maaliskuu 29, 2024, 11:39:15 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Huru-ukon 3. kausi 2014.

Aloittaja Huru-ukko, marraskuu 05, 2013, 12:37:35 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Ulkokasvatuksia ei ole jäljellä enää kuin kellarin nurkan päällä oleva Rocoto Costa Rican Red, joka kesti kovan 5 asteen pakkasen osittain. Kesän aikana kasvanut "kruunu" paleltui lehtineen, mutta alapuolella olevat oksat ja poditkin selvisi....
Juu ja juuripersiljat on vielä kasvimaassa sekä lantut.





Tämän vuoden Nagasato, poissa on kurkkuihin ja shottiin menneet nagat.....Puskaan jäi muutama väriään vaihtava, jokunen podi vielä tulossa.

Ulkona olleet tomatillot ja tomaatit sekä Huru-lootassatm olleet pubet paleltui.
Kuten myös peltokasvatuksetkin. Pienestä satomäärästä huolimatta tavoite onnistui mielestäni hyvin. Kaikista puskista tuli maistiaisia uusista lajikkeista.
Kasvihuone ajetaan alas ehkä parin viikon päästä. Saa nyt nähdä miksi kelit muuttuu.
Satoa tulee nyt kypsyvistä tarpeeksi omaan käyttöön, joten ei kannata kovin paljoa kasvaria lämmitellä jos pakkasöitä on enemmälti tulossa.





Syksyinen amiraali tuli katsomaan mitä porataan......Ja keltakaneleita maistamaan.

Huru-ukko


Kasvarin osittaista tyhjennystä. Oikealla ylhäällä on ämpärillinen Orange Habaneroa, painoa 3344 rammaa.
Kaikki samasta kasvista, josta jo aiemmin keräsin 866 grammaa.
Yhteensä 4,210 kiloa.
Oma enkka yhdestä kasvista. Viime vuonna olisi voinut olla mahdollista, että joku ulkopubeista olisi yltänyt samaan tai yli, mutta  silloin keräsin kaikki samat lajikkeet samoihin ämpäreihin kirjaamatta kasveja erikseen.

Kuvassa löytyy Trepadeira De Werneriä, Aji Echabechea, Starfishiä, CAP 363, PI585273, Aji Finlandia, Rocoto Red Peruviania, Canariota ja Aji Cristallia.
Yhteispaino kaikenkaikkiaan 5,174 kiloa. Tämän vuoden kasvatuksissa päästiin kymppikerhoon. Kiitos OH:n  ;).

Pubeja tuli tarpeeksi hapatuksia varten, viime vuotista mössöäkin on litran verran vielä pakkasessa.
Ja muutenkin onnistunut kausi ilman järkyttävää perkaamista, savustelua,kuivaamista ja jauhamista.

Kaltsu

lokakuu 02, 2014, 21:30:54 ip #142 Viimeisin muokkaus: lokakuu 02, 2014, 21:33:02 ip käyttäjältä Kaltsu
Komeeta settiä. Pitäisiköhän itsekin vihdoin ostaa kasvihuone niin pääsisi mahdollisesti nauttimaan paremmasta sadosta? ::) Tai siis onhan mulla autotallissa ilmatteeksi saatu oliskohan joku 4 neliön koppi. Ei sillä kai mitään tee?
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

bluesman

 Alan kadehtia järkevänkokoisia satoeriä. Eilen keräsin n.10kg satoa enkä vieläkään ehtinyt takaosan puita perkaamaan.
Ei se keruu haittaa niinkään mutta tuo jälkikäsittely. Aikaa menee.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 02, 2014, 22:25:10 ip
Alan kadehtia järkevänkokoisia satoeriä. Eilen keräsin n.10kg satoa enkä vieläkään ehtinyt takaosan puita perkaamaan.
Ei se keruu haittaa niinkään mutta tuo jälkikäsittely. Aikaa menee.

Sadon korjuu on kasvattajalle nousuhumalaa.....

Ensimmäisen vuoden jäljiltä on vieläkin yli puolet säilykkeistä syömättä......Taitavat olla muusia jo.

Viime vuoden kuivatteluista ja savustuksista  tuli koko suvulle 100 vuoden mausteet....

Oikea määrä ensi vuodeksi olisi 5 pubea ja muutama hyvänmakuinen lajike syötäväksi kesällä ja syksyllä.
Ja muutama uusikin kokeiltavaksi  :o :o....


bluesman

 Juuri näin. Paitsi tuo muutama, joka on hiukan suhteellinen käsite.

Chilioni

Onneksi olkoon onnistuneesta kaudesta! :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 02, 2014, 23:35:27 ip
Juuri näin. Paitsi tuo muutama, joka on hiukan suhteellinen käsite.


Samoin kuten 2-4 chiliä. ;D

Huru-ukko

Tein periaatepäätöksen, että vain ne lajikkeet, joista on tarkoitus saada satoa talven pimeisiin iltoihin valoa tuomaan, lasketaan kasvatettavien lajikkeiden listaan....... Maistelu ja nautiskelu mielessä idätettäviä ei killata....




Tämän illan askareet tässä osa, suppilotkin pitäisi paistaa samalla kun testailee uuden Nagasadon kulinaristisia ominaisuuksia Turkinpippureiden ja 0132 kanssa.....

Kuvassa on Mini Passion Fruitteja ja Sweet Thai Tamarindeja.
Osa on ruukutettu, 2 Mini Passionia (pituus n. 1m.) on vielä muoviruukussa ja 3 Sweet Thai Tamarindeja. Loppui ruukut, ja tilakin kasvattaa on kortilla.
Sweet Thai Tamarind ja Mini Passion Fruitt kuva löytyy täältä.
Voisihan tämän torillekkin pistää, mutta jos joku lukijoistani haluaa noista jonkun, tai vaikka kaikki 5 muoviruukuissa olevat, saa tulla hakemaan ilmaiseksi  :). En postita minnekkään.

Vastaukset yv:nä ilman varailuja päiväkirjassa "lähetin yv:n"...Vastausjärjestyksessä menevät.
Viikon sisällä kasvit pääty suureen kiertoon, jos ei ole menekkiä.

Miquel

OT: Oletko linkkaamaltasi sivustolta siemeniä hankkimassa? Näytti olevan jos jonkinlaista mielenkiintoista.  :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Miquel - lokakuu 03, 2014, 21:04:47 ip
OT: Oletko linkkaamaltasi sivustolta siemeniä hankkimassa? Näytti olevan jos jonkinlaista mielenkiintoista.  :D

Noidenkin kasvien siemenet ostin sieltä viime vuonna.

Miquel

Näin hiukan päättelinkin.  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko


Starfishejä kaksi ja yksi Aji Cristal siellä vasemman puoleisessa vokkipannussa kuullottuu porkkanoiden, retikan, palsternakan ja juuripersiljan kanssa....
Kasarissa on taas eilinen suppilovahvero/jauhelihapaistos kermassa, johon lisäsin kuusi tomaattia pilkottuna kastikkeeksi.




Molemmat pannut on yhdistetty tarkoituksena täyttää tuo Musque de Provence, joka jäi keskenkasvuiseksi..
Täytettä lipsahti tulla kolmeen tuollaiseen....
Kurppaa hiukan kaavin sisältä; ei kypsiä siemeniä. Sitten lämmitin voita lasissa fariinisokerin kera, ja kaadoin sen kurppaan ja pyörittelin niin että se levisi joka puolelle, ei kuitenkaan pöydälle  :o. Sitten uuniin.
Kuvassa se on nostettu pois uunista, jossa se vietti 200 asteessa tunnin. Kurppa täyteen täytettä, ja takaisin uuniin, josta käänsin virrat pois. Muhii toisen tunnin jälkilämmössä....


Miquel

Mielenkiintoista! Miten tuollainen herkku syödään sitten?

Kuulostaa todella maukkaalta.  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Miquel - lokakuu 05, 2014, 12:45:59 ip
Mielenkiintoista! Miten tuollainen herkku syödään sitten?

Kuulostaa todella maukkaalta.  :)




Istualtani sitä meinasin syödä  ;).


Yllätys näissä talvikurpissa oli niiden älyttömän hyvä maku, ja se että rakenne pysyy kiinteänä toisin kuin kesäkurppa josta tulee pehmyttä.
Kuori irtoaa helposti haarukalla kääntelemällä. Ainakin tämä lajike.
Ko. kurpassa oli yksi tosi huono puoli, eli sisuksen kun kaapi puhtaaksi, niin "pesä" on aika pieni.......Täytettä menee aivan liian vähän  :o :o....
Nyt ymmärtää paremmin miksi näitä kasvatetaan isoksi, sehän on se herkullinen täyte siinä  :o ::)....
Tuolla on vielä yksi joka painaa yli 20 kg, sen ajattelin pistää parin kuukauden päästä osan pikkelsiksi ja osan syödä keitoissa ja paistaen yms.
Vai olisiko se täytettynä parempi  ??? ???.

Annos oli juuri mikrossa, kun avasin koneen  ;D.

Huru-ukko

Keräilin tänään Rocoto Red Peruvianeja puskasta......
Samalla tulee testattua miltä rocotomaggara maistuu kun rocoton osuus on yli puolet....



Leivinpaperi alla auttaa tiskeissä. Siitä on myös kätevä kaataa rasvat lasiin, ettei tarvitse reunalta ryystää  :o.

Huru-ukko

Laukkanen ja syksy saa...............

Lihatilaus on myöhässä.....



Kasvihuone saa mennä omia aikojaan alas, eli koska kelit on kylmentynet ja aarinkokin painunut niin alas ettei enää kunnon kypsymistä ilman lisävaloja  :o :o tapahdu, niin olkoon.....
Tänään otetaan kaikki pois mikä on tarpeellista. Ja tyhjät puskat pihalle.
Sitäpaitsi tarvitsen sen kasvarissa olevan patterin talveksi keittiötä lämmittämään  ;).....





PI 585273, tästä on vesiviljelyssäkin yksilö.....


Manzano Rojo...


Giant Rocoto. Kaksi alinta on SK siemenistä kasvatettuja..... Samoista siiduista on myös kasvarissa oleva Canario, joka tekee isoja maukkaita podeja..... + muutama muukin kasvi........

Kuvat on otettu EM-5:llä, ylin kuva sillä kylkiäisenä tulleella 50-150 telellä 100 metrin päästä...En viitsinyt koettaa niitä paranella yhtään.
Huomattavasti helpompaa olisi kaivaa puhelin rintataskusta ja räpsäistä sillä kuva jonka voi samantien jakaa G+:ssaan. Jota hiukan harrastan vieläkin  :-[.

Kevennyksenä näihin lokakuisiin keleihin, kerron tapauksen joka antaa viitteitä siitä, että minäkin olen erehtyväinen ja ennekkoluuloinenkin ihminen.........Enkä oikein hallitse englantiakaan.
Olen ratkaissut sen yleensä merkkaamalla roskapostiksi kaiken muun paitsi suomenkielisen, ja siitäkin puolet  :o 8).

Tuon kameran tilatessani kesällä tiesin etten sitä oikeastaan tarvitse, koska en suhtaudu valokuvaukseen kovinkaan intohimoisesti.
Kamerapakettiin kuului kittilasin lisäksi tehdastarjouksena 50-150 Zuikon tele.
(Kuvat on kuvia, eivät muuta. Mutta koska 2500€ vuosittainen tupakoimattomuuskassani on koskematon, niin sain sen tuolla laskemaan 1800€ loppuvuodelle....Tilaisikohan sillä vaikka japanilaista punkkia  :o :o :o :o....)

Täyttelin tilauslomaketta, (suomenkielistä muistaakseni) ja saadessani sen valmiiksi kilk seuraava....
Muistan jotenkin sen pienen vitutuksen kun sieltä ponnahtikin joku Olympuksen enkku lomake, jolla 1 ja 3/8 sekunnin vilkaisulla mainostettiin mielestäni jotain vitun objektiivia.
Käytin tuon 3/8 osa sekunnin loput 5/8 osaa siihen että suljin sivun ehtien jopa samassa ajassa ilmoittamaan että I'm sure......
Ja tilaus sisään ja kameraa odottelemaan, joka tulikin aika pian.......
Tehdastarjous oli voimassa elokuun loppuun... Teleä odottelin ihan rauhassa lokakuun alkuun asti, ja kun ei ruvennut kuulumaan tiedustelin kohteliaaseen sävyyn kameran myyneen Rajalan kantaa asiaan, koska oletin että tieto kaupasta menee heidän kauttaan tehtaalle.....
Sieltä vastattiin yhtä kohteliaasti (oikeasti) että olinko täyttänyt sen lomakkeen tilauksen yhteydessä......

Seuraavaksi jo sitten lähettelinkin Olympuksen Suomen aasiakaspalveluun viestiä, ja eipä aikaakaan kun viestiketjuun kertyi 9 viestiä parissa päivässä ja tele lähti matkaan kohden mmmmmm... tänne...

Loppuun on varmaan hyvä lisätä, että sekä Rajalan että Olympuksen aasiakas palveluun iso kiitos, siellä oltiin ystävällisiä, jos sen nyt pelkkien sähköpostin viestien perusteella voi sanoa...
Sattuneesta syystä en silloin viitsinyt kertoa heille tätä tarinaa  ;).....

Aika suttinen on tuo ylimmäinen kuva sillä telellä käsivaralla räpsäistynä, joten ei siinä olisi paljoa hävinnyt vaikka sitä ei olisi tullutkaan.....Zuikolla on myynnissä toki 40-150 tele jonka arvo olisi liki 1400€......
Tämän tilaaminen tosin vähentäisi syventymisen perinpohjin japanilaiseen punkkiin  :o :o....

Huru-ukko


Tänään kasvarista kerätyt viimeiset podit. Huomenna kasvari asettuu talviteloille.
Kopassa pari Jalapeno Conchos;ta. 3" paksulihaisia ja herkullisia melkein tulettomia podeja. Näitä menee jatkoon ensi vuodeksi
2-3 kipaletta.
Lisäksi muutamia PI 585273, Canarioita, Peruvianeja, Sugar Rusheja minikoossa ja Rocatoja. Ja ämpärillinen vihreitä tomaatin raakileita  kuvan ulkopuolella:o.




Sisällä amppelissa viimeisiä podejaan kypsyttelee PI 585273. Ja pudottelee lehtiään valon vähyyden vuoksi kuten kohtalotoverinsa Manzano Rojo joka on myös itäikkunalla. Giant Rocoto eteläikkunalla sen sijaan viihtyy hyvin samassa sekamelskassa Bollen, Sweet Thai Tamarindien ja Mini Fruit Passioiden kera.
Podeja on kilon verran suunnilleen vielä aamupaloiksi  :o....

Tämä kausi oli tässä, kiitos lukijoille.
Yhteenvetona kaudesta jäi hyvä mieli, satoa tuli tavoitteen 10 kiloa verran ja pubehapatustakin "koeerän" verran  ;).


Ensi vuoden kasvatuksiin tulee nuo amppelipubet, jos säilyvät hengissä. Lisävaloa ei tule enkä ala niitä ruukuttelemaankaan. Leikataan sitten kun honteloa pituuskasvua tulee niitä rimpsuja pois. Keväällä saavat sitten n.20 litran ruukut.....
Lisäksi idätyksiin n.5 pubea, chinenseistä ainakin Naga. Pari muuta ehkä. Baccoista en oikein tiedä, Trepadeira De Werner voi päästä mukaan ja sitten pari kolme uutta maistettavaa. Annuumeista jalluja ainakin. Jos kokonaismäärä pysyisi alle 20 kasvin kaikkiaan, niin hyvä.

Tomaattien viljely onnistui -14 kasvarissa hyvin, ulkosalla meni pieleen. Sama määrä samaan aikaan idätettynä tänäkin vuonna.
Ei ollut yhtään liian aikaisin.
Uusina tulokkaina tulee kokeiluina lisää meloineita ja joitain kurpitsoja....Ja sitten vielä jotain  :o :o :o  ;).