Aloittelija kyselee chilin talvettamisesta

Aloittaja annesurfs, elokuu 19, 2006, 19:16:58 ip

« edellinen - seuraava »

annesurfs

Moi,

rupeaa jo huolettamaan (joskus kaukaisessa tulevaisuudessa tulevat) hallat;  haluaisin saada chileistäni satoa, osa vasta kukkii, osassa on paljon raakileita.  (Jalapeno Tam on kaikkein varhaisin ja satoisin ollut ekaa kertaa kasvattamistani chileistä.)

Miten siis toimitaan jos tuodaan ne sisälle talveksi, jotta ne talvehtisivat?

Ovatko annuumit yksivuotisia ja muut ehkä moni- .... ?  :oops:

Valoa ei ole kummasti tarjolla, mutta laitan ne paraatipaikalle lounaaseen antavan ikkunan ikkunalaudalle.

Kuuluuko chilejä jotenkin karsia talveksi, siis lehtiä, oksia pois....?

Seuraavia kasvaa:

Jalapeno Tam
Lemon Drop
Crilla Sella OP
Fresno
Aji Amarillo
Aji Cristal
Santa Fe Grande

Missä vaiheessa tuotte omanne sisälle, siis minun kasvavat tuolla ruukuissa terassin pöydillä, ei ole lämmitettyä kasvihuonetta, lasitettua parveketta tms.

Olisin tosi kiitollinen neuvoista!

Chilit vievät ihmeesti ihmisen mukanaan....    :)

Arcane

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Moi,

rupeaa jo huolettamaan (joskus kaukaisessa tulevaisuudessa tulevat) hallat;  haluaisin saada chileistäni satoa, osa vasta kukkii, osassa on paljon raakileita.  (Jalapeno Tam on kaikkein varhaisin ja satoisin ollut ekaa kertaa kasvattamistani chileistä.)

Miten siis toimitaan jos tuodaan ne sisälle talveksi, jotta ne talvehtisivat?

Ovatko annuumit yksivuotisia ja muut ehkä moni- .... ?  :oops:

Valoa ei ole kummasti tarjolla, mutta laitan ne paraatipaikalle lounaaseen antavan ikkunan ikkunalaudalle.

Kuuluuko chilejä jotenkin karsia talveksi, siis lehtiä, oksia pois....?

Seuraavia kasvaa:

Jalapeno Tam
Lemon Drop
Crilla Sella OP
Fresno
Aji Amarillo
Aji Cristal
Santa Fe Grande

Missä vaiheessa tuotte omanne sisälle, siis minun kasvavat tuolla ruukuissa terassin pöydillä, ei ole lämmitettyä kasvihuonetta, lasitettua parveketta tms.

Olisin tosi kiitollinen neuvoista!

Chilit vievät ihmeesti ihmisen mukanaan....    :)


Kaikki capsicumit on monivuotisia, myös annuumit (nimestään huolimatta). Uskoisin, että voit vaan tuoda ne sisälle, kun alkaa mennä lähemmäs kymmentä astetta lämpötila. Jos viitsit, niin pidä vaikka päivät ulkona ja yöt sisällä. Jos alkaa näyttää siltä, että hedelmät ei ehdi kypsyä, niin laita niille Ripen-ravinnetta ohjeen mukaan. Myös jonkin sortin lamppu on hyvä olemassa, pienestäkin loisteputkesta on jo vähän apua. Älä missään nimessä kuitenkaan hehkulamppua laita, siitä on enempi haittaa kuin hyötyä. Itse en ainakaan ole oksia tai lehtiä napsinut irti talveksi.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Moi,

rupeaa jo huolettamaan (joskus kaukaisessa tulevaisuudessa tulevat) hallat;  haluaisin saada chileistäni satoa, osa vasta kukkii, osassa on paljon raakileita.  (Jalapeno Tam on kaikkein varhaisin ja satoisin ollut ekaa kertaa kasvattamistani chileistä.)

Miten siis toimitaan jos tuodaan ne sisälle talveksi, jotta ne talvehtisivat?

Ovatko annuumit yksivuotisia ja muut ehkä moni- .... ?  :oops:

Valoa ei ole kummasti tarjolla, mutta laitan ne paraatipaikalle lounaaseen antavan ikkunan ikkunalaudalle.

Kuuluuko chilejä jotenkin karsia talveksi, siis lehtiä, oksia pois....?

Seuraavia kasvaa:

Jalapeno Tam
Lemon Drop
Crilla Sella OP
Fresno
Aji Amarillo
Aji Cristal
Santa Fe Grande

Missä vaiheessa tuotte omanne sisälle, siis minun kasvavat tuolla ruukuissa terassin pöydillä, ei ole lämmitettyä kasvihuonetta, lasitettua parveketta tms.

Olisin tosi kiitollinen neuvoista!

Chilit vievät ihmeesti ihmisen mukanaan....    :)


Älä murehdi turhia! :)

On totta että annuum-lajin paprikat (sinulla: Jalapeno, Fresno, Santa Fe) ovat keskimäärin selvästi kaikkia muita paprikalajeja huonommin talvehtivia, ja ehkä siitä syystä usein yksivuotisiksi mainittuja. Monivuotisia nekin silti ovat. Niiden yleisimmät kuolinsyyt talvisin ovat liika kastelu (->juurilaho), ja ennen muuta ötököiden, erityisesti vihannespunkkien aiheuttama täystuho satokauden jälkeen hyvin heikkoihin kasveihin. Ensimmäinen talvi onkin annuumeille kriittinen; jos ne siitä selviävät, niillä on kaikki edellytykset elää toistakymmentäkin vuotta ja muuttua todella upeiksi pikku chilipuiksi! :)

Loput kasvattisi ovatkin (onneksesi) Etelä-Amerikkalaista baccatum-lajia. Nuo epelit ovat varsinaisia chilien kovanaamoja joille talvehtiminen sisätiloissa ei ole yleensä minkäänlainen ongelma. Ne tuskin huomaavat olosuhteiden muutosta, enintään kasvavat hämärässä hurjasti pituutta. Baccatum-paprikoita on vaikeaa (ei toki mahdotonta!) saada kuolemaan hämärään, liikakasteluun, tai edes ötökkäinvaasioihin. Tulet huomaamaan melkoisen eron näiden annuum/baccatum-kasvattiesi välillä talvella...

Molempien kohdalla asioita kieltämättä auttaa se, jos voit järjestää kunnollista apuvalaistusta kasveille talveksi. Täysin välttämätöntä se ei kuitenkaan ole, etenkään jos tarjolla on suht' valoisa ikkunapaikka kaikille. Lannoituskaan ei talvella ole välttämätöntä. Vettä silloin tällöin, viimeistään kasvien alkaessa riiputtaa lehtiään, riittää. Merileväuutetta voi antaa kasteluveden seassa ja suihkuttaa lehdillekin. Pitävät siitä. :)

Sisälle kasvit kannattaa tuoda viimeistään alimman yölämpötilan lähestyessä nollaa. Jotkin paprikakasvit sietävät pakkastakin, mutta onnella ei välttämättä kannata leikkiä.

Karsimista voi tehdä lähinnä sen mukaan, näyttävätkö jotkin oksat huonoilta vai ei. Sinänsä välttämätöntä se ei ole.

Baccatum-paprikat ovat luonnostaan ympärivuotisia kasveja, joten niille ei oikeastaan ole oikeaa tai väärää kukkimis- tai hedelmäntuotantoaikaa. Hyvissä oloissa (lähinnä valaistus) ne voivat aivan mainiosti jatkaa satokauttaan läpi koko talven kotonasi. Annuumien on parasta antaa levätä.

Ylivoimaisesti tärkein asia on se, että pidä - etenkin annuumeja - jollei päivittäin, niin vähintään viikoittain tarkasti silmällä koko lepokauden, talven ajan. Baccatumit sietävät punkkeja ja muita ötököitä melko hyvin (eivät mahdottomuuksiin asti). Annuumit taas kuolevat etenkin talvisin punkkihyökkäyksiin erittäin helposti. Jalapeno erityisesti kuuluu punkkien kannalta kaikkein "houkuttelevimpiin" paprikoihin. Jos siis näet näissä kasveissa *mitään* poikkeavaa, toimi välittömästi. Jos näet yhdessäkään kasvissasi "hämähäkinseittiä", silloin ei aikaa ole hukattavaksi lainkaan. Kasvit (kaikki) välittömästi rankkaan ja perusteelliseen suihkuun. Sen jälkeen perusteellinen Baygon tai Super Raid suihkutus ja jatkuva tarkkailu...

Ei chilinkasvatus näin työlästä keskimäärin ole. Kuten sanottu, oikeastaan kaikki muut lähes 30 chililajia paitsi annuum sietävät talvea ja ötököitä aivan hyvin. Esimerkiksi vanha, komea villichilini c.cardenasii poti koko viime talven punkkitartuntaa, muttei lopulta välittänyt siitä paljoakaan. Siinähän tuo tekee nyt taas ties miten monetta komeaa satoaan parvekkeella! Eikä toinen villichili, erittäin harvinainen Paraguayn c.flexuosum näytä kelpaavan sen paremmin kirvoille kuin punkeille lainkaan. Liian kovia jätkiä (tai amatsooneja) meikäläisille tuholaisille. ;) Annuumienkin kohdalla säännöllinen silmälläpito ja nopeat toimenpiteet hoitavat homman.

Onnea komean kasvitarhasi talveen! Siellä näyttää kasvavan mahtavia lajikkeita! :-)

annesurfs

TUHANNET kiitokset todella tyhjentävästä ja rohkaisevasta vastauksesta!   :D

Olen lukenut nettisivusi moneen kertaan läpi, niillä neuvoilla nämä kasvit on kasvatettukin!  Samoin luin Fataliin sivut, ja kahlaan juuri Puutarha.netissä kaikkia chiliaiheita läpi.

En vain ollut löytävinäni mistään noita talvetusohjeita.  Se on varmaan niin itsestäänselvää chilinkasvattajakonkareille, ettei siitä enää tule edes puhetta!

Toiveissa siis on, että jos tämän vuoden sato jää vähäiseksi kun ei kerkiä kypsyä, niin ensi vuonna chilit ainakin ovat menossa mukana!

Toivon todella, että saan ne selviämään talvesta, kesällä pääsevät sitten aurinkoiselle terassille taas nauttimaan valosta ja lämmöstä.

Tämä on tosiaan kumma juttu että kun antaa pikkusormen chilille...!   :wink:

JartsaP

Yksi ihan kätevän tuntuinen talvetustapa on myös pistokkaat. Niiden juurtumisessa menee useampi viikko, minkä aikana eivät juuri kasva, ja sitten kun pääsevät multaan, pysyvät aika pitkään kompaktin kokoisina, mutta kun ovat kuitenkin "aikuisia" kasveja, niin satoavat sitten keväällä mielestäni paremmin kuin siementaimet.

Hyvä konsti tuntuu olevan myös raju leikkaus. Kasville jää iso juuristo, ja kun sen vielä vaihtaa keväällä isompaan purkkiin (siis ISOON), on sillä yllin kyllin voimaa kasvattaa uutta versoa. Alasleikattu kasvi vie vähemmän tilaa talvella, selviää vähemmällä hoidolla ja tuntuu, etteivät ötökätkään iske niin helposti "keppinä" talvehtivaan kasviin. Esim. rocoton leikkasin kevättalvesta ihan tapille, semmoiseksi puolen metrin kepiksi, ja se toipui kesään mennessä entistä ehommaksi. Joitain talvetettavia olen leikannut jo syksyllä tosi pieneksi, hyvällä menestyksellä.

Doe_J

Jatkokyssäri kun itsellä vähän sama tilanne: ulkona muutama cayenne, noin puolimetrisiä + vihreitä raakileita täynnä, ja aamulämpö tänäänkin oli vain +8C. Sisällä olisi mahdollista pistää chilit parin 18W loisteputken alle, mutta kannattaako niitä kuitenkin pitää edes päivät ulkona niin pitkälle kuin kykenee, vai suoraan siirtää näihin aikoihin tasalämpöön loistarien alle? Hedelmien kypsyminen tuntuu ottavan tosissaan aikaa, johtuuko tuo viileistä yölämmöistä? Päivisin kyllä eteläseinustalla lämpöä riittää.

Lisäksi kirvakysymys: kasveissa on pieni mutta sitkeä kirvapopulaatio joka ei kokonaan kuole mäntysuovalla. Saattaapa olla jotain muitakin ötököitä, lehdissä ja varsissa on outoja mustia täpliä ja tuoreet kukkanuput putoavat varsineen alkutekijöissään pois. Eilen annoin paskiaisille RAIDia, mutta mikä olisi hyvä tekniikka estää populaation räjähdys sisälle vietäessä? Toinen käsittely juuri ennen sisälle siirtoa, ja kolmas vähän sen jälkeen? Suihkutus muovipussin sisällä? Entäs mullassa elelevät ötyt? (Trans-meri sivuillaan toteaa että siinä vaiheessa suihkuttelu ei olisi enää hyvästä kun kasvi pukkaa hedelmiä...olettekos itse torjuneet ötöjä enää satovaiheessa?)

edit: oho, saattavat nuo mustat täplät muuten olla punkkejakin kirvojen lisänä, stana! Chilit on vielä tosin hyväkuntoisia, joskos mäntysuopa on pitänyt punkitkin kontrollissa.

edit kakkonen: olen lorauttanut hyvin miedoksi lantrattua GH:n kukintavaiheen lannoitetta kavereille kerran viikkoon. Entäs kun siirrän rehut sisälle talveksi - jätetäänkö lannoitus kokonaan pois, muutetaanko se miedoksi kasvukauden seokseksi, vai mitä?

Outi

Tosi hyvä ja ajankohtainen topic!
Joo ja mitenkäs se lannoituspuoli sitten? Annatteko mitään? Kun siis mun tapauksessa on kyse multakasvatuksesta...

puikko

Jep, tosiaan hyvä aihe. Itsellä on kaupan epämääräisistä rawiteista kasvatettuja puskia. Palkoja on kymmenittäin, mutta vielä vihreitä (kai ne joskus vähän väriäkin saavat). Tosin kyllä niitä on silti tullut käytettyä kokkaillessa (maistuvat tällä hetkellä ensin paprikalta, mutta kipakampi tulisuus tulle pian perässä).
Olis kyllä kiva, jos sais ne puskattalven yli. Tähän asti ovat kasvaneet todella hyvin, tauteja tai tuholaisia ei ole ilmestynyt (poisluettuna pienet nakerretut reijät parin kasvin lehdillä, kirsikkatomaatista ilmeisesti jotain yrittänyt levitä). Onneksi yöt ovat vielä lämpimiä, ei tarvi suurempaa huolta kantaa pakkasesta...

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"Jatkokyssäri kun itsellä vähän sama tilanne: ulkona muutama cayenne, noin puolimetrisiä + vihreitä raakileita täynnä, ja aamulämpö tänäänkin oli vain +8C. Sisällä olisi mahdollista pistää chilit parin 18W loisteputken alle, mutta kannattaako niitä kuitenkin pitää edes päivät ulkona niin pitkälle kuin kykenee, vai suoraan siirtää näihin aikoihin tasalämpöön loistarien alle? Hedelmien kypsyminen tuntuu ottavan tosissaan aikaa, johtuuko tuo viileistä yölämmöistä? Päivisin kyllä eteläseinustalla lämpöä riittää.


Itse itselleni vastaten, aamulämpö ulkona +6 tänään, päivän maksimiksikin ennustettu vain 15C joten nostin kolme ruukkua 60 cm loisteputkien alle. Kunhan saisi ensin hedelmät kypsytettyä niin voisi saksia matalammaksi cayennet, ulkona ehtivät tällä menolla jäätymään ennenkuin saan sadon kerättyä. Viileät lämmöt ja suihkuttelu näköjään desimoivat kirva/punkkipopulaation, hyvä niin.

Tuossa kahdessa viikossa joka viime postauksen jälkeen kului, on tosiaan punertunut tasan 3 kpltta palkoja, joko tämä on tosi hidas lajike kypsymään tai sitten tosiaan nuo matalahkot lämmöt hidastavat prosessia. Seuraan mielenkiinnolla mitä tapahtuu kun valon määrä vähenee mutta lämmön nousee.

annesurfs

Ennen vanhaan sanottin kai jotain tyyliin "Siitä näkee, kuinka hyvät hermot emännällä on, kuinka ruskeaksi tohtii jauhot (=kastikkeeseen) paistaa"....

Nyt tuntuu, että on ihan hilkulla, milloin tarvii ruveta kantamaan chiliviidakkoa sisälle.  Hyvin ne siellä näyttää jakselevan, vaikka yöt on kylmiä eikä tänään ainakaan kovin lämmin ole päivälläkään.

Oon vaan aatellut, että kun ei oo sitä lisävaloa tarjota, niin varmaan voivat paremmin tuolla ulkona, kunhan ei vaan halla pääse iskeen.  Toinen syy on tietty, että kun on vaan pikkuinen rivarikaksio, niin nuo vievät tilaa aika lailla nuo chilit.

Osa kasvaa tosi rennosti melkein suoraan sivulle päin, en tajunnut tukea niitä heti aluksi, tarvisi kait yrittää nytten...mitähän ne tuumaavat, kun tukikeppi painetaan juuriston läpi?  Onko teillä jotain patenttia chilien tukemiseen, vai ihan mikä vaan käy?

Onko kukaan saanut chilejä kypsiksi sisällä ihan luonnonvalolla?

Lämmintähän täällä kyllä riittää, mutta tarvisivatko just valoo kypsyttelyyn?   :?

svalli

Mulla kypsyi tepinit viimetalvena just jouluksi etelaisella olohuoneen ikkunalla ilman lisavaloa. Olen kuitenkin vahan etelampana, eli valoisa aika talvella on  vahan pidempi kuin Suomessa.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Ennen vanhaan sanottin kai jotain tyyliin "Siitä näkee, kuinka hyvät hermot emännällä on, kuinka ruskeaksi tohtii jauhot (=kastikkeeseen) paistaa"....

Nyt tuntuu, että on ihan hilkulla, milloin tarvii ruveta kantamaan chiliviidakkoa sisälle.  Hyvin ne siellä näyttää jakselevan, vaikka yöt on kylmiä eikä tänään ainakaan kovin lämmin ole päivälläkään.

Oon vaan aatellut, että kun ei oo sitä lisävaloa tarjota, niin varmaan voivat paremmin tuolla ulkona, kunhan ei vaan halla pääse iskeen.  Toinen syy on tietty, että kun on vaan pikkuinen rivarikaksio, niin nuo vievät tilaa aika lailla nuo chilit.

Osa kasvaa tosi rennosti melkein suoraan sivulle päin, en tajunnut tukea niitä heti aluksi, tarvisi kait yrittää nytten...mitähän ne tuumaavat, kun tukikeppi painetaan juuriston läpi?  Onko teillä jotain patenttia chilien tukemiseen, vai ihan mikä vaan käy?

Onko kukaan saanut chilejä kypsiksi sisällä ihan luonnonvalolla?

Lämmintähän täällä kyllä riittää, mutta tarvisivatko just valoo kypsyttelyyn?   :?


Sisällä kypsyvät vallan mainiosti, valoa ei siihen suuremmin tarvita... Valo vaikuttaa lähinnä kasvin kasvuun ja yleiseen hyvinvointiin. Muutoin kasvien hyvinvointi on varmaan helpompi hoitaa vielä vähän aikaa ulkona noin hallojen tuloon saakka. Kun ne hitaasti saavat tottua kylmenevään ilmaan, ne kestävät lopulta jopa pientä pakkastakin (ei tosin kannata ottaa riskiä ja kokeilla..). Samalla kylmässä mahdolliset ötököt kuolevat, mikä ei ole ollenkaan huono juttu talvella sisäkasvatusta ajatellen! :)

Tukikepit voi huoleti laittaa juuristakin läpi. Kaikenlaiset bambukepit ja mallia "Anttilan kukkaosaston tukikepit" toimivat hienosti. Mielikuvitus vain rajana. ;)

annesurfs

Erittäin hyvältä kuulostaa!

Viikonlopuksi luvataan tänne päin lämpimämpää säätäkin.

Toi hyönteishomma olikin bonus, jos ne kirvat tms menehtyy pihalla niin aina parempi!  (En ole hetkeen nähnyt muuta kuin pari semmoista pientä siivekästä yrittämässä chileihin, ja olen listinyt ne heti.)

Tosi reippaan näkösiä on chilit, eivät ainakaan ole vielä kärsineet yhtään ilmoista.  Ainoa, että kun kuivuivat parina päivänä liikaa, niin heti kuivui ja tipahti nuppuja karoineen päivineen!  Oma vikani, kun en kastellut...olin niin kipeänä, etten edes sitä jaksanut.

Kuinkahan kauan ne meinaavat kukkia, osa kukkii ja kantaa paljon raakileita, kai ne jossain vaiheessa keskittyvät vain chiliensä kypsyttämiseen....vai?  Ja sitten lepäilevät talven yli kukkimatta?

Uskaltaudun siis laittamaan lähipäivinä kukkakepitkin niitä kaipaaville chileille!  Mahtuu useampi ikkunan eteen valoon kun kasvavat ylöspäin eivätkä niin paljoa sivuille!

:)

Aji Inferno

Jeps, normaalisti tämä päivien lyheneminen ja viileneminen saavat nuo kyllä lopettamaan kukinnat ja keskittymään sadon kypsyttämiseen... Huolta siitä ei kannata kantaa - kypsyminen kyllä tapahtuu sisällä kotonakin, aikanaan, jos ulkona aika loppuu kesken.

Sen voisi tässä sanoa, että edellinen pätee lähinnä annuum-lajin paprikoihin. Ne ovat omaksuneet selvästi vuodenaikoja seuraavan elinrytmin. Oikeastaan kaikki muut paprikakasvit elävät käytännössä "tropiikin meiningillä", eli olosuhteiden vain salliessa kukkivat ja tekevät hedelmää vaikka vuoden ympäri. Siksi annuumien hoito talvisin on aivan erilaista kuin kaikkien muiden chilien (ja paljon kieltämättä haastavampaakin...).

Mutta hyvin tuo projektisi tulee menemään - muista vain kaksi (erityisesti annuum-paprikoille elintärkeää) juttua...

1) Vahdi ötököitä vähintään viikoittain, mieluiten päivittäin! Talvella annuumit ovat erittäin heikkoja, ja kuolevat etenkin punkkitartuntaan hetkessä.

2) Älä kastele liikaa. Annuumit kehittävät lepotilassaan talvella hyvin helposti juurilahon johon sitten delaavat... Muut paprikalajit eivät juuri vuodenajasta piittaa.

Rock on!  8)

annesurfs

Aion yhä pitää chilejä pihalla, mutta nyt jo jännää, kahdeks ens yöks on luvattu kolme ja neljä astetta, mutta sitten taas lämpimämpää (n. 10 asteen tienoilla yölämpötiloja)...

Koska meillä on sisällä niin pimeää, niin yritän antaa chilien nauttia valosta niin kauan kuin voi.

Joku ilta sitten tulee hallavaroitus ja siinä alkaakin aika rumba kantaa niitä sisälle.

Onko teillä keillään muilla chilejä vielä ulkona / parvekkeella??

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Onko teillä keillään muilla chilejä vielä ulkona / parvekkeella??


Jätin yhden kuolemaantuomitun cayennen ulos pakkastesteriksi. Kypsyttää hedelmiään todella hitaasti verrattuna sisälle kannettuihin, mutta muuten voi hyvin. Aamulla oli joku 5 astetta enää lämmintä.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"
Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Onko teillä keillään muilla chilejä vielä ulkona / parvekkeella??


Jätin yhden kuolemaantuomitun cayennen ulos pakkastesteriksi. Kypsyttää hedelmiään todella hitaasti verrattuna sisälle kannettuihin, mutta muuten voi hyvin. Aamulla oli joku 5 astetta enää lämmintä.


Kunhan annat chilien tottua viilenevään ympäristöön, +5 astetta ei ole useimmille mikään ongelma... Totta on, etteivät useimmat siinä tilassa enää kasva tai kuki, vaan menevät lepotilaan. Jos kasvi on ollut koko ajan ulkona, tottuneena tilanteeseen, silloin suurempaa hätää ei tule ennen ensimmäisiä pakkasia... Joillekin chileille ei edes silloin, mutta asiaa ei kannata kokeilla ellei tiedä mitä tekee! ;)

annesurfs

:shock:   Onko siis niin, että jos toisin ne sisään lämpimään mutta suht pimeään, voisin saada ENEMMÄN satoa?

Hyvin terhakoina olivat kaikki tuolla pihalla, kävin heti ekana katsomassa.

Suurin osa kukkii ihan mielissään, jalapeno on vaan päättänyt, että nyt riitti hedelmät - uudet nuput kuivuu ja tipahtaa.

Joissainhan ei paljon muuta olekaan kuin kukkia, jotkut taas kukkivat ja kypsyttelevät hedelmää.

Öh...siis....kumpaa tarjoan, ulkona viileää ja valoisaa vai sisällä lämmintä ja suht pimeää?   :oops:

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"
Öh...siis....kumpaa tarjoan, ulkona viileää ja valoisaa vai sisällä lämmintä ja suht pimeää?   :oops:


Molempia. Kannat ne aina yöksi sisälle ja päiväksi pihalle, kun on lämmintä. ;)

Nuthead

Yleensä siinä käy vielä sillä tavalla että ovat jo tottuneet kylmään ulkona ja sit ne tuodaan sisälle--> kaamee shokki ja taas ihmetellään että mikä meni vikaan! :shock:
-pähkinäpää-