"Mustamulta ei sovi chileille lainkaan" - VÄÄRIN!

Aloittaja Jaamäävai?, heinäkuu 18, 2002, 11:44:21 ap

« edellinen - seuraava »

Jaamäävai?

Kasvatus-sivun "lannoitus"- jutussa on yksi väärä väittämä. Musta Multa sopii chileille. Itselläni ei ole/ollut mitään vaikeuksia sen kanssa: Thai Red Dragon, Jalapeno, Jumbo Jalapeno, Cherry Bomb, Red Savina, Habanero Red ja Fresno, kirjavaa porukkaa ja kaikki tuottaneet satoa, nou propleemo.

Tässä kohtaa jaetaan väärää informaatiota, mitä kasvatusalustaan tulee. Ja sehän on yksi isoimmista kysymyksistä harrastusta aloitettaessa.

Joten?

Aji Inferno

Tämäpä kiintoisa juttu...

Yksi toisensa jälkeen kaikki tämän harrastuksen "peruskivet" on porukkamme kokemuksilla käännetty, eli miksei sitten tämä mustamultakin... ;)  En siltikään ole vielä vakuuttunut varoituksen virheellisyydestä, sillä usean ihmisen testiporukkamme sai vuosia sitten mustamullalla aikaan todella hirveää tuhoa chileille...

Voihan toki olla että mullan koostumusta on muutettu sittemmin, ja että eri valmistajien laaduissa on isojakin eroja. Yksi epäedullinen piirre mustamullassa on sen tiiviys. Chilit tarvitsevat kuohkeaa, ilmavaa, hiekkapitoista alustaa, eli oikeastaan juuri päinvastaista kuin mustamulta on.

Sen suurimpana (jopa tappavana) paheena on pidetty sen voimakkuutta. Omissa kokeiluissani tämä ilmeni kasvien lehtien kellastumisena ja jopa tippumisena, ja yleisesti huonona vointina. Tässäkin foorumissa on käytetty niin hurjia lannoituskeinoja, että niitä lukiessa hiukset nousevat pystyyn... ;) Mutta monella toimii. Voimatta sen kummemmin todistaa asiaa, arvelen chilien teholannoituksella kuitenkin olevan "pimeäkin puolensa", kenties kasvien ennenaikaisena "loppuunpalamisena" tai talviaikaan huonona juurilahon tms. sietämisenä. Kertokaapa kokemuksianne!

Kiintoisa kokemus tuo sinun, kyllä, ja päivitän saitille ainakin maininnan siitä että tämä(kin) asia tuntuu olevan vähän tapauskohtainen. Eli kuten analyytikot muuttavat firmojen osakkeiden ostokehoituksia tavan takaa, muutetaan nyt sitten mustamulta luokasta "välttäkää" luokkaan "olkaa varovaisia".

Arvelisin mustamullasta saatavan kelpo alustaa kun sitä sekoitetaan hiekkaan, turpeeseen, laihempiin multaseoksiin, yms.

Kiitoksia havainnoista!

Strode

Koska olet kokeneempi kasvattaja kuin minä, en viitsisi opettaa isääni.. hmm, lapsentekoon :) Mutta koska kysyit, niin vastataan:

Fataliin (Kilpisen Jukka) kanssa keskusteltuani useat kerrat hän vain totesi (myös kuvasi nähneenä) mustasta mullasta seuraavaa:

1) Rokottaa sadon määrää. Vertasi kuvia mm. thai dragonista ja habaneroistasi omiinsa. Ihmetteli varsinkin Thai Dragonin (www.sunpoint.net/~kaitsunsivusto/thaidragons.jpg) vähäistä satoa.

2) Aiheuttaa "mystisiä" kuolemia. Puska voi olla hyvässä hapessa, mutta myöhemmässä vaiheessa vain kuolee "lannoitusövereihin".

Jukalla on yli 70 eri lajia (en edes uskalla arvata monta puskaa) kotonaan kasvamassa. Monen vuoden kokemuksella ja eri multaseoksia kokeiltuaan pääsi lopputulokseen, että turvepitoista vähän lannoitettua multaa, turvetta, hiekkaa ja lekasoraa sekoittamalla saadaan soppa mistä chilit pitävät. Lekasoraa piti olla muistaakseni 30%. Jukka osaa (kunhan landelta tulee takaisin) neuvoa paremmin.

Lisäsipä muuten vielä, että kyllä mustalla mullalla puskista hienoja saa, omalla seoksellaan vähän "karumman" näköisiä. Mutta se satoisuus taitaakin olla se, Kaitsu, mitä haet.

Vielä yksi vinkki joka kuulemma nostaa satoisuutta. "Esiharvestoi" aina pari-muutama palkoa pois vihreänä ja ei valmiina. Kasvi pelästyy ja aloittaa kukan pukkaamisen aikaisemmin ja runsaammin.

Toivottavasti sulla on uudella multaseoksella (kerroit silloin koostumuksen) varustettu chili, tai useampikin, jonkun mustamultaisen kaverin vieressä. Siis sama laji ja muuten täysin samat kasvuolosuhteet, paitsi kasvupohja eri. Siitähän näet sitten. Informoi tännepäin myös.

Tulista viikonloppua.

Jaamäävai?

Jees. Nyt teinkin tosiaan tuota lekasora-turve-multa soppaa nuille uusille Haboille ja saadaan varmasti mielenkiintoisia havaintoja mustamultalaisiin kun verrataan. Mitä näiden kahden "tiiviyteen" tulee, niin musta multa on tosiaan peevelin hankalaa tavaraa. Juuret pitävät takuulla enemmän tuosta mixin kuohkeudesta.

Joten tuskin enää tulevaisuudessa laitan pelkkään mustaan multaan mitään kasvamaan.

Hyvänä pointtina ja ohjeena pidänkin edelleen tuota "välttäkää mustaa multaa ja olkaa varovaisia, siellä ulkona"...




:D

eleguan

tervehdys teille :)

Ajattelin laittaa myös kokemuksiani mustanmullan käytöstä. Olen kasvatellut erilaisia chilejä (vain muutamaa lajia) neljän vuoden aikana. Erikseen chileille tarkoitettua multaseosta en ole älynnytkään sekoitella, vaan nämä kasvatuskokeilut ovat olleet "sielun iloksi ja ruumiin voimiksi". Vai oliko se päinvastoin ;)
Keväisin taimenkasvatus ja purkittaminen, syksymmällä sadon ihailu ja nauttiminen. Kasvualustana on ollut mustamulta, eli hiekoitettu turvemulta. Viime kesältä jätin talvehtimaan ikkunalaudalle (jossa kasvatuskin on tapahtunut) pari cayennea. Lisävalo ei olisi ollut niille varmaankaan pahitteeksi, tosin eivät pudottaneet kaikkia lehtiäänkään. Talven aikaisesta, harvasta kukinnasta syntyi pari pientä palkoakin. Tosin kastelu oli niukempaa, lehtien vähäisyydenkin kannalta, joten palot jäivät pieniksi. Maaliskuulla istutin kasvit isompaan yhteiseen purkkiin ja kasvualustana edelleen em. mustamulta. Kasvukausi lähti heti käyntiin. Olen lisäksi lannoittanut cayennejä "Puutarhan ystävän" vaaleanpunaisella "Täyslannos-jauheella". Pari-kolme teelusikallista suoraan mullan pinnalle ja vettä lisäksi imeyttämään lannoite multaan.
Aikaisemmat habanerot pitivät tästä lannoitetavasta erityisesti, cayenne ei tunnu reagoivan yhtä voimakkaan positiivisesti lannoitukseen. Palkojen satoisuus on ollut vähäisempää, kuin aikaisempina vuosina, tosin sadot aiemmin painottuivat elokuulle. Mutta sadon vähäisyydestä en välttämättä syytä kuitenkaan pelkästään multaa, vaan esimerkiksi "liian suurta"?? kukkapurkkia (multamäärää) ja kosteutta. Isommassa purkissa multa pysyy kosteampana ja ei kuivahda välillä, kuten pienemmissä savipoteissa. Tosin en ole yrittänyt jouduttaakaan kukintaa ko. tavoin.
Kuitenkin, kun on kyseessä sisällä kasvava viherkasvi, jonka hyviin puoliin kuuluu myös "nautintoaineiden" ;) tuottaminen, saa kasvi näyttääkin hyvältä, vaikka hieman satoisuutensakin kustannuksella. Mitään kirva- eikä punkkiongelmia ei ole onneksi ollut. Jos vaikka mullan laji ei kelpaakaan kaikille hyönteisille asuinpaikaksi, toivotaan niin. Syksyn lopulla aion taas leikata kasvin pienemmäksi ja siirtyä kevyempään lannoitus-/kastelukauteen.  
Mukavaa chili-kesää kaikille

Fatalii

Jeps...
Täytyy vain mainita että mustaasurmaa on tullut koitettua aikoinaan, parhaimmillaan sadot olivat jopa kohtuullisia, mutta mullan (seoksen) vaihtamisen jälkeen on aivan toinen ääni kellossa... takaisin en palaa ! :)

Muutenkin vahvoista multalaaduista on hiukan huonoja kokemuksia, toki myös pelkällä liialla lannoittamisellakin saa tehtyä kasveistaan mahtavia puskia jotka tuottavat "vain" kohtuullista satoa...

Chinenset näyttävät kestävän vahvaakin lannoitusta, mutta niidenkin tapauksessa sato kärsii helposti liiasta typestä (omien kokemuksien mukaan)

Tulipa tuota kokeiltua joskus ihan "kokeilumielessä", eli kasvatin samoja lajikkeita muutamassa eri multalajissa, puskat oli todellakin komeampia vahvalla mullalla, mutta miedommin lannoitetuissa ruukuissa satoa tuli enemmän ja mikä tärkeintä, NOPEAMMIN !
eli kun satoa poimi niin uutta tuli hyvin pian esille toisin kuin vahvassa mullassa olevat... uuden satosetin tuottaminen näytti olevan joka kerta "kiven alla"...

Tosin tapauksessa lemon drop onnistuin tekemään yhden hyvän puskan substralilla, ja kun oikeaan aikaan (ilmeisesti) vaihdoin lannoituksen fosfori & kalium pitoiseksi niin johan alkoi satoakin tulla suureen puskaan... tämä on tosin aika hankalaa toteuttaa vahvalla mullalla, kun liikaa typpeä ei kovin helpolla pois saa, eli mielummin lannoitan "yli" sitten ihan lannoitteilla :)

Keskimäärin kyllä parhaat sadot on tullu MIEDOILLA seoksilla, tässäkin on varmasti paljon lajikekohtaisia eroa joita täytyy vielä tutkia tarkemmin...

Ja on sitä tullu nähtyä kaikennäköista tulosta myös liian "vahvoilla" seoksilla suuntaan ja toiseenkin :)

Aiemmin kasvit tuuppasivat jopa kuolemaan sadonteon jälkeen helpommin kun olivat liian vahvassa mullassa...

Kaikenlainen kokeilu kannattanee aina, omat lannoitekokeiluni teen kuitenkin tästä lähtien tosiaankin lannotteilla, EN mullalla :)

Kestomullasta on itselläni viimeiset huonot kokemukset, kaupassa kun ei ollut silloin muuta multaa, lopputulos oli se että jouduin vaihtamaan melkein kaikki takaisin mietoon multaan, tässä vaikuttaa toisaalta varmasti myös se mihin kasvit ovat alunperin tottuneet...
...Muistaakseni joku lajike taisi jopa "viihtyä" vahvemmassa mullassa, uskon silti että paremmin viihtyisi miedommassa mullassa pitkällä juoksulla, mutta kaikista lajeista ei olekaan tarkoitus saada suurta satoa vaan osa on ihan "koristekäytössä", eli mokomat puskat saavatkin olla sitten pääosin suuria puskia ;)

Onnea vaan kohtuulannoituksiin, eiköhän ne kullekin lajille sopivat suhteet löydy ajan kanssa kokeilemalla !
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around