Kasvatus ja yleinen chilitieto > Päiväkirjat ja fotoalbumit

Takametsän tarinoita

(1/19) > >>

Jomppe:
Välivuosi takana, uusi asunto alla uusine kujeineen.
Huonekasviprojektien ja pienen ulkopuutarhan lisäksi ajattelin laittaa lasitetulle länsiparvekkeelle pari chiliä tuomaan maistiaisia, sekä jokusen koriste-annuumin ulos kukkalaatikoihin.
Paritalossa olisi tilaa vaikka kuinka isolle viljelmälle, mutta pidettänee se kuitenkin tällä haavaa kurissa.

Viime kesä meni normi kesäkukkien parissa sekä mökille istutellen erinäisiä monivuotisia hyötykasveja. Alkaa vihdoin tuntumaan puutarha kunnon puutarhalta.
Alkusyksystä tänä vuonna muutimme tähän paritaloon kerrostalosta, omaa pihaa on siis jonkin verran(avoin etelään) ja isot terassit kahdessa kerroksessa, joista ylempi on lasitettu, suuntana länsi.
Se suorastaan huutaa tomaatteja, paprikoita ja pari chiliä tulmaan elävyyttä.

Hommasin jo kevättä varten pari 90 litran suorakaiteen mallista laastipaljua joista yhteen tulee jo kasvamassa olevat perus punainen paprika sekä punainen suippopaprika. Toiseen laitan Brazilian Srarfishin(C.baccatum), sekä 400l "ämpärinpuolikkaaseen"(n. 200l) tulee jokin hyvä tomaatti.
Vanhan valkoisen pöydän virkaa toimittaneen IKEA Malm lipaston päälle majoittanen Pink Habaneron(C.chinense, juuri itäneet ja multaan lautalta siirretty) sekä pari Jalapeno Numex Pinataa(C.annuum). Puiselle hyllykölle, joka kaipaa vielä pientä modifiointia, ajattelin majoittaa vielä Aji Nortenon, Bishops Crownin sekä Lemon dropin(C.baccatumeja kaikki).
Kyseessä on samainen hylly, jossa kasvattelin kerrostalon parvekkeella kymmenkuntaa chiliä.
Otan pari tasoa siitä pois niin mahtuu viisitoistalitraiset astiat.


Ulos taivasalle arviolta 75-100l vetoiseen puiseen kukkalaatikkoon laitan koristeeksi vaimolle pari kolme Bolivian rainbowta(C.annuum). Lisäksi yhteen korkeaan ruukkuun pääsee jo hyvässä kasvussa oleva Explosive ember.(C.annuum).

Porkkanamaan, raparperipenkin sekä yrttimaan perustamisen lisäksi ajatuksena on laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan alaterassin lännenpuoleisen aidanteen viereen. Vaakarimaa aidanne niin saa niistä sopivasti kiipeiltyä ylöspäin ilman suurempia tukemisia

Uutena tuttavuutena tontilla kasvaa kymmenisen vuotta vanha rhododendroni, sekä vanha ja parkkiintunut koristeomena.


Summa summarum, edellisestä paljon-mulle-nyt-chilejä-heti-paikalla räpellyksistä viistastuneena, lähden maltilla kevättä kohti. Tilaa olisi vaikka 50 kasville pelkästään yläterassilla joista jokainen olisi 20l ämpäreissä, mutta alle kymmenellä lajikkeella menen tällä kertaa.
Lähes 4m huonekorkeuden omaavalla lasitetulla terassilla olisi tilaa väkertää myös kasvihyllyjä, mutta jätettänee niiden teko tuleville vuosille.
Syynä myös se, että KAIKKI siemenet jotka omistin, hävisivät muutossa kuin tuhka tuuleen. Harmittaa, mutta pysyypähän mopo kädessä.
Myöskin on tilaa kasveilla kasvaa sisällä huomattavasti väljemmin kuin koskaan aikaisemmin. Lähtökohdat on ihan hyvät myös taimikasvatukselle, vihdoinkin!


Kaudelle 2018 on siis päämääränä saada tulevat kasvit kukoistamaan, siemenistä kaikki:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Lemon drop
Piispanhattu
Jalapeno Numex Pinata
Explosive ember
Bolivian rainbow
Pink habanero

Joku kirsikkatomaatti mallia runko. Fataliilta tuli kylkiäisenä Pink Bumblebee, ehkä kuitenkin jotain perinteisempää?

Avomaankurkut.

Yrtit, raparperit ja porkkanat. Yrteistä monivuotisia vain ruohosipuli, luetaanko sitä edes yrtteihin? Väliäkös tuolla. Paljon sitä kuitenkin tulee!


Talvea odotellen!  :)

Edit 9.1.2018: Niin vain meni alle kymmenen lajikkeen päätös päin honkia. Lajikelista näyttää nyt tältä:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Fantasy sparkly white
Lemon drop
Piispanhattu
Trepadeira do Werner
Jalapeno Goliath
Hungarian Hot Wax
Almapaprika
Punainen paprika(kaupan)
Punainen snack paprika(kaupan)
Bird's eye baby
Bolivian rainbow
Pink habanero
Kaupan punainen haba
Aji Panca
Rocoto Montufar
Rocoto Guatemala Orange

Plus pari tomaattia

Vaan ei hätää, tilaa pitäisi olla kohtuullisesti per planttu.

Jomppe:
Itäneet ja hyvässä kasvussa:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Explosive ember
Pink habanero
Punanen suippopaprika ja tavan paprika, siemenet kaupan hedelmistä

Tomaatti Pink bumblebeekin on pystyssä, pakko se oli laittaa kun tilaa on..

Jalapeno Numex Twilightin siemenet vaikuttaa kuolleilta, ei mitään muutosta. Optimisti ei luovuta eikä pessimisti pety, siis odotetaan.
En myöskään näköjään tilannut Bolivian Rainbowin siemeniä, siis nekin listasta pois. Jotain pitänee niiden tilalle laittaa.
Vaimokin tyrmäsi loistokkaan ideani laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan terassin aidanteen viereen, siis jääköön ilman orvokkeja! Ne piti laittaa toiseen kahdesta vajaan 100litran kukkalootaan, mutta arvoasteikossani kurkut menee edelle >:D

Lemon droppia en ole vielä laittanut, odotelkoon vielä hetken.

Joulu tulla tepsuttaa ja sitä myötä myös talvipäivänseisaus. Nopeasti on mennyt tämä puoli vuodesta, ja valoa kohti mennään.
Mukavaa joulunaikaa kaikille, ei liikaa herkkuja..! ^-^

Trioniska:
Tuo melkein huutaisi paria rocoto amppelia kesäksi, alkuun lasitetussa osiossa sitten kesä lasittamattomassa niin lämmötkin pysyisivät kurissa.

Vai valintaa suoritettu niiltä osin?  :P

Jomppe:
Rocoto Montufar(PI 585273) kuusi siementä lautalla. Amppeliin mä sitä myös ajattelin ja juurikin niin että lämpöjen noustessa siirto lasittamattomalle alaterassille, yhdellä amppelilla kuitenkin vain.
Sopivasti noissa lasiseinissä makuu- ja olohuoneen nurkkauksissa(etelä-länsi) on valmiina järeähköt koukut katossa. Pysyy tukevatkin amppelit katossa kevään sisätiloissa kasvattelun ajan!
Toiseen amppeliin yläterassille on tulossa bataatti. Itse asiassa on kohta jo siinä pisteessä että saa pistokkaat laittaa juurtumaan.
Kasvaa nopeaa kunhan saa silmut heräteltyä kasvuun. Puolitoista kuukautta siihen meni.
Bataatin lehdet kuulemma voi hyödyntää pinaatin tavoin, eli ei mene hukkaan tarvittavat lyhentämiset :) Mausta en sitten tiedä.

Jomppe:
Elämäni ensimmäiset pubet, 'Montufarit', itää. Kaksi siementä lykkää häntää. Samaa esimerkkiä seuraa myös baccoista Sugar rush.

Kirjoittelin toisaalla ulkokasvatuksesta puutarhassa, ja en muistanut ollenkaan että edellinen asukas jätti passelisti kasvilaatikon. Tuolla se kököttää lumen alla.
Siihen ajattelin istutella tomaatteja kaksi ja Aji Nortenon.
Tomaateista hyvässä kasvussa on Pink bumblebee ja toiseksi laitoin itämään perus Moneymakerin.
Jos OIKEIN pahalta näyttää alkukesän osalta niin saahan kaupasta "kasvihuoneen" laatikkoon.

Ja näin sainkin sitten syyn lisätä lajikekirjoa kasvupaikkojen vapauduttua, alla lisää..

Ensimmäiset kuolonuhritkin jo saatiin, 1,5vee tytöntyllerö otti draamaqueenin roolin ja taittoi Explosive emberin sekä kaupan suippopaprikan rikkihalkipoikki. Tuin, mutta ei vajaa vuorokausi meni ja lehdet roikkui kohti maata.
Uusia sitten itämään ja laitoinkin kerralla koko kirjon, puutarhanetin puolelta eräs tarjoutui lähettämään omista noukittuja siemeniä, lajikepuhtaus ei välttämättä ole priimaa mutta jännitystä saa vähän olla.

Eli itämässä on:
Guajillo(annuumi)
Poblano(annuumi)
Hungarian hot wax(annuumi)
Alma paprika(annuum)
Lemon drop(bacca)
Piispanhattu(bacca)

Itäneet/kasvamassa:
Punainen paprika, kaupan(annuum)
Punainen "snackpaprika", kaupan, lasten valinta(annuum)
Marbles(annuum)
Brazilian starfish(bacca)
Aji Norteno(bacca)
Sugar rush, keltaista(bacca)
Pink habanero(chinense)
Rocoto 'Montufar'(pube)


Brazilian starfish saa ison saavin(n. 200l) yläterassilla alleen kun tomaatit suuntaa ulkoruokintaan, mukava nähdä kuinka korkeaksi mokoman saa kasvatettua kunnon multatilalla. Katsotaan mitkä on keväällä hengissä, mikä on kasvien koko ja sen myötä lopulliset asuinpaikat muille. Jos tuntuu annuumit kovin rehahtavan kasvuun pursuten normiruukuista niin sitten hommaan paljuja lisää.
Sisällekin mahtuu pari kolme, joista Pink haba luultavasti yksi.

Pink habasta puheen ollen, se taisi saada liian köyhän kasvualustan alleen. Muutakaan en keksi. Kasvattaa ekoja oikeita lehtiä tuskallisen hitaasti ja ovat vähän kalvakoita. Annoin pari suihkausta EC 0,4 Puutarhan kesä lantrinkia.

Onko muuten teillä kokemusta rautasulfaatin käytöstä chileille? Hommasin keväällä Valencia-appelsiinin pistokkaalle kun kovin kellastutti lehtiään. Nyt voi paljon paremmin eikä muutkaan huonekasvit ole nokkiinsa ottaneet.

On tää niin siistiä asua asunnossa jossa reilusti tilaa kasveille. En halua ylpeillä mutta: hyvästi kerrostalokituminen! 8) :thumbup: >:D


Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta