa, kun satoa pitäisi saada. Jos keinovaloilla kasvattelee, niin nuo pienet työmaavalot voi unohtaa. Ikkunoilla jos on esteetön maisema ja jonnekin etelän suuntaan, niin maaliskuussa riittää jo luonnonvaloakin mukavasti. Lasitetulla parvekkeella vielä enemmän. Ja ulkona/kasvihuoneessa ...
Jos siis on tiedossa hyvää luonnonvaloa myöhemmin, niin pieniä valoja luononvalon lisänä käyttäen saa taimet kasvateltua ihan kivasti. Isot valot on sitten niitä yli 200W ledejä ja yli 300W purkausvaloja: Niillä saa hyvän hinnan ainakin sille sadolle!

Jos minä aloittelisin nyt tällä päällä eli kokemuksella, niin hommaisin yksitellen -tai kaksitellen- esim. IKEA'n Växer kasvispotteja [10W]. Vastaavia Airamin spotteja on mm. K-raudoissa. Niille jokaiselle sitä mukaa lampunkanta johdolla. Alussa kasvattelisin niitä ituja yhdellä tai kahdella johdosta roikkuvalla lampulla. Kun sitten alkavat leviämään, niin lisäisin valoja ~30cm välein. Kaikki kasvattaisin ikkunalaudoilla mahdollsimman paljon luonnonvalon varassa. Niillä spoteilla antaisin lisävaloa niin että kasvit saisivat sen 12-16 tuntia tehokasta valoa. Mä olen kasvattanut vastaavalla spotilla isoakin kasvia itä-ikkunan edessä ja kyllävaan habaneerotkin satoa pukkasivat jonkun verran. Aurinko on sellainen tehovalo, ettei sen kanssa kilpaile oikeestaan mikään keinovalo. Sitä ei kannata unohtaa. Niiden spottien tehoa verrattuna esim. tuohon työmaavaloon se, että ne suuntaavat valon tehokkaasti. Työmaalampun valosta menee iso osa ohi eli harakoille, kun valokeila on niin laaja. Spotista lähtevä valo osuu lähes kokonaan alla olevalle kasville ... Se sinipuna-ledien väri kiusaa joitakin pahasti, mutta ei minua: Ja noissa IKEAn ja Airamin ledeissä se on aika luonnollista kuitenkin...
25
Tori / Vs: Myydään chilin siemeniä
« Uusin viesti kirjoittanut Hubert Marraskuu 15, 2018, 01:57:50 ap »
Lisätty parisenkymmentä tämän kauden lajiketta, mukana esim. HYL, ja villichilejä.
26
Chilitapahtumat / -tapaamiset / Chiliyhdistyksen pikkujoulut ja vuosikokous 25.11. Helsingissä
« Uusin viesti kirjoittanut PP Marraskuu 15, 2018, 01:50:24 ap »
Chiliyhdistyksen pikkujoulut ja vuosikokous järjestetään sunnuntaina 25.11.2018 Helsingissä Hellapoliisin tiloissa osoitteessa Spelttitie 6 A. Ohjelmassa on klo 15 alkaen chilihöpinän täyteistä yhdessäoloa, loistavaa ruokaa ja varsinainen syyskokous klo 18. Syyskokouksessa hallitus esittelee menneen kauden toimintaa, suunnittelemme yhdessä seuraavaa vuotta ja valitsemme yhdistykselle uuden hallituksen. Ruoka tehdään tällä kertaa omin voimin, jolloin saamme varmasti herkullista ja oikeasti hyvillä chileillä höystettyä ruokaa. Tapahtuma on avoin kaikille chileistä kiinnostuneille ja jäsenille se on totutusti maksuton. Ei-jäseniltä veloitamme 15€ osallistumismaksun.

Mukaan juhliin ja kokoukseen ilmoittaudutaan viimeistään tiistaina 20.11. tällä lomakkeella: https://goo.gl/forms/HnK5wiuhh8dE7zcM2

Jos haluaa hypätä kimppakyytiin tai on itse tulossa autolla ja paikkoja on vapaana, kannattaa laittaa viestiä osoitteeseen info@chiliyhdistys.fi, niin keräämme kyytejä kasaan. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin kokouspaikalle pääsee helposti myös julkisilla kulkuneuvoilla; lähistöltä kulkevat ainakin HSL:n bussit 64, 67 ja 655. Reittejä kannattaa tutkia osoitteessa reittiopas.hsl.fi tai Googlen karttapalvelussa.
27
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Chilin kasvatus koristekäyttöön
« Uusin viesti kirjoittanut Hekatus Marraskuu 14, 2018, 22:54:44 ip »
Ihan perus t5 loisteputkista.. Ja kyllä talvettamista ellei jokin mielenvika iske ja hankin natikan. Sori jos tekstit jotenkin kuulosti epämääräiselta (nojoo miksköhä muute oisin kysyny :o ) ku lyhykäisyydessään noi on vielä aivan pieniä/itäviä taimia, joita kasvatetaan osa sisälle pikkupuskiksi ja osa että saa keväällä heti kelien salliessa siirrettyä pihalle. Tolla sadottamisella lähinnä toivoin että noi tehot riittäis ees parille, mutta alustapitäen seki oli lähinnä toivomista ku ekaa kertaa tätäki hommaa kokeilen.
28
Nonii. Ekat siemenet pistetty vakoon ja alkaapi pikkuhiljaa itämään. Valostahan taas olisi kyse. Olen kyllä lueskellut foorumia, mutta epävarmuus kalvaa. Parikymmentä kivivillakuutiota odottaa laatikossa. Onko tämmöinen työmaavalaisin mistään kotoisin? http://www.ledmaa.fi/LED-Valonheitin-50W-6000K Lämpötila näyttäisi olevan ainakin sinnepäin. Vai onko järkeä laittaa vielä alkuvaiheessa tuommoista? Ehdotuksia saa heitellä asiallisesti ettei ihan metsään mennä :)

Kyllä tiedän, että valaistusketjussa on hyvin vastaava viesti viimeisimpänä, mutta haluaisin specifimmän vastauksen perusteluineen..
29
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Mitä nautitte juuri nyt?
« Uusin viesti kirjoittanut Whili Marraskuu 14, 2018, 16:18:13 ip »
Viikon antabu.. eiku antibioottikuuri takana ja kaapissa lymyilee tähdetön jallu  ???

Pitäisköhän vähän maistaa  >:D

Kävin alkosta poimimassa samaisen pullon, mutta ei ole vielä kerinny maistamaan. Jos toimis vaikka desinfiointiaineena alkavaa flunssaa vastaan.
Oli oikein suunmukaista  >:D
30
Äänestykset / Vs: Käytätkö hanskoja chiliä leikatessa?
« Uusin viesti kirjoittanut sorrii Marraskuu 14, 2018, 15:42:50 ip »
Empä ole NENÄNpäässä huomannut kirvelyä: se on melkein ainoa paikka ...  ???

Pahimmat ja yllättävimmät poltot on tullut Rocotoista: Niiden kapsasiini on ilmeisesti jotenkin erityisen pysyvää, tarttuvaa sormissa ym vaikka ei olisi edes erityisen polttava lajike suussa.

Joskus kun kasvatin ekakerran, arvatenkin R Peru Cuzcoa [=se oli ylläri - piti tulla Orange Rocoto - siemenet kai sekaantuivat] ja päätin sitten sellaista maistaa. Leikkasin ihan kunnon siivun hedelmän kyljestä ja se oli mun mielestä aika mietoa. Hyvä hyvä ... Muija oli silloin tekemässä siskonmakkarakeittoa ja mä ehdotin että jospa vähän lisätään siihen makua. Laitoin kokonaisen kananmunan kokoisen podin paloina keittoon hautumaan. Otin podista siemenet talteen ja pesin kädet oikeaoppisesti öljyn kanssa sekä Fairyllä. Menin suihkuun ruokaa odotellessa. Pesin sitten tukkani: kahteen kertaan XZ-shampoolla. Sitten aloin pestä kainaloita, käsivarsia, kylkiä, selkää ... ja alkoi kummasti kihelmöimään. Sellainen nokkosen polte alkoi levitä ympäri kroppaa. Lopulta suihkun jälkeen tuntui koko keho kirvelevän kuin olisi nokkosila vihtonut. Soppa maistui ihan tavallislta siskonmakkarakeitolta jossa mausteena muutama habanero ....  ??? Voi arviot joskus pettää ensimaistamisella.

Oon tuota "rocoto-poltetta" kyllä kokenut senkin jälkeen aika monta kertaa esim saunassa, kun on tullut vähän syötyä esim. minirocoto-siivuja leivän päällä. Eihän ne mitenkään tappotulisilta maistu, mutta se polte säilyy sormissa iltaan tai seuraavaan päiväänkin kun lääppii vähän saunassa .. Ei se silti hanskoja välttämättä vaadi. Kivahan on että joskus tuntuu ...
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10