huhtikuu 16, 2024, 06:55:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Naga Viper

Aloittaja Late333, joulukuu 17, 2010, 20:37:42 ip

« edellinen - seuraava »

yan

Lainaus käyttäjältä: koshui - joulukuu 23, 2010, 11:53:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap
Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.


Wikipedian mukaan kapsaisiini on 16 miljoonaa ja dihydrokapsaisiini on 15 miljoonaa.
Tuosta Viperistä en niin hirveästi lähde sanomaan mitään muuta kuin, että on melkoista 'tv-shop' markkinointimeininkiä The Chilli Pepper Companyllä :)

USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Ymmärtääkseni kummassakaan tutkimuksessa ei ole ollut nagaa mukana.




Se johtunee siitä että nagan koko on suurempi kuin näiden pienempien. Nagassa saattaa olla enemmän kapsaisiinia kokonsa vuoksi, mutta koska tässä mitattiin kapsaisiinia per gramma podia niin naga ei ole pärjännyt vertailussa. Eli näissä valituissa chileissä on suhteellisesti enemmän tulisuutta massaansa verrattuna.

Jan

Lainaus käyttäjältä: yan - joulukuu 23, 2010, 12:42:30 ip
Lainaus käyttäjältä: koshui - joulukuu 23, 2010, 11:53:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap
Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.


Wikipedian mukaan kapsaisiini on 16 miljoonaa ja dihydrokapsaisiini on 15 miljoonaa.
Tuosta Viperistä en niin hirveästi lähde sanomaan mitään muuta kuin, että on melkoista 'tv-shop' markkinointimeininkiä The Chilli Pepper Companyllä :)

USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Ymmärtääkseni kummassakaan tutkimuksessa ei ole ollut nagaa mukana.




Se johtunee siitä että nagan koko on suurempi kuin näiden pienempien. Nagassa saattaa olla enemmän kapsaisiinia kokonsa vuoksi, mutta koska tässä mitattiin kapsaisiinia per gramma podia niin naga ei ole pärjännyt vertailussa. Eli näissä valituissa chileissä on suhteellisesti enemmän tulisuutta massaansa verrattuna.


Scoville määritys tehdän aina kapsaisiinin suhteellisen osuuden mukaan. Koolla siis ei ole merkitystä.

yan

Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 14:29:01 ip

Scoville määritys tehdän aina kapsaisiinin suhteellisen osuuden mukaan. Koolla siis ei ole merkitystä.


ymmärtääkseni scoville määritys ei ole suhteellinen painon mukaan. Testissä chilin kapsaisiini liotetaan alkoholiin ja sitä laimennetaan niin pitkään, ettei koemaistajat eivät tunne enää tulisuutta. Tällöin ei oteta huomioon chilin painoa. Vain podissa oleva kapsaisiini määrä on tekijänä.

Tälläinen mittaus tapa omasta mielestäni on erittäinkin huono, koska ei juurikaan ota monia tekijöitä huomioon. Ja yksikkönä sitä on hyvinkin vaikea seurata ja verrata.

Zabi

Lainaus käyttäjältä: yan - joulukuu 23, 2010, 14:52:51 ip
Testissä chilin kapsaisiini liotetaan alkoholiin ja sitä laimennetaan niin pitkään, ettei koemaistajat eivät tunne enää tulisuutta.


Varmaan siinä 10 maistelu kerran jälkeen alkaa olee polte hävinny.  :P

Sori pakko oli.  ;D

Niinhän se taitaa oikeesti mennä et yks maistaja maistaa vaan kerran.

Mut minusta toi scovillen menetelmä on varsin epätarkka, jokainen ihminen maistaa kaikki asiat hieman eri tavalla kuin joku toinen.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Jan

Nykyään ei enää maistella, vaan kapsaisiinin osuus mitataan ja se suhteutetaan tuohon sovittuun 16 miljoonaan. Näin vältytään makuaistin tarkkuuden tuomalta virheeltä ja tämän takia puhdas kapsaisiini on tasan 16 miljoonaa eikä jotain sinne päin. Aina kyseessä on ollut suhdeluku. Eli miljoona scovillea tarkoittaisi periaatteessa sitä, että tulisuuden havaitsee vielä kun yksi osa on sekoitettuna miljoonaan osaan.

linker

kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin

Zabi

Lainaus käyttäjältä: linker - joulukuu 23, 2010, 16:32:48 ip
kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin

Totta, kipuhermoihinhan se, mut senkin jokainen kokee erilailla.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Janne

Lainaus käyttäjältä: linker - joulukuu 23, 2010, 16:32:48 ip
kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin

Ei niin. Eikä hehkuva rautakanki perssilmässä hajuaistiin mutta kyllä sekin varmaan viinipruuvin pistää sekaisin ;D
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Leksi80

Lainaus käyttäjältä: Janne - joulukuu 23, 2010, 17:15:37 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - joulukuu 23, 2010, 16:32:48 ip
kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin

Ei niin. Eikä hehkuva rautakanki perssilmässä hajuaistiin mutta kyllä sekin varmaan viinipruuvin pistää sekaisin ;D


Hahaha! Pitää kyllä sanoa että yksi vuoden parhaimmista comebackeistä tähän mennessä.

P.S. Juuri vetämässä Wyndham estaten punkkua naamaan =)

MrFrost

Mä en kyl löytänyt tän lajikkeen ARVOSTELUA koko ketjusta... No, kai se tulee sitten joskus kesällä, kun kaikki TV-SHOPia seuranneet siementilaajat on
saaneet siemenensä idätettyä ja podit tuotettua...

Naga Morich, tuo yksi maukkaimmista chileistä IKINÄ. <3

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

chilimieli

Tällainen oli tuossa hetki sitten hesarissa:


JUURI NYT ›
Maailman tulisin chili kasvaa Britanniassa

19.2.2011 20:04 |

Helsingin Sanomat

Tutkijat ovat julistaneet Britanniassa kehitellyn Infinity Chilli -lajikkeen maailman tulisimmaksi chiliksi. Asiasta kertoo BBC verkkosivuillaan.

Infinity Chillin tulisuuslukemaksi mitattiin 1 176 182 Scovillen asteikolla.

Tulisuuteen vaikuttaa chilissä oleva kapsaisiini. Puhtaan, kemiallisesti valmistetun kapsaisiinin arvo on Scovillen asteikolla 16 miljoonaa, ja aiemmin tulisimpana pidetyn Naga Morich -chililajikkeen arvo on suunnilleen miljoona.

Infinity Chillin kehitti 38-vuotias kastikeyrittäjä Nick Woods. Hän sanoo onnistuneensa risteyttämään ennätyslajikkeen sattumalta.

"Tiesin sen heti, kun näin sen kasvihuoneessa. Se erottui joukosta, ja kun leikkasin sitä, saatoin päätellä kuoresta ja siemenistä sen olevan tulinen", Martin kertoi BBC:lle.

Martin erehtyi viime viikolla myös syömään yhden chileistään.

"Olin pakastanut sen viime vuonna, joten kuvittelin, ettei se olisi yhtä tulinen kuin tuoreena", hän kertoi.

"Se oli melko huolestuttavaa. Polte kielessäni kesti puoli tuntia ja vaikutukset vain jatkuivat ja jatkuivat. Jossakin vaiheessa taivuin kaksin kerroin kivusta ja suunnittelin soittavani sairaalaan", hän kuvaili.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Maailman+tulisin+chili+kasvaa+Britanniassa/1135263947774

Eihän tuo ole edes tulisin.. :D

koshui

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - helmikuu 23, 2011, 19:07:37 ip
Tällainen oli tuossa hetki sitten hesarissa:

Huomasit varmaan tämän threadin? http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9161.0

No jos on Chilefoundryn kavereihin uskominen on heille merkitty virallinen ennätys http://www.chilefoundry.co.uk/2011/02/22/naga-viper-now-guinness-world-records-holder-at-1382118-shus/ .
Näin, jos ei Habanero500 ole esittää korkeampia lukemia..

Jan

Lainaus käyttäjältä: koshui - helmikuu 24, 2011, 21:34:00 ip
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - helmikuu 23, 2011, 19:07:37 ip
Tällainen oli tuossa hetki sitten hesarissa:

Huomasit varmaan tämän threadin? http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9161.0

No jos on Chilefoundryn kavereihin uskominen on heille merkitty virallinen ennätys http://www.chilefoundry.co.uk/2011/02/22/naga-viper-now-guinness-world-records-holder-at-1382118-shus/ .
Näin, jos ei Habanero500 ole esittää korkeampia lukemia..


Näin on: http://www.guinnessworldrecords.com/Search/Details/Hottest-chili/49118.htm

Siitä miten paljon painoarvoa omasta mielestäni enää kannattaa tuolle guinnesin ennätykselle antaa voikin lukea tuolta yllä mainitusta threadistä.

chilimieli

maaliskuu 01, 2011, 20:18:02 ip #33 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 01, 2011, 21:36:20 ip käyttäjältä chilimieli
Nyt löytyi sitten naga viperille myyjä, ellei aikaisemmin ole tullut esille:
http://www.chileseeds.co.uk/naga_viper_chilli.htm
Löytyi juttua, että tuolta saisi siemeniä (kysymällä?)
Ettei mitään jäisi epäselväksi:
http://www.youtube.com/watch?v=-MPiAMC55PQ

Edit.

Löytyy myös soosina:
30ml Bottle Naga Viper Sauce £3.50 Limited Edition in a Presentation Box 

Herpiili

http://www.scottrobertsweb.com/San-Diego-Chile-Grower-Grows-World-Record-Hot-Chiles

Nykypäivän trendi on tulisuuden perässä juokseminen :)
Vielä muutamia vuosia sitten Red Savinaa pidettiin tulisimpana lajikkeena, sillä intiasta kuuluneet uutiset Nagan olemassaolosta olivat epäilyttäviä, koska uutislähteitä oli vain kourallinen, siemeniä ei ollut saatavilla ja markkinoilla korkeaan hintaan kaupatut siemenetkin osoittautuivat väärennöksiksi.

Eri laitosten mittaustavoista ja metodeista ei ole mielestäni riittävästi tietoa saatavilla, joten sen tulisimman lajikkeen selvittäminen jää vain lehtiuutisten ja arvailujen varaan. Toivottavasti jokin taho kasvattaisi ja mittaisi lajikkeiden tulisuudet riippumattomasti vertailussa.

Tämän tulisuuden perässä juoksemisen myötä ei keskitytä myöskään lajikkeen ominaismakuun, joka Nagalla on melkoisen mainio ja esimerkiksi Trinidad Scorpion taas on mielestäni huomattavasti pistävämpi tulisuudeltaan eikä maku yllä Nagan tasolle.

Xbow

Juu vähän hömpötipömpötiä tuo tulisimman chililajikkeen jahtaaminen. Markkinointihapatuskin joskus haiskahtaa.

Samaa tulisuusluokkaa noi tulisimmat mun mielestä on. Niitä täytyisi kaikkia viljellä useamman labran toimesta yhtäläisissä labrakohtasesti eroavissa valvotuisa oloissa, jotta jotenkin voisi saada sen "oikeasti" tulisimman selville. Mitenköhän Morouga Blend pärjäisi tuolla saralla?

Njoo ja jos itse niitä kasvattelee, niin menee vahvasti subjektiivisen arvioinnin puolelle, että kuinka tulinen tää chili on. Tuleeko jostain brittinagasta kotona tulisempi kuin mooritsista? Omat aistimukseni väittävät, että chinenset sentään tuottavat tulista satoa ihan kotioloissa :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

koshui

Jos herrat Herpiili ja XBow olisivat jaksaneet lukea threadin niin olisitte huomanneet Jim Duffyn (aka Habanero500) juurikin harjoittavan tieteellistä menetelmää testaten ja kasvattaen kaikki chilit samalla metodilla. Laitetaampa nyt toiseen kertaan linkki http://www.thehotpepper.com/topic/19137-not-naga-viper-but-genuine-testing/ . Kyseenalaista toki on , että onko tässäkin kyseessä markkinointitemppu vai objektiivista testausta.

Lainaus
P.S.I can give you these results...7 Pod Yellow 600,000-700,000, all 7 Pots except Jonah and Douglah 600,000-900,000, Yellow Bhut Jolokia over 400,000, Chocolate Bhut Jolokia over 800,000,
Chocolate Hab over 500,000, Devil's Tongue Yellow over 400,00, Devil's Tongue Red over 400,000, Devil's Tongue Chocolate over 500,000, Fatalii over 300,000, Fatalii Red Under 300,000, Naga Morich over 700,000

We did not test and red habanero types because we all know they average between 250-400,000. We did not test Red Bhut or Bih because Marlin knows the average is between 400,000 and 800,000. Sorry but it's rare for a Bhut to get near 1,000,000. On the average 7 Pots and Scorpions get closer or just above 1,000,00 more than any Bhut or Naga. And as far as I am concerned grow better and taste better too!


Herpiili

Lainaus käyttäjältä: koshui - maaliskuu 04, 2011, 14:04:11 ip
Jos herrat Herpiili ja XBow olisivat jaksaneet lukea threadin niin olisitte huomanneet Jim Duffyn (aka Habanero500) juurikin harjoittavan tieteellistä menetelmää testaten ja kasvattaen kaikki chilit samalla metodilla.


Lainaus käyttäjältä: Habanero500
We look at different factors to see what affects pungency. Then of course choose best peppers that affect pungency level. Single peppers are tested first then to get enough test material for final samples for outside testing a composite of multiple peppers is put together but still represents the species being tested. Everything must be documented through whole process. More data means more credibility. And we don't have to grow all plants under same conditions. Bosland only did that to show he gave equal footing to Red Savina and Orange habanero that he tested at same time. He was essentially saying look I gave three varieties the same conditions and Bhut came out on top.

...

All of peppers I submitted to Marlin Bensinger for testing were in same conditions. All were grown in 15 gallon pots with Sunshine Growers mix#1. All were given mychorrizae, Humic acid, Botanicare Grow and a soil Hydroponic formula. Even though they were on different properties for seed isolation the maximum difference in summer temps was 5 degrees f on any given day. And thats not enough to affect pungency. Now if I had peppers from Florida and Southwest now that would be a major difference. So I think our peppers were on a pretty level playing field. And please keep in mind we are looking for the hottest variety and not doing a complete Botanical study.


::)

MrFrost

Mun odotukset tosiaan Naga Viperin suhteen on tasan nolla.

Hirveetä hypetystä, Naga Morich on vaan niin hyvää, että se riittää mulle. TSMB:tä en ite oo ees ajatellu itelleni, on noita nyt vissiin pari itänyt... Menee lahjaksi "halutaan tulista" -tyypeille...

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

koshui

maaliskuu 04, 2011, 19:26:02 ip #39 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 04, 2011, 20:07:23 ip käyttäjältä koshui
Owned? :)
Ehkä oli hieman provokaatiota ilmassa kirjottaessa: "tieteellinen menetelmä" ;)
Korjataan, kasvatukset tehty suurinpiirtein samoissa olosuhteissa.

Aiheeseen liittyviä tieteellisiäkin artikkeleita on, mutta ne on niin tylsää luettavaa kun niissä on vaan PI numeroita eikä markkinahenkisiä nimikkeitä.
Samasta threadista itseäni lainaten:
Lainaus
USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Toki näissäkään ei kasvitieteellinen tutkimus ole se pääasia vaan kapsaisiinin tuotannon maksimointi.
Näitäkään tutkimuksia ei voi pitää vertailukelpoisena jos on sitä mieltä, että pellon pohjoispäässä olevat kasvit ovat saaneet huonompaa aurinkoa tai siellä on kylmempi ilmasto kuin eteläpäässä.

Lainaus
And we don't have to grow all plants under same conditions

mutta näin kuitenkin tehtiin paitsi ei riittävällä tasolla?
Lainaus
All of peppers I submitted to Marlin Bensinger for testing were in same conditions. All were grown in 15 gallon pots with Sunshine Growers mix#1. All were given mychorrizae, Humic acid, Botanicare Grow and a soil Hydroponic formula. Even though they were on different properties for seed isolation the maximum difference in summer temps was 5 degrees f on any given day. And thats not enough to affect pungency.

Eroa siis kasvukauden aloittamisessa ja lajike puhtaudesta ei ole tietoa.