Kokeilin sitten eilen [ja yöllä] vasta ekan kerran savustaa chilejä. ..
Ostin edellissyksynä sellaisen halpakopion ProQ savugeneraattorista [Mustang] ja askartelin silloin jo innolla pienen savupöntön 25x25x45cm peltipurkista, jonne jyrsijäverkosta 4kpl koreja. Sitten viritin kylpyhuoneen poistoventtiiliin jatkoputken joka ylettyy pesukoneen päälle, missä voin pitää savupönttöä.
Se eka kokeilu ei sitten vaan toiminut, kun ei puru suostunut palamaan kunnolla ... (Myöhemmin selvisi kyllä että oli väärää purua...)
Tänä syksynä ostin vastaavan sähköllä toimivan Mustang savukehittimen ja yritin uudelleen: Laitoin reilut puoli kiloa rocotoja, vähän ancho grandea ja yhden tason nagaa savustumaan.
Se vastus on senverran heikkotehoinen, että luulin alkuun että sekin on susi: Savua alkaa tulemaan kunnolla vasta ½ tunnin lämmityksen jälkeen. Pöntöstä karkaa niin vähän savua pienestä reiästä, että haisua ei ainakaan omaan kämppään tullut yhtään, paitsi vähän sitä leppäkiekkoa vaihtaessa.
Ohjeessa sanotaan että kiekosta tulee savua pari tuntia. Näytti että 2 tunnin jälkeen ei savua enää tule, mutta kiekko on toiselta puolelta lähes palamaton. Toisella puolella tummunut, mutta ei edes kunnolla hiiltynyt ?!?

Sittenpä huomasin että pöntön pohjalla on nestettä ihan kunnolla! Lämpöä pönttöön tulee arviolta ~40 astetta. Ylikypsät paksut rocotosuikaleet ilmeisesti hikoilevat aika rankasti. Saattaa olla että se kiekkokin vähän siinä kastuu. Kaadoin nesteet pois ja sitä oli arviolta reilu 1dl.
Toiseen kierrokseen laitoin kiekon päälle läpyskän alumiinifoliosta: Nyt näytti savuakin tulevan vähän reippaammin kun kiekko kuumenee enemmän. 2 tunnin jälkeen kiekko on palanut läpi keskeltä ja lähes kokonaan hiiltynyt. Laitoin kolmanteen satsiin uuden kiekon päälle sen vanhan vielä, joka valmiiksi vielä jatkoi kytemistä...
Neljännen satsin laitoin yöksi ja pistimpä kaksi kiekkoa päällekkäin! Ja herätyskello ~4 tunnin päästä. Aamulla klo. 6 olivat molemmat kiekot palaneet lähes tuhkaksi ja pöntön pohjalla taas ½ senttiä nestettä. Nyt oli jo pöntön kannessa [=lastulevynpala] selvästi tiivistynyttä tervaa. Metalliranka ja korit sisällä kuin ruskumaalatut tervalla. Chilit kivan tummia, nahistuneita, mutta suurimmaksi osaksi aika napakoita, nahkamaisia, savunhajuisia kumisuikaleita ...
Nähtävästi tuo 36W vastus lämmittää tän kokoista peltipönttöä vähän liikaa, mutta ei kuitenkaan niin että chilit kypsyisivät. Se että ne hikoilevat nestettä noin paljon oli yllätys. Luulen kyllä, että vain ne ylikypsät ja paksut rocotot hikoilivat sitä nestettä. Nagat ja Anchot, ja suuri osa rocotoistakin ovat vähän nahistuneita, mutta eivät kuivuneita, tai kypsyneitä. Leppäsavun maku on aika kitkerää .... Jos näin paljon savustaisi vaikka kalaa, niin jäisi syömättä. Mausteessa tuo on ehkä sopivaa...
Harmi ettei tähän kokeiluun ollut enää oikein priimaa chiliä. Suuri osa oli jo yli kuukauden säilytetty pusseissa. Rocotoista osa oli sisällä kypsyneitä ja aika mauttomia. Makeutta ei juuri löydy jälkikypsytetyistä, ja luulen että pitkään säilytettäessäkin makeus katoaa. Ancho Grande oli kyllä melkeimpä parantunut maultaan, kun olivat muhineet pusseissa yli kuukauden. Joissain hedelmissä oli alkanut jo ilmestymään pilaantuneita kohtia. Ruokaan laitoin eilen niistä parhaat palat, eikä maussa ollut vikaa ... Tuli hyvää curryä, jossa vihanneksina muutama valkosipulinkynsi, yksi sipuli, Acnho Grande, Rocoto Montufar sekä pieni [=100g

] Rocoto Riesen Yellow. Eukkokin sanoi pitkästä aikaa että olipa hyvää kurryä

Pelko siitä savun kulkeutumisesta naapuriin oli turhaa. Ei tosiaan tuosta pöntöstä tullut savua sen vertaa kuin tuhkakupissa käryävästä tumpista. Ilmanvaihto veti sen hyvin eikä edes kylppärissä haissut yhtään. Pöntön alaosassa ja kannessa on ~6mm reiät, että vähän ilma vaihtuu. Tein alunperin vähän enemmänkin niitä reikiä, kun oli ensin se purulla toimiva savu-piparimuotti. Nyt peitin reiät teipillä, mutta avasin yhden kun ajattelin että savua tulisi paremmin jos on vähän happea käytössä.
Eihän tämä mitään kuivatislausta pitäisi kait olla. Mietinkin nyt josko kannattaisi tehdä vähän vielä isommat tuuletusaukot pönttööni: Ehkä pohjaan reiät josta se neste valuisi pois ...
Mitähän seuraavaksi

PS. Ensi kesänä täytyy kokeilla tuoreemmilla chileillä vaikkapa mökillä. Voin verrata sillä puru-käryttimellä ja tällä sähköisellä rinnakkain. Tulihan kerran ostettua sitä hienompaa savustuspuruakin, mutta unohtui kokeilla. Vähän epäilyttää vaan käyttää "kallisarvoista" akkuvirtaa tässä. Mökillä on 100W aurinkokenno ja 180Ah akku. Jos 12 tuntia savustelee 36W teholla, niin se alkaa jo näkymään akun varauksessa ... Teoriassa pitäisi kyllä riittää 30 tunniksi että varaus putoaa 50%'iin jolloin virrat katkeaa ... Käytännössä sen systeemin kapasiteetti on paljon pienempi. Savuchilit voisi sitten jopa kuivata auringossa, niin olisi melkein Meksikolaista chipotlea ...