huhtikuu 17, 2024, 02:42:12 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvihuoneen rakentelua

Aloittaja Marjis, marraskuu 14, 2011, 12:09:37 ip

« edellinen - seuraava »

009

Kaminna ollut nyt kuukauden päivät käytössä ja kulunut 500kg suursäkillinen pellettiä . Ei kauhean paha näin kylmänä keväänä.  Yölämmöt ollut nafti 15 astetta ja huone on 40m2.

MRgreen

Aattelin laittaa kasvarin lattiarakenteita uusiksi. Materiaaleina ovat Urbanscape-kivivillarulla kosteudensitojana, patolevy, suodatinkangas ja 50 mm foamlevy. Kuorrutuksena kaiken päälle tulee pihakivet lämmönvaraajaksi. Onko neuvoja missä järjestyksessä kannattaisi matskuja laitella? Oma ajatus olisi laittaa kivivilla, patolevy, suodatinkangas ja vikana foumi jonka päälle kivet. Kosteuden haluaisin siksi pois ettei ainakaan lattian kautta tulisi kylmää ja toisaalta rakentelen kun sain paljon hyvää tavaraa raksalta.

Ezmo

Eikö kannata pohjalle laittaa pelkkä kalliomurske ja sen päälle foumi ja kivet. Ainakin jos ymmärsin oikein, niin sinun rakenteessa kivivilla sitoo kosteutta, patolevy ja suodatinkangas antaa hyvän kasvualustan kaikelle. Sinne myös kaikki mukavat eläimetkin suuntaavat syksyllä talvehtimaan.

HerraDI

Itse käytin rakennetta kivimurska, suodatinkangas, 2x 30mm foam levy, hienoa hiekkaa jonka päällä kivilaattaa. Toistaiseksi rakenne toiminut hyvin, lattia on ollut kohtuu lämmin jopa aikaisin keväällä, tosin tämä vaatii auringon paistetta että lattia lämpenee. Kasvarin ulkopuolella käytin vain yhden 30mm foam levyn, kun lumi kuitenkin eristää aika hyvin talvella.

MRgreen

Lainaus käyttäjältä: HerraDI - syyskuu 02, 2017, 12:14:08 ip
Itse käytin rakennetta kivimurska, suodatinkangas, 2x 30mm foam levy, hienoa hiekkaa jonka päällä kivilaattaa. Toistaiseksi rakenne toiminut hyvin, lattia on ollut kohtuu lämmin jopa aikaisin keväällä, tosin tämä vaatii auringon paistetta että lattia lämpenee. Kasvarin ulkopuolella käytin vain yhden 30mm foam levyn, kun lumi kuitenkin eristää aika hyvin talvella.


Suunnilleen näin aion ittekin tehdä. Kivet varaa hyvin.

Vuorikaskas

maaliskuu 20, 2018, 17:43:56 ip #305 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 20, 2018, 20:57:38 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - heinäkuu 30, 2016, 09:22:40 ap
Lainaus käyttäjältä: Michilin - heinäkuu 30, 2016, 07:39:52 ap
Jos puskat ei ole kauhean tiheitä vielä toukokuussa/kesäkuun alussa?


Ilman kylmyys yöllä ei ole niin vaikuttavaa kuin juuriston viileneminen liiaksi yöllä, sillä se edelleen kovin hitaasti lämpiää .   Jos saa pidettyä juurilämmön kunnollisena, ravinteensaantiin ei tule ongelmia.
 
Tässä on myös hyvä erotella alin lämpötila minkä kasvi kestää vaurioitta ja ne sitä korkeammat lämpötilat  jossa tapahtuu vielä mielekästä kasvua.  Sitten vielä kylmien vaikutus monen peräkkäisen vuorokauden kuluessa:  jos yksi kylmäkohtelu ei vielä näyttänyt vaikuttavan mihinkään negatiivisesti, muutaman samanlaisen vuorokauden päästä voi tilanne jo olla toinen. 

Keväällä tyypillisesti vaihtelut on suuria ja silloin kun aurinkoa näkyy, tulee helposti taas liian kuuma.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.0

Siinä näkyy myös huoneeni rakennetta.  On tehty pitkälti laudasta ja pystyssä on 50x50mm tavaraa hiekkamaahan työnnetyissä terästolpissa.  Kasvihuonemuovi on metritavaraa ja 5,7m leveää muistaakseni  (Bema Center, Karjaa).  Ei ollut muuten ensimmäinen rakentamani vaan ehkä viides!   Ja hyvin ovat koossa pysyneet ja talvet kestäneet. Lumet putoaa itsestään alas.  Tein tuon yksin joka vaiheen eikä siinä ole ruuveja vaan ainoastaan nauloja, poikkeuksena saranat ja automaattiset avaajat.  Mulla on kuvia eri  rakennusvaiheista jos niitä ehtisi kaivaa esiin näytille.  Ja olisi tietenkin monia vinkkejä kokemuksen hiomia.  Ensimmäisenä mielessä naulan valinta suhteessa puun vahvuuteen, jottei halkea.  Tarvitaan paria kolmea eri naulaa.  Toisena käsisirkkelin käyttö kustannusten alentamisessa kun sopivan sirot mutta vahvat vinotuet voi leikata itse peruslautoja halkaisemalla. Se on meinaan puutavarakaupassa muuten äkkiä melkomoinen lasku.  Naulan suosiminen ruuvien sijaan ei ole muuten mikään budjettijuttu, vaan käytännöllinen rakentamista helpottava valinta kiipeilyineen kaikkineen.  Ja jos menee vika-asentoon niin irtikin helposti ehjänä saa koska ekat naulat ovat aina mahdollisimman pieniä ja tai ei lyödä loppuun asti sisään ennen kuin ollaan varmoja.  Muovin kiinnityksestä...  öh.. nyt en ala täydelliseen oppaaseen.  Jatkan ehkä myöhemmin tai jos kysytään.  ;)



Sivulta 13 poimin tämän. Tuossa on sen pystytysvaihetta elokuussa 2015.  https://drive.google.com/open?id=0BwBmyrWh7DcYMzFrUnBaTjRLQjA  Eka kuva ovineen myöhemmin.

Aitapiikkeihin tulleet puunpäät hiillostutin mustiksi nuotiossa.  Perinteinen lahosuoja.

https://drive.google.com/file/d/0BwBmyrWh7DcYVlVBenJ5NU1UaDg/preview

Tällainen kevyistä kevein perustus on toiminut jo monta vuotta.  Jopa ovi toimii vieläkin vaikkei  mistään ole höylätty tai saranoitten kiinnitystä vaihdettu kertaakaan.  Selityksenä on varmaan kuiva hiekkaharju. Ei sitä routa paljoa liikuta kun ei se säilö vettäkään.