maaliskuu 29, 2024, 06:38:04 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kaitsu - Kuinkas kasvari projekti?

Aloittaja Tyräkki, syyskuu 16, 2003, 21:45:26 ip

« edellinen - seuraava »

Tyräkki


Kaitsu

Kovin on viileetä keliä öisin! Penteleen pavut eivät myöhäisestä satokauden aloituksesta johtuen ole vielä kunnolla kypsyneet. Venytin tosin kukinnan aloitusta ehkäpä liiankin pitkään... Lajikkeet on toki syötävissä, mutta siemeniä tuskin tästä satsista lopputalveksi saan. Ötökät tai taudit eivät ole vaivanneet, vaikka paahdetta heinäkuussa oli kovasti. 100% pölytyksen suorittivat luonnon pörriäiset.

Noh, lajikkeethan jäivät merkkaamatta ja siitä opin taas jotain...

Lannoitin 17-4-25+hivenet- jauhoilla kukitukseen asti, sen jälkeen ei mitään lannoitetta. Pari kertaa nyt syksyllä olen heittänyt 4-5-22- "syysjauhoa" voinnin ylläpidoksi.

Kasvualustoina on Kekkilän Luonnonturve ph 3,5 -  4,5 ja Puutarhaturve ph 4-6, sekä Biolanin Puutarhan Turvemulta ph 4-6. MATALA PH EI VAIKUTTANUT MITENKÄÄN KASVIIN TAI SATOON.

Spna on hankittu ja ostoslistalla on 2kW lämmitin. Näiden asennukset on suunniteltu maalis-huhtikuulle, jotta ensi (04) satokausi olisi riittävän pitkä. Tämä nykyinen setti jää näin ollen ilman apuja.

Chill!   :p

Kasvihuone

Tyräkki

Uteliaisuuteni tuli tyydytetyksi, kiitos. Minulla on muuten tältä kesältä sama havainto tuosta matalan ph:n vähäisestä merkityksestä.

Fatalii

Vesiviljelyssä on tullut huomattua ettei ph:lla ole niin kauhean suurta merkitystä, mullan ph:ta ei olekaan pahemmin tullut seurattua... pidän kuitenkin 6-7:n tietämillä ainakin vesiviljelyssä, tuskin suositellusta ph:sta haittaakaa on :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tyräkki

No tuskinpa vaan :p  Kovin tarkkoja eivät useimmat "turkinpippurit" kuitenkaan selvästikään ole, mitä ph-arvoon tulee. Viime kesänä nimittäin kalkitsin aika roimastikin silloista kasvuturvetta (samaa laatua kuin nytkin)

Baas 009

JUST UNBELIVIABLE!!!!!!!!!!!!!  

Miten H-vetissä Kasvit saa kasvamaan noin suuriksi yhdessä kesässä ja lisäksi tuottamaan tuollaisen sadon?

Sisäkasvatuksessa suurin kasvi on reilu ½m ja satoa on kypsynyt tähän mennessä alle 10 hedelmää

-Ville

Tyräkki


Fatalii

Totta tosiaan... :)

Aina on yhtä kurjaa palata kasvarilta parveke- ja sisäkasvatettujen kasvien pariin, näyttävät kovin ankeilta kasvarikasvatteihin verrattuna eikä kasvu/kypsymisvauhtikaan päätä huimaa... Talvesta tulee tylsä ja pitkäveteinen...
Onneksi on EDES natikka hieman vauhdittamassa savottaa.

Ötökät pitänevät talvella huolen ettei nyt ihan kokonaan pääse tylsistymään :-/
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Kaitsu

Tänään korjasin noin puolet kasvarin sadosta, mahtavaa hommaa! Ei ole mitään niin hienoa, kun väistellä hämähäkin verkkoja kasvarissa ja korjata kesän satoa. Ninja-meininkiä, sadonkorjuun sapelit välähtelevät pellon laidassa. No niin, asiaan asiaan.

Nostelin näitä eri sukuisia marjoja lämpimiin ja ei niin lämpimiin paikkoihin testatakseni, miten "jälkikypsytys" parhaiten toimii, kun marja on jo emosta irti. Kolmessa vuorokaudessa eräät jalapenot näet vaihtoivat jo väriä. Testataan ja todetaan.

Olen päättänyt olla kasvattamatta talvella yhtään mitään ja keskittyä yksinomaan kasvihuone-kauteen. Panostan nämä muutamat välikuukaudet perusteelliseen suunnitteluun ja valmisteluun. 04 pyrin lisälämppärillä ja natikalla huhti-lokakuun kauteen. Idätykset aloitan tuolla tammi-helmikuulla.

Ulos kasvarin viereen tulee keväällä erityisiä kasvatus-laareja, ulkokasvatuskokeita varten. Noin 0,5m leveitä, 3-5m pitkiä ja riittävän syviä laareja tulee 3-5kpl vierekkäin, puukehikkoja painekyllästetystä. Täytän sopivalla kasvualustalla ja isken puskia riviin. Ainoan sää-suojan annan harsolla. Lajikkeita on teloituskomppaniaan valittu n. 10kpl. Tulossa ulkokasvatukseen, baccatumeja, frutescenseja, annuumeja, chinejä. Kasvarissa en aio kasvattaa mitään samoja merkkejä kuin ulkona. Kasvariin pääsevät ensi vuonna Criolla Sellaa, Lemon Droppia, Aji Benitoa, Habaneroa tietty, Fresnoa ja joitain muitakin, lähinnä baccatumeja, chinensejä ja frutescenseja.

Mielenkiintoista. Minussa kytee jotain, eikä se ole yövuoron aiheuttama väsymys.

Kurkatkaa uudet kuvat sivuiltani.

H-Bomb

On kyllä varsin tyylikäs lopetus satokaudelle. Sen tajuaa vasta kun näkee kuvat, että kasvari on aina kasvari. Vielä kun jonnekin saisi tuon kokoisen kasvarin!  :p  No, pitää aloitella omalla pienellä ja laajentaa heti kun pystyy.

Jälkikypsytyksestä sen verran, että siinä kannattaa kokeilla etyleeniä tuottavia kasveja. Eli laitat jälkikypsytyslaarin viereen tomaattia, omenaa, banaania tai jotain muuta runsaasti etyleeniä tuottavaa hedelmää / kasvista. Etyleeni kun on luonnon oma keino kypsyttää sato samanaikaisesti. Toisaalta jotkin kasvit ovat hyvin arkoja etyleenille, joten aluksi kannattaa kokeilla pienellä määrällä chiliä, että miten se reagoi. Tietääkseni chilit eivät ole arkoja etyleenille, mutta vannomatta paras.

Tuleepahan taas tehtyä empiiristä tutkimusta, jos joku tuota kokeilee. Eri huoneisiin vaan jälkikypsymään pieni määrä vihreätä chiliä. Toiseen huoneeseen mukaan tomaattia, omenaa ja/tai banaania ja toiseen ei mitään. Odotan innolla saatuja tuloksia :)

-H
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

Fatalii

Kasvari osaa olla kyllä uskomaton juttu!

Tiedämpä vielä kokemuksesta minkälainen ero on kasvarikuvissa ja käytännön läsnäolossa, kuvat kun eivät näytä MILTÄÄN verrattuna sihen mitä ne ovat oikeasti, tämä pätee toki parveke- ja jopa sisäkasvatukseen, mutta kasvarissa tämä ero on jo melkoinen!!

On se vaan vaikea saada kuvaan parimetristä viidakkoa. :)

Itselläni tuon sadontuoton on OLTAVA(!) jatkuvaa, joten varsinaista sadonkorjuuta ei ole, mitä nyt syksyllä saa ravata alvariinsa tyhjentämässä kasvaria, tästä syystä myös talvella on ongelmista huolimatta pakko kasvattaa TUOREEN chilin toivossa, nuo pakastetut kun eivät ole enää sama asia.. :(

Tyytyväisenä tähän kauteen jatkan samaa rataa :)
Vähentyypähän kasvien määrä aika radikaalisti yhteen huoneelliseen, täytyyhän sitä joskus huiliakin.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tyräkki

Jep jep, kasvaria kokeiltuaan on tosiaankin vaikea innostua enää täysillä kasvattamaan chilejä sisätiloissa. Itsellänikin on talvella vain muutama puska, ja nekin enemmän koristeena kuin sadon vuoksi. Kaitsunkin satokuvista näkee selvästi syyn hänen uuteen strategiaansa :D

Näkivätkö vanhat silmäni oikein, että sinäkin Kaitsu olit joutunut virittelemään tukinaruja kasvateillesi? Itse teen niin rutiininomaisesti kaikille lajikkeille, vaikka jotkut eivät ehkä sitä kasvutapansa puolesta välttämättä tarvitsisikaan. Täydessä "kasvarivolyymin" satovaiheessa kun tuppaa kevyehköistäkin chileistä kertymään kuormaa hennoille oksille. Suuren raakileita täynnään olevan oksan/puskan katkeamisen muutamaan kertaan kokeneena sitä nykyään mieluummin tukee kuin katuu.

Kasvihuonekasvatuksen suurin ongelma alkaakin olemaan liikatuotanto, siis ihan oikeasti :p  Taaskin alkaa pakkasessa olemaan pari ämpärillistä chilejä, ja lisäksi tölkillinen (1,2L) kuivattua kamaa. Loppusatokin on silti yhä keräämättä :D  Tietystikin tämän suuntaisista ongelmista selviäisi helposti jos omaisi hiukan kaupallisemman asenteen tähän hommaan, mutta se ei oikein ole minun juttuni :(  Toinen konsti olisi tietysti rajoittaa hiukan chilien määrää kasvarissa, ja lisätä vaikkapa tomaattia ja kurkkua. Joka keväisessä innostuksenpuuskassa sekään ei vain oikein käytännössä onnistu, ja kuka piru sitten söisi sen entisestään suurentuneen kurkku- ja tomaattivuoren :laugh:  Ensi kesänä aion kuitenkin vähentää chilien määrää, ja panostaa parempaan kasvutilaan. Vaan ans kattoo ny.

Kaitsu

No äkkiäpä ne alkoivatkin kypsyä!? Laitoin (1.10.-6.10.)vähän eri lämpöisiiin paikkoihin ja näyttää, että lämpimämpi parempi. Ilmanvaihto toki pittää olla. Yllättävän nopeasti värit pukkaa. Enkä käyttänyt mitään ylimääräisiä "kiihdyttimiä".

Hyvä hyvä.

theBro

Lainaus käyttäjältä: "Tyräkki"Ensi kesänä aion kuitenkin vähentää chilien määrää, ja panostaa parempaan kasvutilaan. Vaan ans kattoo ny.

Sama laulu vuodesta toiseen  :laugh:

Mutta kyllä tuo kasvihuonekuvien/-tarinoiden kattelu on karvasta kalkkia näin kaupunkiasukille. Itelle on suuri asia, kun ruukunvaihdon jälkeen tulee "hillitön" latvakasvu...ja puskan koko lähentelee 50cm:ä. Noh, mikä sen parempi voima, kun rehellinen suomalainen kateus, joka pistää yrittämään.[/color]

Fatalii

Itse meinaan edelleen panostaa lajikkeiden määrään ja selvittää todellisia suosikkeja, ne kun selviävät vain koittamalla :)

Chilin määrästä kun ei ole enää pulaa, mutta erilaisia lajikkeita ei koskaan ole liikaa, vaihtelu virkistää todellakin.. :)

Tänä vuonna löytyi (ja tulee vielä löytymään) melkoinen määrä suosikkeja!

Chilijauhehylly kukoistaa jälleen, varsinkin kun jauhan nuo loputkin :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tyräkki

Hyvä on, että joku "läpiviljelee" eri lajikkeita, jotta me muutkin voimme sitten hyödyntää siitä kertynyttä kokemusta :;):

Fatalii

Hyvähän se on juu, mutta taatusti hylkään monia lajikkeita sen takia etteivät istu omiin makuaistehini, jonkun toisen makuun voisivat sopia nekin.. :)

Toisaalta sitä on oppinut arvostamaan erikoisia, mausteisia makuja jotka sellaisenaan popsittuna ovat hyvinkin erikoisen (pahan) makuisia, mutta ruuassa maku pääsee sitten oikeuksiinsa... ja näitähän riittää!
Selviää vain kokeilemalla itse.

Kaikki eivät pidä esim habanerosta, lemon dropista tai jopa aji cristalista, varsinkin tuo jälkimmäinen tuntuu käsittämättömältä :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around