Kirjoittaja Aihe: Hotvelo - 2014  (Luettu 45009 kertaa)

Poissa HotVelo

 • Lemon Drop
 • ****
 • Viestejä: 575
  • Profiili
Vs: Hotvelo - 2014
« Vastaus #160 : Marraskuu 05, 2014, 14:43:45 ip »
Vaikka vihoviimeiset chilit - loppuerä pubeista/rocotoista - odottavat vielä käsittelyä, on jo aika tehdä kauden yhteenveto.

Yhden lupauksen olen tehnyt jo itselleni. Vuonna 2015 on kasvimäärää karsittava. Yhden syksyn ehkä kestää sitä, että syyskuusta lähtien melkein kaikki vapaa-aika kuluu jonkin sorttiseen sadonkäsittelyyn, mutta toistuvaa ilmiötä siitä ei voi tulla.

Mutta jos kautta 2014 katsoo myönteisessä valossa, niin yksi tavoite onnistui. Keväällä asetin tavoitteeksi saada aikaiseksi isoja kasveja, jotka tuottavat satoa niin, että sitä riittää niin keitoksiin kuin kuivattavaksi. Onnistui. Vähän liiankin hyvin. Ja samalla tulin kokeilleeksi missä nykymuotoisen kasvatuksen rajat itsellä ovat. Ja menin niistä rajoista yli niin että rytisi. Joten 2015 vähemmän on enemmän. Oikeasti.

Niinpä ei ollut itselle millään muotoa yllätys, että en halunnut ottaa ensimmäistäkään chiliä talvetukseen. Kun kunkin kasvin sato oli korjattu, meni viheraines lämpökompostoriin ja multa-/juuripaakku pilkottuna kasvimaalle. Uusi kausi alkaa siten puhtaalta pöydältä.

Nyt vielä kauden 2014 tiivistelmä lajikekohtaisesti, kera jatkokasvatusennusteiden.C. annuum

1. Ancho Poblano (Fatalii 2013)

Satoa tuli varsin kohtuullisesti, mutta todella kypsäksi asti ehti vain vähäinen osa. Tätä kasvanee myös 2015, paitsi täytettynä grilliin sopii hyvin myös perussalsoihin yhdessä Guajillon kanssa.

2. Guajillo (SKK2 2013)

Huomioon ottaen sen, että näitä oli kasvamassa kaksi kasvia, olisi satomäärä voinut olla isompikin. Käytin perussalsoihin poblanon kanssa sekä chilikurkkusalaattiin. Tätä on myös listalla 2015.

3. Ramiro (Fatalii 2012, 2013 oma kasvatus)

Satoa tuli kohtuullisesti, kypsyminen oli taas kerran hyvin pitkissä kantimissa. Jatkokasvatus on harkinnassa.

4. Jalapeno Chichimeca (pepperseeds.eu)

Satomäärä ei ollut kovin suuri, mutta pidin tästä niin paljon, että 2015 pitää kokeilla vielä uudestaan.

5. Jalapeno Mucho Nacho (pepperseeds.eu)

Satoisin kokeilemistani jalapenoista, ja pidin myös mausta sekä sopivasta tulisuudesta. Tätä pitää ehdottomasti olla kasvamassa myös 2015.

6. Jalapeno Early (pepperseeds.eu)

Tässä on vuoden 2014 ainoa selvä pettymys. Tulisuus vaihteli pikantin paprikan tasosta suht normi jalapenon voimakkuuteen. Eikä ollut todellakaan muihin verrattuna mitenkään aikainen. Ei tule 2015 listalle.Sananen vihannespaprikoista

Ophelia (2013 oma kasvatus) ja Hunor (2013 oma kasvatus) olivat sekä satoisia, suht varhaisia että maukkaita. Näille täytyisi löytää kasvutila myös 2015.

Mohawk (2013 oma kasvatus) oli 2013 ostettu taimena paikalliselta taimitarhalta, ja oli mitä ilmeisemmin hybridi. Hedelmät eivät muistuttaneet alkuperäisiä eivätkä kypsyttyään olleet kovin häävin makuisia. Tämä kasvatuslinja päättyi tarkoitukselliseen pakkasenkestävyyskokeiluun ja sitä kautta viherkompostiin.

Mavras (2013 oma kasvatus). Hmmm. Mihinkähän tämä katosi kesän kuluessa, en löytänyt mistään mitään merkintää myöhemmistä vaiheista.

Palermo (SKK2 2013). Jo alkuvaihe oli hyvin hankala, kasvuunlähtö oli paljon muita paprikalajikkeita myöhäisempi. Satoa yritti tulla aikanaan kyllä roimasti, mutta latvamätä tai joku muu vastaava pilaannutti melkein kaiken oksille jo vihreinä.

Golden California Wonder (pepperseeds.eu). Kompaktin kokoiseen kasviin yritti tulla satoa ihan kohtuullisesti, mutta ongelma oli pitkälti sama kuin Palermolla.

Big Red (pepperseeds.eu). Kuten edellinen myös tämä oli varsin kompaktikokoinen kasvi, mihin tuli kohtuullisesti satoa. Myöhäinen kypsyminen mitätöi sitten pitkälti sadon käyttökelpoisuuden. Tällä hetkellä on mielipiteeni se, että en lähde kaupan HeVi-osastojen kanssa kilpailemaan peruspaprikoiden kasvatuksella. Tavallaan se on hauskaa, mutta hyöty on enemmän kuin kyseenalaista.
C. baccatum

1. Dulce Dolor (talvetus 2013)

Satoa tuli runsaasti, ja se oli hyvää. Koska karsintaa on tehtävä, täytyy tehdä jossain vaiheessa valinta tämän ja C04321:n välillä vuoden 2015 kasvatuksista.

2. Lemon Drop (SKK2 2013)

LD oli ehdottomasti yksi 2014 suosikeista. Chili-ananashillo Lemon Dropilla oli kauden jalosteista suursuosikki. Jauheeksikin onneksi podeja riitti. Tätä pitää olla kasvamassa myös 2015.

3. C04321 (Fatalii 2013)

Maukas ja satoisa. Satoa tuli jopa melkein liiankin kanssa. Kuten edellä mainitsin, on tämän ja Dulce Dolorin välillä tehtävä vaikea valinta vuodelle 2015.

4. Aji Amarillo (Caide 2013)

Sato antoi odottaa itseään varsin pitkään, mutta kyllä sitä sitten tulikin. Käytettävyys oli myös hyvä, niin kastikkeisiin kuin jauheeksikin. Toivottavasti saan tälle tilaa järjestettyä 2015.

5. Aji Cristal (2x talvetus 2013)

AC on vähän semmoinen pakkopulla. Satoa tuli varhemmin kuin useimmilla muilla, ja käytettävissä jo puolikypsänä. Täytynee näitä yksi saada myös 2015 vuodelle kasvamaan.

6. Aji Fantasy (Fatalii 2012, 2013 oma kasvatus)

Olin alkuunsa vähän kahden vaiheilla Fantasyn kanssa, mutta löysin sille sitten yllättävän hyvän käyttökohteen chili-sitrushillon ainesosana. Vahva ehdokas vuoden 2015 kasvatuksiin.


C. chinense

1. Black Naga (1x talvetus 2013)

Black Naga oli ainoa selkeä epäonnistuminen kasvatuksissa. Syyn näkee peilistä. "Unohdin" suht pienenä talvehtineen kasvin roikalemaisten baccatumien siimekseen heinäkuun puoliväliin saakka, kunnes sen 'löysin' ja nostin parempiin olosuhteisiin. Too little too late! Satoa tuli kolme podia, kaksi ehti luontaisesti kypsäksi asti. Kovasti halajaisin kokeilla uudestaan 2015.

2. 10++ mysteerichinense, 7 Pot X? (1x talvetus 2013)

Satoa tuli niin paljon, että siitä tuli melkein jo ongelmajätettä. Sain kaiken kuitenkin säilöttyä/kuivattua/annettua pois niin, ettei mitään tarvinnut hukkaan heittää. Mutta ainakaan ennen vuotta 2016 en tätä harkitse uudestaan kasvatukseen, tuskin saan yhdessä vuodessa käytettyä kaikkia pakasteita, jalosteita ja jauheita.

3. Naga Morich (2x talvetus 2013)

Lähdin perusnagojen suhteen vähän soitellen sotaan. En vaihtanut kunnon isoihin ruukkuihin saatikka satsannut muutenkaan kasvuolosuhteisiin järin paljon. Siihen nähden satoa tuli jopa yllättävän hyvin. Vuoden 2015 kasvatuksissa tämä saattaa kuitenkin olla karsintalistalla.

4. Pink Habanero (1xtalvetus 2013, Fatalii 2012, oma kasvatus 2013)

Pink Habanero tuotti satoa melkein yhtä rajusti kuin 7Pot variantti. Sen sadon käyttäminen ei kuitenkaan ollut ongelmallista, yhdistäminen muiden habaneron omaisten chilien kanssa esim. jauheissa tuntui toimivan aika hyvin. Niinpä Pink Habaneroa pitää myös olla 2015, mutta pienempikin satomäärä kyllä riittää.

5. Aji Charapita (Caide 2013)

Ongelmatapaus. Parisenkymmentä pikkunappulaa sain lopulta kypsänä talteen. Täytyy tätä yrittää 2015 uudestaan, tämän vuotiset ongelmat täytyy ottaa haasteena vastaan.

6. Bonda Ma Jacques (Fatalii 2013+SKK2 2013)

Ahneena pirulaisena minulla oli Bondaa kasvamassa kolmin kappalein. Kaksi Fataliin ostosiemenistä ja yksi SKK2:n siemenistä idätetty. Tykkäsin, tätä myös vuodelle 2015, mutta yksikin kasvi voisi nyt riittää.

7. Trinidad Douglah (Fatalii 2013)

Koska Black Nagan kanssa kävi niin kuin kävi, niin onneksi minulla oli kuitenkin Douglah edustamassa tummasävyisiä supertulisia chilejä. Sato ei ollut järin aikainen eikä maatakaatavan runsas. Douglah on kuitenkin sen verran riittoisa, että satomäärä oli ehkä juuri sopiva. Kasvatus vuonna 2015 on harkinnassa.

8. Peach Bhut Jolokia (Fatalii 2013)

PBJ oli täysin uudenlainen kokemus. Aromiltaan se on fantastinen, mutta polte on suorastaan häijy. Kastikekokeiluihin en sitä vielä yhdistänyt, iso osa satoa meni pakasteeseen odottamaan jatkokäsittelyä. Jauheenakin aromi oli todella voimakas, joten kovasti houkuttaa kokeilla myös 2015. Jos nyt vaan löydän sille muutakin käyttöä kuin jauheena.

9. Rocato (Fatalii Gourmet podeista kerätty 2013)

Rocato tuotti suht hyvän sadon ja osoittautui moneen käyttöön sopivaksi ollessaan poltteeltaan suht maltillinen chinense. Kovasti halajan tätä kasvattaa myös 2015.

10. Faria (SKK2 2013)

Farian sato oli keskinkertainen, syynä todennäköisesti se, että sekin jäi isompien kasvien jalkoihin kasvihuoneen yleisessä ahtaudessa. Aromi ja tulisuus houkuttelevat kuitenkin yrittämään uudestaan myös 2015.

11. Habanero Brown Large (SKK2 2013)

HBL oli miellyttävä tuttavuus. Sitä meni kastikkeisiin, pakasteeseen ja savujauheeksi. Tälle pitää koittaa löytää kasvutilaa myös 2015.

12. Datil (pepperseeds.eu)

Datil ei ollut järin varhainen sadontuottaja, ja olisi voinut hyötyä avarammasta kasvutilasta. Datilin podit houkuttivat loppukaudesta jotain kirvamaisia, mutta mustia ötököitä. Niitä oli erityisesti nuorten, pienten podien pinnalla, mutta ei lehdillä eikä muissa kasveissa. Mielenkiintoista. Aromi ja sopiva tulisuus tekevät tästä vahvan ehdokkaan vuoden 2015 kasvatuksiin.

13. Carolina Reaper (pepperseeds.eu)

Reaperin sato oli varsin myöhäinen eikä mitenkään kovin runsas. Mutta kuten Doughlah'n tapauksessa niin myös tässä riittoisuus korvaa suuren määrän. Jos joudun tekemään valinnan yhdestä supertulisesta punavärisestä lajikkeesta Reaperin ja Nagan välillä, saattaa vaaka kallistua Reaperin puolelle.
C. pubescens

1. Manzano Orange (2x talvetus 2013, Rangeview Seeds 2013, Australia)

Ensin satoa ei meinannut tulla lainkaan runsaasta kukinnasta huolimatta. Sitten sitä rupesi muodostumaan, mutta kypsyminen odotutti ikuisuudelta tuntuvan ajan. Loppujen lopuksi sain pari luontaisesti kypsää marjaa ja kilotolkulla (arvio perstuntumalla) sisälle kypsytykseen lähtenyttä raakiletta. Kypsien maku oli hyvä ja tulisuus jopa yllättävän kipakka. Lienee mukana 2015 kasvatuksissa.

2. Rocoto Santa Natalia (Peru 6/2013 -> Caide 2013) 2x

Kuten muutkin vuosi sitten idätetyt Santa Natalia koki kummallisen kasvun hyytymisen huhti-toukokuussa. Vasta aito ulkoilmavaihe sai amppelipubet innostumaan kasvusta. Niinpä satoakaan ei tullut mitenkään aikaisin, grillikausi ehti jo kutakuinkin mennä ennen kuin olisi ollut kypsää pubea grillattavaksi asti. Santa Natalian hulppean kokoiset mollukat ja sopiva tulisuus sekä paprikainen maku innostavat kyllä kasvattamaan myös 2015.

3. Montufar (PI585273) (SKK2 2013) 2x

Tämä valinta tuli foorumilta luettujen kehujen perusteella. Enkä pettynyt, kyllä tuo on hyvä. Kasvaa myös 2015.

4. Rocoto Red Peruvian (SKK2 2013) 1x

Red Peruvian on viimeinen vielä kasvussa oleva chili vuodelta 2014. Niinpä en vielä voi todeta juuta tahi jaata sen jatkomahdollisuuteen ilman maistamista, toivottavasti viikonloppuna on sisälle nostetussa perulaisessa kunnolla kypsyneitä podeja.Yleistä

Keitosten tekemisen lopetin jo syyskuun puolella. Arkkupakastin on liki kantta myöten täynnä pakastusrasioihin pakattuja chilejä. Maustekauppa.net'ille pitää tehdä vielä toinen tilaus tyhjistä 1dl maustepurkeista, koska edellinen erä on jo käytetty ja täytetty ja vielä on kuivattavaa ja jauhettavaa jäljellä.

Se oli siinä.

Poissa Miquel

 • Naga Morich
 • *****
 • Viestejä: 2770
  • Profiili
Vs: Hotvelo - 2014
« Vastaus #161 : Marraskuu 05, 2014, 23:08:24 ip »
Sulla on vaan joku syysmasennus, kyllä se siitä. :D Ja noita pohdintoja kun äkkiseltään lueskeli niin ei se nyt niin järin pieneltä näytä tuo ensikauden listakaan, ottaen huomioon että taidot karttuu, kasvit suurenee ja sato senkun lisääntyy?  ;)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Poissa HotVelo

 • Lemon Drop
 • ****
 • Viestejä: 575
  • Profiili
Vs: Hotvelo - 2014
« Vastaus #162 : Marraskuu 16, 2014, 19:24:00 ip »
Pistänpä kauden 2014 nyt sitten virallisesti pakettiin,ja purkkiin myös.Kasvihuone on ollut tyhjänä kaksi ja kylmänä yhden viikon. Tein toissaviikonloppuna siellä pientä lattian tasoitustyötä, ja pidin viikon lämpöjä päällä jotta lattia kuivuu kunnolla. Tänä viikonloppuna kasvari sai päällensä suojapeiton, minkä yhtenä päätarkoituksena on ohjata katolta valuvat lumet kauemmas lasiseinistä.

Kauden itselle jäävä jauhesato on suurimmaksi osaksi mukana alemmassa kuvassa. Siitä on jo erotettu joululahjoiksi ja tuliaisiksi varatut jauheet. Viimeiset kuivatukset ovat menossa, niistä tullee ehkä vielä desin verran jauhetta, lisäksi on purkitusta odottamassa parisen desiä vihreää chilijauhetta.

Jauhepurkkikuvan taustalla häämöttää vielä kypsyttelevä Red Peruvian. Siitäpä tuleekin sitten jo ensimmäinen poikkeus kauden 2015 periaatteisiini. Ei talvetuksia, olen vannonut, mutta nyt taidan tuon perulaisen jättää viimeisten podien poimimisen jälkeen tapiksi leikattuna talvehtimaan farmille. No, jos minä sitten niistä muista uuden kauden lupauksista sitten pitäisin kiinni sitäkin tiukemmin.

Oli miten oli, kausi 2014 on loppuunkäsitelty, jatkoa seuraa 2015 päiväkirjassa lähiaikoina.

Poissa Miquel

 • Naga Morich
 • *****
 • Viestejä: 2770
  • Profiili
Vs: Hotvelo - 2014
« Vastaus #163 : Marraskuu 18, 2014, 20:00:49 ip »
Mihin olet pingottanut nuo pressun narut? Vastaavan tempun voisin tehdä itsellekin, kun nyt peite makaa seiniä vasten... Aiheuttaako kinostuva lumi ongelmaa tuossa ratkaisussa?

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Poissa HotVelo

 • Lemon Drop
 • ****
 • Viestejä: 575
  • Profiili
Vs: Hotvelo - 2014
« Vastaus #164 : Marraskuu 19, 2014, 10:50:21 ap »
Viisi teräsjalkaa per sivu juntattuna syvälle maahan. Kunhan maa jäätyy, niin ennen siinä myrskyssä narut katkeavat  tai pressu repeää kuin kiinnityspaalut maasta nousevat.

Viime talvi oli tuolle kasvihuoneelle ensimmäinen, joten lumen kinostumisesta ei ole varsin havaintoja. Vain yhden kerran pääsin käyttämään lumenpudotuksen apuna kasvihuoneen lämmittämistä rakennuslämmittimellä. Saapas nähdä nyt sitten josko nyt tulee vaihteeksi oikea talvi, niin näkee tuon talvisuojauksen toiminnan tositilanteessa.

Poissa Miquel

 • Naga Morich
 • *****
 • Viestejä: 2770
  • Profiili
Vs: Hotvelo - 2014
« Vastaus #165 : Marraskuu 19, 2014, 17:49:56 ip »
Näin vähän oletinkin. Oman kasvihuoneen runko on sitäluokkaa etten uskalla moista tehdä, kun pressun päälle jäisi lunta painoksi.  ??? Menkööt seinänvieriin ja katsotaan mitä siitä sitten seuraa... Lumilinkohommia varmaankin.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0