toukokuu 04, 2024, 20:18:12 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Habanero-paprikamousse ja Aji umba-omenahyytelö

Aloittaja Minerva, helmikuu 24, 2015, 16:16:57 ip

« edellinen - seuraava »

Minerva

helmikuu 24, 2015, 16:16:57 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2015, 10:17:32 ap käyttäjältä Minerva


Paahdettu habanero-paprikamousse
n. kuudelle

2 isoa punaista paprikaa
2-4 habaneroa, maun ja tulisuuden mukaan
1-2 salottisipulia tai pienehkö pala keltasipulia
1 rkl ruokaöljyä
1-2 tl sitruunanmehua
loraus punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria ja timjamia maun mukaan
n. 1 t sokeria
2 dl vispikermaa
n. 3 liivatelehteä + vettä


Paahda grillivastusten alla paprikan ja habanerojen pinta melkein mustaksi, kääntele pari kertaa välissä. Laita ne kuumana pussin sisälle muutamaksi minuutiksi. Sitten niistä on helppo kuoria se ohut kuori pois. Ota pois siemenet sisältä.

Kuullota pannulla sipuli keskilämmöllä öljyssä. Lisää joukkoon kuoritut ja paloitellut paprikat ja habanerot. Lisää pannulle sitruunanmehu ja etikka. Mausta vielä maun mukaan. (Varo habaneron annostelun kanssa. Maistele välillä ettei tule makuusi liian tulista. Jollekin saattaa riittää pieni pala, toinen haluaa kokonaisen habaneron ja kolmas haluaa niitä neljä.) Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Anna jäähtyä.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Yhdistä jäähtynyt paprikamassa kermavaahtoon. Kiehauta tilkka vettä ja liota siihen liivatteet. Muista puristaa liotetuista liivatteista ylimääräiset vedet pois. Lisää liivate mousseen ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Laita mousse jääkaappiin jähmettymään.

Aji umba-omenahyytelö

3 vihreää omenaa, esim. Granny Smith
0,5-2 Aji umbaa (tai muuta hedelmäistä chiliä)
1-2 dl vettä (veden määrä riippuu omenoiden mehukkuudesta)
1 dl sokeria
0,25 dl omenaviinietikkaa
5 roseepippuria
---
2,5 dl sosetta - 3 liivatelehteä

Kuori ja paloittele omenat, laita ne kattilaan. Lisää joukkoon vesi, sokeri, etikka ja pippurit sekä pieni pala chiliä. Kiehauta, maista ja lisää chiliä. Anna kiehua 30 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää vettä tarvittaessa. Valmiin soseen vahvuudessa tähdätään kotitekoisen omenasoseen vahvuuteen, jos tämä tieto auttaa yhtään. Maistele välillä ja lisää halutessasi chiliä. Chiliä voi lisätä, mutta ei ottaa pois.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota pois kokonaiset pippurit ja soseuta seos sauvasekoittimella. (Voit halutessasi ottaa myös chilin pois ennen soseutusta.) Liota liivatteet tilkkaseen kuumaa vettä ja sekoita omenasoseen joukkoon. Levitä leivinpaperoituun vuokaan noin sentin kerrokseksi. Anna hyytyä jääkaapissa useamman tunnin ajan.

Jos sose on kovin löytää, lisää liivatemäärä neljään. Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska omenan mehukkuus on ratkaiseva elementti. Omat omenani olivat kovin kuivia ja jouduin käyttämään täyden määrän vettä ja siitä huolimatta minulle riitti kolme liivatetta. Soseeni oli sellaista kotitekoisen omenasoseen vahvuista tai oikeastaan juuri valmistuneen mannapuuron vahvuista.

Annoksen kokoaminen

Paahda kuivahkolla pannulla kuivahkoa leipää paloina, kurpitsansiemeniä, saksanpähkinöitä. Kun niissä alkaa olemaan vähän väriä, lisää joukkoon pari teelusikallista voita, hieman valkosipulia ja suolaa sekä pippuria maun mukaan. Kun väri ja maku ovat kohdillaan. Nosta seos pois. Jauha hienommaksi. (huhmare tai vaikka ihan lihanuija auttaa tässä.) Huom! Jos teet gluteenittoman tai viljattoman, käytä pelkkiä pähkinöitä ja siemeniä tai ruokavalioon soveltuvaa erikoisleipää.

Asettele rouhe kauniisti lautaselle. Leikkaa hyytelöstä muutama pieni kuutio ja asettele ne haluamallasi tavalla lautaselle. Lusikoi mousse lautaselle. (Halutessasi tee kvenellit kostutetun lusikan avulla.) Annostele mukaan vielä viipale tai kaksi Serrano-kinkkua.

Ohje löytyy myös blogistani: http://jauhotontaikina.blogspot.fi/2015/02/chilimenu-osa-1-habanero-paprikamoussea.html

Edit: kuva muutettu pienemmäksi.
Toiset syövät elääkseen, toiset taas elävät syödäkseen.

Jame

Hittolainen, tuollainen herkkukuvilla kiduttaminen pitäisi kieltää jo foorumin säännöissä   :P
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.