maaliskuu 29, 2024, 07:07:41 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2017 - Peru kasvihuoneissa

Aloittaja jewe, marraskuu 21, 2016, 21:33:46 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

C.annuum
Leek

C.baccatum
Aji Amarillo Lima

C.chinense
Aji Limo Yellow

C.Pubescens
Rocoto de la selva Oxapampa
Rocoto Pico Mucho
Rocoto Surquillo 1
Rocoto Cuello Rojo Ollantaytambo
Rocoto Amarillo Arequipa (de huerta)
Rocoto de la selva Rojo Arequipa
Rocoto Puno Blanco huevo
Rocoto Machu Picchu Rojo
Rocoto Quantash
Rocoto de la selva Amarillo Lima
Rocoto Rojo San Camilo
Rocoto Orange Arequipa (de huerta)
Rocoto Picante San Camilo
Rocoto Puno Pica Orange
Rocoto Puno Amarillo (de huerta)
Rocoto Puno Rojo
Rocoto Pisac Amarillo
Rocoto Pisac Rojo (de huerta)
Rocoto Pisac Orange
Rocoto Manzano Amarillo Ollantaytambo
Rocoto Rojo Ollantaytambo
Rocoto Orange Ollantaytambo (de huerta)
Rocoto San Pedro Orange (de huerta)
Rocoto San Pedro Amarillo (de huerta)
Rocoto Cuzco Manzano Amarillo
Rocoto San Pedro Rojo
Rocoto de la selva Lima
Rocoto Peru Rojo


Villi C.chinense(Peru Amazon)

Aji Charapita


jewe

Leekkiä lukuunottamatta kaikki listan lajikkeet ovat perusta ja seitsemästä eri kaupungista tai kylästä.

Varmasti erikoinen lista ja nimien puolesta tylsääkin luettavaa varsinkin rocotojen osalta kun käytössä ei ole siemenkauppiaitten keksimiä lennokkaita kauppanimiä tyyliin "super, hyper, turpo mega, grande" jne. mutta kuitenkin aitoa tavaraa rocotomaasta joita on turha hakea siemenkaupoista ja muualta netistä.

Itävyys on vielä suuri kysymysmerkki, mutta testi-idätykset olleet varsin positiivisia rocotojen osalta ja kolme lajiketta neljästä itänyt, rocotokausi alkoi varsinaisesti viime viikonloppuna kun kaikki lajikkeet meni idätykseen. Nimeämiskäytännöstä kirjoittelen sitten myöhemmin.


Chilivaari

No nyt tulivat perulaiset rocotot Suomeen tosi laajalla rintamalla. Ihan itsekö kävit hakemassa?


jewe

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 22, 2016, 16:10:28 ip
No nyt tulivat perulaiset rocotot Suomeen tosi laajalla rintamalla. Ihan itsekö kävit hakemassa?


Kyllä, parin viikon kierros perussa joka piti sisällään mm. nuo andien merkittävimmät rocotokaupungit Cuzco, Puno ja Arequipa, rocotot kun oli matkan ehdoton päätarkoitus. Arequipan voisin nimetä näkemäni perusteella maailman rocotopääkaupungiksi, niin huikeaa oli tarjonta sekä mercado de San Camilossa kuin lukuisissa ravintoloissa mm. Rocoto Rellenoiden muodossa, paljon vähemmästäkin olisi voinut mennä pää sekaisin.

bluesman

WooooooWWW!
Tosi upea homma! Olen matkasta Peruun ja muuallekin haaveillut mutta pari kertaa on juututtu Venezuelaan.
Nyt tajuan erikoiset nimet. Ilmeisesti paikkakunnan mukaan nimesit lajikkeet vai oliko niillä jo paikkakunnalla käytetyt omat lajikenimensä?
Semillaksen Peter Merle on paraikaa Perussa Iquitosin alueella. Saa nähdä mitä tulee tarjontaan.

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - marraskuu 22, 2016, 21:14:23 ip
WooooooWWW!
Tosi upea homma! Olen matkasta Peruun ja muuallekin haaveillut mutta pari kertaa on juututtu Venezuelaan.
Nyt tajuan erikoiset nimet. Ilmeisesti paikkakunnan mukaan nimesit lajikkeet vai oliko niillä jo paikkakunnalla käytetyt omat lajikenimensä?
Semillaksen Peter Merle on paraikaa Perussa Iquitosin alueella. Saa nähdä mitä tulee tarjontaan.


Ehdottomasti käymisen arvoinen maa. Tämän reissun jälkeen en voi enää toistaa fraasia "once in a lifetime Peru".

Rocotojen nimeäminen onkin sitten todella kimurantti asia Perussa. Vain yhden perulaisen lajikkeen tunsin ennestään (joka ei ole mikään siemenkauppojen lajike) ja sitä lähdin hakemaan, lisäksi tuli lähes 30 muuta. Osaan sain nimiä kauppiailta ja suurin osa on vain rocotoja joille ei ollut mitään muuta nimeä perussakaan, näitä on lähtökohtaisesti nimetty hankintapaikkojen mukaan.

Joo olen tietoinen Peterin matkasta Perussa ja samoja paikkoja kolunnut ja tuli mm. noin pari viikkoa meidän jälkeen Arequipaan. Toivottavasti nimeää löytämiään rocotoja asiallisesti.

PP

Tätä taustaa vasten hankalien USDA:n PI koodien ja muiden vastaavien käyttäminen on ihan perusteltua. Paikan mukaan annetut nimet on tavallaan parempia ja oikeampia, mutta toisaalta koodi ja siihen kytketty löytöpaikka on yhtä hyvä tapa yksilöidä lajikkeita.

jewe

Suurimmalle osalle Perusta tuoduista rocotoista en saanut mitään nimeä, joten ne oli nimettävä itse. Ainoa mahdollinen nimeämistapa oli antaa rocotolle nimi hankintapaikan, muodon ja podin värin mukaan. Vain näin pystyn tarkoin määrittämään joskus omasta kasvista mikä on sen alkuperä, uusia lajikkeita kun tuli Suomeen 28 kpl. Lisäksi kuvasin kaikki hankkimani podit Perussa, vain muutama matkan loppuvaiheessa hankittu podi selviytyi Suomeen asti. Lämpimässä ilmanalassa kun podit rupesivat pilaantumaan usein todella nopeasti, varsinkin suurikokoiset jättirocotot.

Perulaisille kaikki pubescens lajin chilit tuntuivat olevan rocotoja, muotoon ja väriin katsomatta. Tämän vuoksi kaikki Perun pubescensit on nimetty maan käytännön mukaan eli rocotoiksi. Canariot, Locatot ja muut nimet ovat sitten muiden rocotomaiden juttuja. Yhtä lajiketta lukuunottamatta kaikki pubet on hankittu podeina eri kaupunkien kauppahalleista eli mercadoista, jonne lähiseudun viljelijät tulevat myymään tuotteitaan. Yhdenkään rocoton kasvatuspaikkaa en saanut selville. Valtaosa rocotomyyjistä oli varsin iäkkäitä naisia jotka puhuivat espanjaakin usein heikosti. Alkuperäiskansan kieli kun perussa on ayamara tai ketsua. Näille naisille rocoto oli aina vain pelkkä rocoto vaikka podin väri ja muoto olisi ollut mitä tahansa.

Hankintapaikan nimessä olen käyttänyt joko kaupungin nimeä tai sitten mercadoa josta podin ostin. Muodon määrittelemiseen olen pääasiassa käyttänyt Huerto Unalmin (Universidad Nacional Agraria La Molina) määritelmää jos se vain on ollut mahdollista, de huerta rocotot ovat pitkulaisia ja yleensä pulleita joissa on selvä kaulus kannan alla. De la selva central -rocotot taas kasvavat alemmilla vyöhykkeillä andeilla ja podit ovat suuria ja pyöreitä sekä useimmiten punaisia. De la selva central -määritelmän mukaisia jättirocotoja tuli suomeen kuusi erilaista, yksi oli väriltään keltainen. Nämä podit ovat yleensä kooltaan vähintään 140-150 grammaisia. Suurin hankkimani podi oli kooltaan noin 200 gr. ja Rocoto de la selva Oxapampa on yksi merkittävimmistä rocotoista Perussa ja varsinkin Arequipassa, josta tämän lajikkeen lopulta löysin.
Lisäksi nimessä on yleensä myös podin väri joko espanjaksi tai sitten yleisen käytännön mukaan oranssi englanniksi. Kaikkia näiden määritelmien mukaisia nimiä ei ole käytetty yllä olevassa listassa, koska muuten lajikkeen nimestä olisi tullut liian pitkä. Omassa kirjanpidossa nimet ovat sitten täydellisinä. Nimet kuten Quantas ja Pico Mucho on saatu myyjiltä, joten näissä en käytä muuta nimeämistapaa vaikka väri, muoto ja hankintapaikka onkin tiedossa.

PP

Loistavaa, perinpohjaista ja ainutlaatuista työtä Suomen ja maailman chiliharrastuksen puolesta! Nostan virtuaalihattua hyvin korkealle! :thumbup:

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 24, 2016, 08:33:52 ap
Loistavaa, perinpohjaista ja ainutlaatuista työtä Suomen ja maailman chiliharrastuksen puolesta! Nostan virtuaalihattua hyvin korkealle! :thumbup:


Kiitos ja syvä virtuaalikumarrus.

Toisaalta mitäs ihmeellistä tässä kenenkään puolesta on tehty kun yksityishenkilönä tuolla kuitenkin kiertelin ja oman "maailman parhaan harrastuksen puolesta" yritin jotain itselleni uutta ja mielenkiintoista löytää vähän erilaisesta chilimaailmasta.

Ehkä jossain vaiheessa...näitä lajikkeita voi tulla jakoon muillekin jos kiinnostusta riittää.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - marraskuu 24, 2016, 18:07:24 ip
Toisaalta mitäs ihmeellistä tässä kenenkään puolesta on tehty kun yksityishenkilönä tuolla kuitenkin kiertelin ja oman "maailman parhaan harrastuksen puolesta" yritin jotain itselleni uutta ja mielenkiintoista löytää vähän erilaisesta chilimaailmasta.

Ehkä jossain vaiheessa...näitä lajikkeita voi tulla jakoon muillekin jos kiinnostusta riittää.


Ehkä ei ole vielä tehty, mutta sitten on, jos siemenet leviää kymmenille kasvattajille. Kiinnostusta tulee varmasti riittämään.


Jupe56

Nyt on kyllä asennetta. Toivottavasti siemenet itävät ja löytyisi monta hyvää lajiketta! Upeeta Jewe!
Jos haluat olla yhden päivän onnellinen, ota humala.
Jos kolme päivää, mene naimisiin.
Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
Jos haluat olla ikuisesti onnellinen ryhdy puutarhuriksi.
Ps. Pahin asia on se että siihen VOI jäädä koukkuun.

Myllykoskimansion

Arvostan! Jälleen seurantaan isolla mielenkiinnolla.  8)

x46900

Ihan huikeaa!

Lähetetty minun A0001 laitteesta Tapatalkilla


chilifellow

Huikeeta! Suomen Rocoto-keisari. Hyvää palvelua ku ostaa pulvereita. Suosittelen. 😋
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

jewe

Kiitokset kaikille kannustavista kommenteista. Aika näytää mitä noista sitten tulee, mitkä itää ja mitkä jää seuraavillekin vuosille kasvatukseen, toivon mukaan mahdollisimman moni kuitenkin.



Idätykseen meni nyt myös toinen erä perulaisia, kun Chilitarvike antoi kokeiltavaksi Root!t idätyssetin perulaisten rocotojen idätykseen. http://www.chilitarvike.fi/roott_istutus_ja_pistokaspaketti

Edellisellä viikolla kylvetyt siemenet kun tuli kylvettyä kivivillaan ja Eazy Plug -kuutioihin. http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=107/277

Jatkossa on ajatuksena myös vertailla kasvilamppuja rocotojen kasvatuksessa ja ensimmäistä kertaa käytössä on nyt alusta asti myös LED Spider Cob 432W http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=6/562

Testit ja vertailut ovat jatkossa lähinnä blogin puolella esillä, jossa on nyt myös hiemen tarkemmin esitelty tulevaa kautta niin rocotojen kuin muidenkin kasvien osalta.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/11/peru-kasvihuoneissa-uusi-kausi-alussa.html



jewe

Kovin on ollut ohdakkeista tämä perulaisten rocotojen herääminen suomalaiseen maailmaan, mutta pikkuhiljaa päivä päivältä rupeaa näyttämään paremmalta.

16 lajiketta on vähintään sirkkalehdillä, 6 lajiketta joissa on häntä tai muuta elämää näkyvissä jo siemenkuoren ulkopuolella, 6 lajiketta itämättä ja näistäkin pari jo iti mutta kuolivat sirkkavaiheessa eli varasiemenillä on toivoa että itävät.

Monilla lajikkeilla ensimmäiset sirkkalehdet olleet tosi vaatimattomia ja heikkokuntoisia, lehdet olleet osittain vaaleita ja kärjissä kuivumista, mutta koko ajan ne vahvistuu kun kriittisestä vaiheesta päästään ohi. Monet jättirocotot itäneet hyvin ja parhaimman näköiset ensimmäiset lehdet eli kyllä se siitä.

Summa summarum kuitenkin heikkoja sirkkataimia suurin osa omiin rocotoihin verrattuna.